Optimalisatie van sociale media: meer dan 60 tips en tools voor elk platform

Leestijd: 8 minuten

Bron

Met het groeiende momentum van mensen die over het algemeen online verbinding willen maken, is het geen wonder dat bedrijven ongeveer 15-25% van hun advertentiebudget* besteden aan alleen sociale media. Maar organische social media marketing is net zo belangrijk als betaalde inspanningen.

Betaald of organisch, het is niet genoeg om gewoon je sociale profielen op te zetten en ze daar te laten zitten, in wezen virtueel stof winnen. Net als uw website, moet u uw profielen optimaliseren om het hoogste rendement te halen uit uw investeringen in tijd, moeite en geld.

logo's voor sociale media

Dus in dit bericht ga ik de optimalisatie van sociale media definiëren en tips, checklists en hulpmiddelen geven om uw marketinginspanningen op de volgende platforms te optimaliseren:

 1. Facebook
 2. YouTube
 3. Instagram
 4. LinkedIn
 5. Twitter
 6. TikTok
 7. Snapchat
 8. Pinterest

* Statistische bron Wat is social media optimalisatie?

Net als zoekmachineoptimalisatie, omvat optimalisatie van sociale media een aantal strategieën, tools en best practices die worden gebruikt om de hoogste kwaliteit te bereiken voor blootstelling aan en betrokkenheid bij uw doelgroep. Doeleinden van social media-optimalisatie omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

 • Verschijnen in platformzoekresultaten
 • Hoger scoren in de feeds van je volgers
 • Krijg kwaliteit betrokkenheid bij je berichten
 • Stuur verkeer naar uw website
 • Behoud merkconsistentie
 • Opzetten van thought leadership
 • Publiceer inhoud die uw volgers willen zien

Maar in tegenstelling tot zoekmachineoptimalisatie, die vrij standaard is in Google en Bing, heeft optimalisatie van sociale media verschillende best practices voor elk platform , waardoor het een veel grotere uitdaging is.

Daarom heb ik deze tools en tips opgedeeld per platform, zodat je ze kunt controleren en optimaliseren op basis van hun specifieke verschillen.

Social media optimalisatie op Facebook

Dit moet echt eerst en vooral worden overwogen als het gaat om reclame voor uw bedrijf. Het is een geweldige manier om in contact te blijven met je klanten en je hebt de opties om de bekendheid te vergroten door posts te promoten of Facebook-advertenties te gebruiken .

Gratis Facebook-optimalisatietools

 • Facebook Ads Performance Grader om uw betaalde advertenties te controleren en te optimaliseren.
 • iconosquare instant Facebook-bedrijfspagina-audit.
 • DrumUp om u te helpen bij het samenstellen en delen van inhoud die geschikt is voor uw publiek.
 • Comment Picker om willekeurig de winnaars van je Facebook-wedstrijd te kiezen.
social media-optimalisatie voor facebook—iconosquare auditresultaten

Facebook optimalisatie tips

 1. Weet wat wat is: het is belangrijk om afzonderlijk te optimaliseren voor organische versus betaalde berichten op Facebook. Net zoals Google-advertenties verschillen van organische resultaten, verwachten gebruikers andere dingen voor Facebook-berichten dan voor advertenties. Alle Facebook-advertenties hebben bijvoorbeeld een call-to-action nodig, maar je zou er niet een moeten hebben voor elke organische post.
 2. Besteed aandacht aan populaire berichten: dit lijkt misschien een goed idee, maar het is een goed idee om de inzichten te bekijken en te zien welke berichten beter presteren op het gebied van shares en engagementen. Als u weet wat werkt, zullen hoe meer gebruikers met u omgaan, waardoor uw pagina opvalt.
 3. Video's rechtstreeks uploaden: je zult echt meer betrokkenheid zien als je je Facebook-video's rechtstreeks uploadt in plaats van te linken naar YouTube.
 4. Wees op de hoogte van promotie: uw Facebook-advertenties kunnen uw producten en diensten zoveel mogelijk onder de aandacht brengen, maar organisch wilt u dit elke derde of vierde post doen.
 5. Werk met transparantie: als er niet-zo-leuke opmerkingen zijn, hoeft u ze niet allemaal te verbergen of te verwijderen. Probeer op authentieke wijze met je publiek in contact te komen voor een echte connectie. Hoe meer je interactie hebt, hoe beter de sociale optimalisatie.
optimalisatie van sociale media - voorbeeld van een Facebook-bedrijfspagina

Meer Facebook-marketingbronnen

 • 22 Facebook-marketingtips voor kleine bedrijven met een beperkt budget
 • Top 5 Facebook-marketingtips om geld te verdienen
 • 21 Facebook-advertentietips om nu te proberen Social media optimalisatie op YouTube

  Het lijkt misschien ontmoedigend om in de videomarketingruimte te stappen, maar het is een steeds belangrijker manier geworden om met uw potentiële en huidige klanten te communiceren. Denk even aan traditionele tv-commercials. Die kosten nog steeds VEEL geld! Je kunt in principe gratis je eigen video maken vanaf je telefoon en deze uploaden naar YouTube.

  Het is ook een geweldige manier om geweldige inhoud op uw website in te sluiten en deze niet te vertragen!

  Gratis YouTube-optimalisatietools

  • TubeRanker voor een kanaalaudit
  • VidIQ om tags, kijktijd en shares te meten
  • TubeBuddy om je kanaal te beheren
  • Kparser voor YouTube-zoekwoordonderzoek
  • Punchbug's checklist voor YouTube-video-optimalisatie
  tool voor optimalisatie van sociale media - auditrapport van tuberanker

  Optimalisatietips voor YouTube

  1. Optimaliseren voor zoeken: Ja, YouTube SEO is iets. En voor elke video moet je relevante trefwoorden toevoegen aan de titel, beschrijving en bestandsnaam. Vergeet niet dat YouTube Google is, dus u moet daar rekening mee houden bij het uploaden van video's.
  2. Selecteer een relevante categorie: Probeer te bedenken waar de video het beste zou zijn, die niet altijd correleert met de branche van uw bedrijf.
  3. Maak gebruik van hashtags: deze verschijnen boven de titel van je video.
  4. Pas de miniatuurafbeelding aan: Maak de afbeelding zo boeiend mogelijk, zodat u de aandacht van de gebruiker kunt trekken zodat deze de video gaat bekijken .
  5. Voeg ondertiteling toe: 92% van de gebruikers bekijkt video's met geluid uit op mobiel en 83% kijkt met geluid uit. Het is een goed idee om die bijschriften toe te voegen.
  social media optimalisatie op youtube—hashtags boven videotitel

  Meer bronnen voor YouTube-optimalisatie

  • 12 tips om een boeiende YouTube-kanaaltrailer te maken (met voorbeelden)
  • 3 tips voor beter, sneller YouTube-zoekwoordonderzoek
  • Netwerk- en plaatsingstargeting optimaliseren voor YouTube-advertenties
  • Meer weergaven op YouTube krijgen: 10 eenvoudige tips om vandaag nog te proberen
  • Hoe u uw YouTube-kanaal gratis kunt promoten: 16 tips van experts Social media optimalisatie op Instagram

   De samenvoeging van Instagram met Facebook maakt het gemakkelijker om beide in combinatie te gebruiken zonder meer financiële druk op u als bedrijfseigenaar te leggen. Je kunt je Instagram-berichten zo instellen dat ze automatisch naar je Facebook-feed worden gepubliceerd, en je kunt berichten op Facebook en Instagram een boost geven, waardoor je zichtbaarheid wordt gemaximaliseerd.

   Gratis Instagram-optimalisatietools

   • Phlanx om uw engagement te berekenen
   • Later om je berichten in te plannen
   • Repost om gemakkelijk opnieuw te posten
   • iconosquare's instant Instagram-audit
   • Snelle Insta-checklist
   tool voor optimalisatie van sociale media: phlanx instagram engagementcalculator

   Afbeeldingsbron

   Optimalisatietips voor Instagram

   1. Gebruik alle formaten: om het meeste uit Instagram te halen, moet je posts, video's , Stories , Highlights , Reels en Instagram Live gebruiken om je zichtbaarheid en betrokkenheid te maximaliseren.
   2. Optimaliseer uw profiel: Naast ervoor te zorgen dat uw gebruikersnaam uw bedrijfsnaam is (of zo dicht mogelijk bij deze komt), wilt u uw bio optimaliseren met hashtags en belangrijke zoekwoorden.
   3. Hashtags, hashtags, hashtags: echt. Instagram-hashtags zijn ZO belangrijk. U kunt er maximaal 30 hebben (hoewel het platform liever heeft dat u tussen het bereik van 8-14 blijft).
    Tip: Als je je bericht schoon wilt houden zonder alle hashtags, kun je reageren met alle hashtags waarmee je als eerste opmerking gevonden wilt worden nadat je hebt gepost. Zo word je nog steeds gezocht!
   4. Voeg alt-tekst toe aan uw afbeeldingen. Ja, je hebt me goed gehoord. Alt-tekst is niet alleen bedoeld voor het SEO-en van uw website. Je kunt die belangrijke trefwoorden ook toevoegen in de alt-tekst van je Instagram-bericht . Bekijk het gedeelte met geavanceerde instellingen van je bericht om het bij te werken.
   5. Markeer uw producten: Instagram heeft de grootste invloed op aankopen dan alle andere platforms. Dit is het beste sociale platform om uw producten te presenteren!
   voorbeeld van optimalisatie van sociale media - instagram alt-tekst

   Meer bronnen voor Instagram-optimalisatie

   • Instagram-marketingstrategie 101
   • 24 Instagram-marketingtools voor meer volgers, vind-ik-leuks en verkopen
   • 7 manieren om meer likes op je Instagram-advertenties te krijgen
   • 100+ creatieve hashtags voor elke dag van de week Social media optimalisatie voor LinkedIn

    Voor dit platform is het echt meer een B2B-type sociaal platform, en natuurlijk geweldig om potentiële werknemers te vinden. Zolang je dat in gedachten houdt, kan LinkedIn echt helpen om je bedrijf online vorm te geven.

    LinkedIn-optimalisatietools

    DISC-gedragskader gebruikt door Crystal voor LinkedIn-marketing

    Afbeeldingsbron

    Optimalisatietips voor LinkedIn

    1. Profiteer van bannerafbeelding: optimaliseer uw imago met uw bedrijfsbranding en promoot uw belangrijkste product, service of een aankomend evenement waarbij uw bedrijf betrokken is.
    2. Meer dan alleen een functietitel: uw kop moet over uw merk gaan en niet over wie u moet aannemen.
    3. Publiceer reeds geoptimaliseerde inhoud: Het delen van links is een groot onderdeel van LinkedIn, dus profiteer ervan door links terug te delen naar uw website, maar vergeet ook geen artikelen om het een beetje door elkaar te halen.
    4. Pas uw URL aan: ze kunnen afhankelijk zijn van beschikbaarheid , maar het is altijd het proberen waard om uw URL zo dicht mogelijk bij uw bedrijfsnaam of hoofdzoekwoord te krijgen waarvoor u probeert te optimaliseren.
    5. CTA op uw pagina, niet altijd uw berichten: u wilt een oproep tot actie in uw profielbio, maar let goed op te veel "check this out" -zinnen, omdat dit gebruikers ertoe zou kunnen brengen verder te scrollen.
    voorbeeld van een geoptimaliseerde linkedin bedrijfspagina

    Volledige LinkedIn-bedrijfspagina's omvatten Over, Berichten, Vacatures, Poepe, Video's en meer.

    Social media optimalisatie voor Twitter

    Het heeft misschien niet zoveel gebruikers, maar het kan nog steeds een krachtig hulpmiddel zijn als je het goed doet.

    Twitter-optimalisatietools

    • Followerwonk om je volgers/volgers te verfijnen en data te verzamelen.
    • Tweetdeck voor realtime tracking, monitoring en interactie.
    • Twinsta om je tweets op Instagram te delen.
    • Twitter-controlelijst van Prideham Group:
    controlelijst twitter

    Afbeeldingsbron

    Twitter-optimalisatietips

    1. Hashtags, hashtags, hashtags: in tegenstelling tot Instagram kun je maar een beperkt aantal hashtags per bericht hebben, dus kies verstandig. Ze zijn nog steeds zo belangrijk!
    2. Voeg een traceerbare link toe: dit kan een call-to-action zijn of een aanbevolen product waar uw gebruikers naartoe gaan.
    3. Plan uw inhoud: aangezien Twitter om te beginnen kortere berichten heeft, is het veel gemakkelijker om de inhoud in te plannen dan de andere sociale platforms.
    4. Reageer terug naar alle klanten (tevreden of anderszins): Merken die Twitter gebruiken voor klantenservice zien een stijging van 19% in klanttevredenheid. Het kan geen kwaad om in contact te blijven met uw klanten.
    5. Organiseer digitale evenementen: probeer uw gebruikers online te betrekken bij evenementen. Dit is een van Twitter's optimalisatietips voor 2021 . En vergeet Twitter-chats niet!
    ppc chat op twitter

    Social media optimalisatie voor TikTok

    Als je al aan YouTube-marketing doet , moet TikTok gemakkelijk zijn. Dit zijn snelle video's van maximaal 60 seconden ( binnenkort 3 minuten! ) en door aanwezig te zijn op het platform kunt u profiteren van trends om uw volgers te betrekken – die niet alleen zillennials zijn ! Net als elk ander platform in dit bericht, kun je organische marketing doen of TikTok-advertenties weergeven .

    TikTok-optimalisatietools

    • HypeAuditor voor workflows en analyses voor influencer-marketing.
    • BlueArcher's TikTok marketingstrategie checklist.
    • Pentos voor TikTok-analyse.,
    gratis tool voor het optimaliseren van sociale media - pento tiktok-statistieken

    Afbeeldingsbron

    TikTok-optimalisatietips

    1. Wees casual: dit is eigenlijk een van onze beste marketingstrategieën voor 2021 . Je zult niet per se super gespannen willen zijn in deze video's. Houd ze kort en bondig. Laat je publiek je wat persoonlijker leren kennen.
    2. Doe mee aan hashtag-uitdagingen: ik weet zeker dat je ouders hebt zien dansen met hun kinderen in sommige van deze uitdagingen. Kortom, bekijk enkele van de trending hashtag-uitdagingen op TikTok en beslis welke je wilt doen..

    Vraag over social media optimalisatie?

  This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.