Hoe u een prijsverhogingsbrief schrijft: 10 tips en voorbeelden Het afgelopen jaar heb ik, net als te veel andere millennials, een huis gekocht. En helaas heeft dit huis veel TLC nodig. Als je niet hebt opgelet, laat me het nieuws dan vertellen: materialen zijn tegenwoordig erg duur

Leestijd: 7 minuten

Bron

Het afgelopen jaar heb ik, net als te veel andere millennials, een huis gekocht. En helaas heeft dit huis veel TLC nodig. Als je niet hebt opgelet, laat me het nieuws dan vertellen: materialen zijn tegenwoordig erg duur. Krantenkoppen die schreeuwen over hout- en glasprijzen en vertragingen in de toeleveringsketen betekenen dat ik veel brieven over prijsverhogingen heb ontvangen.

En eerlijk gezegd vind ik het niet erg. We moeten allemaal de kost verdienen en soms betekent dat prijsstijgingen.

prijsverhoging brief voorbeeld e-mail header

Dus hoe verhoog je de prijzen zonder klanten te verliezen? Het zit allemaal in de levering. Daarom ga ik met je delen hoe je een perfecte prijsverhogingsbrief (of e-mail of aankondiging) schrijft. Ik ga dekken:

Veelvoorkomende redenen om uw prijzen te verhogen

Stel dat u een prijsverhoging overweegt, maar niet goed weet hoe u dit moet rechtvaardigen. Uw klanten, medewerkers en prospects moeten weten waarom de kosten stijgen, wanneer ze de verandering kunnen verwachten en eventuele productwijzigingen die daarmee gepaard gaan.

Hier zijn drie veelvoorkomende redenen waarom u mogelijk de prijzen moet verhogen.

1. U moet stijgende kosten opvangen

Net zoals we allemaal te maken hebben met stijgingen van de kosten van levensonderhoud, zullen de kosten van uw voorraden en personeel natuurlijk stijgen in de loop van de tijd. God zegene inflatie?

Zorg ervoor dat u na uw prijsverhoging een gezonde ROI kunt behouden. Hoewel er nog veel meer zakelijke overwegingen en marktonderzoek nodig zijn om uw prijsverhoging te berekenen, is het altijd goed om te anticiperen op de stijgende kosten van elk item dat in uw productaanbod wordt opgenomen.

Groeit uw bedrijf ? Stijgen de kosten van materialen of software die u gebruikt? Rekenen uw concurrenten aanzienlijk meer dan u?

e-mail prijsverhoging brief voorbeeld met vermelding van stijging materiaalkosten

Afbeeldingsbron

2. Je hebt gedraaid of verplaatst

Bedrijven evolueren in de loop van de tijd. Sommige beginnen als de goedkoopste optie die er is, maar naarmate ze een beter idee krijgen van hun ideale doelgroep en marktomstandigheden, kunnen ze draaien om hogere klanten te bedienen.

Of misschien bloeit uw bedrijf en kan uw team niet alle bestellingen, abonnementen, pakketten, enz. aan. Dat is een teken dat het misschien tijd is om uw prijzen te verhogen. Dit kan uw klantenbestand natuurlijk verkleinen terwijl u dezelfde inkomstenstroom behoudt. Nog beter? Je kunt die zeurende klanten dumpen die je gewoon niet meer kunt uitstaan.

Tegelijkertijd verander je jezelf in een premium bedrijf. Denk aan: hoge kwaliteit, hoge investering, hoge beloning. De Lamborghini van uw branche. Wie wil dat nou niet?!

3. U verkoopt (of wilt beginnen) aan retailers

Hoewel ik me kan vinden in degenen die de gewoonte hebben gekregen om *alles* van Amazon, Grubhub of Etsy te kopen, is de realiteit dat leveranciers de prijs van gemak betalen.

Deze retailers ontvangen commissie van bedrijven, de prijs van het zakendoen. En dat is begrijpelijk voor de factor efficiëntie. Als uw klanten deze retailers gebruiken, zullen ze begrijpen dat u de prijzen op die platforms moet verhogen. Leg dit concept in duidelijke bewoordingen, met veel heads-up, uit in uw prijsverhogingsbrief.

kanalen waar online shoppers hun reis beginnen

Voorbeelden van prijsverhogingsbrieven en best practices

Niemand wil zijn klanten op de hoogte brengen van een prijsverhoging, maar als je het op de juiste manier aanpakt, verklein je de kans op churn en/of boze reacties. Hier zijn negen tips samen met voorbeelden om u te helpen het goed te doen.

1. Communiceer eerst de wijziging aan uw team

Zorg ervoor dat al uw teams van deze aanpassing op de hoogte zijn. Het verhogen van uw kosten heeft gevolgen voor elk team in het bedrijf, direct of indirect. Terwijl uw klantenserviceteam moet weten hoe ze vragen moeten beantwoorden, moeten uw marketing- en verkoopteams begrijpen hoe ze de nieuwe prijzen moeten uitleggen en verkopen aan nieuwe klanten.

2. Rechtstreeks contact opnemen met klanten…

Dit behoeft nauwelijks uitleg. Als je bent overrompeld door stijgende lidmaatschapskosten (Boston Sports Club, ik kijk naar jou), weet je dat het niet cool is . Oefen hier de gulden regel. En maak het glashelder, zowel in de onderwerpregel als in de eerste paar zinnen van de brief/e-mail.

3…Meerdere keren

Hoewel u prioriteit moet geven aan de manier van communiceren die ze gewend zijn, wilt u ze misschien ook via direct mail of zelfs telefonisch op de hoogte stellen, afhankelijk van uw relatie met uw klanten. Ik raad aan om dezelfde merksjabloon te gebruiken die u ook gebruikt voor andere bedrijfsaankondigingen, zoals een productupdate, aankondiging van fondsenwerving, uitnodiging voor een evenement of aanbieding met korting. Het is bekend en loopt niet het risico verstrikt te raken in spamvallen. En als u via e-mail verzendt, volg deze dan zoals on-brand blijven.

4. Geef voldoende bericht

De beste werkwijze hier zou ongeveer twee maanden vanaf de prijsverhoging moeten zijn, vooral als het abonnementskosten zijn. Hierdoor kunnen uw klanten opzeggen zonder uw beleid te schenden, of hun budget dienovereenkomstig aan te passen.

Voeg indien mogelijk de exacte datums toe waarop uw prijs voor elke klant zal stijgen. Met een beetje SQL kun je meestal de datum van hun abonnement en de datum van de wandeling invoegen.

5. Segmenteer en personaliseer

Dit is een gegeven voor iedereen, maar om een iets andere reden. Als de prijsverhoging verschillende gevolgen heeft voor verschillende klanten, stuur dan geen algemene e-mail waarin uw klanten moeten uitzoeken wat voor hen van toepassing is. Segmenteer uw klanten per abonnement of service, zodat u de berichten kunt personaliseren en de belangrijke details glashelder kunt maken.

U kunt ook segmenteren op hoe lang de klant al bij u is, zodat u iets speciaals kunt bieden in naam van klantloyaliteit (bijvoorbeeld uw huidige prijs met nog een maand verlengen of tijdelijk gratis toegang geven tot een verbeterde functie).

spotify prijsverhoging e-mail naar premium lid

6. Wees informatief maar kort

Dit is een van onze top, en het is cruciaal voor aankondigingen van prijsverhogingen. Geef de exacte verhoging door, waarom u deze verhoogt, wanneer deze van kracht wordt en of er actie van hun kant nodig is. Maar ga niet in op de details van de verhoging. Klanten willen gewoon de feiten weten. Bovendien begint te veel uitleg defensief en verontschuldigend te klinken. Wees zelfverzekerd en beknopt met uw schrijven ( leer hier hoe u dat doet! ).

voorbeeld van e-mail prijsverhogingsbrief met opsommingstekens

7. Maar niet te kort

Hoewel Netflix zeker zeer korte e-mails stuurt over prijsverhogingen, zou ik niet aanraden om met dit soort in-app-meldingen te gaan:

netflix prijsverhoging in-app notificatie

Hoewel ja, het is Netflix, dus we begrijpen dat ze deelnemen aan streamingoorlogen, het is geen excuus om dit … beknopt te zijn. Het voelt een beetje arrogant om tegen je abonnees te zeggen: “Hé. Uw vergoeding neemt toe omdat we de beste in de branche zijn. Vind je het niet leuk? Het maakt ons niet uit. Zeg je abonnement op. Doei.”

Zoals ik al zei, doe dat niet.

8. Link naar een pagina met veelgestelde vragen

Uw e-mail met prijsverhogingen biedt de onmiddellijke informatie die uw klanten zoeken: hoeveel, wanneer en waarom. Maar voor sommige bedrijven is het niet zo zwart-wit. Misschien wilt u een pagina met veelgestelde vragen maken om hypothetische zaken aan te pakken, vervolgvragen te beantwoorden die u verwacht en nuttige context te bieden.

Zo voorkom je een toestroom van telefoontjes en e-mails en laat je zien dat je hier goed over hebt nagedacht en je klanten goed kent. Adobe heeft bijvoorbeeld deze pagina met veelgestelde vragen gemaakt waarin de prijsstijging in historische termen wordt uitgelegd en nieuwe functies worden benadrukt.

pagina met veelgestelde vragen over prijsverhoging

Hier is nog een voorbeeld van veelgestelde vragen:

voorbeeld prijsverhoging aankondiging met FAQ

9. Zorg voor een duidelijke manier om ondersteuning te krijgen

Zelfs met een pagina met veelgestelde vragen zijn er nog steeds enkele klanten die gewoon met een mens willen praten – of dat nu is om geruststelling te krijgen, met u te onderhandelen of gewoon te klagen. Zorg ervoor dat u hen een duidelijke manier biedt om contact op te nemen en dat uw ondersteuningsteam is voorbereid.

voorbeeld van gepersonaliseerde prijsverhogingsbrief aan klant

10. Verhoog de prijzen niet vaker dan één keer per jaar

Voordat u uw prijsverhoging in een brief aan klanten aankondigt, moet u ervoor zorgen dat het team er absoluut zeker van is dat de prijs zo lang mogelijk hetzelfde blijft (idealiter minstens een jaar), zelfs als dit betekent dat uw verhoging een beetje omhoog gaat een kussen hebben. Het is beter om slechts één keer de brenger van slecht nieuws te zijn. Bovendien kunnen kleine verhogingen dicht bij elkaar stiekem lijken.

Dit maakt het ook minder verwarrend als je een abonnementscyclus hebt. Zoals hierboven vermeld, zijn er tal van zakelijke berekeningen die ingaan op de exacte aanpassing, en dit is een essentieel onderdeel daarvan.

Hoe u een prijsverhogingsbrief aan klanten schrijft [samenvatting]

Hoewel niemand graag een prijsverhogingsbrief stuurt of ontvangt, gebruikt u deze tips om de ervaring voor uw klanten zo positief mogelijk te maken en hen trouw te houden .

  1. Breng eerst alle teamleden op de hoogte.
  2. Rechtstreeks contact opnemen met klanten.
  3. Geef ruimschoots een seintje.
  4. Segmenteer en personaliseer uw e-mails.
  5. Wees informatief maar kort (maar niet onbeleefd).
  6. Zorg voor een pagina met veelgestelde vragen.
  7. Zorg voor een duidelijke manier om ondersteuning te krijgen
  8. Beperk prijsverhogingen tot één of minder per jaar

We zijn altijd op zoek naar goede voorbeelden van goede (of lelijke) prijsverhogingsbrieven! Stuur ze onze kant op voor opname in dit bericht.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.