Senior executives, dit is waarom u B2B-influencers moet worden

Leestijd: 7 minuten

Bron

30 seconden samenvatting:
 • Recruiters neigen naar senior professionals met een gevestigde invloed en toonaangevend leiderschap
 • Zelf een B2B-influencer zijn voegt waarde toe aan je portfolio, wat betekent dat je naast je expertise en ervaring ook een zeer betrokken publiek aan tafel brengt dat je vertrouwt
 • Het opbouwen van je invloedsbubbel kan intimiderend zijn – hier is het waarom, hoe en alles wat je moet weten om een B2B-influencer te worden

Het is niet langer voldoende om je netwerk te laten groeien op sociale media zoals LinkedIn. Als senior executives moet je B2B-beïnvloeders zijn als je streeft naar exponentiële loopbaanontwikkeling. Influencers zijn belangrijke opinieleiders die hun netwerk van connecties helpen betere beslissingen te nemen over merken, producten en diensten. Om deze reden moeten moderne B2B-bedrijven hun interne B2B-influencers omarmen en koesteren.

De explosie in populariteit van sociale media heeft velen doen geloven dat het een effectieve manier is om het publiek rechtstreeks te beïnvloeden. Hoewel dit niet verkeerd is, is het ook niet helemaal correct. Het is glashelder geworden dat influencer marketing, in plaats van social media marketing, de sleutel is tot een succesvolle influencer marketing campagne.

Veel bedrijven hebben verschillende manieren om het bewustzijn over hun producten/diensten te vergroten en verkoopleads te genereren, maar slechts weinigen hebben B2B influencer marketing ontdekt als een manier om de vaardigheden en kennis van hun senior executives en professionals te benutten.

B2B influencer marketing in een notendop

B2B influencer marketing is het proces waarbij vertrouwde personen (binnen of buiten een organisatie) worden gebruikt om informatie over de branche, producten en diensten te delen op sociale media en in het echte leven, bijvoorbeeld op conferenties. Het proces kan een uitdaging zijn om uit te voeren, maar het kan een uitstekende manier zijn om de invloed van uw branche en de geloofwaardigheid en het imago van uw bedrijf te vergroten.

Het is een geweldige manier om uw product te promoten voor een groep zeer betrokken doelgroepen, zowel online als offline. Als je een succesvolle B2B-beïnvloeder kunt vinden met een groot publiek, een krachtig, overtuigend verhaal en een oprecht enthousiasme voor je product, kun je toegang krijgen tot hun community van volgers.

En waarom maakt u geen gebruik van potentiële beïnvloeders, experts of leidinggevenden, binnen uw bedrijf?

Als je nu denkt: "Maar ik ben geen influencer op sociale media" – niet zo snel. Natuurlijk heb je geen miljoenen volgers op al je sociale-mediaplatforms, maar dat betekent niet dat je geen B2B-beïnvloeder kunt zijn. Elke influencer begon met… nul volgers!

Wat onderscheidt B2B influencer marketing van andere marketingtechnieken?

Gedachtenleiderschap en invloed zijn twee van de meest gewilde kwaliteiten in de hedendaagse senior professionele wereld. Als je het aan een recruiter of werkgever vraagt, zullen ze je vertellen dat ze op zoek zijn naar zeer invloedrijke professionals of individuen die als zodanig worden gezien. Er is een natuurlijke voorkeur voor professionals die een sterke reputatie hebben opgebouwd als opinieleiders in hun branche.

Dus, wat bedoelen we precies met thought leadership en invloed? Het is het vermogen om een idee of mening over te brengen aan mensen en om die mening als substantieel, waardevol en waar te laten accepteren.

Elke marketingcampagne is zo goed als de mensen die erachter zitten. De kwaliteit van je influencers is van het grootste belang: de meest briljante content ter wereld doet er niet toe als niemand het ziet. Dus je wilt er zeker van zijn dat je werkt met influencers die weten hoe ze het woord naar buiten kunnen brengen. Bij B2B-influencermarketing draait alles om het benutten van de influencer-community van uw branche (binnen en buiten uw organisatie) om uw merk bekendheid te geven, en het kan ongelooflijk effectief zijn als het correct wordt gebruikt. En wie kan er beter pleiten voor uw merk, producten en diensten dan uw leidinggevenden?

Wat zijn de voordelen van B2B influencer marketing?

De voordelen van B2B influencer marketing zijn talrijk. Bedrijven gebruiken het al heel lang voor het creëren van bewustzijn en het genereren van verkeer.

 • Is relatief goedkoop in vergelijking met traditionele advertenties en de meeste marketingactiviteiten
 • Hiermee kunnen bedrijven hun doelgroep rechtstreeks bereiken voor het opbouwen van merk-/productbewustzijn/
 • Het is ook een geweldige manier om een community rond uw merk te creëren

B2B influencer marketing is een krachtige praktijk voor merken waarmee ze een groter bereik hebben voor zeer gerichte prospects, het geeft hen de informatie die ze nodig hebben om de juiste aankoopbeslissingen te nemen. Veel senior executives gebruiken sociale media actief om bedrijven te volgen, op de hoogte te blijven en in contact te komen met opinieleiders in hun branche. Hierdoor zijn senior professionals waarschijnlijk de juiste doelgroep voor uw B2B influencer marketingcampagne.

Het is ook effectiever dan B2B outbound marketing: uit onderzoek blijkt dat klanten eerder het advies van een influencer vertrouwen dan dat van een bedrijf. Het is efficiënt: het is kosteneffectief en kost minder tijd om een influencer aan te trekken dan om zoveel mogelijk mensen te bereiken via traditionele B2B-marketing. Het kan ook helpen bij het opbouwen van een sterke relatie met een bepaalde demografie (bijvoorbeeld technologieprofessionals, marketingprofessionals) door middel van blogposts en updates op sociale media.

De kracht van B2B influencer marketing ligt in het in staat stellen van marketeers om hun doelgroep te bereiken en in de unieke manier waarop het merken kan verbinden met influencers.

Wat zijn de best practices die senior executives moeten weten over B2B influencer marketing?

Influencer-marketing is een waardevol hulpmiddel geworden in het B2B-marketingarsenaal, maar alleen als het correct wordt gebruikt. Ze moeten niet alleen worden gebruikt om specifiek de juiste influencers te targeten, maar de juiste influencers moeten ook in de campagne worden aangeboord om deze een zo groot mogelijk bereik te geven.

Wanneer je van plan bent om B2B influencer marketing te gaan doen, wil je de markt onderzoeken om te zien welke influencers er zijn, zodat je een idee krijgt van de ruimte waarin je probeert in te breken. Je wilt ook zien wat andere B2B influencer-marketingbureaus, concurrenten en influencers al doen, en wat voor soort partnerschappen ze aangaan.

Waarom zouden senior executives zich druk moeten maken over B2B influencer marketing?

Bedrijven en senior professionals willen veel mensen in de moderne digitale wereld beïnvloeden en ermee communiceren, en sociale media bieden een gestroomlijnde manier om dit doel te bereiken. Sociale media kunnen echter een verwarrende en intimiderende plek zijn voor senior professionals en degenen die hen willen beïnvloeden en met hen willen communiceren. Betrokkenheid is de belangrijkste reden waarom senior professionals hun invloed en thought leadership moeten ontwikkelen via sociale media.

Merken beginnen het potentieel in te zien van interactie met influencers, rechtstreeks of via bureaupartners, om gevestigde leiders in hun vakgebied te bereiken. Het wordt meer dan alleen naamsbekendheid. Merken en hun leidinggevenden kunnen hun invloed en leiderschap vergroten en de go-to-resource worden voor bedrijven die zakelijke problemen willen oplossen.

Hoe start je als senior executive je B2B influencer journey?

Allereerst gefeliciteerd met de realisatie van de kracht die uw aanwezigheid zou kunnen hebben! Veel senior executives worstelen om hun stem en publiek op te bouwen, en hier zijn enkele van mijn persoonlijk beproefde stappen om je door je B2B influencer-reis te leiden.

Stap 1: Vind uw niche

Schrijf uw doelstellingen op papier om u te helpen duidelijkheid te krijgen over wat u probeert te bereiken. Krijg slechts één niche om te beginnen. Stel uzelf deze vragen die u op hun beurt zullen helpen uw USP's en doelstellingen te identificeren:

Stap 2: Vind je publiek

Met zoveel beschikbare sociale-mediakanalen – Twitter, LinkedIn, YouTube, podcasts, blogs, is het essentieel om te bepalen waar je publiek is. Controleer waar B2B-influencers in uw branche zich momenteel bevinden, de grootte van hun publiek en de betrokkenheid bij hun inhoud. Het moet ook een kanaal zijn waar je je prettig bij voelt om content te produceren. Dit zou kunnen zijn:

 • Video of afbeeldingen op Instagram, TikTok en Facebook
 • Sociale audio op Soundcloud, Spotify en Google
 • Tekst op LinkedIn en gerenommeerde publicaties

Stap 3: Uw inhoud

Het maken van inhoud is voor de meeste mensen het meest intimiderende deel, maar ook het gemakkelijkste. Adem gewoon in en laat je niet overweldigen, je kunt een breed scala aan onderwerpen behandelen waar je van nature een expert in bent.

Je moet elk stukje inhoud aanpassen aan meerdere berichten. Een artikel op LinkedIn kan bijvoorbeeld worden:

 • Drie berichten op Twitter, met de nadruk op de belangrijkste punten,
 • Een onderwerp voor een podcast,
 • Een TikTok-video die opmerkingen en vragen van de lezers beantwoordt

Stap 4: Uw verloving

Beïnvloeden is een tweerichtingsproces. Veel mensen pushen alleen inhoud, maar reageren nooit op opmerkingen en vragen. Als iemand zich met uw inhoud bezighoudt, wees dan dankbaar en reageer terug. Het kan gewoon een soort van waardering zijn of een zelfs gedetailleerde opmerking, afhankelijk van je bandbreedte en persoonlijk oordeel.

Stap 5: Uw statistieken

De statistieken doen er misschien niet toe aan het begin van uw B2B-beïnvloederactiviteit, maar u houdt in de gaten welke onderwerpen uw publiek aanspreken. Welke inhoudstypen en -indelingen het populairst zijn. Produceer meer van wat je publiek wil en minder van wat ze niet leuk vinden – zelfs als je een andere mening hebt, vertrouw je publiek!

Een B2B-influencer worden heeft alles te maken met een goede, authentieke persoon zijn die consistent en transparant is in hun inhoud.

Zoals we zagen, heeft sociale media een manier om de stemmen van leidinggevenden buiten de onmiddellijke perimeter van hun bedrijf te verheffen. Het kan u ook helpen een thought leader in uw branche te worden. Werken aan uw blog en het uitbreiden van uw sociale media-accounts kan een aanzienlijke invloed hebben op uw vermogen om anderen te beïnvloeden en uw portfolio te laten groeien.

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet alleen gaat om het aantal volgers of vrienden die iemand op een sociaal netwerk heeft. De sleutel is om uw aanwezigheid op sociale media te benutten om betekenisvolle relaties te ontwikkelen met degenen die u volgt en met wie u omgaat, en om inhoud te creëren en te delen die resoneert met uw doelgroep.

Het kost tijd en moeite om een B2B-beïnvloeder te zijn, maar het is het waard voor de extra persoonlijke connecties, klanten en zakelijke kansen die je onderweg krijgt.

Cyril Coste is CxO Digital Transformation Advisor, oprichter en CDO van Digital and Growth. Cyril maakt ook deel uit van Huawei's Key Opinion Leader-programma en is geassocieerd met merken als Ted Baker, Barclays, GSK, Rolls-Royce, Nivea en anderen. Hij is te vinden op Twitter @CyrilCoste .

Abonneer u op de ClickZ-nieuwsbrief voor inzichten in het veranderende marketinglandschap, prestatiemarketing, klantervaring, thought leadership, video's, podcasts en meer.

Ga met ons in gesprek op LinkedIn en Twitter .

Het bericht Senior executives, dit is waarom je B2B-influencers moet worden verscheen eerst op ClickZ .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.