Hoe online te verkopen zonder een website

Leestijd: 10 minuten

Bron

Nieuwe verkopers voelen zich vaak overweldigd door te onderzoeken wat er nodig is om online te verkopen. Site-builders vergelijken, een website bouwen, SEO leren… en dat is nog maar het begin! Maar het is vaak genoeg om aspirant-online verkopers te ontmoedigen.

Het goede nieuws is: het hoeft niet zo te zijn!

Online verkopen betekent niet altijd eerst een e-commerce website bouwen. Of u nu de wateren wilt testen en de vraag wilt evalueren of gewoon niet klaar bent om te investeren in een e-commercesite, er zijn effectieve manieren om online te verkopen zonder een website.

U kunt uw producten aanbieden aan online shoppers via platforms die u al kent. Lees verder om erachter te komen welke het beste bij u passen en hoe u dit kunt realiseren.

Verkopen op Facebook zonder website

Facebook is niet alleen het grootste sociale netwerk ter wereld ( 2,8 miljard maandelijkse actieve gebruikers! ), maar het kan ook een krachtig hulpmiddel zijn om online te verkopen. Je kunt zelfs een Facebook-winkel opzetten zonder website!

Een Facebook-winkel is een online winkel die op je Facebook-pagina staat. Je kunt het gratis maken – je hebt alleen een bedrijfspagina nodig om aan de slag te gaan. Houd er rekening mee dat je alleen fysieke producten op Facebook kunt verkopen.

Een Facebook-winkel van een bakkerij (Afbeelding: ANNA Cake Couture )

Hier is een stapsgewijze instructiegids voor het opzetten van een Facebook-winkel . Bij het maken van uw winkel wordt u gevraagd een van de drie afrekenopties te kiezen of hoe u wilt dat klanten hun aankoop voltooien:

 • op uw website,
 • op Facebook (alleen beschikbaar voor Amerikaanse bedrijven),
 • of via messenger.

Als je geen website hebt, dan is de laatste optie iets voor jou. "Via Messenger" betekent dat uw klanten worden doorverwezen om uw bedrijf een bericht te sturen om hun aankoop te voltooien.

Voor alle duidelijkheid: deze optie creëert geen kassa voor je winkel. U moet zelf een manier regelen om betalingen te verwerken. Als een klant u bijvoorbeeld een bericht stuurt, kunt u zijn e-mailadres vragen om hem een PayPal-factuur te sturen of hem aanbieden om via een bankoverschrijving te betalen.

Ook: Een online winkel maken zonder een website Tips voor verkopen op Facebook

Het opzetten van een manier om te verkopen is nog maar het begin. Nu moet je uitzoeken hoe je producten op Facebook kunt verkopen zonder een website.

Bedrijfsinfo toevoegen
Ook al leeft uw online winkel op sociale media, shoppers verwachten dat deze gedetailleerde bedrijfsinformatie heeft, net als wanneer ze op een website winkelen. Voeg een gedetailleerd gedeelte 'Over ons', zakelijke contacten en actuele informatie over betaling en levering toe.

Collecties van producten maken
Productfoto's en beschrijvingen van hoge kwaliteit zijn absoluut essentieel, maar u kunt nog een stap verder gaan door collecties voor uw producten te maken. Collecties zijn items gegroepeerd per categorie in je Facebook-winkel. Bijvoorbeeld 'Kleding', 'Schoenen', 'Accessoires'.

Klanten kunnen producten in collecties filteren (Afbeelding: ANNA Cake Couture)

Collecties maken het voor klanten gemakkelijker om de producten te vinden waarnaar ze op zoek zijn wanneer ze uw winkel bezoeken. Hier leest u hoe u een verzameling maakt .

Gebruik Facebook Messenger voor klantenservice
Klanten hebben vaak vragen over producten, betaling of levering, beantwoord deze dus tijdig. Door met klanten te chatten, kun je ze kennis laten maken met andere producten die ze misschien leuk vinden, en/of ontdekken welke producten ze in de toekomst graag in je winkel zouden willen zien.

Probeer alle berichten zo snel mogelijk te beantwoorden: pagina's die snel en consistent reageren, zijn gemarkeerd met een "zeer responsief op berichten"-badge. Hiermee laat je klanten zien dat je klaar staat om ze te helpen met eventuele vragen.

Als u niet op berichten kunt reageren (bijvoorbeeld buiten kantooruren), stelt u een automatisch afwezigheidsbericht in om klanten te laten weten wanneer u kunt reageren. Meer informatie over het instellen van geautomatiseerde reacties op Facebook .

Creëer inhoud die relevant is voor uw doelgroep
Facebook ondersteunt verschillende vormen van inhoud die u kunt gebruiken om uw volgers te betrekken. Besteed speciale aandacht aan videoberichten en livevideo's, omdat deze vaak meer betrokkenheid opleveren dan gewone berichten of verhalen.

Enkele voorbeelden van inhoud die u op uw pagina kunt plaatsen:

 • Klanten-reviews
 • Video's waarin wordt uitgelegd hoe u uw product kunt gebruiken
 • Verhalen met jou of je team
 • Berichten die nuttige informatie over uw producten bevatten.

Meer: Hoe u gratis een Facebook-bedrijfspagina kunt laten groeien

Gebruik gepromote berichten en Facebook-advertenties
Regelmatige berichten zijn alleen gericht op uw huidige volgers, terwijl gebooste berichten en Facebook-advertenties u in staat stellen een groter potentieel publiek te bereiken en meer klanten aan te trekken.

​Maar wat is het verschil tussen een gesponsorde post en een advertentie?

Een gepromoot bericht is de eenvoudigste manier om te adverteren op Facebook. Dit is een bericht waarvoor je geld kunt betalen, zodat het door een specifiek publiek kan worden gezien. Gebooste berichten zijn geweldig voor het vergroten van de betrokkenheid van het publiek en het ontwikkelen van merkbewustzijn.

Gebooste berichten zien eruit als gewone berichten in de nieuwsfeed

Gepromote berichten worden niet gemaakt in Advertentiebeheer en hebben niet dezelfde aanpassingsfuncties als Facebook-advertenties. Om een bericht een boost te geven, zoek je het op je pagina en klik je op de "Boost Post"-knop onderaan het bericht.

Facebook-advertenties worden gemaakt via Advertentiebeheer en zijn meer aanpasbaar, waardoor u mensen kunt bereiken op basis van specifieke bedrijfsdoelen en doelgroepen. Deze optie werkt uitstekend voor het uitvoeren van geavanceerde advertentiecampagnes en het vinden van nieuwe klanten.

Een voorbeeld van een collectieadvertentie (Afbeelding: Facebook )

Meer informatie: Verkopen op Facebook: 4 tools voor uw Facebook-verkopen Verkopen op Instagram zonder website

90% van de Instagram-gebruikers volgt ten minste één bedrijf op het platform, dus het is logisch om via Intsta in contact te komen met potentiële kopers, vooral als uw producten in populaire Instagram-niches vallen. Voorbeelden hiervan zijn mode, beauty en huidverzorging, lifestyle, eten en artwork.

Zorg ervoor dat je een zakelijk profiel hebt, want ze worden geleverd met tools voor beter accountbeheer en toegang tot ingebouwde analyses om te laten zien hoe je inhoud presteert.

Als je geen website hebt, kun je een winkel maken op Instagram met dezelfde instructies voor het opzetten van een winkel op Facebook. Als je een betaalmethode kiest, moet je 'afrekenen met berichten' selecteren.

Nogmaals, dit zal niet echt een kassa voor je Instagram-pagina maken. Kopers worden doorgestuurd om uw bedrijf een bericht te sturen voor details over de betaling en het voltooien van de aankoop.

Er zijn andere manieren om op Instagram te verkopen. U kunt verkopen via Direct Messages, in uw opmerkingen of via hashtags. We hebben ze uitgelegd in onze blogpost over verkopen op Instagram zonder website .

Deze methoden vereisen veel handmatig werk, net als verkopen op Facebook via berichten. Dit kan echter voldoende zijn als u geïnteresseerd bent in het testen van het platform of als u een drukte van belang heeft en slechts een paar verkopen per maand plant.

Tips voor verkopen op Instagram

Ook al heb je geen zwaar budget nodig om te beginnen met verkopen op Instagram, je hebt wel een trouwe schare volgers nodig. Daarom hebben we enkele tips verzameld om ervoor te zorgen dat.

Schrijf een informatieve bio
Een beschrijving van 150 tekens is niet veel ruimte, maar het is genoeg om aan uw publiek over te brengen wat er uniek is aan uw bedrijf en om uit te leggen hoe zij contact met u kunnen opnemen. Vermeld zeker:

 • Zakelijke details die u onderscheiden van uw concurrenten. Zeg: "Designertelefoonhoesjes gemaakt van gerecyclede materialen."
 • Trefwoorden die relevant zijn voor uw producten. Als je taarten verkoopt, staat in je bio mogelijk 'Taarten op maat voor speciale gelegenheden'.
 • Contactknoppen zoals "Bellen" of "E-mail"
 • Een merk-hashtag om volgers aan te moedigen foto's bij uw product te plaatsen.

@solbody zet hun unieke verkoopargument voorop en centraal

Bewaar belangrijke informatie in Hoogtepunten
Je kunt je verhalen met belangrijke informatie opslaan in speciale mappen — Hoogtepunten — onder de bio van je profiel. Creëer verschillende Highlights om de meest voorkomende vragen van klanten te beantwoorden, zoals:

 • Betaling
 • Levering
 • TERUGSTUURBELEID
 • Hoe u uw product gebruikt, opslaat en/of onderhoudt.

Hoe gemakkelijker het voor uw volgers is om door uw profiel te navigeren, hoe groter de kans dat ze de informatie vinden die ze nodig hebben en bij u kopen. Lees over andere manieren om je Instagram-profiel te ordenen .

@birchbox bewaart tips voor klanten in Highlights

Ontdek Instagram-tools om de betrokkenheid te vergroten
Instagram heeft uitgebreide tools voor zowel makers van inhoud als bedrijfseigenaren. Bekijk je vermogen om verhalen en rollen te plaatsen en om IGTV en levens te gebruiken. Test ze allemaal om erachter te komen welke soorten inhoud uw publiek leuk vindt en het meest aanspreekt.

Maak bijvoorbeeld langere video's voor IGTV om uit te leggen hoe je je complexe product moet gebruiken. Of schiet korte rollen om te pronken met uw modemerk.

Verhalen zijn geweldig om uw publiek te leren kennen (stickers met peilingen en vragen), anticipatie op nieuwe producten op te bouwen en clips van achter de schermen van uw winkel in actie te delen!

Lives zijn handig voor het delen van informatie over onderwerpen die relevant zijn voor uw merk en interessant zijn voor uw volgers. Als je bijvoorbeeld yogamatten verkoopt, kun je een live video opnemen over meditatietechnieken voor beginners. Zorg ervoor dat je levens van tevoren aankondigt – zowel via verhalen als reguliere berichten.

Volgers kunnen je rollen bekijken op Instagram Feed en je profiel

Test verschillende soorten advertenties en CTA's
Je kunt betaalde promoties gebruiken om je berichten en verhalen aan een breder publiek op Instagram te tonen, net zoals je berichten op Facebook kunt promoten.

Met Instagram kun je ook verschillende advertentiecampagnes uitvoeren, of het nu foto's, video's, verhalen of advertenties zijn op de pagina Ontdekken. Er zijn ook carrousel- en collectieadvertenties die extra video's of afbeeldingen kunnen bevatten.

Test verschillende call-to-actions in uw advertenties. 'Meer informatie' is bijvoorbeeld logischer als u een product laat zien aan een nieuw publiek. 'Nu winkelen' werkt mogelijk beter als u een grote korting aanbiedt om een deal te sluiten of oude voorraad op te ruimen.

Een carrouseladvertentie kan meerdere foto's bevatten (Beeld: Instagram )

Meer informatie: Hoe te verkopen op Instagram: complete gids voor beginners Verkopen op een Marktplaats

Als je je afvraagt hoe je zonder website kunt verkopen, heb je misschien al gedacht aan verkopen op een marktplaats, bijvoorbeeld Amazon, Etsy of eBay. Dit kan om twee redenen zinvol zijn:

 • Marktplaatsen genereren zelf duizenden bezoekers per maand, dus u hoeft minder moeite te doen voor marketing als wanneer u op uw website verkoopt.
 • Shoppers komen naar marktplaatsen op zoek naar bepaalde producten, ze zijn al in een "koopmodus".

Om te beginnen met verkopen op een marktplaats, moet u een verkopersaccount aanmaken op het platform van uw keuze. Amazon en eBay vereisen dat je een verkoopplan kiest, afhankelijk van de grootte van je bedrijf en de tools die je nodig hebt om op het platform te verkopen. Het Professional-abonnement van Amazon bevat bijvoorbeeld speciale aanbiedingsfuncties (promoties, cadeauservices), terwijl het individuele abonnement dat niet heeft.

Houd er rekening mee dat marktplaatsen niet alleen kosten in rekening brengen voor een verkoopplan, maar voor elke verkoop die u via hun platform doet. Amazon rekent bijvoorbeeld een vergoeding van $ 0,99 per item wanneer een item wordt verkocht op het individuele verkoopplan.

Nadat u een verkopersaccount heeft gemaakt, kunt u beginnen met het maken van uw productvermeldingen. Houd er echter rekening mee dat sommige producten door het platform moeten worden goedgekeurd voordat klanten de verkoop mogen voltooien. Dit is het geval als u van plan bent sieraden, muziek, video's of horloges op Amazon te verkopen.

Lees de richtlijnen van de marktplaats om op de hoogte te zijn van beperkingen voor verschillende productcategorieën. Bijvoorbeeld: eBay staat je toe een reproductie van een kunstwerk (zoals posters of afdrukken) alleen te verkopen als het geen wetten, auteursrechten of handelsmerken schendt.

Tips voor verkopen op een marktplaats

Verkopen op een marktplaats heeft zijn voordelen, maar het heeft ook eigenaardigheden en nadelen waarmee u rekening moet houden.

Kies het juiste platform
Er zijn veel marktplaatsen om uw producten op te verkopen. Afgezien van de bekende zoals Amazon, eBay, Walmart, Etsy en Alibaba, zijn er niche-georiënteerde marktplaatsen zoals Fruugo en Fullbeauty, of op koopjes gerichte marktplaatsen zoals Tophatter.

Denk aan uw doelgroep om u te helpen bij het kiezen van een platform. Is uw product gericht op mensen die van handgemaakte sieraden houden? Dan is Etsy misschien wel de juiste keuze voor jou. Richt je je op lokale shoppers? Denk aan Facebook Marktplaats.

Productvermeldingen optimaliseren
Uw product zal concurreren met andere vergelijkbare artikelen op de markt, dus streef naar eersteklas vermeldingen.

Gedetailleerde beschrijvingen benadrukken uw productvoordelen

Zorg ervoor dat uw product verschijnt wanneer kopers ernaar zoeken op een marktplaats door relevante zoekwoorden op te nemen in de titel en beschrijving van uw vermelding. Aarzel niet om een lange beschrijving te schrijven met veel details over uw product. Voeg ook eventuele award-badges toe aan de beschrijving om te laten zien dat uw product betrouwbaar is.

Onthoud met afbeeldingen op uw vermeldingen dat meer meer is: laat uw product vanuit verschillende hoeken zien en demonstreer het in gebruik. Op sommige platforms kunt u een video bij de afbeeldingen voegen. Gebruik dit formaat om de voordelen van uw product te benadrukken.

Werken met beoordelingen
Wanneer shoppers tientallen vergelijkbare producten te zien krijgen, besteden ze speciale aandacht aan beoordelingen. Zo simpel is het: hoe meer vijfsterrenrecensies je hebt, hoe meer verkopen je krijgt.

Vraag klanten altijd om beoordelingen, maar niet direct na hun aankoop, omdat ze tijd nodig hebben om het product te ontvangen en uit te proberen. Om kopers extra te stimuleren een recensie achter te laten, biedt u een korting aan voor de volgende aankoop of een klein cadeautje dat een week of twee nadat u de verkoop heeft gedaan in hun inbox verschijnt.

Als je een negatieve recensie krijgt, neem dan contact op met de klant om het probleem op te lossen. Negatieve feedback zonder een opmerking van de verkoper ziet er veel slechter uit dan een negatieve recensie met een antwoord dat laat zien dat je bereid bent om te communiceren en dingen recht te zetten.

Shoppers kunnen reviews, beoordelingen en foto's bekijken die door klanten zijn geüpload

Word een groothandel ..

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.