Hoe SEO-services te verkopen Voor freelance ontwikkelaars is het kunnen upsellen van extra’s zoals SEO-services een van de hoekstenen om nieuwe klanten snel om te zetten in terugkerende klanten

Leestijd: 6 minuten

Bron

Upsell SEO-services

Voor freelance ontwikkelaars is het kunnen upsellen van extra’s zoals SEO-services een van de hoekstenen om nieuwe klanten snel om te zetten in terugkerende klanten. De meest succesvolle freelancers weten dat je niet zomaar kunt wachten tot de volgende klus naar je toe komt, maar dat ze deze zelf aan de klant presenteren.

Als u uw klanten nog geen extra services verkoopt, laat deze gids u zien hoe upsells uw reeds vijfsterrenservice kunnen uitbreiden, waardoor de klanten die u kiest voor de lange termijn behouden blijven.

In mijn ervaring is het veel gemakkelijker om klanten hun portemonnee de tweede keer te laten openen dan de eerste keer. Dus als je eenmaal een klant hebt gevonden met wie je echt graag werkt, bouwt het identificeren van toekomstige kansen binnen je deskundige vaardigheden je geloofwaardigheid, je bedrijf en de relatie met je klant in het algemeen op.
HTML verplaatsen naar WordPress Hub Aanmelden
Dit artikel gaat specifiek in op het verkopen van SEO-werk aan uw klanten – iets dat sowieso al op hun radar zou moeten staan. Goed onderzochte SEO-gezondheidsrapporten zijn gemakkelijk voor klanten om vast te pakken, en u kunt hun gegevens sneller in handen krijgen dan u zou denken.

De bronnen die we hieronder zullen doornemen, laten u zien hoe u, als ontwikkelaar, de SEO-gezondheid en -status van uw klant kunt presenteren in duidelijker dan kristalheldere statistieken die het hele upsell-proces veel gemakkelijker kunnen maken.

Is dit een klant waar je nog eens mee wilt werken?

Als freelancer-ontwikkelaar weet u vast al dat niet elke klant vijfsterren heeft, ook al is uw service dat wel. Voor jou als ontwikkelaar is de grootste beslissende factor in hoe je SEO-services verkoopt, eigenlijk of je al dan niet opnieuw met de klant wilt werken.

Eerlijk gezegd zal niet elke klant terugkerende klanten worden, en dat is oké – u levert hoe dan ook hetzelfde kwaliteitswerk af.

Dus als uw klant onderweg rode vlaggen heeft gehesen, vraag uzelf dan af of u echt weer met hen wilt samenwerken? Het antwoord zal niet altijd ja zijn.

Laten we daarom uitgaan van de veronderstelling dat upselling van een klant betekent dat je in feite van plan bent om opnieuw met die klant samen te werken. Het beste moment om een extra taak aan uw klant te introduceren, is aan het einde van uw huidige project en wanneer hun initiële werkomvang met succes is voltooid.

Op dit punt in het gesprek zal uw klant blij zijn dat u bij de les bent gebleven en binnen het bereik bent gebleven, en u zult hem vol vertrouwen samen naar de volgende fase van uw professionele relatie leiden.

Als je eenmaal je eerste taak voor een klant hebt voltooid, moet je niet het gevoel hebben dat je het vuur aan de schenen legt door “het volgende item voor zaken” te introduceren als ze dat nog niet hebben gedaan.

Op dit punt in je professionele relatie heb je ze hopelijk veel beter leren kennen en hun behoeften veel beter, met deze kennis ben je in staat om prioriteiten te stellen op welke gebieden je je upsells moet sturen – maar daarover later meer…

Hoe zien hun SEO-rapporten eruit? Bent u in staat om te helpen?

Hoewel SEO idealiter al op de radar van uw klant zou moeten staan, is het nog steeds goed nieuws voor u als dat niet het geval is. (Hint: dit is het upselling-venster!) De rapporten die ik u ga laten zien, nemen u maar een paar minuten in beslag, en nog een paar minuten om de algehele SEO-gezondheid van uw klant te analyseren en te bevestigen.

Dit type ontdekkingsfase is ook een opwindende fase voor u als ontwikkelaar, aangezien u in wezen slechts een voorbeeld bekijkt van werk dat u al in de toekomst wilt doen. Deze rapporten zullen u ook niet veel niet-factureerbare uren bezorgen, omdat ze supersnel worden uitgevoerd.

Begin met het bekijken van de website van uw klant. Er zijn een paar elementaire SEO-bouwstenen waarvan u moet controleren of ze aanwezig zijn, dus als u een van de onderstaande vragen met “Nee” kunt beantwoorden, beschouw dit dan als een belangrijk upselling-punt:

  1. Heeft de website een sitemap? Zo ja, wordt één/alle sitemaps actief gecommuniceerd naar Google (zoekmachines)?
  1. Voor webontwerpers of ontwikkelaars die met WordPress werken, zijn er plug-ins voor on-site optimalisatie of metagegevensbeheer geïnstalleerd? (Yoast, All in One, RankMath, etc.?) Zo nee, wordt het handmatig beheerd?

Houd er rekening mee dat de bovenstaande vragen geen uitgebreide lijst zijn en gedetailleerdere optimalisatiestatistieken kunnen worden gecontroleerd met behulp van de tools van MOZ of SEM Rush. Deze twee SEO-rapportageplatforms bieden u aanzienlijk meer directe actie-items voor de volgende stappen in de SEO-reis van uw klant.

SEO-tool #1: MOZ

In vergelijking met SEM Rush is Moz een meer overzichtstool op hoog niveau. Om aan de slag te gaan, kopieert en plakt u de domeinnaam van uw klant in het zoekvak van Moz, klikt u op ‘domein analyseren’ en uw resultaten zijn binnen een minuut beschikbaar.

U kunt deze domeinanalyse met uw klant delen en verder helpen door te vertalen welke statistieken van hen ontbreken. Gebruik deze statistieken in uw upsell-pitch en help hen te begrijpen wat u kunt doen om hen te helpen hun problemen op te lossen.

SEO-tool #2: SEM Rush

In vergelijking met MOZ heeft de site-audit van SEM Rush veel aanvullende, meer gedetailleerde rapporten. Hun tools zullen alle SEO-fouten, waarschuwingen en mededelingen markeren, wat u op zijn beurt zal helpen de volgende stappen voor uw klant te prioriteren.

SEM Rush geeft ook een algehele SEO Site Health-score van 100, wat een bemoedigend beeld kan zijn om uw klant te overtuigen om verder te gaan met de SEO-upsell die u heeft voorgesteld.

Naast hun site-audittool, kunt u ook SEO-tests op de pagina uitvoeren en zelfs positietracking instellen, wat vooral handig kan zijn bij het volgen van hun voor-en-na SEO-resultaten.

Prioriteit geven aan upsell SEO-diensten

Gedurende je hele carrière als freelance ontwikkelaar zullen er tal van ongelukkige consultaties zijn waarbij je zult zien dat een klant zijn project behoorlijk in de war heeft gebracht, letterlijk tot het punt waarop je jezelf moet afvragen: “Wat hebben ze hier in godsnaam mee gedaan ding?!”

Maar alleen omdat je meer dan één ding hebt geïdentificeerd dat gerepareerd moet worden, wil dat nog niet zeggen dat je ze moet bombarderen met elke suggestie en oplossing die je te bieden hebt. Te veel problemen tegelijkertijd aanwijzen, garandeert bijna dat uw klant overweldigd zal raken en naar de heuvels rent.

Geef in plaats daarvan prioriteit aan uw aanbevelingen en deel uw suggesties één voor één met uw klant totdat de reikwijdte van hun project weer onder controle is.

Het suggereren van één, aanvullende verbetering (zoals SEO), converteert effectiever dan te proberen meerdere services tegelijk te verkopen. Voor momenten waarop u zich genoodzaakt voelt om meerdere suggesties tegelijkertijd door te geven, raad ik aan om kleine items samen te voegen en uw gesegmenteerde ideeën te presenteren met voorgestelde tijdlijnen.

Afsluitende gedachten over upselling van SEO-services

Wanneer u begint na te denken over het verkopen van SEO-services, onthoud dan dat u niet overweldigd raakt. Upselling is een belangrijke techniek die wordt gebruikt om nieuwe klanten om te zetten in terugkerende klanten door simpelweg extra diensten aan te bieden waarvan u weet dat u ze in de toekomst voor hen wilt doen.

Aangezien u ernaar streeft uw professionele relaties op lange termijn te laten groeien, is het recept vrij eenvoudig. Begin met het leveren van vijfsterrenservices en stel vervolgens nog meer vijfsterrenservices voor die u kunt bieden.

Zelfs met alle goed onderbouwde rapportages die u (op het juiste moment) aan uw klant heeft gepresenteerd, is het belangrijk om te onthouden dat ze uw upsell nog steeds kunnen afwijzen. Er zal altijd een reden zijn waarom, maar de kans is groot dat u het nooit persoonlijk zult opvatten.

Onthoud dat soms budgetten krapper worden of dat andere projecten voorrang hebben. Wat de reden ook is, probeer jezelf eraan te herinneren dat het een “zacht-nee” zou kunnen zijn, wat ze echt proberen te zeggen is “niet vandaag”.

Hoewel deze handleiding bedoeld is om ontwikkelaars te helpen hun SEO-services te verkopen, zijn sommige klanten gewoon niet geïnteresseerd in SEO.

Gebruik voor deze situaties wat u tot nu toe over uw klant weet, onder hun eigen prioriteitenlijst, en zoek een andere dienst van u om ze te pitchen.

Uiteindelijk, als uw klant niet springt op een van uw upsell-taken, wees dan niet ontmoedigd. Als klanten “Nee” zeggen, bedank ze dan beleefd voor hun tijd en herinner hen eraan hoe ze rechtstreeks contact met je kunnen opnemen als hun situatie ergens in de loop van de tijd verandert.

Deze directe communicatielijn zal uw klant de tijd en moeite besparen om (opnieuw) op de openbare forums naar een andere ontwikkelaar te zoeken. Dit toont ook uw interesse in een voortdurende professionele relatie met hen in de toekomst.

Als uw belangrijkste doel echt is om nieuwe klanten om te zetten in terugkerende klanten, hoeft u niet te wachten tot ze naar u toe komen. Zelfs als u niet onmiddellijk naar hun volgende project kunt overstappen, kan het eenvoudigweg af en toe inchecken bij uw klanten u toch het startsein geven voor uw upsell.

Onthoud dat hoewel budgetten, tijdlijnen en situaties vaak veranderen, de telefoon altijd in beide richtingen zal werken.

Het bericht Hoe SEO-services upsellen verscheen eerst op GoDaddy Blog .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.