Een online cursus maken om de omzet te verhogen

Een online cursus maken om de omzet te verhogen
Leestijd: 11 minuten

Bron

De online leer- en trainingsindustrie is een indrukwekkende $ 144 miljard waard en is in opkomst. Tegen het jaar 2026 zal het naar verwachting meer dan $ 375 miljard bedragen.

Dit is geen verrassing, aangezien online leren een essentieel onderdeel wordt van het leven van mensen terwijl ze nieuwe vaardigheden willen leren vanuit het comfort van hun eigen huis. In dit landschap kan het verkopen van online cursussen een uiterst winstgevende onderneming zijn.

Als het echter gaat om het maken van een online cursus die goed presteert, kan het moeilijk zijn om succes te behalen zonder een solide strategie om uw cursus op te bouwen en online verkopen te maken .

Dit artikel beschrijft alles wat u moet weten over het maken van een online cursus om uw inkomsten te verhogen.

Dus als je ooit vragen hebt gehad over het bouwen van een winstgevende online cursus, lees dan verder om de verschillende manieren te ontdekken waarop je vanaf nu meer geld kunt verdienen met je online cursussen.

1. Begrijp de aandachtsspanne

Nu je vastbesloten bent om een succesvolle online cursus te maken, is je eerste stap om precies te beslissen wat je je studenten gaat leren.

Het kiezen van het juiste onderwerp is een essentiële stap en kan iets ingewikkelder zijn dan het lijkt. Eerst moet je de aandachtsspanne van je doelgroep begrijpen, zodat je de juiste lengte van je video’s en andere cursusinhoud kunt bepalen.

Dit hangt voornamelijk af van het onderwerp – hoe meerstaps of complex het is.

Gelukkig hoeft het vinden van een onderwerp voor je nieuwe cursus geen worsteling te zijn. Als je nog geen ideeën in gedachten hebt, kun je gewoon naar je dagelijkse realiteit kijken en jezelf de volgende vragen stellen:

 • Waar worstelen je vrienden, collega’s of klanten mee?
 • Welke vragen hoor je ze het vaakst stellen?
 • Welke problemen kun jij oplossen waar anderen mee worstelen?
 • Heb je ervaring met vaardigheden, tools of software die anderen willen gebruiken?

Door dit soort vragen te beantwoorden, kun je erachter komen over welke onderwerpen je goed geïnformeerd of gepassioneerd bent, wat je een stevige basis zal geven voor het bouwen van een succesvolle en winstgevende online cursus.

Zodra u een lijst met problemen of worstelingen heeft waarmee uw doelmarkt wordt geconfronteerd , wordt het gemakkelijker om het juiste onderwerp voor een online cursus te kiezen.

Sla deze stap niet over.

Het zal je helpen een onderwerp te kiezen met oprechte interesse. Anders zou je veel tijd kunnen besteden aan het perfectioneren van een online cursus die niemand wil volgen.

Als je eenmaal je onderwerp hebt gekozen, zijn er een heleboel verschillende soorten cursussen die je kunt maken. Deze variëteit maakt het gemakkelijk om het type cursus te vinden dat het beste past bij de aandachtsspanne van uw publiek.

Enkele populaire soorten cursussen zijn:

 • Beoordelingscursussen
 • Oriëntatiecursussen
 • Μini-cursussen
 • Live cursussen
 • De X dagen challenge cursussen
 • Demonstraties/Workshops
 • Cursussen met spotlight/niche-onderwerpen
 • Certificeringscursussen
 • Cursussen druppelvoer
 • Professionele trainingen

U moet er ook voor zorgen dat het onderwerp dat u kiest er een is met winstpotentieel. Om dit te doen, denk erover na of mensen al geld uitgeven om dat probleem op te lossen. Dit kan zijn in de vorm van apps, diensten, boeken, online cursussen, etc.

Als niemand bereid is geld uit te geven om beter thuis te komen in het door u gekozen onderwerp, dan is de kans dat u geld verdient met uw cursus veel kleiner, ongeacht hoe uniek of waardevol uw cursus ook is.

2. Onderzoek uw onderwerp en concurrenten

Uw volgende stap is om de markt te onderzoeken en uw potentiële concurrenten te leren kennen. Net als bij elk ander online bedrijf, vereist het creëren van een winstgevende online cursus diepgaand onderzoek en strategische planning. Kom dus zoveel mogelijk te weten over de markt. Identificeer de sterke en zwakke punten van uw concurrenten, zodat u manieren kunt vinden om het beter te doen en u te onderscheiden van de rest van het veld.

Afbeeldingsbron

De meeste cursusmakers slaan deze stap over. Maar onderzoek en planning vormen een cruciale fase in het creëren van een succesvolle online cursus. Zonder plan zul je het moeilijk vinden om een uitstekende cursus op te bouwen. In plaats daarvan krijg je een hoop ongeorganiseerde informatie die je studenten waarschijnlijk gratis ergens anders online kunnen vinden.

Daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen en te brainstormen over alle verschillende aspecten van het door jou gekozen onderwerp. Zelfs als je al een expert bent, zal dit je helpen een cursus te maken die niet alleen interessant en leerzaam is, maar ook uiterst nuttige en bruikbare informatie bevat om je studenten naar het volgende niveau te helpen.

Bovendien zijn er altijd nieuwe ontdekkingen, nieuwe meningen en nieuwe informatie. U moet dus op de hoogte blijven van wat er in uw branche gebeurt als u een effectieve online cursus wilt maken.

Er is niet één manier om een winstgevende cursus te creëren. Maar onderzoek naar uw onderwerp en wat anderen al in uw niche hebben gedaan, kan u helpen uw inspanningen te sturen en uw kansen op succes te vergroten.

U kunt bijvoorbeeld onderzoek doen naar andere cursusaanbieders in uw niche die hun cursussen op de markt brengen voor uw doelmarkt. Stel uzelf tijdens uw onderzoek naar het onderwerp enkele verkennende vragen zoals deze:

…enzovoort.

Hoe meer je leert over het onderwerp dat je gaat onderwijzen, hoe gemakkelijker het voor je zal zijn om je te onderscheiden van andere online cursusmakers in jouw niche als een expert op dit gebied, wat een van de dingen is waar potentiële studenten naar op zoek zijn .

Pro-tip: focus op het maken van een groenblijvende baan. Dit betekent dat u in plaats van een live cursus aan te bieden, uw inhoud maakt of opneemt en de cursus als een product verpakt.

Op deze manier hoef je maar één keer de moeite te nemen om de cursus te maken, maar kun je hem de komende jaren steeds weer verkopen.

Dit soort productgerichte cursussen maakt uw cursusbedrijf ook schaalbaar , omdat u in de loop van de tijd gerelateerde cursussen aan de mix kunt toevoegen en uw bedrijf kunt uitbreiden, in plaats van de ene cursus door een andere te vervangen.

3. Leer uw doelgroep kennen

Het creëren van een winstgevende online cursus komt neer op het kunnen leren van de behoeften van uw doelgroep . Het vinden van een pool om uw publiek uit te trekken zal nooit een probleem zijn, aangezien meer dan 77% van de Amerikaanse bedrijven en 80% van de werkgevers online leren gebruiken.

Dus, hoe zorg je ervoor dat jouw cursus degene is die mensen daar willen volgen? Ontdek wat hun interesses zijn, en je zult in staat zijn om met geweldige cursusideeën op de proppen te komen. Hoe dieper je onderzoek, hoe beter je je ideale studenten zult begrijpen en hoe gemakkelijker het zal zijn om je cursus aan hen te verkopen.

Je moet je studentenbestand begrijpen en definiëren , te beginnen met een niet-kennismindset.

Om uw cursus winstgevend te maken, moet deze ook het volgende bereiken:

 • Een probleem voor anderen oplossen
 • Leer je leerlingen iets nieuws
 • Help uw leerlingen een specifiek doel te bereiken

Als uw ervaring of kennis uw studenten nuttige en bruikbare informatie kan bieden die hen een nieuwe vaardigheid leert of hen helpt een belangrijk probleem in hun leven op te lossen, zullen ze uw cursus willen kopen en deze zelfs aan anderen willen aanbevelen.

Maak dus een lijst van de verschillende soorten mensen die baat kunnen hebben bij uw online cursus.

Dit kan zijn:

 • Mensen die iets willen leren over iets waar je veel over weet of waar je een aantal referenties in hebt (zoals: mensen die meer willen weten over het vinden van hogere banen of het schrijven van een geweldig cv).
 • Mensen met wie je al een connectie hebt (zoals klanten, gelieerde ondernemingen, enz.)

Zoek uit met welke problemen ze worden geconfronteerd, zodat u uw cursus kunt positioneren als de logische oplossing om hun specifieke pijnpunten aan te pakken.

Wat ze ook willen, verlangen of nodig hebben, je moet in staat zijn om antwoorden te geven (of de middelen om de oplossingen te creëren) via je cursus.

4. Splits complexe onderwerpen op in meerdere colleges

Bij het maken van uw cursusinhoud kan het een goed idee zijn om uw ideeën op te splitsen in beter verteerbare delen om uw studenten te helpen hun kennis beter vast te houden. Dit is vooral belangrijk bij complexe onderwerpen.

Houd er rekening mee dat uw studenten waarschijnlijk met veel dingen jongleren buiten uw cursus om. Het mooie van een online cursus is dat studenten in hun eigen tempo kunnen gaan, wat betekent dat velen van hen zullen proberen je lessen in een toch al overvol schema te stoppen. Door lessen strategisch te verdelen, kunnen uw leerlingen hun leertempo versnellen, beter slapen en informatie effectiever onthouden.

Dit is vooral belangrijk bij complexe onderwerpen.

Nadat je fase-onderzoek is voltooid, heb je waarschijnlijk een heleboel ideeën over de verschillende subonderwerpen die je in je online cursus kunt opnemen. Probeer niet te veel in één les te proppen, anders loopt u het risico uw leerlingen te overweldigen.

Maak meerdere colleges van één complex onderwerp, maar neem de tijd om ervoor te zorgen dat de inhoud stroomt. Sommige makers van cursussen maken de fout om van het ene subonderwerp naar het andere te springen en dan weer terug in een poging om studenten te helpen het onderwerp als geheel beter te begrijpen.

Om deze valkuil te vermijden, moet u uw ideeën koesteren en echt nadenken over de beste volgorde om dingen te leren. Maak een stappenplan voor elke vaardigheid en gebruik die om ze te ontwikkelen tot een uitzonderlijk lesplan dat gemakkelijk te navigeren en te verwerken is voor uw leerlingen.

Je kunt dan een spannende cursus bouwen om innovatie en verandering voor al je studenten te brengen.

Hier leest u hoe u dat kunt doen:

 • Deel je hoofdonderwerp op in verschillende subonderwerpen.
 • Breek die ideeën nog meer af.
 • Verdeel ze thematisch.
 • Zet de onderwerpen in een logische volgorde.

Dus je eerste cursusoverzicht kan er ongeveer zo uitzien:

Hier is een voorbeeld van hoe uw lijst eruit zou kunnen zien:

Cursusonderwerp: Bestemmingspagina’s met hoge conversies schrijven

Hoofdonderwerp 1: Grondbeginselen van de bestemmingspagina

 • Subonderwerp: Wat is een landingspagina?
 • Subonderwerp: Bestemmingspagina versus startpagina
 • Subonderwerp: Waar kunnen bestemmingspagina’s voor worden gebruikt?

Hoofdonderwerp 2: Pagina-elementen en architectuur

 • Subonderwerp: De 5 essentiële elementen van een succesvolle landingspagina
 • Subonderwerp: Uw unieke waardepropositie
 • Subonderwerp: Oproep tot actie kopiëren en ontwerpen

Hoofdonderwerp 3: Copywriting voor landingspagina’s

 • Subonderwerp: Hoe maak je een effectieve kop
 • Subonderwerp: Hoe schrijf je effectieve voordeelverklaringen?
 • Subonderwerp: De psychologie van het schrijven van een kopie die converteert

Zoals je kunt zien, is deze stap cruciaal om je te helpen alle informatie die je met je leerlingen wilt delen op een samenhangende manier samen te stellen.

5. Zorg voor aanvullend leermateriaal

Aanvullende bronnen zijn alle niet-vereiste leermaterialen die u in uw online cursus opneemt. Dit aanvullende instructiemateriaal helpt uw studenten de concepten die u probeert te onderwijzen te begrijpen door hen stemmen en perspectieven te geven over het onderwerp van de cursus buiten uw eigen onderwerp.

De meeste makers van cursussen hebben een schat aan inhoud en bronnen om te delen met hun studenten, van wie velen altijd graag meer willen leren. U kunt bijvoorbeeld links naar video’s toevoegen om hen te helpen een nieuw concept in een ander formaat te begrijpen.

Je kunt ook lezingen en onderzoekspapers plaatsen , evenals links naar aanvullende informatie die een verschil kan maken voor elke worstelende student. Verschillende platformen voor lidmaatschapssites bieden gamification om het studieproces nog aantrekkelijker te maken.

Op de meeste online cursusplatforms kun je tegenwoordig het aantal weergaven bijhouden dat door een bron is ontvangen, wat betekent dat je gemakkelijk kunt onderzoeken met welk van je aanvullende leermaterialen studenten het meest omgaan. Dit geeft je nog meer mogelijkheden om je inhoud te verbeteren en meer waarde te bieden aan je studenten.

Het komt erop neer dat het creëren van een succesvolle online cursus geduld en verbeeldingskracht vereist. Maar als je liefde en passie hebt voor je vakgebied, valt alles makkelijker op zijn plek. Het beste van alles is dat er tientallen effectieve tools en bronnen online zijn waarmee u zo snel mogelijk verbluffende cursussen kunt maken.

Als u op zoek bent naar een e-commerceplatform om uw cursus te hosten, is het belangrijk om met veel verschillende factoren rekening te houden, van opslagruimte tot gebruiksgemak. Met Ecwid kunt u snel een online winkel opzetten waar u kunt beginnen met het op de markt brengen en verkopen van uw cursus aan een wereldwijd publiek.

Ecwid maakt het ook gemakkelijk om een etalage toe te voegen aan een bestaande website. Als alternatief kunt u eenvoudig een knop ‘Nu kopen’ toevoegen aan uw cursuslandingspagina op partnerblogs of websites.

Bonustip: Bied bronnen voor de cursus aan

U kunt ook pre-cursusbronnen aanbieden als een manier om de waarde van uw online cursus te verhogen en het best mogelijke rendement te behalen. Een bron voor de cursus is nuttig omdat studenten met verschillende achtergronden en vaardigheidsniveaus naar uw cursus komen. Ze hebben elk verschillende barrières om door te vechten om je te kunnen inschrijven voor je cursus.

Het is dus een goed idee om vóór aanvang van de cursus alle bronnen aan te bieden die kunnen helpen om hun angsten te verminderen of om hun bezwaren over het aanmelden weg te nemen.

Aanvullende tips om de inkomsten uit online cursussen te vergroten

Ben je nog op zoek naar meer tips en trucs om aan de slag te gaan met je online cursus? Hier is een spiekbriefje met aanvullende informatie die je op weg kan helpen:

Bied verlengde betalingen aan: als u een premium online cursus aanbiedt, overweeg dan om langere, uitgebreidere betalingsplannen aan te bieden om de prijs betaalbaarder te maken voor een groter segment van uw publiek.

Daarnaast helpen betalingsplannen u een bron van voorspelbare inkomsten te creëren, wat u gemoedsrust geeft als eigenaar van een online bedrijf.

Open en sluit inschrijving: Een van de belangrijkste redenen waarom mensen geen cursussen kopen, is omdat ze graag uitstellen.

Als je de inschrijving voor je cursus echter sluit, helpt het om mensen in beweging te krijgen, zodat ze actie kunnen ondernemen en voorkomen dat ze je aanbieding missen. Het gebruik van dergelijke strategieën kan u helpen bij het hacken van groei en uw inkomsten uit de online cursus vergroten.

Druppel uw inhoud: vaak raken studenten overweldigd wanneer u alle cursusinhoud in één keer vrijgeeft, wat leidt tot een hoger restitutiepercentage.

U kunt dit voorkomen door de inhoud over een langere periode te “uitdruppelen” (veel instructeurs doen dit door mijlpalen toe te voegen, zoals in, een nieuwe module met inhoud is pas toegankelijk nadat studenten de vorige hebben voltooid) om het te maken gemakkelijker voor studenten om zich te concentreren op wat belangrijk is en wat ze nu moeten leren.

Strategische follow-up-e-mails verzenden: nadat iemand uw cursus heeft gekocht, is het aan u om ervoor te zorgen dat de klant tevreden is met hun aankoop. Gebruik om e-mails te automatiseren om studenten op de hoogte te houden van wat ze kunnen verwachten in je cursus, de volgende stappen en meer.

Daarom zijn strategische follow-up-e-mails cruciaal om de verwachtingen van klanten te helpen beheren op een moment dat ze deze het meest nodig hebben.

U kunt ze bijvoorbeeld ongeveer een keer per week na het uitbrengen van elke module een e-mail sturen om u gerust te stellen of om erachter te komen of ze extra hulp nodig hebben bij het gebruik van uw product.

Creëer meerdere prijsniveaus: in plaats van uw cursus voor één prijs te verkopen, kunt u een enkele cursus maken met meerdere niveaus, elk met een andere prijs.

Als uw cursus bijvoorbeeld $ 500 kost, kunt u overwegen een niveau van $ 1.000 voor die cursus te ontwikkelen door extra trainingsmateriaal, één-op-één advies, live groepscoachinggesprekken en al het andere aan te bieden dat waarde toevoegt aan de cursus. .

Hoewel dit goed werkt, kan men ook dynamische prijzen overwegen op basis van hoe het competitieve landschap is.

Gevolgtrekking

Daar heb je het. De beste tips voor het maken van een online cursus om de omzet te verhogen. Je kunt zonder twijfel tonnen geld verdienen door online cursussen te verkopen, net zoals talloze andere ondernemers zoals jij elke dag doen.

Deze steeds groter wordende industrie biedt enorme kansen voor iedereen die geld wil verdienen door zijn kennis, vaardigheden en ervaring te delen met studenten van over de hele wereld.

Gebruik de informatie in dit artikel dus om u te helpen een online cursus te maken die het resultaat van uw bedrijf een boost zal geven.

Terug naar jou. Gebruik je een van de tips in dit artikel om je online cursusinkomen te laten groeien? Deel uw mening in de reacties hieronder!

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.