AI in winkelruimtes – Wat te verwachten naarmate de technologie volwassener wordt

Leestijd: 8 minuten

Bron

Drone vliegt over een wijk

Kunstmatige intelligentie of AI heeft veel voordelen voor uw detailhandel. Het kan uw hele bedrijf helpen productiever te zijn, uw klantervaring te verbeteren en de winstgevendheid van uw winkel te vergroten. Met die voordelen is het niet moeilijk in te zien waarom AI in de detailhandel zich uitbreidt.

Gezien de toename van online winkelen, kan AI uw winkel ook helpen meer te weten te komen over de voorkeuren en winkelgewoonten van uw klant. Dankzij deze inzichten kunt u uw producten afstemmen op de verwachtingen van de klant.

In dit artikel gaan we bespreken hoe AI wordt gebruikt in de detailhandel, de toekomst van AI in fysieke winkels en hoe u AI voor uw winkel kunt laten werken.

Hoe AI wordt gebruikt in de detailhandel

Wanneer iemand AI noemt, denkt je geest waarschijnlijk aan een kwaadaardige robot die erop uit is de mensheid te vernietigen. Maar de waarheid is dat AI veel praktische, real-world toepassingen heeft in de detailhandel en andere industrieën.

Robot die opkijkt van achter een computer

En het is geen kwaadaardige robot of een cyborg. De term AI omvat veel verschillende technologieën.

Machine learning en voorspellende analyses zijn bijvoorbeeld slechts een paar van deze technologieën die tonnen gegevens kunnen verzamelen en analyseren en deze vervolgens kunnen gebruiken om voorspellingen en voorspellingen te doen die u kunnen helpen bij het nemen van gegevensgestuurde beslissingen.

Bovendien kunnen deze technologieën de analytische capaciteiten van AI gebruiken om gegevens te verwerken die zijn verzameld van op internet aangesloten apparaten en andere bronnen. Ze kunnen ook gedragsanalyses en klantintelligentie gebruiken om de volledige klantervaring te verbeteren.

Als je het bovenstaande in gedachten houdt, is het gemakkelijk in te zien waarom AI relatief snel wordt geadopteerd in de detailhandel. Statistieken tonen aan dat er tussen 2016 en 2018 een toename van 600% was in de adoptie van AI. De adoptiegraad in verschillende retailsectoren is echter nog steeds aan de lage kant. Slechts 26% van de woonwinkels en 33% van de kleding- en schoenenwinkels hebben de AI geadopteerd.

Uit een andere statistiek blijkt dat 73% van de klanten de voorkeur geeft aan AI en wil dat merken hun informatie gebruiken om hen een meer gepersonaliseerde winkelervaring te bieden.

Nu we hebben besproken wat AI is, laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van hoe AI in de detailhandel wordt gebruikt.

Voorraadbeheer

Dankzij de mogelijkheid om gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen, kan AI u helpen bij het plannen van uw ketenlevering en het creëren van prijs- en promotiestrategieën die ervoor zorgen dat uw voorraad niet op een kritiek moment opraakt. AI kan ook helpen om uw voorraadniveaus consistent te houden op basis van de behoeften en voorkeuren van uw klant.

Marketingcampagnes en verkoop

Persoon die door een kledingrek kijkt CRM- en marketingsystemen die afhankelijk zijn van AI kunnen meer te weten komen over de voorkeuren en het gedrag van uw klant en u helpen een nauwkeuriger klantprofiel te ontwikkelen. Retailers gebruiken deze informatie om meer gepersonaliseerde campagnes te leveren, gevuld met passende beloningen of productaanbevelingen.

Een goed voorbeeld hiervan is de verkoopassistent van Conversica . De primaire functie van deze software is het automatiseren en verbeteren van het verkoopproces door het aangaan van gesprekken met online leads, wat resulteert in een gemiddelde betrokkenheid van 35%. Het kan u ook helpen om bestaande leads opnieuw te binden, wat leidt tot een toename van de verkoop .

Noot van de redactie: Wilt u meer klanten bereiken waar het ertoe doet via e-mailmarketing, sociale media en meer? GoDaddy's Digital Marketing Suite helpt je klanten betrokken te houden en je bedrijf soepel te laten draaien.

Interactieve chatbots

Interactieve chatbots kunnen u helpen uw klantenservice en algehele betrokkenheid te verbeteren. Een chatbot gebruikt doorgaans AI en machine learning om klanten in een gesprek te betrekken, veelgestelde vragen te beantwoorden en hen door te verwijzen naar de juiste bronnen op uw website – of dat nu het juiste product is of de relevante pagina of afdeling.

Sephora maakt volledig gebruik van de chatbots op de berichten-app Kik. Het gebruikt de chatbot om zijn klanten producten te laten kiezen op basis van aanbevelingen, filters en stijlvoorkeuren.

Personalisatie en klantinzichten

Met cognitieve computing en AI kunt u inzichten in het werkelijke gedrag van uw klanten gebruiken om het voor hen gemakkelijk te maken om nieuwe of gerelateerde producten te ontdekken op basis van hun eerdere zoekactiviteit.

Deze inzichten in combinatie met biometrische herkenning kunnen u ook helpen om winkeldisplays en prijzen aan te passen aan de profielen van uw klanten.

Dit resulteert in een winkelervaring op maat, wat leidt tot een toename van de verkoop, zowel online als offline.

Volgens een onderzoek zien "merken die gepersonaliseerde ervaringen creëren door geavanceerde digitale technologieën en bedrijfseigen data voor klanten te integreren hun omzet met 6% tot 10% stijgen – twee tot drie keer sneller dan degenen die dat niet doen."

Operationele optimalisatie

We hebben al gezegd dat AI u kan helpen uw voorraadbeheer te verbeteren. Maar dat is niet de enige plek waar je AI kunt gebruiken. U kunt het gebruiken om zowel uw productieproces als uw logistiek en levering te verbeteren.

Rijen kleurrijke zeecontainers

De kracht van AI kan u helpen de meest efficiënte supply- en fulfilmentketen te creëren, de noodzaak om persoonlijke walkthroughs van het productiegebied te verminderen, en zelfs de productie te versnellen door AI-robots in te zetten voor sommige van de productietaken.

NVIDIA en Fanuc werkten bijvoorbeeld samen om kunstmatige intelligentie te gebruiken om de productiviteit van robotica te verhogen. Een ander voorbeeld van het gebruik van AI bij operationele optimalisatie is afkomstig van de Brilliant Manufacturing- software van General Electric, die krachtige analyse- en operationele intelligentietools bevat.

Deze tools helpen fabrikanten zoals Toray Plastics om gedetailleerde gegevens over het hele productieproces te verzamelen, waardoor ze defecte producten kunnen verminderen en productiviteitsverspillende taken kunnen elimineren.

Toekomst van AI in fysieke winkels

De bovenstaande voorbeelden zijn slechts een klein deel van hoe u AI in uw winkel kunt gebruiken. In de toekomst zou AI ook op de volgende manieren kunnen worden gebruikt:

  • Winkels kunnen volledig kassavrij zijn en verder gaan dan zelfafrekenen met technologieën die automatisch geld van uw betaalrekening afschrijven wanneer u de winkel uitloopt met een artikel.
  • Slimme schaplabels in plaats van papieren prijskaartjes kunnen informatie verschaffen zoals voedingswaarde en promoties.
  • Robotwinkelassistenten kunnen u helpen het juiste product in verschillende talen te vinden of producten voorstellen die een aanvulling vormen op de artikelen die u al in uw winkelwagen heeft.
  • Artikelen kunnen worden afgeleverd via roboteenheden of drones in plaats van de gebruikelijke bezorgvoertuigen die door mensen worden bestuurd. Hoewel deze units nog niet in de handel verkrijgbaar zijn, worden ze al door Dominos gebruikt . En 's werelds e-commercegigant, Amazon, werkt aan massaproducerende bezorgdrones die je artikelen binnen 30 minuten overal ter wereld zouden bezorgen.
  • Gesproken en visueel zoeken kan helpen bij het winkelen in de winkel. Het enige wat je hoeft te doen is een foto uploaden of Alexa vertellen om het item te vinden dat je wilt kopen. Merken als Walmart en Costco maken al gebruik van deze technologieën om de verkoop in hun winkels te vergroten.
  • Virtuele paskamers die uw hele lichaam of uw appartement scannen, kunnen u helpen bij het kiezen van de perfecte outfit of de beste bank voor uw woonkamer zonder dat u fysiek naar de winkel hoeft om de aankoop te doen.
  • Om de backoffice-activiteiten verder te stroomlijnen, kunnen AI-robots worden gebruikt voor kwaliteitscontroles en het aanvullen van de voorraad, zodat winkelmanagers tijd kunnen besteden aan andere, meer productieve taken.

Waarom AI belangrijk is voor uw fysieke winkel

Inmiddels heb je voorbeelden gezien van hoe retail-AI wordt gebruikt en hoe het in de toekomst de hele retailscene nog meer zou kunnen veranderen. Hier zijn een paar goede redenen om aan boord van de AI-trein te stappen en waarom je deze zou moeten gebruiken voor je fysieke winkel.

Hoe u AI kunt laten werken voor uw winkel

Luchtfoto van winkelcentrum
Van productie en levering tot klantervaringen, AI kan elk facet van uw winkel verbeteren. Hier leest u hoe u het voor u kunt laten werken.

Begrijp je publiek en hun aarzelingen

Het eerste dat u moet doen als u retail-AI wilt gebruiken, is uw publiek begrijpen en begrijpen hoe zij kunnen reageren op het gebruik van AI. In een wereld waar privacykwesties veel voorkomen, zal niet iedereen het eens zijn met het gebruik van AI voor de detailhandel om meer gepersonaliseerde ervaringen te bieden.

Bovendien zal de manier waarop u AI gebruikt van markt tot markt verschillen. Landen als de VS, het VK en Duitsland gebruiken bijvoorbeeld meer stemassistenten dan landen als Spanje, Italië, China en enkele andere.

Wees transparant en creëer vertrouwen

Als u AI wilt gebruiken om marketingcampagnes te personaliseren en winkelervaringen op maat te creëren, moet u gegevens over uw klanten verzamelen. Onnodig te zeggen dat dit privacyproblemen kan veroorzaken, aangezien klanten zich afvragen hoeveel gegevens u precies verzamelt en, belangrijker nog, wat u ermee doet.

Daarom moet u transparant zijn over de gegevens die u verzamelt, hoe u deze opslaat en hoe u ze gebruikt. Dit is waar een speciaal privacybeleid van pas komt.

Door transparant te zijn over wat u verzamelt en wat u ermee van plan bent te doen en klanten een manier te geven om zich af te melden, bouwt u veel sneller vertrouwen op.

Een ander ding om te overwegen is dat retail AI nog relatief nieuw is. Hoe graag je ook wilt experimenteren met wat mogelijk is, doe het rustig aan. Langzame en gestage implementatie van nieuwe technologie zal eerder een positieve reactie van uw klanten opleveren dan een abrupte verandering die hen dwingt hun gewoonten van de ene op de andere dag te veranderen.

Blijven leren en verbeteren

Dankzij AI heb je een schat aan gegevens binnen handbereik. Behalve dat je het gebruikt om hun winkelervaring te personaliseren, moet je ervoor zorgen dat je blijft verbeteren, evolueren en waarde toevoegen aan het leven van je klant.

Vraag om feedback zodat u kunt leren wat werkt, u dienovereenkomstig kunt aanpassen en een waardevollere dataset over uw klanten kunt opbouwen. Dit stelt u op zijn beurt in staat om nog meer gepersonaliseerde ervaringen te creëren en uw marketingstrategieën aan te passen.

Zorg er daarnaast voor dat uw AI geavanceerd genoeg is om te evolueren naarmate de eisen en verwachtingen van de klant veranderen. Maak gebruik van machine learning in plaats van te wachten tot uw IT-afdeling uw AI-tools optimaliseert, zodat u concurrerend kunt blijven en een voorsprong op de markt kunt hebben.

Gevolgtrekking

AI heeft het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de hele detailhandel. Het kan intuïtie vervangen door real-life data die u kunt gebruiken om weloverwogen zakelijke beslissingen te nemen. In dit artikel hebben we uitgelegd hoe AI tegenwoordig in de detailhandel wordt gebruikt en waarom het belangrijk is voor uw winkel.

We hebben ook behandeld:

  • De noodzaak om uw publiek beter te begrijpen, zodat u AI in uw activiteiten kunt introduceren op een manier die uw klanten zal verrassen.
  • Waarom open en transparant zijn over welke gegevens worden verzameld en hoe deze worden gebruikt, essentieel is om vertrouwen op te bouwen bij uw klanten.
  • Hoe het voortdurend leren en verbeteren van uw AI-tools u kan helpen concurrerend te blijven en klaar te zijn voor succes in uw specifieke retailniche.

Het enige dat u nu nog hoeft te doen, is gebruik maken van de tips die hier worden gedeeld en deze in uw winkel implementeren, zodat u de klantervaring kunt verbeteren en uw omzet kunt verhogen.

Houd er echter rekening mee dat het implementeren van AI in uw winkel kapitaal vereist en tijd kost om de resultaten te zien. Zorg er op de lange termijn voor dat u langetermijndoelen stelt die u niet alleen helpen om succes te definiëren, maar ook om maatstaven vast te stellen die u kunt gebruiken om het te meten.

Het bericht AI in winkelruimtes – Wat te verwachten naarmate de technologie volwassener wordt verscheen eerst op GoDaddy Blog .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.