9 belangrijke SEO-statistieken om bij te houden (+ hoe ze te verbeteren)

Leestijd: 9 minuten

Bron

Een van de beste dingen van digitale marketing (ten opzichte van traditionele offline marketing) is dat je bijna elk onderdeel van je strategie kunt meten. Gratis tools zoals Google Analytics bieden uitgebreide informatie over hoe uw website presteert, dus u weet nooit of uw SEO-inspanningen de juiste resultaten opleveren.

seo-statistieken cartoon

Afbeeldingsbron

Maar de datapunten zijn zo uitgebreid dat voor veel bedrijven het probleem niet een gebrek aan data is, maar veeleer het uitzoeken op welke SEO-statistieken ze zich moeten concentreren.

In dit bericht help ik je verder

 • Negen van de belangrijkste SEO-statistieken en wat ze betekenen.
 • Twee statistieken om te negeren (of vanuit een andere hoek te bekijken).
 • Waar ze te vinden zijn in Google Analytics en hoe ze te verbeteren

Wanneer u de juiste statistieken bijhoudt, kunt u een nauwkeurig beeld krijgen van uw prestaties, uw strategie voortdurend verbeteren en uiteindelijk de ranglijst en ROI verhogen.

9 belangrijke SEO-statistieken om bij te houden

Bij het evalueren van het succes van uw SEO-strategie zijn er bijna eindeloze statistieken die u kunt controleren. Om u te helpen focussen op de juiste statistieken – ongeacht waar uw bedrijf over gaat – zijn hier de negen belangrijkste SEO-statistieken en hoe u ze kunt volgen.

1. Organisch verkeer

Laten we beginnen met de voor de hand liggende. Organisch verkeer is het verkeer dat u ontvangt van de pagina's met zoekresultaten van zoekmachines (SERP's) zonder te betalen voor advertentieplaatsing.

Uw algehele verkeer kan afkomstig zijn van meerdere bronnen (zoekmachines, sociale netwerken, directe zoekopdrachten, andere sites), en door uw focus te verkleinen op organisch verkeer, toont u de zichtbaarheid van uw website bij het zoeken naar zoekwoorden die verband houden met uw bedrijf en niche. Dus als uw SEO-strategie werkt, zou het aantal bezoekers dat u verdient met zoekresultaten gestaag moeten stijgen.

Om organisch verkeer in Google Analytics bij te houden, logt u in op uw dashboard en selecteert u 'Segment toevoegen' in het standaard Doelgroepoverzicht.

seo-statistieken: tabblad doelgroepoverzicht in google analytics

Selecteer "Organisch verkeer" en klik op "Toepassen".

seo-statistieken: organisch verkeer in Google Analytics

U kunt organisch verkeer nu bekijken als een percentage van het totale verkeer.

seo-statistieken in google analytics - organisch verkeer als percentage van het totale verkeer

2. Klikfrequentie (CTR)

Uw organische klikfrequentie toont het percentage mensen dat uw website bezoekt nadat ze uw webpagina's in de SERP's zijn tegengekomen. Dus als 1.000 zoekers uw paginavermelding in de zoekresultaten zien en 100 mensen doorklikken naar uw website, is uw CTR voor die pagina 10%.

Organische CTR laat zien hoe goed uw vermelding (met de titel, metabeschrijving en URL) uw publiek aanspreekt en hoe goed deze erin slaagt hun aandacht te trekken.

voorbeeld van een metatitel die van invloed is op de SEO-klikfrequentie

Als uw CTR laag is, kan dit betekenen dat uw titel of metabeschrijving niet boeiend is, of dat de inhoud niet relevant is voor wat de gebruiker zoekt. Hier zijn enkele manieren om uw organische CTR te verbeteren.

U kunt de CTR rechtstreeks in Google Search Console volgen onder het tabblad 'Prestaties'.

seo-statistieken: klikfrequentie in Google Search Console

Bekijk de CTR per pagina, zoekopdracht of apparaat. Met name het monitoren van de CTR per pagina biedt waardevolle inzichten over welke inhoud niet voldoende doorkliks genereert via SERP's.

Meer informatie over hoe u Google Search Console kunt gebruiken om uw SEO te verbeteren .

3. Uitstappercentage

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn exit-pagina's de laatste pagina's die uw bezoekers bekijken voordat ze uw website verlaten.

Uw belangrijkste exit-pagina's zijn degenen die ervoor zorgen dat mensen hun interesse in uw website verliezen en ergens anders heen gaan. Dit zijn delen van uw website waar de meeste bezoekers afhaken, dus het is belangrijk om uw beste exit-pagina's bij te houden.

Dus als u ziet dat een groot deel van uw verkeer vertrekt nadat ze een specifieke pagina hebben bezocht, kan dit erop wijzen dat de pagina of de inhoud ervan moet werken.

Als u het uitstappercentage voor afzonderlijke pagina's wilt bijhouden, gaat u naar "Gedrag"> "Site-inhoud"> "Alle pagina's".

seo-statistieken: de beste exit-pagina's in Google Analytics

Om het uitstappercentage op uw pagina's te verlagen, kunt u:

 • Zorg ervoor dat uw paginalay-out en inhoudsstructuur gemakkelijk te begrijpen zijn.
 • Voeg duidelijke interne links en calls-to-action toe om bezoekers naar andere relevante inhoud en pagina's te leiden.
 • Voeg hoogwaardige inhoud toe, inclusief visuals (afbeelding en video) om bezoekers beter te betrekken.

4. Pagina's per sessie

Een belangrijke statistiek voor gebruikersbetrokkenheid op de site, pagina's per sessie, geeft het aantal pagina's aan dat uw gebruikers gemiddeld bezoeken voordat ze op uw site bieden. Hoe hoger deze statistiek, hoe beter, omdat het betekent dat mensen meerdere pagina's bezoeken en langer blijven hangen.

Ga in Google Analytics naar 'Acquisitie' > 'Alle verkeer' > 'Kanalen' om pagina's per sessie voor elk verkeerskanaal te zien.

seo-statistieken - pagina's per sessie

Als deze statistiek laag is, kan dit erop wijzen dat uw inhoud niet boeiend of relevant genoeg is voor bezoekers om andere pagina's te bekijken. Of het betekent dat uw sitenavigatie niet gebruiksvriendelijk is. De hierboven genoemde tips voor top exit-pagina's zijn ook hier van toepassing.

5. Gemiddelde laadtijd van de pagina

De snelheid van uw site is een cruciale SEO- rankingsfactor (voor zowel desktop als mobiel ) en kan uw rankings (en gebruikerservaring) maken of breken.

seo-statistieken: laadtijdstatistieken van pagina's

Afbeeldingsbron

De gemiddelde laadtijd van een pagina is de tijd die nodig is om de volledige inhoud op een pagina weer te geven. Je kunt deze statistiek vinden onder 'Gedrag' > 'Sitesnelheid'. U kunt dan uw gemiddelde laadtijd voor alle pagina's zien, of de tijden voor afzonderlijke pagina's bekijken.

seo-statistieken: overzicht van de sitesnelheid in google analytics

6. Kernwebvitaliteit

Google verschuift in toenemende mate zijn focus op het belonen van websites die een heerlijke gebruikerservaring (UX) bieden met hogere rankings , en hoe goed (en snel) uw pagina's laden vormt de kern van UX.

Conventionele prestatiestatistieken zoals laadtijd en DOMContentLoaded richten zich op details die gemakkelijk te meten zijn, maar die niet noodzakelijkerwijs goed vertalen naar wat de gebruikers belangrijk vinden. Dus als u zich uitsluitend richt op het optimaliseren van de gemiddelde laadtijd van uw pagina, kunt u eindigen met een website die nog steeds een slechte UX weergeeft.

En dus ging Google in 2020 nog een stap verder met bovenstaande snelheidsmeting door Core Web Vitals te introduceren. Dit zijn gebruikersgerichte prestatiestatistieken en dienen als een meer gedetailleerde, UX-gecentreerde manier om de laadtijd van pagina's te meten.

Hier is een korte beschrijving van de drie Core Web Vitals volgens de officiële Chromium-blog :

 • First Input Delay (FID) meet de responsiviteit en kwantificeert de ervaring die gebruikers voelen wanneer ze voor het eerst proberen te communiceren met de pagina.
 • Cumulatieve lay-outverschuiving (CLS) meet de visuele stabiliteit en kwantificeert de hoeveelheid onverwachte lay-outverschuiving van zichtbare pagina-inhoud.
 • Largest Contentful Paint (LCP) meet de waargenomen laadsnelheid en markeert het punt in de laadtijdlijn van de pagina waarop de hoofdinhoud van de pagina waarschijnlijk is geladen.
kernwebvitaliteit verbeteren LCP FID CLS

Het gedeelte 'Verbeteringen' van Google Search Console laat u zien hoe de pagina's op uw site presteren op basis van de Core Web Vitals , en u kunt ook de PageSpeed Insights- tool van Google gebruiken om toegang te krijgen tot deze statistieken en aanbevelingen te krijgen om de prestaties van uw site te verbeteren.

Kijk hier voor vijf manieren om uw Core Web Vitals te verbeteren.

7. Backlinks en verwijzende domeinen

Backlinks zijn een van de meest kritische rankingsignalen op Google. Bovendien suggereert een recente studie van meer dan 11 miljoen Google-zoekresultaten dat er een sterke correlatie is tussen rankings en het aantal verwijzende domeinen.

Het aantal backlinks omvat alle links van externe bronnen die naar uw site verwijzen, terwijl verwijzende domeinen het aantal unieke domeinen vertegenwoordigen waarvan u inkomende links heeft.

De kwaliteit van backlinks is belangrijker dan de kwantiteit. Tien links van hoogwaardige en gezaghebbende domeinen zijn waardevoller dan 100 backlinks van domeinen van gemiddelde of lage kwaliteit. Hoewel elke link die je maakt je SEO kan helpen , zijn links van nieuwe verwijzende domeinen doorgaans krachtiger dan links van domeinen die al naar je gelinkt zijn.

seo-statistieken - backlinkrapport in ahrefs

Ahrefs is een geweldige SEO-tool om uw backlinks en verwijzende domeinen bij te houden. U kunt de lijst met websites zien die naar u linken, naar welke pagina's ze linken en de domeinclassificatie van deze verwijzende domeinen.

8. Topzoekwoorden gerangschikt

Terwijl u werkt aan het optimaliseren van uw website om te rangschikken voor uw doelzoekwoorden , is het een goed idee om te controleren hoe uw rangschikking voor die zoekwoorden verandert.

Door te weten op welke zoekwoorden u rankt, krijgt u een idee van uw huidige zichtbaarheidsaandeel in organische zoekresultaten en kunt u beslissen of u zich wilt concentreren op verdere optimalisatie voor die zoekwoorden of op andere zoekwoorden waarop u wilt ranken, maar die u nog niet hebt.

U kunt uw gerangschikte zoekwoorden volgen met behulp van een hulpmiddel voor het volgen van posities, zoals SEMrush . Het hieronder weergegeven rapport 'Organische zoekposities' helpt u veranderingen in de positie in de loop van de tijd te volgen en te zien hoe uw algehele zichtbaarheid in de zoekresultaten verbetert.

seo-statistieken: rapport over zoekwoordrang en positie

9. Pagina's die per dag worden gecrawld

Een hoge crawlsnelheid betekent dat de Google-crawlers uw site gemakkelijk en snel kunnen indexeren, waardoor uw kansen op een hogere positie op de SERP's worden vergroot.

In Google Search Console kun je zien hoeveel pagina's Googlebot elke dag crawlt (gedurende de afgelopen 90 dagen) door naar Instellingen > Crawlstatistieken te gaan.

seo-statistieken - crawlstatistieken in de Google Search Console

Als u honderden pagina's heeft en slechts een percentage daarvan wordt gecrawld, kan dit duiden op een probleem met uw crawlbudget . Googlebot crawlt niet uw hele website als het daarbij te veel van uw systeembronnen moet gebruiken.

Hoewel een hogere crawlsnelheid niet noodzakelijkerwijs leidt tot betere rankings, is het een technische SEO- statistiek die het waard is om te volgen en te optimaliseren.

2 SEO-statistieken om te negeren

Met zoveel data beschikbaar in moderne analysetools, is het verleidelijk om alles als KPI's te beschouwen om een vollediger beeld te krijgen. Maar misbruikte gegevens kunnen bedrieglijk zijn. Hier zijn een paar statistieken die u moet negeren of anders moet bekijken.

1. Conversies

Dit is zeker discutabel, maar het kan een vergissing zijn om het aantal conversies op uw website in een bepaald tijdsbestek te bekijken als een maatstaf voor de prestaties van uw site. Dat komt omdat conversies niet het volledige verhaal overbrengen.

Als bijvoorbeeld 10 bezoekers gisteren iets op uw website hebben gekocht, maar slechts vier vandaag, doet uw website het dan slecht vandaag? Niet noodzakelijk. Als de producten die vandaag zijn verkocht duurder zijn dan de producten die u gisteren heeft verkocht, of als de totale bestelwaarde hoger is dan die van gisteren, geeft het aantal conversies een onnauwkeurige indruk van hoe goed uw site het doet.

Verder kan een conversie voor verschillende websites verschillende dingen betekenen, van het invullen van een nieuwsbriefformulier tot het inschrijven voor een webinar. En niet al deze vertalen zich in inkomsten voor uw bedrijf. U kunt dus een indrukwekkend aantal conversies hebben, maar er geen inkomsten uit genereren.

Simpel gezegd, conversies in SEO kunnen veel dingen betekenen naast een aankoop. En als het uiteindelijk niet tot inkomsten leidt, zou het geen topstatistiek moeten zijn om bij te houden.

2. Bouncepercentage

Bouncepercentage is het percentage bezoekers dat uw site verlaat na slechts één pagina te hebben bezocht. Het betekent dat de bezoeker niet op interne links heeft geklikt om andere pagina's op uw website te bekijken.

Het is geen goed idee om het gemiddelde bouncepercentage voor de hele site te beschouwen als een SEO-statistiek. Een hoog bouncepercentage kan namelijk verschillende betekenissen hebben en geeft niet per se een concreet inzicht.

Hoewel dit kan duiden op irrelevante inhoud of een slecht ontwerp of slechte navigatie, kan het ook betekenen dat uw inhoud direct en volledig voldoet aan de vraag van uw gebruiker.

Als een bezoeker bijvoorbeeld organisch op uw blogpost terechtkomt, de post van boven naar beneden leest en tevreden vertrekt met bruikbare afhaalrestaurants, wordt dit nog steeds geclassificeerd als een "bounce". In werkelijkheid is uw bericht volledig gelezen en nuttig bevonden door de bezoeker.

Het is prima om deze statistiek op paginaniveau te bekijken, maar het gebruik van het gemiddelde bouncepercentage voor de hele site als belangrijke statistiek kan misleidend zijn.

seo-statistieken: gemiddelden van het bouncepercentage per categorie

Afbeeldingsbron

Kortom, als bouncepercentages zo variabel zijn , kun je gewoon niet zeggen of het gemiddelde bouncepercentage dat omhoog of omlaag gaat een goede of slechte zaak is.

Begin nu met het bijhouden van uw SEO-statistieken

Als u de top negen hierboven beschreven statistieken nog niet bijhoudt, is het tijd om aan de slag te gaan. Gelukkig kun je met een paar gratis en betaalbare tools zoals Google Analytics, Search Console en Ahrefs (of SEMrush), al deze SEO-statistieken eenvoudig volgen en beginnen met het maken van voortdurende verbeteringen.

Dus, maak je SEO-toolkit klaar en begin met volgen!

 1. Organisch verkeer
 2. Klikfrequentie
 3. Uitstappercentage
 4. Pagina's per sessie
 5. Gemiddelde laadtijd van de pagina
 6. Kernwebvitaliteit
 7. Backlinks en verwijzende domeinen
 8. Trefwoordrangschikking
 9. Pagina's gecrawld per dag
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.