8 stappen naar een leadgenererende contentmarketingstrategie

Leestijd: 9 minuten

Bron

Als u tijd en moeite steekt in het maken en publiceren van inhoud voor uw bedrijf, wilt u er zeker van zijn dat u het goed doet. Dat betekent verkeer genereren, vertrouwen opbouwen bij uw publiek en zelfs leads genereren. De beste manier om dat te doen is met een solide contentmarketingstrategie.

inhoud kwaliteit trechter

Vandaag gaan we het hebben over:

 • Wat een contentmarketingstrategie is.
 • Waarom uw bedrijf een contentmarketingstrategie nodig heeft.
 • Hoe u een leadgenererende contentmarketingstrategie ontwikkelt.

Daar gaan we.

Wat is een contentmarketingstrategie?

Een contentmarketingstrategie is een plan om het publiek van uw merk te vergroten door inhoud te creëren en te verspreiden die aanspreekt , opvoedt of informeert.

Hoewel deze definitie uitlegt wat een contentmarketingstrategie is, zijn er enkele onderdelen die u voor uw bedrijf moet definiëren. Het eerste deel is wat het vergroten van uw publiek voor u betekent. Veel bedrijven gebruiken contentmarketing om hun naamsbekendheid te vergroten . Verschijnen in de zoekresultaten is een geweldige manier om uw naam onder de aandacht te brengen van uw potentiële klanten.

Moz-inhoud op de eerste pagina van Google

De merknaam van Moz komt hier bijvoorbeeld vijf keer voor. Dat blijft vast zitten.

Maar contentmarketing is ook geweldig voor het genereren van leads . Sterker nog, 70% van de B2B-marketeers meldt dat ze leads genereren op basis van content. De sleutel is het opzetten van een contentstrategie met dit in gedachten.

De rest van de delen in de definitie die u moet bepalen, zijn onder meer het formaat van uw inhoud, het platform voor uw distributie en hoe het uw publiek zal aanspreken. We zullen het hebben over hoe u deze hieronder kunt regelen. Maar laten we het eerst hebben over waarom het essentieel is om tijd te besteden aan het ontwikkelen van een contentmarketingstrategie om leads voor uw bedrijf te genereren.

Waarom heeft uw bedrijf een contentmarketingstrategie nodig voor het genereren van leads?

U hebt een contentmarketingstrategie nodig omdat uw inspanningen op het gebied van contentmarketing effectiever zullen zijn, om nog maar te zwijgen van efficiënter, met een gedocumenteerd plan. En dat is niet alleen mijn standpunt. Meer dan de helft van de meest succesvolle marketeers heeft er een.

studie die het succes van het hebben van een gedocumenteerde contentmarketingstrategie onthult

Afbeeldingsbron

Nog meer? Contentmarketing kost 62% minder dan outbound marketing en zorgt voor drie keer meer leads. Dus als u de tijd en moeite neemt om het goed te doen met een gedocumenteerde strategie en geweldige uitvoering, bent u goed op weg om meer goedkope leads voor uw bedrijf te genereren.

Contentmarketing kost 62% minder dan outbound marketing en zorgt voor drie keer meer leads.

De voordelen van contentmarketing zijn te groot om te negeren. Laten we dus zonder meer aan de slag gaan met uw strategie.

Hoe ontwikkel je een leadgenererende contentstrategie?

Hier is een stap-voor-stap handleiding voor het ontwikkelen van uw content marketing plan , de hele weg vanaf de eerste goal setting aan de lopende updates voor uw inhoud vers te houden . Laten we erin springen.

1. Stel je doelen in

De eerste stap in uw contentmarketingplan – of, laten we eerlijk zijn, elk plan – is het stellen van uw doelen. Wat hoop je te doen? Waarom maak je content?

In dit geval is het korte antwoord waarschijnlijk om leads te genereren. Dat is een geweldige plek om te beginnen, maar het is niet genoeg. Vervolgens moet u ervoor zorgen dat uw marketingdoelstelling iets is waarnaar u kunt handelen. Daarvoor raden we aan om een SMART-doel te gebruiken.

Dit acroniem staat voor:

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • haalbaar
 • Relevant
 • Op tijd gebaseerd
slimme doelentabel voor een contentmarketingstrategie

Dus, bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen dat het uw doel is om meer leads te genereren, stelt u uw doel in om de komende twee kwartalen 25% meer leads uit inhoud te genereren. Dat is iets dat je kunt volgen, meten en waar je naartoe kunt werken.

2. Leer je publiek kennen

Vervolgens moet u uw publiek identificeren om inhoud te kunnen maken. De beste manier om dat te doen, is door je buyer persona's onder de loep te nemen. Dit zijn semi-fictieve profielen van uw ideale klanten en het zijn uitstekende hulpmiddelen voor strategieën voor contentmarketing.

voorbeeld van een buyer persona-profiel om je contentmarketingstrategie te begeleiden

Afbeeldingsbron

Gebruik deze persona's als uitgangspunt voor het maken van inhoud die uw publiek zou willen consumeren (houd ook rekening met trends in contentmarketing). U maakt tenslotte een contentmarketingplan om meer leads te genereren, dus u moet die inhoud maken met uw ideale klanten in gedachten.

Stel jezelf een aantal vragen op basis van je persona's:

 • Waar maken jouw persona's zich zorgen over?
 • Waar willen jouw persona’s meer over leren?
 • Waar willen jouw persona’s beter in worden?
 • Wat zijn je persona's aan het lezen of kijken?

De eerste paar vragen zijn geweldig voor het bedenken van onderwerpen voor specifieke blogposts, video's of thema's die u kunt behandelen. Deze blogpost gaat bijvoorbeeld over het ontwikkelen van een leadgenererende contentmarketingstrategie. Dit is echter verre van het enige bericht over contentmarketing op de WordStream-blog. Er is een hele categorie contentmarketing met allerlei handige tools en bronnen .

Die laatste vraag is een geweldige manier om aan de slag te gaan met wat competitief zoekwoordonderzoek , wat ons naar de volgende stap leidt.

3. Start uw zoekwoordonderzoek

Om inhoud te maken die leads genereert, moet u ervoor zorgen dat deze mensen bereikt. We zullen later meer hebben over distributiekanalen, maar je moet vanaf het begin SEO in gedachten hebben voor de meeste van je blogposts en zelfs video's. 63% van de webpagina's krijgt helemaal geen organisch verkeer – u wilt geen deel uitmaken van die statistiek.

cirkeldiagram met 91% van de pagina's krijgt geen organisch zoekverkeer van Google from

Gebruik dus de onderwerpen waarin uw ideale klanten geïnteresseerd zijn als starttermen om uw zoekopdracht in uw hulpprogramma voor zoekwoorden te starten. Wanneer uw resultaten verschijnen, overweeg dan uw publiek opnieuw en hoe geïnteresseerd ze zouden zijn.

En de andere sites die uw ideale klanten lezen? Gebruik uw hulpprogramma voor zoekwoordonderzoek om te zien wat hun pagina's met de hoogste rangorde zijn en welke inhoud het meeste verkeer genereert . Dit kan een geweldige plek zijn om video- of blogpostideeën voor uw merk te vinden. U wilt geen inhoud opnieuw maken, maar als deze verouderd is of niet goed overeenkomt met de zoekterm, kunt u iets beters schrijven.

4. Let op de zoekintentie

Zoekintentie beschrijft het doel van een online zoekopdracht. Als u op zoek bent naar iets om te maken voor het avondeten na het werk, kunt u zoeken op '30 minuten diner'. Het doel is om een recept te krijgen dat je in ongeveer een half uur kunt maken. Je bent niet op zoek naar een definitie of uitleg of om een aankoop te doen. Dat is hier niet de zoekintentie.

receptresultaten voor google zoeken

Zien? Google weet het.

U wilt organisch scoren en u wilt uw publiek bieden waarnaar ze op zoek zijn. Daarom is de zoekintentie belangrijk om in gedachten te houden.

Er zijn vier veelvoorkomende typen zoekintentie:

 • Navigatie
 • informatief
 • Transactioneel
 • Reclame
de vier soorten zoekintenties waarmee u rekening moet houden bij het maken van uw contentmarketingstrategie

Voor je contentstrategie wil je focussen op informatieve en commerciële intenties . Iemand die op zoek is naar educatieve inhoud over een onderwerp of op zoek is naar informatie om zijn aankoop te beïnvloeden. Laat de navigatie en de transacties over aan alle login- of prijspagina's die uw bedrijf heeft.

5. Creëer inhoud van hoge kwaliteit

Om een boeiende , lead-genererende contentmarketingstrategie te ontwikkelen, moet je prioriteit geven aan het creëren van hoogwaardige content .

Op dit moment zijn er ongeveer 3,75 miljard webpagina's geïndexeerd. Dat betekent niet dat al deze posities in rang zijn, maar het betekent wel dat, ongeacht de focus van uw merk, u enige concurrentie zult hebben.

Sterker nog, je gaat strijden om aandacht. We brengen allemaal tijd door op onze telefoon, het beantwoorden van e-mails, het kijken naar Instagram-rollen of scrollen door TikTok . En dan krijgen we allemaal die golf van schaamte als we onze screentime-rapporten elke week zien – of misschien ben ik de laatste. Hoe dan ook, de gemiddelde persoon brengt elke dag ongeveer zeven uur online door, en een groot deel daarvan wordt besteed aan het consumeren van inhoud. Om de aandacht van uw publiek vast te houden, moet u geweldige inhoud maken .

Het goede nieuws? Deze contentmarketingstrategie is een goed begin. Als je klaar bent, zorg er dan voor dat je inhoud maakt die hun vraag beantwoordt en waarde biedt aan je publiek. Neem vervolgens de tijd voor het bewerken van inhoud om ervoor te zorgen dat u geen fouten of kansen mist. Zo creëer je content van hoge kwaliteit die niet alleen een ranking verdient, maar ook leads van hoge kwaliteit voor je bedrijf genereert.

6. Optimaliseer uw inhoud voor conversies

Deze volgende stap is de sleutel: om die leads vast te leggen, moet u uw inhoud optimaliseren voor conversies . Voor uw videomarketing betekent dat dat u zich concentreert op uw miniaturen of uw inhoud beëindigt met een CTA. Voor de inhoud van uw blogpost betekent dat het strategisch plaatsen van CTA's in uw bericht.

De beste manier om dit te doen, is door uw CTA's af te stemmen op uw inhoud. Wat betekent dat? Laten we eens kijken naar dit voorbeeld uit Later . Hier is een in-tekst CTA in een blogpost over Instagram-creatorfuncties waarmee je inkomsten kunt genereren met je inhoud:

voorbeeld van in-tekst CTA in een blogpost

De tekst is gemarkeerd en vetgedrukt, en het is opvallend gecentreerd op de pagina. Maar nog belangrijker, het leidt de lezer naar gerelateerde inhoud waarin ze waarschijnlijk geïnteresseerd zullen zijn. Het is meer informatie over geld verdienen op Instagram.

Een andere geweldige manier om uw inhoud te optimaliseren, is door een gerelateerde tool aan te bieden, zoals een spreadsheet of sjabloon. Hier is een voorbeeld van HubSpot die gratis cv-sjablonen biedt op zijn blogpost over de beste cv-lettertypen.

voorbeeld van hubspot contentmarketing met sjablonen

In deze gebruikt HubSpot een grote oranje knop bovenaan de pagina om zoveel mogelijk leads vast te leggen.

7. Bepaal uw distributiekanalen

Zodra u uw inhoud heeft gemaakt en ervoor heeft gezorgd dat deze is geoptimaliseerd voor leads, is de volgende stap het distribueren. Nu vraag je je misschien af waarom je dat moet doen als je het hebt geoptimaliseerd voor trefwoord en zoekintentie. Maar het doel is om uw inhoud bij zoveel mogelijk geïnteresseerde mensen te krijgen, dus u moet meer doen dan alleen SEO.

Nadat u uw inhoud op uw website heeft geplaatst, moet u deze delen op sociale media , een boeiende e-mail naar uw database sturen, op relevante Reddit– of Quora- threads posten of deze zelfs gebruiken voor webinar- of conferentiemateriaal.

Semrush voorbeeld van goede content distributie op social media

Een goed voorbeeld van contentdistributie van Semrush .

Pro-tip: hergebruik uw inhoud op meerdere media voor maximale distributie. U kunt een deel van een blogpost gebruiken om een video te scripten, meerdere blogposts gebruiken om een handleiding te maken en een grafiek van een gegevensproject in een infographic maken. Op die manier kunt u een of twee stukken inhoud gebruiken om vier of vijf verschillende soorten inhoud te maken die u kunt gebruiken in uw e-mailmarketing , op uw sociale kanalen en zelfs op uw hele website.

8. Blijf updaten

Tijd voor slecht nieuws: nadat u uw inhoud heeft verspreid en bent begonnen met het tellen van uw leads, bent u nog niet helemaal klaar.

Trends in contentmarketing veranderen, dus uw strategie moet een plan bevatten voor het bijwerken van uw oude inhoud. Nu moet u dit zorgvuldig doen. Stel dat uw bedrijf elektrische auto's verkoopt. Een korte post die een nieuwe locatie aankondigt? Waarschijnlijk niet nodig om te updaten. Een hoeksteenblog over de uitstoot van standaard en de mogelijke milieu-impact van overstappen op elektrisch? Het kan de moeite waard zijn om nieuw onderzoek te doen om er zeker van te zijn dat u uw publiek de beste informatie biedt.

grafiek met de toename van bloggers die oude artikelen updaten

Afbeeldingsbron

Maak dus ruimte voor het bewaken van de prestaties van uw inhoud en deze indien nodig bij te werken . Op die manier kan je content altijd op de achtergrond leads voor je bedrijf genereren.

Krijg meer leads met een solide contentmarketingstrategie

Dat was veel! Laten we de negen stappen samenvatten voor het creëren van een leadgenererende contentmarketingstrategie:

 1. Stel je doelen
 2. Identificeer je publiek
 3. Start uw zoekwoordenonderzoek
 4. Let op zoekintentie
 5. Maak inhoud van hoge kwaliteit
 6. Optimaliseer uw inhoud voor conversies
 7. Bepaal uw distributiekanalen
 8. Blijf updaten

Ga nu geweldige inhoud maken en begin meer leads te krijgen!

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.