Welke zoekwoorden gebruikt mijn concurrent?

Leestijd: 4 minuten

Bron

30 seconden samenvatting:
  • Trefwoord moeilijkheidsscores (KD) helpen digitale marketeers de potentiële prestaties van zoekmachines te begrijpen
  • KD-scores zijn handig bij het bouwen van SEO-strategieën en het uitfilteren van ineffectieve zoekwoorden
  • Zoekwoorden met weinig concurrentie geven een voordeel bij het aantrekken van verkeer
  • Sommige KD-berekeningstools kunnen onnauwkeurig zijn vanwege het gebruik van beperkte parameters
  • Semrush heeft een nieuwe formule ontwikkeld voor KD-scoreberekeningen waarvan de nauwkeurigheid is verbeterd

Met talloze bedrijven die strijden om hetzelfde publiek, moeten digitale marketeers een zeer effectieve en gerichte contentstrategie ontwikkelen om een weg te vinden door de drukke markt en contact te leggen met potentiële klanten. Trefwoordmoeilijkheid (KD) is een essentiële maatstaf om marketeers te helpen bij het formuleren van een effectieve SEO-strategie om de top van de pagina's met zoekresultaten van zoekmachines (SERP) te bereiken.

Focussen op een zoekwoord met een lage KD-score kan snellere resultaten opleveren met verkeer van zoekmachines omdat er minder concurrentie is. Terwijl zoekwoorden met een hogere KD-score doorgaans veel meer concurrentie hebben in zoekresultaten, waardoor het veel moeilijker wordt om op korte termijn bovenaan de SERP's te verschijnen. Verbeteringen op de lange termijn zijn haalbaar, maar zullen tijd vergen en er moeten meerdere SEO-maatregelen worden geïmplementeerd.

KD-berekeningstools kunnen bepalen hoe effectief een zoekwoord kan zijn in zoekresultaten. Veel kan echter afhangen van de SEO-tools die digitale marketeers gebruiken. Dergelijke tools zijn niet altijd nauwkeurig vanwege de beperkte parameters die van ontwikkelaar tot ontwikkelaar kunnen verschillen. Het resultaat is dat de KD-berekening onnauwkeurig kan zijn en zelfs een digitale marketeer kan doen geloven dat hun zoekwoorden in de praktijk beter zullen presteren dan in werkelijkheid.

Inhoud gemaakt in samenwerking met Semrush.

Semrush, een aanbieder van een online platform voor zichtbaarheidsbeheer, heeft een naar eigen zeggen bewezen formule ontwikkeld om een nauwkeurige KD-percentagescore te behalen op basis van diepgaand onderzoek naar SEO-patronen en feedback van klanten.

Hoe het Keyword Difficulty-platform van Semrush werkt

Dit jaar heeft Semrush een bijgewerkte versie van zijn KD-metriek uitgebracht . De nieuwe formule was het resultaat van uitgebreide laboratoriumtests door het team van datawetenschappers en ingenieurs van het bedrijf. Ze bestudeerden patronen van SERP-activiteit voor ongeveer 120.000 trefwoorden, die meer dan 100 parameters en verschillende contexten bestreken om een nauwkeurige KD-waarde te bepalen. Daarnaast analyseerden de teams de gegevens om te bepalen met welke moeilijkheid zoekwoorden zouden worden geconfronteerd bij het gebruik van SEO om op de eerste pagina met zoekresultaten te verschijnen.

De drie stappen om uw SERP-status en kansen te decoderen

Het platform van Semrush heeft drie stappen om de formule te berekenen.

1. SERP-analyse

De eerste omvat SERP-analyse, waarbij de mediaanwaarde wordt geïdentificeerd voor drie statistieken in URL's op de eerste pagina met zoekresultaten. De drie mediaanwaarden zijn:

  • Het aantal verwijzende domeinen dat verwijst naar de ranking-URL's
  • De autoriteitsscore van de rankingdomeinen
  • De verhouding van follow/no-follow links tot de ranking-URL's

2. Zoekwoordparameteranalyse

De tweede stap is een analyse van trefwoordparameters. Dit houdt rekening met de bovenstaande SERP-factoren, naast een nadere inspectie van individuele zoekwoorden. Alle factoren worden in de formule van Semrush verschillend gewogen met betrekking tot de waarschijnlijkheid van invloed op de positie op de eerste pagina.

De parameter die op de een of andere manier het hoogst is gewogen, is het mediane aantal verwijzende domeinen voor het rangschikken van URL's, in totaal 41,22 procent. Terwijl het op een na grootste gewogen aandeel de mediane autoriteitsscore is voor het rangschikken van domeinen op 16,99 procent. Het zoekvolume staat op de derde plaats met 9,47 procent en de mediane volg/no-follow-ratio voor het rangschikken van URL's is een fractie lager op de vierde positie met 9,17 procent.

Andere parameters zijn onder meer featured snippets, branded keywords en sitelinks, waarbij het gewogen aandeel steeds kleiner wordt. Factoren die de KD-score kunnen schaden, zijn zoekwoorden met een hoog aantal woorden en geen SERP-functies.

3. De berekeningen

De derde stap is de berekening zelf. De formule past zich ook aan voor elk land, waarbij rekening wordt gehouden met de bevolkingsomvang van een land en het aantal websites bij het berekenen van de KD-score op basis van de regionale database van Semrush.

Wat KD-scores betekenen voor uw SEO-prestaties

Op het KD-platform van Semrush kan de gebruiker maximaal 100 trefwoorden tegelijk invoeren om de KD-score te controleren. Cruciaal is dat het platform de gebruiker kan helpen waardevolle zoekwoorden met weinig concurrentie te vinden. KD-scores kunnen ook worden berekend voor zowel long-tail- als lokale zoekwoorden. Bovendien stelt de tool de gebruiker in staat om hun SEO-strategie te vergelijken met die van concurrenten om te zien wat goed presteert en eventuele hiaten in zoekwoorden te identificeren.

De resultaten geven de gebruiker de KD-beoordeling en advies over wat hij moet doen om hits te krijgen. Aan de onderkant van de schaal worden scores van 0-14 procent geclassificeerd als "zeer gemakkelijk" met de grootste kans dat nieuwe pagina's bovenaan de Google-ranglijst verschijnen zonder dat er backlinks nodig zijn.

De volgende stap omhoog is 15-29 procent, wat als "gemakkelijk" wordt beschouwd. Hoewel er enige concurrentie kan zijn, blijft het mogelijk om een hoge ranking te bereiken voor nieuwe webpagina's. Dit vereist echter hoogwaardige inhoud op basis van de zoekwoorden.

Dingen worden steeds moeilijker naarmate de KD-scores hoger worden. Een score van 85-100 procent wordt bijvoorbeeld geclassificeerd als 'zeer moeilijk', waarbij zoekwoorden de sterkste concurrentie hebben en de kans groot is dat nieuwe websites doorbreken. Een ranking is nog steeds mogelijk via functies zoals on-page SEO, linkbuilding en campagnes om inhoud te promoten. In dit geval kan pay-per-click-advertenties voordeliger zijn.

Download de recente whitepaper voor meer informatie over Semrush en zijn Keyword Difficulty-platform.

Het bericht Het belang van nauwkeurige moeilijkheidsgraden voor zoekwoorden verscheen eerst op ClickZ .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.