Merkpositionering: de hoeksteen voor B2B ervaringsgerichte merken

Bron

30 seconden samenvatting:
  • Merkwaarden moeten in uw bedrijfsactiviteiten worden gezaaid om vertrouwen te winnen en een sterke merkpositionering op te bouwen
  • Uw stakeholders, waaronder uw medewerkers, klanten, prospects en aandeelhouders, zijn de helden van uw B2B-ervaringsmerk
  • CFA Institute's CMO en Managing Director put uit zijn ervaring met het ontwikkelen van merkpositionering en bedrijfsmarketingstrategieën

Een sterke merkpositionering kan een enorme impact hebben op het succes van uw bedrijf op de lange termijn. Het kan moeilijk zijn om dit goed te krijgen, maar het is cruciaal om een ervaringsgericht merk te worden.

Veel mensen geloven dat de beste ervaringsmerken consumentenmerken zijn zoals Apple en BMW. Apple weet via een breed scala aan kanalen contact te leggen met hun klanten, terwijl BMW synoniem is geworden voor de ultieme rijervaring. Ik zou echter willen beweren dat B2B-bedrijven die hun merkessentie verankeren in elk marketing- en communicatiecontactpunt de kracht hebben om ervaringsmerken te worden met grotere klantenloyaliteit en winstgevendere bedrijfsresultaten.

In 2015 deelde ik een artikel op LinkedIn, ' Building a B2B experience brand across all marketing touchpoints '. Ik bracht het idee naar voren dat het positioneren van uw B2B-bedrijf als een ervaringsmerk neerkomt op het opnemen van uw merkwaarden in elke interactie met uw belanghebbenden, inclusief uw werknemers, klanten, prospects en aandeelhouders.

De vier sleutels van geweldige B2B ervaringsgerichte merken

Om de perfecte harmonie te creëren, zijn er veel noten die u als bedrijfsleider goed moet raken. Maar dit kan niet zonder organische betrokkenheid van uw medewerkers en klanten . Hier is een overzicht in vogelvlucht van wat uw merkpositionering zal versterken:

1. Medewerkers als merkambassadeurs

Schakel medewerkers in als merkambassadeurs om ervoor te zorgen dat ze de B2B-merkbelofte begrijpen en hoe die wordt gerealiseerd in de visie, cultuur en het dagelijkse gedrag van het bedrijf.

2. Gebruik passieve betrokkenheid om uw klanten te ontmoeten en te informeren over hun favoriete kanaal

Stel klanten en prospects in staat om meer te weten te komen over de producten, diensten en mogelijkheden van een bedrijf via de kanalen die ze graag gebruiken. Hoe klanten leren over wat u te bieden heeft, kan geen passieve ervaring van uw kant zijn. B2B-marketeers moeten waakzaam zijn over hoe de 'ervaring' voor uw klanten is wanneer ze interactie hebben met uw merk.

3. Gebruik betrokkenheid om een ervaring in de hele klantreis in te bouwen

Betrek klanten en prospects voor, tijdens en na de verkoop. Hoewel technische ondersteuning of klantenondersteuning mogelijk niet rapporteert aan marketing, moeten B2B-marketeers handelen alsof dit wel het geval is en moeten ze communiceren met deze groepen die regelmatig kritieke klantinteractiepunten belichamen. Voortdurende klanttevredenheid met de "ervaring" van interactie met uw bedrijf is een belangrijke drijfveer voor niet alleen voortdurende loyaliteit, maar ook voor het leveren van verwijzingen van nieuwe klanten.

4. Empower alle belanghebbenden via digitale mediaplatforms

Geef alle belanghebbenden de mogelijkheid om met uw bedrijf en merk te communiceren via de 'waterkoelers' van vandaag – sociale media en mobiele platforms – via een digitale ervaring die intuïtief en gemakkelijk is en een voortdurende dialoog tussen uw bedrijf en andere klanten en prospects bevordert.

Dynamische markten vereisen aanpassing van de positionering

De markten van vandaag zijn in beweging en de COVID-19-pandemie heeft deze verschuiving voor veel bedrijven versneld. Hoewel B2B-marketeers vaak tijd besteden aan het focussen op merkpositionering binnen de huidige markt, is het net zo belangrijk om uw merkpositionering opnieuw te beoordelen naarmate de markt verandert en nieuwe concurrenten toetreden. Positionering moet standhouden in een steeds veranderende omgeving om de relevantie en verbinding met de mensen die het belangrijkst zijn voor uw succes te behouden.

Drie belangrijke vragen die een ervaringsgericht merk vormen

Terwijl u uw huidige positionering evalueert en naar de toekomst kijkt, is het verstandig om de volgende vragen over uw merk te stellen:

1. Is uw merk gepositioneerd om te concurreren?

Heeft u een goed begrip van de mensen die het belangrijkst zijn voor uw succes? Voordat u nagaat of u uw positioneringslook moet aanpassen aan uw concurrentie. Met wie vergelijken uw doelgroepen uw merk en hoe onderscheidt u zich? Dit is een geweldige oefening om uw merk te positioneren ten opzichte van opkomende concurrenten.

2. Onderscheidt uw merk zich?

Uw merkpositionering moet een begrijpelijk, identificeerbaar, betekenisvol en duurzaam beeld van uw merk geven. Dit is wat u echt onderscheidt van uw concurrenten. Neem de tijd om deze factoren in kaart te brengen en vast te stellen of ze binnen de markt zijn veranderd. Wat herkennen uw doelmarkten en interne teams vandaag als uw belangrijkste verschil? Is het een duurzame onderscheidende factor? Zorg ervoor dat u de ruimte bezit die u zou kunnen onderscheiden en blijf uw positionering dienovereenkomstig bijwerken.

3. Is uw merk goed gepositioneerd voor de toekomst ?

Merkpositionering is een krachtig hulpmiddel om uw bedrijf te laten bloeien. Het zal de groei helpen stimuleren en veerkracht opbouwen om verschuivingen in de markt te doorstaan. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat uw positionering de relevantie maximaliseert van hoe en waarom uw bedrijf ertoe doet, vooral voor de mensen die de groei en winstgevendheid zullen ondersteunen. We leven in een overvolle markt, dus het is cruciaal voor groei op lange termijn om je te onderscheiden om op te vallen.

het komt neer op

Merkpositionering kost tijd, maar loont goed. Als u zich hier nu op concentreert, kunt u een zinvolle spade in de harten van uw klanten ontdekken, die uiteindelijk de sleutel vormen tot het blijvende succes van uw merk. Als u nadenkt over uw lopende of toekomstige marketingactiviteiten, mis dan niet het gebruik van wat u al doet om uw centrale marketing- en merkideeën uit te breiden tot boeiende gesprekken op elk contactpunt. Wanneer je dit voor elkaar krijgt, ben je goed op weg om een echt B2B experience merk te worden.

Michael Collins is CMO en Managing Director van CFA Institute .

Abonneer u op de ClickZ-nieuwsbrief voor inzichten in het veranderende marketinglandschap, prestatiemarketing, klantervaring, thought leadership, video's, podcasts en meer.

Ga met ons in gesprek op LinkedIn en Twitter .

Het bericht Merkpositionering: de hoeksteen voor B2B ervaringsgerichte merken verscheen eerst op ClickZ .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.