Een inhoudsaudit uitvoeren: de definitieve gids (+6 gratis sjablonen)

Een inhoudsaudit uitvoeren
Leestijd: 11 minuten

Bron

Iets wat je over mij moet weten voordat je dit bericht leest: ik ben het type persoon dat spreadsheets maakt bij het online winkelen voor sneakers en wiens idee van plezier het inventariseren van Tupperware-containers en -covers is.

Met andere woorden, ik geniet van content audits.

Maar niet iedereen doet dat. Velen zien ze zelfs als vervelend, tijdrovend en overweldigend. Wat ze meestal zijn.

pictogrammen van inhoudsindelingen die verwijzen naar een spreadsheet voor inhoudscontrole

En daarom heb ik deze handleiding geschreven. Om je uit te rusten met alles wat je nodig hebt om de kunst en wetenschap van de inhoudsaudit onder de knie te krijgen (en misschien ooit leuk te vinden). Ik ga dekken:

 • De definitie, doeleinden en voordelen van inhoudsaudits
 • Een uitgebreide lijst met gegevenspunten die u kunt verzamelen
 • Tip voor het uitvoeren van een succesvolle contentaudit
 • Zes verschillende sjablonen en voorbeelden voor inhoudscontrole

Ga naar de inhoudscontrolesjablonen

 1. Auditsjabloon voor website-inhoud
 2. Sjabloon voor SEO-inhoudscontrole
 3. Auditsjabloon voor bloginhoud
 4. Controlesjabloon voor inhoud van bestemmingspagina
 5. Controlesjabloon voor inhoudscontrole
 6. Sjabloon voor algemene inhoudscontrole

Opmerking: elke sjabloonlink gaat naar dezelfde spreadsheet! Ze linken gewoon naar het bijbehorende tabblad in de spreadsheet.

Wat is een inhoudsaudit?

Een inhoudsaudit is de inventarisatie en analyse van de bestaande inhoud van uw bedrijf volgens een geselecteerde reeks criteria – waarbij criteria verwijzen naar welke inhoud u kiest om te controleren en welke gegevens u wilt analyseren.

Dus welke inhoud zou je willen controleren? Welnu, er zijn inhoudstypen, zoals…

 • Kernwebsitepagina’s
 • Bestemmingspagina’s
 • Blog berichten
 • Artikelen in het leercentrum
 • Gidsen
 • Webinars
 • Videos
 • One pagers
 • Podcasts
 • Succesverhalen
 • Benchmarkrapporten
 • Gevechtskaarten
 • Slide decks
 • Ketelplaten
 • Merksjablonen

…en er zijn inhoudsvoorwaarden, zoals

 • Sinds de dageraad van de mens of een bepaald datumbereik.
 • Al uw inhoud of slechts één formaat.
 • Alle formaten van inhoud of gewoon alle formaten over een bepaald onderwerp.

En welke data zou je willen analyseren? Alles wat u kunt vinden met Google Analytics en het menselijk oog.

Mijn punt? De hemel is de limiet met inhoudsaudits, dus de definitie van jou hangt af van hoeveel inhoud je controleert, de tools die je hebt en het doel van de audit – waar we binnenkort op in zullen gaan.

Waarom inhoudsaudits uitvoeren?

Hoewel inhoudsaudits tijdrovend en vervelend kunnen zijn, zijn ze essentieel voor het creëren van inhoud van hoge kwaliteit , het opbouwen van uw merk en reputatie en het verbeteren van de algehele output van uw team. Laten we het over elk van deze in meer detail hebben.

Informeer uw contentmarketingstrategie

U zou regelmatige rapportage moeten gebruiken om op het goede spoor te blijven met uw contentmarketingstrategie , maar audits stellen u in staat om grotere informatie te krijgen en te bepalen waar u aanpassingen kunt maken, en ook om een bepaald probleem op te lossen of te optimaliseren voor een specifiek doel.

Het resultaat: de gegevens en inzichten die u verzamelt in een inhoudsaudit kunnen worden gebruikt om SEO te verbeteren, sterke en zwakke punten aan het licht te brengen, nieuwe onderwerpen te ontdekken, uw publiek beter te begrijpen, kansen te identificeren om te verticaliseren, schalen of hergebruiken.

hoe u een inhoudsaudit uitvoert - voorbeeld van herbestemming van inhoud

Bouw aan uw merk en reputatie

Elk stukje inhoud dat u voor uw publiek plaatst, communiceert iets met hen. Wil je communiceren dat je achterloopt op de tijd, onvoorzichtig of onbekwaam bent? Dacht het niet. Uw branche, producten en diensten en merk evolueren voortdurend en u moet voorop blijven lopen.

Het resultaat: inhoudsaudits helpen u om consistentie in ontwerp en toon, informatienauwkeurigheid en een schone online aanwezigheid te behouden. U kunt vergelijkingen met andere merken opnemen om gelijke tred te houden met concurrenten en trends in de branche.

Regelmatige inhoudsaudits helpen ervoor te zorgen dat elke ontmoeting met uw inhoud een positieve ervaring is die authenticiteit, expertise en vertrouwen uitstraalt.

Verbeter de output van de organisatie

Uitgebreide inhoudscontroles worden gebruikt om een inhoudsbibliotheek voor uw bedrijf te maken en te onderhouden. En een gedeelde contentbibliotheek is een goudmijn.

Het resultaat: wanneer andere afdelingen toegang hebben tot de inhoud van het inhoudsteam, kunnen ze gemakkelijk hun eigen materialen recyclen en hergebruiken, wat tijd bespaart en de kwaliteit van hun inhoud verbetert (denk aan one-pagers , slide-decks, verkoopbevorderende stukken).

En als het inhoudsteam toegang heeft tot verkoop-, productmarketing- , branding- en PR-inhoud (intern en extern), kunnen ze belangrijke thema’s vinden om door hun schrijven te verweven, belangrijke onderwerpen om te behandelen en context hebben voor afdelingsverzoeken.

Een ander operationeel voordeel van een inhoudsbibliotheek is dat het nieuwe teamleden gemakkelijker maakt, of ze nu de inhoud beheren of gebruiken, om op snelheid te komen.

Wat moet je meenemen in een content audit?

Inhoudsaudits kunnen een oneindig aantal doelen dienen, dus er zijn geen pasklare lijsten met gegevenspunten om te verzamelen. Hieronder heb ik een uitgebreide lijst met informatie gemaakt die u mogelijk in uw inhoudscontrole kunt opnemen.

Houd er rekening mee dat dit geen volledige lijst is en dat sommige gegevenspunten in meer dan één emmer vallen. Sommige zijn ook actie-items op zich. En het is niet de bedoeling dat je ze allemaal verzamelt! Behandel het dus als een menu om uit te kiezen op basis van uw doelen.

Auditgegevenspunten voor informatieve inhoud

Informatieve gegevens bieden alle objectieve feiten over de inhoud die wordt gecontroleerd. Een deel ervan zal handmatig moeten worden opgehaald, maar er zijn ook website-plug-ins en tools die de gegevens voor u kunnen exporteren.

Samenvattingen: Dit is een korte samenvatting van de inhoud. Als u metabeschrijvingen opneemt in uw controle, is dit misschien niet nodig (of als u geen metabeschrijvingen opneemt, kunt u deze gebruiken als uw samenvattingen).

Titels: Paginatitels kunnen verschillen van hun SERP-titel; dit is een goed gegevenspunt om te overwegen voor uniformiteit op uw site en ervoor te zorgen dat uw ankertekst en CTA-knoppen op één lijn liggen met de pagina voor een betere gebruikerservaring

Metatitel/titeltags: Dit is de titel van uw URL zoals deze op de SERP verschijnt en kan worden gecorreleerd met CTR.

Metabeschrijvingen: Dit is de korte beschrijving van uw pagina die op de SERP verschijnt. U wilt dit opnemen in een SEO-audit om er zeker van te zijn dat ze zoekwoorden bevatten en zijn afgestemd op het huidige aantal tekens voor de metabeschrijving van Google.

voorbeeld van metatitel en beschrijving in de SERP

Publicatiedatum: zelfs als u de publicatiedatum in de URL heeft, moet u dit gegevenspunt opnemen zodat u verkeersgegevens in context kunt zien en indien nodig op datum kunt ordenen. Een bericht onderaan een top tien lijst kan het zelfs verpletteren als het recenter is gepubliceerd dan de andere.

Datum laatst gewijzigd: Dit is voornamelijk voor handleidingen of andere, meer statische inhoud. Dit kan u helpen gemakkelijk handleidingen te kiezen die voor of na een belangrijke wijziging zijn gepubliceerd (bijvoorbeeld als u uw gidsaanbiedingen heeft gewijzigd, uw branding heeft vernieuwd of als bijvoorbeeld Google de naam verandert van Adwords in Google Ads... )

Voor blogberichten is dit minder belangrijk omdat er zoveel kleine wijzigingen zijn die je in een bepaalde week kunt aanbrengen. Als u echter een gerichte SEO-inhoudscontrole uitvoert op een select aantal berichten, wilt u zeker de exacte datum vermelden waarop u het bericht hebt gewijzigd en wat u precies hebt gewijzigd.

Ondersteund product of service: voor blogberichten kan dit rechtstreeks via uw categorieën en tags worden ingebouwd en kan het worden gegenereerd met een website-exporttool. Dit is handig voor het maken van een bibliotheek waar andere afdelingen naar kunnen verwijzen wanneer ze op zoek zijn naar materiaal voor verkoopbevordering, inhoud van e-mailnieuwsbrieven en het kopiëren van bestemmingspagina’s . Het is ook handig om te bepalen of er producten of services zijn die meer ondersteunende inhoud nodig hebben.

URL: dit is de openbare link naar de inhoud (blogpost, YouTube-link, enz.)

Locatie: Dit is de link naar het mediabestand op uw server.

Trefwoorden: dit kan trefwoordtargeting en volume en moeilijkheidsgraad in afzonderlijke kolommen bevatten. Op deze manier kunt u, als u op zoek bent naar optimalisatiemogelijkheden, gemakkelijk en impactvol prioriteiten stellen.

Het is bijvoorbeeld misschien niet de moeite waard om tijd te besteden aan het optimaliseren van een bericht dat een zoekwoord met een super laag volume target. Of als een bericht niet veel verkeer krijgt voor een zoekwoord met een hoog volume, kunt u ervoor kiezen om het opnieuw te targeten voor een variatie met een lager volume. Het is beter om op pagina één te verschijnen voor een trefwoord met 500 zoekopdrachten dan op pagina 5 voor een met 2.300 zoekopdrachten.

Aantal woorden: dit is handig voor het identificeren van korte berichten die kunnen worden gecombineerd tot langere inhoud met een grotere kans op rangschikking. Het is ook handig als u naar statistieken zoals tijd op pagina kijkt. Als je een bericht van 2500 woorden hebt en de tijd op de pagina 10 seconden is, is er iets aan de hand.

Shares: Nee, u hoeft niet naar uw sociale-mediaplatforms te gaan en die inzichten te verzamelen. Maar het kan goede informatie zijn voor uw controle als uw blogposts een deelteller hebben.

voorbeeld van het aantal sociale aandelen in blogpost

Gegevenspunten voor kwalitatieve inhoudscontrole

Kwalitatieve gegevens worden handmatig verzameld, wat soms even kan duren. Maar het is noodzakelijk om de kwaliteit van de inhoud, merkconsistentie en reputatie te behouden in een altijd veranderende wereld.

Afbeeldingen: dit kan betekenen dat u moet controleren of de inhoud afbeeldingen bevat, de kwaliteit van de afbeeldingen, of die afbeeldingen moeten worden vernieuwd (verouderde schermafbeeldingen) of de nauwkeurigheid van de informatie die ze verstrekken.

Gebroken afbeeldingen of links: Gebroken afbeeldingen en links zijn onaangenaam voor een gebruikerservaring en schadelijk voor uw SEO.

Toon: Is het afgestemd op uw merkstem ?

Taal: het kan zijn dat u terug moet gaan en de terminologie moet wijzigen als uw merktermen zijn gewijzigd, als u een product of service buiten gebruik heeft gesteld,

Formulieren: test formulieren op uw bestemmingspagina’s en elders om ervoor te zorgen dat de gebruiker op de meest handige manier krijgt wat hij nodig heeft en dat de informatie correct wordt doorgegeven aan uw CRM en andere automatiseringsplatforms.

Opmerkingen: een tool voor het modereren van opmerkingen is hiervoor het beste, maar als je er geen hebt, is dit iets om naar te kijken bij het controleren van je berichten. Zorg ervoor dat er reacties zijn op opmerkingen (goed en slecht) en dat er geen spamachtige opmerkingen zijn die u een Google-sanctie kunnen opleveren voor onnatuurlijke externe links. U kunt opmerkingen ook gebruiken om met unieke ideeën voor blogposts te komen.

Aanbiedingen: Controleer of pop-ups, onderregel- en zijhekaanbiedingen een opfrisbeurt nodig hebben of zorg ervoor dat ze niet verschijnen waar ze niet zouden moeten verschijnen.

Leesbaarheid: leesbaarheid scoort , maar Grammarly en Yoast kunnen je tot nu toe alleen brengen. Soms heb je een mens nodig om doorheen te bladeren en ervoor te zorgen dat het boeiend , gemakkelijk te lezen en te skimmen is.

yoast seo reability score met verdachte emoji overlay

Spelling/grammatica/naleving van stijlgids: niet alle inhoud wordt gemaakt door het inhoudsteam! Dit kan handig zijn voor productbeschrijvingen , pitchdecks, one-pagers en meer.

Nauwkeurigheid/versheid: Is de informatie actueel? Kunnen de statistieken worden bijgewerkt? Bestaan de tools die u in uw lijsten hebt opgenomen nog steeds? Kan de inhoud wel wat recentere links gebruiken?

Concurrentequivalent: Bied links naar vergelijkbare inhoud die is gemaakt door andere merken of concurrenten waar u inspiratie uit kunt halen.

Ideeën om te verbeteren: Dit is over het algemeen een open item. Het algemene idee is om een plek vrij te laten waar auditors eventuele aanvullende opmerkingen of ideeën kunnen achterlaten (die mogelijk buiten het doel van die specifieke audit vallen).

Gegevenspunten voor kwantitatieve inhoudscontrole

De cijfers geven u een enkele bron van waarheid en stellen u in staat meetbare doelen te stellen en deze te volgen met KPI’s voor contentmarketing . Ze zijn ook cruciaal bij het controleren van de gezondheid en prestaties van de site.

Afhankelijk van wat u meet en hoeveel inhoud u controleert, kunt u een deel van deze informatie uit Google Analytics en Google Search Console halen , en voor een deel heeft u controlehulpmiddelen zoals ahrefs of Screaming Frog nodig .

U kunt meer informatie over veel van deze gegevenspunten vinden in ons artikel over SEO-statistieken .

Organische paginaweergaven: het aantal gebruikers dat die pagina betreedt vanuit een zoekmachine.

Bouncepercentage: percentage bezoekers dat is vertrokken zonder naar andere pagina’s te gaan.

Interne links: aantal interne links of controles om te zien of deze niet werken of vervangen kunnen worden door nieuwere inhoud.

Inkomende links: aantal backlinks ; te veel kan betekenen dat er iets aan de hand is; je wilt geen google penalty krijgen voor onnatuurlijke links.

Sites linken: één site kan meerdere keren door de inhoud heen naar een van uw pagina’s linken, dus dit aantal is lager dan het totale aantal backlinks.

hoe u een inhoudscontrole uitvoert - voorbeeld van een backlinkrapport

Trefwoordvolume/trefwoordmoeilijkheid: zie de informatieve gegevenssectie!

Laadsnelheid van pagina: deze statistiek kan technische SEO betreffen , maar er zijn aanpassingen die u op inhoudsniveau kunt maken. Als je een klein aantal pagina’s hebt, kun je ze aansluiten op de gratis tool Page Speed Insights , maar als je een lange lijst met URL’s controleert, gebruik dan een audittool.

Gemiddelde positie: u kunt dit handmatig uit Search Console halen, maar dit is een andere statistiek die u misschien wilt verzamelen met behulp van een audit- of SEO-tool . Dit kan met name handig zijn als u pagina’s wilt identificeren die zich binnen een korte afstand bevinden van de eerste pagina van Google waarop u zich kunt concentreren.

Tijd op pagina: deze statistiek kan u helpen te bepalen of iets op uw pagina niet werkt of onaangenaam is, of dat de inhoud niet overeenkomt met de bedoeling van het zoekwoord.

Conversies: dit is een betere statistiek voor controles van de inhoud van bestemmingspagina’s, aangezien conversies in Google Analytics een aantal dingen kunnen betekenen. Maar het kan handig zijn als je doelen hebt ingesteld in Google Analytics.

Conversieratio: De conversieratio is natuurlijk nodig om een nauwkeurig beeld te krijgen van de best presterende content. Ook kan UX de conversieratio beïnvloeden.

Bouncepercentage: dit gegevenspunt is handig voor veel soorten inhoudsaudits. Maar onthoud dat hoge bouncepercentages niet altijd slecht zijn. Een blogbericht met een behoorlijke tijd op de pagina en een hoog bouncepercentage kan erop wijzen dat het de exacte informatie biedt die de zoeker zocht.

Uitstappercentage: Uitstappercentage laat zien hoe vaak die pagina het laatst is bezocht in een sessie.

Afbeeldingsgrootte: dit omvat zowel de afmetingen van de afbeelding als de bestandsgrootte.

Er zijn ook verkoopstatistieken zoals CPA, gegenereerde leads, gekoesterde leads, sluitingen en ROI, maar dat valt niet onder de inhoudsaudits die ik hier bespreek.

Hoe voer je een content audit uit (met succes)

Er zijn geen goede of foute of eindige stappen voor een inhoudsaudit, maar hier zijn enkele tips om de uwe met succes uit te voeren.

1. Heb een specifiek doel

Hoewel het onnodig te zeggen is dat inhoudsaudits snel een zwart gat kunnen worden. Er zijn oneindig veel mogelijkheden en statistieken om te verzamelen. En u zult bijna altijd aanvullende statistieken ontdekken die u kunt verzamelen zodra u begint. Zorg er dus voor dat je een duidelijk doel hebt, zodat je alleen kunt verzamelen wat nodig is. Te veel informatie maakt het moeilijk om heldere inzichten te krijgen.

Wat dat betreft, als u kwalitatieve datapunten met een open einde in uw audit opneemt, zal het hebben van een duidelijk doel u helpen om noodzakelijke veranderingen te onderscheiden van nice to haves (of geweldige ideeën die opnieuw bekeken moeten worden).

2. Blijf georganiseerd

Dit wordt een rekenblad. Hier zijn enkele tips om georganiseerd te blijven:

 • Beperk open cellen tot een minimum, vooral voor grote audits. Dit maakt het gemakkelijk om uw gegevens op elke gewenste manier te ordenen en te sorteren zodra u klaar bent.
 • Misschien wilt u dropdown-functionaliteiten maken met specifieke opties, vooral als u meerdere mensen in hetzelfde blad laat controleren.
voorbeeld van actiepunten voor inhoudscontrole
 • Kleurcodering kan handig zijn bij het omgaan met meerdere inhoudstypen en -indelingen.
 • Geef datumbereiken op voor kwantitatieve statistieken.
 • Gebruik tabbladen om grote audits te ordenen op inhoudsindeling. Je kunt ze na afwerking altijd samenvoegen tot één vel. Zorg ervoor dat elk blad exact hetzelfde kolomformaat heeft.
 • Wijs het eerste tabblad toe aan instructies of checklists.

3. Kies je formaat

Er zijn verschillende manieren om uw inhoudscontrole op te maken.

 • Voor sommige audits dienen de gegevenspunten als zowel de inventaris als de actie-items, wat betekent dat het voltooien van de audit het doel voltooit.
  Deze indeling werkt als u een eenvoudige QA-audit uitvoert om kleine maar belangrijke wijzigingen te identificeren en aan te brengen die niet hoeven te worden bijgehouden. Hier biedt het eerste tabblad de checklist voor actie-items en het tweede tabblad heeft gewoon een titel, link en statuskolom.
 • Voor anderen is de audit het inventariseren van de gegevens en vervolgens met anderen overleggen om actiepunten te identificeren in overeenstemming met het doel.
 • Voor velen is het een mix.

Ongeacht hoe en wanneer de actie-items worden geïdentificeerd, zorg ervoor dat ze specifiek zijn met een duidelijke eigenaar.

4. Gebruik tools voor inhoudscontrole

Enkele hulpmiddelen die nuttig zijn bij inhoudscontrole zijn:

 • Google-tools: Analytics, Search Console, Page Speed Insights .
 • SEO- en spider-tools: semrush , ahrefs , Screaming Frog .
 • Hulpmiddelen voor het ordenen van inventaris: Airtable , Google Spreadsheets .
 • Hulpmiddelen voor inhoudskwaliteit: Yoast SEO-plug-in , Grammarly , Hemingway-editor en een bulkcontrole van het aantal woorden voor webpagina’s .
 • Afbeeldingsextractors zoals extract.pics .
 • ROI-tools zoals die van jou
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.