Typografie 101: een merklettertype selecteren

Bron

Persoon die op oude typemachine typt

Er circuleerde onlangs een "douchegedachte" meme, erop wijzend dat "accenten slechts mondlettertypen zijn". Alle designnerds bij GoDaddy Studio moesten er goed om lachen. Maar het inzicht is nogal diepgaand, vanuit het perspectief van de identiteit van uw merk, en meer specifiek, uw merklettertype.

Zie je, woorden zijn niet alleen woorden in de context van design.

Ze hebben een dubbele functie: informatie overbrengen en een verhaal vertellen. Net als een accent, wordt de manier waarop we zelfs basisinformatie ontvangen en decoderen beïnvloed door de eigenaardigheden van de stem die het ons vertelt. En deze unieke tone of voice is het resultaat van het oorsprongsverhaal van die persoon.

Dus nu rijst de vraag: welk uniek accent heeft jouw merk en wat kan dit ons over jou vertellen? Uw merklettertype is echt het belangrijkste ingrediënt om de stem van uw merk in de wereld vorm te geven, in lijn met uw verhaal en uw grafische stijl.

Kijk hier bijvoorbeeld naar dezelfde merknaam geschreven in drie heel verschillende letterstijlen. Elk van hen lijkt uit een compleet andere wereld te komen, en we weten dit instinctief, zonder extra afbeeldingen, afbeeldingen of woorden. We lezen ze allemaal net even anders.

Cursieve Acacia

san-serif acacia

Serif Acacia

In dit bericht ga je weg met:

foto van Storme Conradie en quote Echte talk van GoDaddy Studio design curator, Storme Conradie

Deze informatie zorgt ervoor dat uw creatieve beslissingen beter zijn afgestemd op uw merk. Het vooraf kiezen van uw hero-lettertypen zal ook de merkconsistentie ontwikkelen en u veel tijd besparen in het ontwerpproces langs de lijn. We denken hier op de lange termijn, mensen!

GoDaddy Studio maakt het zoeken naar lettertypen en het creatief bewerken van tekst uiterst eenvoudig en intuïtief.

Als je eenmaal de basis kent, is bijna alles mogelijk.

De kunst van typografie

Typografie is het grootste deel van haar bestaan een zeer gespecialiseerd vakgebied geweest voor professionele ontwerpers met een zwak voor microscopische details.

Maar met de komst van personal computers en tekstverwerkers wordt de gemiddelde persoon voor het eerst geconfronteerd met een universum van typografische mogelijkheden. En deze opties blijven zich uitbreiden terwijl het veld van typografie blijft groeien.

Tegenwoordig zijn de meeste apparaten voorgeprogrammeerd met honderden letterstijlen.

lettertype-opties en ontwerpen GoDaddy Studio heeft meer dan 500 unieke lettertypen, allemaal gratis met een Pro-account

Het is een kunstvorm die voortdurend in ontwikkeling is, en voor zover er enkele onwrikbare regels zijn waar we in dit hoofdstuk naar zullen kijken, is typografie — zoals alle vormen van kunst — onderhevig aan het tij van trends.

We zien een sterke stijging van de populariteit van Delicate Serifs, Supersized Type en Didones.

Het punt dat hieruit moet worden afgeleid, is dat – of we het ons realiseren of niet – we allemaal ongelooflijk fijn zijn afgestemd op de subtiliteiten van typografie. In feite zijn we onbewust snobistisch in die mate dat een slecht gekozen lettertype (Papyrus of Comic Sans wie dan ook?) terecht een rode vlag zou kunnen opwerpen en onze beslissing om überhaupt met een merk in zee te gaan sterk zou kunnen beïnvloeden.

Acacia in twee verschillende lettertypen op marineblauwe achtergrond U zou uw spaargeld waarschijnlijk meer toevertrouwen aan een van deze bedrijven dan aan de andere.

Laten we beginnen met enkele basisprincipes en deze gaandeweg verfijnen.

Typografie 101

Het is belangrijk om vanaf het begin wat terminologie duidelijk te krijgen, omdat typografieontwerp zijn eigen geheime taal heeft om structuur en spatiëring te beschrijven.

Zodra je de nuances nader gaat bekijken, kun je je keuzes beter uitdrukken ("Ik vind Sanchez Bold leuk, maar denk dat het wat tracking nodig heeft en een optie met zwaardere schreven.")

Ten eerste is het verschil tussen een lettertype en een lettertype verwarrend. Je kunt ze voor het grootste deel door elkaar gebruiken (we zullen precies dat in dit hoofdstuk doen), maar om absoluut correct te zijn en wat geloofwaardigheid te verwerven bij het type geek-menigte:

  • Een lettertype is een familie van lettertypen (bijvoorbeeld Baskerville).
  • Een lettertype verwijst naar elke variatie van dit lettertype (Baskerville Regular, Baskerville Bold, Baskerville Italic, enzovoort).

Dit is belangrijk om te weten, want hoewel sommige lettertypen in GoDaddy Studio slechts één standaardweergave hebben, zullen veel ervan verschillen in gewicht en stijl, dwz meerdere lettertypen binnen een bepaald lettertype.

Gif van het Baskerville-lettertype en zijn stijlen Het lettertype Baskerville heeft verschillende lettertypen.Anatomie van een lettertype

Typografen personifiëren duidelijk hun creaties, te oordelen naar hoeveel termen voor de stukjes en beetjes waaruit letters, cijfers en symbolen bestaan, zijn ontleend aan het menselijk lichaam. Misschien denk je na vandaag nooit meer op dezelfde manier aan een oor, schouder, been, arm of ruggengraat. De alternatieve definities van snavels, kommen, staarten en sporen zullen je misschien ook verbazen.

Dit diagram identificeert de reeks componenten waaruit een lettertype bestaat. Hoe meer je leert over typografieontwerp, hoe meer je gaat letten op hoe deze kleine details van lettertype tot lettertype verschillen.

Elementen van typografie uitgelegd

Laten we nu eens kijken hoe we verwijzen naar de positionering van tekst op je canvas, en de afstand tussen letters, woorden en alinea's.

Dit diagram illustreert de relatieve hoge en lage punten van een lettertype vanaf de basislijn. De delen van een letter die daarboven uitstijgen worden stijgers genoemd, terwijl de stukjes die onder de basislijn bungelen dalers worden genoemd.

Hoogtepunten van typografie uitgelegd

De lengte van de stijg- en telpunten in een woord is van invloed op de relatieve ruimte tussen tekst erboven of eronder.

Als de stijgers en dalers te dicht bij elkaar komen, voelen de regels gecomprimeerd aan en kost het meer moeite om de alinea te lezen.

In dit geval zouden we de regelafstand moeten aanpassen: de ruimte tussen tekstregels.

Dit is een eenvoudige aanpassing die u kunt maken in GoDaddy Studio, door simpelweg de draaiknop binnen het tabblad Stijl te slepen bij het bewerken van lettertypen.

Voorbeeld van strakke regelafstand in lettertypen

Toonaangevend voorbeeld geopend

Als we te maken hebben met spaties tussen de letters zelf, spreken we van tracking.

Als letters te dicht bij elkaar staan, kan het woord moeilijker te lezen zijn. Nogmaals, het is een eenvoudige bewerking in GoDaddy Studio, overschakelen naar de volgknop en het aanpassen van de afstand om wat ademruimte en leesbaarheid toe te voegen. Je zou hier zeker ook mee kunnen spelen als een creatieve flair.

volgen op 0 / standaard

Tracking geopend

Kerning is vergelijkbaar, maar verwijst meer specifiek naar de afstand tussen twee aangrenzende letters, en niet naar het hele woord.

Soms zal het woord gelijkmatig verdeeld zijn, maar twee bepaalde individuen staan iets te dicht bij elkaar om te troosten. Om de balans hier te herstellen, moet de kerning optisch worden aangepast – of gewoon, je weet wel, de kloof een beetje dichten.

voorbeeld van slechte tekenspatiëring

Optisch gespatieerd voorbeeld

Hiërarchie

Het laatste typografische jargon dat we zullen doornemen is hiërarchie, en dit is belangrijk omdat het is hoe je het oog van de lezer door je ontwerp navigeert.

In elk ontwerp met tekst – een Instagram Story, een poster, een presentatie – we kunnen het niet allemaal in één oogopslag in ons opnemen.

Om uw boodschap duidelijk te decoderen, moeten onze ogen een startpunt hebben en dan in de juiste volgorde verder gaan – van punt a naar punt b, c, d, enzovoort. Zonder deze prioriteitsvolgorde voor de informatie die u doorgeeft, is uw bericht op zijn best verwarrend en in het slechtste geval frustrerend.

Het idee van hiërarchie komt het duidelijkst tot uiting in redactioneel ontwerp, dat zijn wortels heeft in eeuwenoude krantenlay-outs en vandaag de dag nog steeds de standaard is.

Bij het scannen van de pagina's van een publicatie, gedrukt of digitaal, het eerste dat opvalt, is altijd de kop of titel. Als dit je interesse wekt, kan de subkop je misschien wat meer context geven, en als je besluit verder te lezen, duik je in de hoofdtekst.

Deze drie niveaus worden meestal uitgedrukt in aflopende volgorde van grootte:

Hiërarchie van kop, subkoppen en hoofdtekst

Dit eeuwenoude idee is nog steeds van toepassing op bijna alle grafische ontwerpen en branding.

Denk aan een concertposter, of het nu op een straatpaal staat of je sociale feed. Je kijkt er maar even naar.

Voorbeeld van gebeurtenisteken

In dit voorbeeld is er een volgorde waarin de ontwerper wil dat we de informatie lezen: een hiërarchie van meest naar minst essentieel. We zullen deze informatie achtereenvolgens opnemen, dus elke sectie zou ons op een logische manier naar de volgende moeten duwen:

evenement poster met voorbeeld van bestelling

De lezer beweegt zich door de tekst heen over de hele pagina, maar in een coherente volgorde:

  1. De woestijnveulens! Ik hou van ze!
  2. Live spelen in mijn stad? De prijs is niet te hoog…
  3. Wanneer en waar is de voorstelling?
  4. Hoe koop ik kaartjes?

Dit instinctieve, onmiddellijke proces werkt gewoon niet omgekeerd, en daarom is het zaak ervoor te zorgen dat de meest essentiële informatie het eerst wordt opgenomen.

Er zijn een paar manieren om dit te doen als een manier om uw hiërarchie te verbeteren.

Schaal

Grootte is de meest voor de hand liggende: hoe meer onroerend goed het woord op de pagina in beslag neemt, hoe groter de kans dat we het als eerste lezen.

Gewicht

Vetgedrukte, zwaardere lettertypen vallen doorgaans eerder op dan dunne, slanke lettertypen, simpelweg vanwege de onmiskenbare aanwezigheid die ze eisen.

Kleur

Als alles gelijk is, zal een woord uitgedrukt in een sterke, levendige kleur altijd meer de aandacht trekken dan iets neutraals, vervaagds of monochrooms.

Het is niet anders dan aan de grond genageld te worden door een enkele roze bloem op een groene en bruine boom.

Positie

Voorkant en midden is altijd een goede plek om de aandacht te trekken, maar onthoud voor een meer tekstzwaar ontwerp dat het (Engelssprekende) menselijke brein is bedraad om van boven naar beneden, van links naar rechts te scannen – waardoor het kwadrant linksboven van de pagina onze standaard startpositie.

Dat is genoeg theorie voor nu. Het is tijd om al deze kennis te gebruiken om weloverwogen beslissingen te nemen voor uw merk.

Laten we eens kijken naar de opties.

Typen lettertypen

soorten lettertypen

Alle duizenden lettertypestijlen ter wereld kunnen meestal worden gegroepeerd in vijf hoofdgroepen of families.

Ze zijn geclassificeerd op basis van hun structuur, maar dit hangt nauw samen met de context waarin we ze gebruiken.

Deze beknopte handleidingen bevatten enkele voorbeelden van de relevante lettertypen die we voor je klaar hebben staan om uit te proberen in GoDaddy Studio: schreven

Serifs zijn die kleine extensies die uitsteken aan de boven- en achterkant van sommige letters. Of een lettertype deze wel of niet heeft, is van invloed op de classificatie.

Serif-lettertypen hebben, zoals je misschien al geraden hebt, schreefletters. Het is een beetje hun ding.

Eeuwenlang waren vrijwel alle lettertypen Serifs, en als zodanig worden ze geassocieerd met classicisme en traditie – eigenschappen die betrouwbaarheid en autoriteit suggereren.

Stilistisch stralen ze verfijning en grootsheid uit. Net zo thuis in een kop, logo of volledige pagina met tekst, elegante Serif-lettertypen zijn zeer praktische alleskunners in uw merkidentiteitspakket.

Voorbeelden van serif-lettertypen

schreefloos

Sans is het Franse woord voor "zonder", dus schreefloze lettertypen zijn lettertypen zonder die kleine doohickies aan het einde ervan.

Zonder deze toegevoegde versiering zien ze er schoner, geometrischer en minimalistischer uit. Dit is inherent aan eenvoud en eenvoud, en merken die deze ideeën waarderen, zouden aangetrokken worden tot moderne schreefloze lettertypen (kijk naar veel lettertypen van technologiebedrijven en u zult geen schreefletters vinden).

Ze komen veel later in de geschiedenis van de typografie op en roepen associaties op van moderniteit en vooruitstrevend denken. Sans serifs zijn uitstekend leesbaar, daarom kun je deze paragraaf zo gemakkelijk lezen. Ze werken prachtig samen met hun serif-neven als lettertypecombinatie: een onverslaanbare combinatie is een schreefkop, met een schreefloze body-copy.

Voorbeeld van San serifs-lettertype

Slab schreven

Een plaat is iets waar we het over hebben als we het hebben over enorme, platte stukken steen of beton. Dus in de typografische wereld kunnen we ons Slab Serifs voorstellen als precies dat: dikke, dikke serif-lettertypen met een aanzienlijk gewicht.

Je zou dit eerder voor een kop gebruiken dan voor een hoofdtekst. Hun forse aanwezigheid maakt ze onmogelijk te negeren. Het tegenwicht bieden aan een sterke platte serif-kop met een no-nonsense schreefloze tekst voor body-copy is een solide combinatie.

De goedgebouwde jocks van de lettertypefamilie, slab serifs, stralen kracht, zelfvertrouwen en zelfs atletisch vermogen uit – maar niet zonder een gevoel van speelsheid. Dit is misschien de reden waarom het de Varsity sportsweater-standaard is.

Voorbeelden van lettertypen met schreefletters

Script

We ontkennen duidelijk allemaal de dood van het handschrift, aangezien er honderden lettertypen zijn die de OG-typografie nabootsen: pen op papier.

Er zit een inherente schoonheid in de ononderbroken, vloeiende dans van lijnen die woorden schetsen als patronen op een pagina.

In GoDaddy Studio is het een stuk eenvoudiger dan de vulpentechniek onder de knie te krijgen. Hoe gedigitaliseerd ze ook zijn, Script-lettertypen doen denken aan het werk van mensenhanden. Ze zijn expressief, vrij en casual, maar evenzeer in staat tot vrouwelijkheid en elegantie.

Ze zijn niet altijd de gemakkelijkste om te lezen, ze maken betere koppen en tussenkopjes dan tekst.

Voorbeelden van scriptlettertypen

Display/decoratief

De naam zegt het al, toch? Displaylettertypen, of decoratieve lettertypen, zijn de grote..

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.