15 manieren om uw kosten per klik in Google- en Facebook-advertenties te verlagen Met de wervelwind van veranderingen in het marketingecosysteem het afgelopen jaar, moesten velen van ons opnieuw bekijken wat realistisch is in termen van onze advertentie-ROI.

Bron

Met de wervelwind van veranderingen in het marketingecosysteem het afgelopen jaar, moesten velen van ons opnieuw bekijken wat realistisch is in termen van onze advertentie-ROI. En hoewel er veel PPC-statistieken zijn die van invloed zijn op de ROI, wil ik vandaag inzoomen op de kosten per klik (CPC) .

gemiddelde kosten per klik grafiek voor facebook, google, instagram in 2021

Dus, met behulp van de meest recente beschikbare gegevens, ga ik je helpen om:

Laten we dus beginnen met Google Ads.

Hoe u de kosten per klik voor Google-zoekadvertenties kunt verlagen

Google Zoeken is nog steeds het startpunt van elke digitale adverteerder voor het vergroten van een online aanwezigheid. Toch verbijsteren velen nog steeds de kosten van het weergeven van Google-zoekadvertenties.

Wat is de gemiddelde CPC voor Google-zoekadvertenties in 2021?

In de afgelopen vier jaar varieerde de gemiddelde CPC voor Google-zoekadvertenties van $ 2,39 – $ 2,69. Dat gemiddelde is door de wet en de overheid iets verhoogd. Onze meest recente gegevens geven een gemiddelde CPC van $ 2,39, maar als u de juridische sector uitsluit van de lijst, is de gemiddelde CPC $ 1,72.

hoe u de kosten per klik kunt verlagen - gemiddelde CPC voor Google-zoekadvertenties

Historische CPC’s voor Google-zoekadvertenties:

 • 2018 : $ 2,69 (variërend van $ 1,16 – $ 6,75)
 • 2019 : $ 2,41 (variërend van $ 1,30 – $ 6,35)
 • April 2020 : $ 2,76 (variërend van $ 0,82 – $ 10,96)
 • Juni 2020 : $ 2,39 (variërend van $ 0,21 – $ 15,82)

Hoewel zoekadvertenties het langst bestaan in de wereld van digitale advertenties, hebben mensen nog steeds het gevoel dat ze moeite hebben om hun recept voor lage CPC te perfectioneren. Probeer deze drie tips om te besparen:

1. Kies uw zoekwoorden verstandig en ga niet zomaar voor de goedkoopste!

Zoekwoordonderzoek is een gegeven als het gaat om Google Zoeken, maar we hebben het niet alleen over het uitsluiten van de duurste gemiddelde zoekwoorden. Negeer geen enkel zoekwoord op basis van prijs, maar kies op basis van volume en de soorten zoekopdrachten die u wilt aantrekken .

Als uw best converterende zoekwoord bijvoorbeeld ook uw duurste is, wilt u uit naam van zuinigheid al die conversies niet missen. Maar misschien wilt u uw lijst met zoekwoorden verkleinen om elders uitgaven te besparen terwijl u op dat ene hoogconverterende zoekwoord biedt .

Of een duurder zoekwoord kan een hoger gemiddeld zoekvolume hebben, wat kan neerkomen op meer klikken op uw website, waardoor uw verwachte CTR wordt verhoogd. Dit verbetert uw kwaliteitsscore , waardoor u op de lange termijn meer klikken kunt genereren voor minder.

Kortom, u kunt uw zoekwoorden nog steeds kiezen op basis van kosten. Maar houd ook rekening met het volume en de intentie achter die zoekwoorden. Met een gezonde mix van goedkope zoekwoorden en zoekwoorden met een hoge beloning zorgt u ervoor dat u de laagst mogelijke CPC krijgt zonder in te boeten aan conversiekwaliteit of -kwantiteit.

Google Ads-zoekwoordplanner

2. Verbeter uw advertenties en bestemmingspagina’s om uw kwaliteitsscore te verhogen

Onthoud dat biedingen slechts het halve werk zijn als het tijd is om te betalen voor een klik in een veiling. Een adverteerder met een laag bod maar een hoge kwaliteitsscore kan bijvoorbeeld nog steeds de veiling winnen en meer kans hebben om een klik voor een lagere prijs binnen te halen (dit is een geval waarbij de kwaliteitsscore van belang is ).

Google is bereid die afweging te maken omdat het zoveel mogelijk geld wil verdienen aan betaalde zoekadvertenties zonder de ervaring van de zoeker op te offeren. Google accepteert een bod dat resulteert in een goedkopere klik als dit betekent dat de advertentie nuttiger is voor de kijker (ofwel een hogere kwaliteitsscore).

uitleg van google ads veiling

Afgezien van de verwachte CTR, is de kwaliteitsscore van uw zoekwoord ook van invloed op de relevantie van advertenties en de ervaring op de bestemmingspagina. Probeer voor uw advertenties tijd vrij te maken om ze regelmatig te vernieuwen en eventuele nieuw toegevoegde zoekwoorden op te nemen . U kunt ook de suggesties van Google bekijken vanuit het gedeelte Advertentie-editor van het platform om te zien waar uw huidige advertentiesterkte is en waar u deze kunt verbeteren.

Wat uw bestemmingspagina’s betreft , zorg ervoor dat uw kernzoekwoorden op de pagina staan, net zoals u zou doen met uw advertentietekst, en volg deze praktische tips voor bestemmingspagina’s .

3. Probeer het zoekpartnernetwerk uit

Met het Google Search Partner Network kunnen uw advertenties worden weergegeven op alle extra sites met een online zoekfunctie die eigendom zijn van de Google-familie. Historisch gezien kunnen klikken van zoekpartners goedkoper worden omdat ze minder concurrerend kunnen zijn. U kunt uw campagne hiervoor aanmelden en de resultaten meten in vergelijking met de SERP van Google wanneer u maar wilt, waardoor het een geweldige manier is om te testen op goedkopere klikken.

Google Ads-campagne instellen met optie om Google-zoekpartners op te nemen

Hoe u de kosten per klik voor Google Display-advertenties kunt verlagen

Google Display-advertenties gedragen zich anders dan Google-zoekadvertenties , waardoor kostenramingen nog verwarrender worden. Om u te helpen, hier zijn onze meest recente gegevens voor Google Display:

Wat is de gemiddelde CPC voor Google Display-advertenties in 2021?

In de afgelopen vier jaar is de gemiddelde CPC voor Google Display-advertenties gedaald. Op basis van onze historische gegevens is het gedaald van $ 0,66 naar $ 0,41. Als u de uitbijter van Gelegenheden en geschenken verwijdert, ziet u een nog lagere CPC van $ 0,34.

hoe u de kosten per klik kunt verlagen: gemiddelde CPC voor display-advertenties van Google

Historische weergave-CPC’s

 • 2017 : $ 0,67
 • 2018 $ 0,63 (variërend van $ 1,16 – $ 6,75)
 • 2019 : $0,59 (variërend van $0,60-$0,81)
 • April 2020 : $ 0,41 (variërend van $ 0,28 – $ 1,01)

Het verlagen van CPC’s voor Google Display-advertenties is geen algemeen doel, omdat het vaak centen per klik kost. Toch moet u uw advertentie-inspanningen holistisch bekijken, zodat u kunt zien waar u kunt besparen om gebieden in te halen die de extra uitgaven waard zijn.

Hier volgen enkele ideeën om uw display-CPC’s nog verder te verlagen, zodat u die uitgaven kunt besparen voor mogelijk duurdere, waardevollere zoekwoorden op Google Zoeken.

4. Maak gebruik van uitsluitingen

Aangezien display-advertenties standaard in elke hoek van het Display Netwerk kunnen worden weergegeven , is het belangrijk om uitsluitingen te gebruiken om te voorkomen dat u geld uitgeeft aan duurdere klikken die niet relevant zijn. Er zijn de normale uitsluitingen beschikbaar voor alle campagnetypen die u ook kunt toepassen op Display, zoals locaties.

Naast deze onmisbare basisprincipes, zoals locaties, zijn hier een paar display-specifieke uitsluitingen die u ook wilt controleren:

 • Onderwerpen: zijn er typen pagina’s die inhoud bevatten met betrekking tot onderwerpen die niet passen in uw display-advertentie?
 • Doelgroepen: zijn er nog andere doelgroepen waaraan u niet wilt laten zien? Bijvoorbeeld uw converters of uw remarketingdoelgroepen.
 • Plaatsingen: wil je laten zien op alle soorten websites of apps? Games voor mobiele apps kunnen bijvoorbeeld leiden tot onbedoelde klikken als u denkt dat plaatsing niet het beste bij uw bedrijf past. Het uitsluiten van plaatsingen van mobiele apps en games is een populaire strategie om de kosten per klik te verlagen.
Google Ads-campagne instellen met onderwerpuitsluitingen

U kunt display-uitsluitingen eenvoudig bijwerken en beheren met de dynamische uitsluitingslijsten van Google.

5. Evalueer uw biedingen opnieuw

Hoeveel u bereid bent te betalen per klik correleert met hoeveel het platform bereid is te nemen. Hoewel concurrentie en andere factoren u helpen bepalen hoeveel u moet bieden op uw display-advertentiegroepen (handmatig bieden is alleen ingesteld op advertentiegroepniveau op display), kunt u ook proberen uw maximum CPC-bod te verlagen om alleen klikken binnen te halen die overeenkomen met uw begroting.

Als u echter een automatische biedstrategie gebruikt , kunt u niet altijd die specifieke oproep doen (tenzij u het doel, maximum of doel van de strategie aanpast). U kunt het beste alle biedstrategieën A/B-testen waarvan u denkt dat ze het beste voor u werken.

6. A/B-test uw doelgroeptargeting

Naast het uitproberen van verschillende manieren waarop u kunt bieden om het laagst mogelijke bod te krijgen, kunt u ook meerdere doelgroepen toepassen op uw display-campagne en vergelijken welke de laagste CPC’s opleveren. U kunt dit nu op dezelfde manier benaderen als hoe u zoekwoorden zou kiezen voor een zoekcampagne.

De doelgroep met de hoogste beloning heeft mogelijk niet de laagste CPC. U wilt echter niet al uw eieren in één mand. Het is het beste om meerdere doelgroepen uit te proberen om te zien welke de beste waar voor uw geld oplevert, of om een gezonde balans te vinden tussen een goed beloond publiek dat voor u werkt en een goedkoop publiek.

Hoe u de kosten per klik van Google Shopping-advertenties kunt verlagen

Google Shopping-campagnes kunnen lastig zijn om onder de knie te krijgen, omdat het een andere infrastructuur heeft dan u misschien gewend bent op Zoeken of Display.

Wat is de gemiddelde CPC voor Google Shopping-advertenties in 2021?

Op basis van onze meest recente gegevens is de gemiddelde CPC voor Google Shopping-advertenties $ 0,58, variërend van $ 0,17 – $ 1,55.

hoe u de kosten per klik kunt verlagen - gemiddelde CPC voor Google Shopping-advertenties

Historische Google Shopping CPC’s

 • 2019 $ 0,66 (variërend van $ 0,34- $ 1,09)
 • April 2020 : $ 0,66 (variërend van $ 0,29 – $ 1,07)
 • Juni 2020 : $0,58 (variërend van $0,17-$1,55)

Het verlagen van uw Google Shopping CPC is vergelijkbaar met alles in PPC – het zal tijd en geduld vergen! Hier zijn een paar manieren waarop u nu een voorsprong kunt nemen om op de lange termijn lagere CPC-resultaten te zien:

7. Maak lijsten met uitsluitingszoekwoorden met enkele concurrenten

Aangezien u uw zoekwoorden niet kunt kiezen in Google Shopping-campagnes, vormt de kern van elke sterke Shopping-campagne een gezonde lijst met uitsluitingszoekwoorden . Maar hoe kunt u die lijst optimaliseren voor CPC?

We weten dat zwaardere concurrentie op de SERP de CPC-prijzen kan verhogen. Het kan een goed idee zijn om namen van grote merken die u niet goed vindt passen bij uw MKB-producten op de SERP te negeren. Op deze manier bevindt u zich op een gelijk speelveld en betaalt u niet voor duurdere klikken omdat u naast producten van grote merken wordt weergegeven.

8. Probeer de “prioriteit”-structuur voor bieden

Wanneer u de structuur van uw Shopping-campagne prioriteert op basis van het type verkeer dat de onderverdeelde producten zullen aantrekken, kunt u uw biedingen splitsen om te besparen op uw totale CPC.

De concurrentie voor meer generieke zoekopdrachten is bijvoorbeeld groter, en dat publiek is meer top-of-funnel. Daarom wilt u uw hoge biedingen niet verspillen aan zoekopdrachten met een kleinere kans op conversies. Maar het zou geweldig zijn als je ze zou kunnen vastleggen.

Biedingsstructuur met prioriteit voor Google Shopping om de kosten per klik te verlagen

Door deze Google Shopping-strategie te volgen , bent u risicomijdend met CPC en helpt u toch uw campagnes op te schalen.

9. Optimaliseer uw productfeedkenmerken

Google koppelt uw producten aan zoekopdrachten op basis van uw productfeed. Als uw kenmerken niet kloppen, is de kans groter dat u uw CPC verspilt aan irrelevante klikken.

Als u denkt dat uw Shopping CPC hoog is geweest, doet u een stapje terug en bekijkt u uw productfeed. Zijn alle kenmerken correct voor elk product? Is er een manier waarop u kunt aanpassen hoe u de kenmerken van uw producten toewijst om beter overeen te komen met de bedoeling van uw ideale zoeker?

Door deze vragen te beantwoorden en uw Shopping-feed handmatig te optimaliseren, kan Google uw productvermeldingen koppelen aan de best mogelijke zoekopdrachten om de waarde van elke klik die u binnenhaalt te maximaliseren.

Hoe u de kosten per klik voor Facebook-advertenties kunt verlagen

Facebook-advertenties zijn een heel ander beest dan Google, omdat je ze niet kunt weergeven op bevel van een zoeker. Je moet dus optimaliseren om niet alleen te kunnen verschijnen terwijl iemand door Facebook-apps scrolt (dit omvat Facebook, Messenger en WhatsApp), maar ook om de goedkoopste klik mogelijk te maken.

Wat is de gemiddelde CPC voor Facebook-advertenties in 2021?

Voor alle campagnedoelstellingen is de gemiddelde CPC voor Facebook-advertenties $ 0,97, met een bereik van $ 0,25 (catalogusverkoop) – $ 3,30 (merkbekendheid).

Lees hier meer over de kosten van Facebook-advertenties.

Facebook-advertenties gemiddelde kosten per klik in 2021 per campagnedoelstelling

Afbeeldingsbron

Hoewel het niet zo eenvoudig is als het kiezen van het goedkoopste zoekwoord, biedt het advertentieplatform van Facebook interessante aanpassingen die u kunt doen om de CPC te verlagen:

10. A/B-test uw advertentietekst

Een van de gemakkelijkste manieren om te optimaliseren voor goedkopere klikken op Facebook, is door je Facebook-advertentietekst aan te passen . Het zou je verbazen hoe twee verschillende advertenties binnen dezelfde advertentieset twee totaal verschillende gemiddelde CPC’s kunnen opleveren.

Dit komt doordat Facebook’s machine learning uw advertentie rangschikt voordat deze beslist wanneer, waar en hoe vaak deze wordt weergegeven. Als Facebook vaststelt dat uw advertentietekst en afbeeldingen geen acties stimuleren, betaalt u uiteindelijk meer voor de klik op die advertentie.

Om uw Facebook-advertenties A/B te testen, kunt u afbeeldingen verwisselen, de CTA-knoppen uitschakelen of de tekst wijzigen om de CPC-status van uw Facebook-advertentie te verbeteren.

facebook a/b testvoorbeeld met koppen

Afbeeldingsbron

11. Kies verstandig uw campagnedoel

Het kiezen van het verkeerde doel kan een kostbare Facebook-advertentiefout zijn .

Uw Facebook-campagnedoel bepaalt hoe uw advertentie wordt weergegeven. Net als bij de geautomatiseerde biedstrategieën van Google, kunnen bepaalde doelstellingen resulteren in een hogere CPC omdat ze prioriteit geven aan andere acties.

Een campagnedoelstelling die is geoptimaliseerd voor conversies, kan er bijvoorbeeld voor kiezen om te worden weergegeven op momenten dat de CPC hoger is, omdat de kans groter is dat u een conversie genereert. U kunt het beste een campagnedoelstelling uitproberen die het beste aansluit bij uw einddoel, en als u het niet zeker weet, splits uw campagnes dan op om twee doelstellingen tegelijk te testen!

doelstellingen van Facebook-campagne

12. Probeer advertentieplanning

Advertentieplanning is een geldbesparende functie die je kunt toepassen op advertentiesets in je Facebook-campagnes.

Hoewel deze functie alleen beschikbaar is als je een levenslang budget hebt ingesteld, kun je advertentieplanning gebruiken als een manier om je Facebook-kosten en zelfs je CPC in het algemeen te beheersen, omdat je een beroep doet op wanneer je advertenties worden weergegeven.

Dus als u merkt dat u irrelevante klikken binnenhaalt die uw CPC verhogen maar geen conversie opleveren, kunt u overwegen op welke momenten uw publiek uw advertentie het meest zal waarderen. Als u een ontbijtbar bent en uw Facebook-advertenties worden weergegeven tijdens het eten of na sluitingstijd, dan zou u uw CPC kunnen opdrijven door verspilde klikken!

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.