Waarom en hoe kostengegevens importeren in Google Analytics (+ sjabloon)

Leestijd: 6 minuten

Bron

Meerdere keren heb ik klanten gevraagd hoe ze kosteninformatie voor niet-Google-kanalen in Google Analytics kunnen zien. Ze willen niet naar elk betaald mediakanaal gaan om de gegevens te bekijken. En zelfs als ik een Google Data Studio-dashboard maak waarin alle gegevens worden verzameld, zijn bepaalde klanten gewoon gewend aan Google Analytics. Dus wat moet ik doen?

ppc-platform en google analytics-logo's

Ik importeer de kostengegevens in Google Analytics via spreadsheet. Hoewel het proces redelijk handmatig is (ik geef toe dat de handmatige manier de enige manier is die ik ken), is het vrij eenvoudig en duurt het niet lang.

Laten we een duik nemen, zodat u ROAS-rapportage voor al uw betaalde kanalen in Google Analytics een stuk eenvoudiger kunt maken.

Waarom kostengegevens importeren in Google Analytics?

Met deze rapportagestrategie hoeft u niet naar elk van uw kanalen te gaan en afzonderlijk over de advertentieprestaties te rapporteren. Met alles op één plek kunt u tijd besparen en een holistisch beeld krijgen van uw algehele PPC-prestaties.

U kunt kostengegevens bekijken zoals:

 • Kosten
 • CPC
 • CTR
 • ROAS

van kanalen zoals:

 • Facebook
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Pinterest
 • Bing
 • Reddit

Als u uw prestaties wilt vergelijken met benchmarks, kunnen deze bronnen helpen:

 • Google Ads-benchmarks
 • Benchmarks voor Facebook-advertenties
 • Kosten Instagram-advertenties

Welke informatie kunt u uploaden naar Google Analytics?

Dit lijkt een domme vraag, maar ik heb het over meer dan alleen informatie over de kosten van elk kanaal. Dat komt omdat we die kosten moeten toeschrijven aan een gegevenspunt bij het uploaden van onze spreadsheets.

Helaas kunt u niets van andere kanalen uploaden naar Google Analytics. Er is slechts een bepaald aantal datasets. Laten we ze opsplitsen.

Benodigde informatie

Er zijn drie stukken informatie die u moet opnemen bij het uploaden van uw informatie. Het zijn de volgende:

 • Datum
 • Bron
 • Medium

Moet er een bevatten

De voor de hand liggende selectie is Kosten, maar u hoeft nog steeds slechts een van de volgende op te nemen:

 • Kosten
 • Indrukken
 • Klikken

Optionele informatie

Elk van de volgende gegevens kan worden opgenomen bij het uploaden van uw informatie, maar ze zijn niet verplicht. Er zijn meer opties die ik ga noemen, maar sommige opties die beschikbaar zijn in Google Analytics zijn alleen van toepassing op Google Ads-accounts. Hier zijn enkele van de optionele datasets die u kunt opnemen als u andere informatie over betaalde mediakanalen wilt implementeren:

 • Verwijzingspad
 • Advertentie-inhoud
 • Campagne
 • Uiteindelijke URL
 • Trefwoord
 • Zoekopdracht

Hoe u uw CSV maakt voor de import van kostengegevens

Bij het maken van uw spreadsheet ( u kunt dit blad als voorbeeld gebruiken ), moet elk van de gegevenspunten die in de vorige sectie zijn genoemd, in hun eigen kolom staan.

Dit voorbeeld dat ik geef, is het ophalen van LinkedIn-informatie voor een van mijn klanten (campagnenamen gewijzigd) voor juni 2021.

hoe kostengegevens te importeren in google analytics—csv-sjabloon

Opmaak kolomkop

En bij het maken van onze kolomkoppen kunnen we niet zomaar de woorden 'Campagne' of 'Medium' toevoegen. We moeten ervoor zorgen dat onze headers correct zijn opgemaakt. Doe je dit niet, dan wordt je upload geweigerd.

Dus in plaats van Datum als kolomkop te hebben, moet je het opmaken als ga:date. In plaats van Medium als uw kolomkop, moet u deze opmaken als ga:medium.

Datumnotatie

De volgende belangrijke opmaakregel is voor de datum. U moet uw datum hebben opgemaakt als JJJJMMDD. Andere datumvariaties worden niet geaccepteerd en uw upload wordt afgekeurd. En omdat het formaat JJJJMMDD is, betekent dit dat alle datuminformatie die u ophaalt, op dagniveau moet zijn.

Bestandsnaam

Als u ten slotte campagnenamen importeert, raad ik u aan ervoor te zorgen dat de namen in uw bestandsuploads overeenkomen met campagnenamen die u mogelijk handmatig in uw URL's tagt. Als u dit niet doet, kunnen er dubbele campagnes in Google Analytics worden weergegeven en kunnen de gegevens worden verdeeld over dezelfde campagnes met verschillende namen.

Wanneer u in Google Analytics uw kolommen selecteert, ziet u de schema-ID zoals u in de onderstaande afbeelding ziet.

hoe kostengegevens in Google Analytics te importeren—schema-ID-tabblad

Nu we dit hebben ingevoerd, gaan we naar Google Analytics en uploaden we de gegevens.

Kostengegevens importeren in Google Analytics

Selecteer gegevensimport uit de eigenschappenkolom

Wanneer u in Google Analytics bent, gaat u naar uw beheerdersgedeelte. Klik vervolgens op de link 'Gegevens importeren' die helemaal onderaan de kolom 'Property' staat.

hoe kostengegevens in Google Analytics te importeren—tabblad Gegevens importeren

Nieuwe gegevensimport maken

Klik op de rode knop "Maken". Kies vervolgens Kostengegevens

hoe u kostengegevens kunt importeren in Google Analytics-gegevenssettypen

Geef uw dataset een naam

Nadat u op 'Doorgaan' heeft geklikt, moet u uw dataset een naam geven en de Google Analytics-weergaven selecteren waarop de dataset moet worden toegepast. Vervolgens ga ik de opties voor het datasetschema selecteren die ik in mijn spreadsheetvoorbeeld heb uiteengezet. Merk op hoe de ID's overeenkomen met mijn kolomkoppen

hoe u kostengegevens kunt importeren in google analytics—schema-opties

Upload uw CSV-bestand

Wanneer u de dataset opslaat, moet u teruggaan naar de hoofdpagina Gegevens importeren. Vervolgens wil je klikken op "Uploads beheren".

hoe u kostengegevens importeert in google analytics—uploads beheren

Upload vervolgens uw CSV-bestand. Ik heb persoonlijk altijd het CSV MS-DOS-bestandstype gebruikt, omdat het nooit problemen heeft veroorzaakt.

Nadat u uw bestand heeft geüpload, krijgt u een statusmelding of het bestand is geaccepteerd (Voltooid) of niet (Mislukt). Ik heb mijn bestand met opzet een paar keer geüpload met onjuiste gegevens om je te laten zien wat je ziet.

hoe u kostengegevens kunt importeren in google analytics—importstatus

Corrigeer eventuele fouten

Als uw uploadstatus als Mislukt wordt weergegeven, kunt u op de link Mislukt klikken om informatie te krijgen over wat er precies moet worden opgelost. Hier is een voorbeeld waarin ik onjuiste kolomkoppen gebruikte.

hoe kostengegevens in Google Analytics te importeren - redenen voor mislukte import

U kunt zien hoe gemakkelijk het is om uw fouten te vinden en de fouten te corrigeren.

Vernieuw indien nodig

Zodra je een voltooide upload hebt, ben je helemaal klaar. Als u ooit een dataset moet vernieuwen omdat u bijvoorbeeld een groter datumbereik heeft geüpload. U kunt altijd teruggaan naar "Uploads beheren" om oudere bestanden te verwijderen en/of nieuwe te uploaden.

Uw kostengegevens zijn nu zichtbaar in Google Analytics

Om uw kostengegevens in Google Analytics te bekijken, gaat u naar Acquisitie > Campagnes > Kostenanalyse.

tabblad kostenanalyse met kostengegevens in google analytics

Het kan enkele uren duren voordat uw gegevens worden weergegeven in Google Analytics. Maar nu kunt u een aangepast rapport maken om kostengegevens van uw andere betaalde mediakanalen in Google Analytics te bekijken.

Hoe u uw kostenanalyserapport kunt aanpassen

In het bovenstaande voorbeeld sorteren we op Bron/Medium en kunnen we kosten-, CTR- en CPC-gegevens zien. Maar u kunt ook een secundaire dimensie toevoegen om te bekijken op campagne, advertentie-inhoud, zoekwoord. En u kunt aanvullende statistieken toevoegen, zoals ROAS, transacties, inkomsten, RPC (opbrengst per klik) en meer.

Klik hiervoor op Bewerken in de rechterbovenhoek van uw rapport. Hier kunt u statistieken toevoegen en uw gedetailleerde dimensies aanpassen.

op maat gemaakte kostenanalyserapporten maken in google analytics

Is het mogelijk om het importproces van kostengegevens te automatiseren?

Ja. Er zijn verschillende populaire tools op de markt die het proces van het dagelijks importeren van advertentiekostengegevens kunnen automatiseren.

Dankzij dergelijke tools hoeft u niet naar elk advertentieaccount te gaan en handmatig advertentiekostengegevens voor de geselecteerde periode te exporteren en vervolgens een CSV-bestand voor te bereiden in de indeling die nodig is voor import in Google Analytics.

U koppelt eenvoudig uw Google Analytics-account, selecteert de advertentieplatforms die u gebruikt en het systeem importeert automatisch uw advertentiekostengegevens op dagelijkse basis.

Voorbeelden van dergelijke tools (inclusief de onze):

 • SegmentStream
 • Supermetrics GA-uploader
 • Trechter.io

En zoals ik hierboven al zei, kun je in Data Studio ook een dashboard maken met dezelfde informatie.

Bekijk uw advertentieprestaties in meerdere netwerken in Google Analytics

Zoals u kunt zien, zijn er een paar stappen die u moet nemen om deze informatie in Google Analytics te krijgen, maar deze taken nemen niet veel tijd in beslag.

kostengegevens weergegeven in google analytics

Het importeren van gegevens (en u kunt veel meer dan alleen kostengegevens invoeren) kan het voor u of uw klanten gemakkelijker maken om een verscheidenheid aan informatie van al uw betaalde mediakanalen op één plek te zien.

Bekijk deze aanvullende berichten voor hulp bij het verbeteren van uw statistieken:

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.