Wat is Headless E-commerce?

Leestijd: 4 minuten

Bron

Elke dag lijkt het alsof de technologie een beetje gelikter wordt. Interfaces worden gestroomlijnd, graphics worden versterkt, functionaliteiten worden verbeterd en er worden nieuwe integraties gecreëerd zodat al je technologie en apparaten leuk kunnen spelen en samen kunnen functioneren.

Hetzelfde geldt in de e-commerce wereld. (We hebben niet alleen op onze handen gezeten toen we een product uitbrachten!) Het is u ongetwijfeld opgevallen dat sommige van uw favoriete websites van retailers en handelaren in de loop van de tijd zijn veranderd en verbeterd naarmate de technologie geavanceerder is geworden.

In brede zin is dit voor e-commerce omdat we erin geslaagd zijn de systemen en technologieën die online winkelen mogelijk maken uit elkaar te halen – van websites en servers tot software en grafische interfaces. In plaats van te functioneren als een enkele ketting waarin alle schakels nodig zijn om de ketting te laten werken, zijn we in staat geweest om individuele schakels eruit te halen en ze te gebruiken in een soort "plug-and-play"-methode die past bij wat we willen. proberen te doen. En dat heeft geleid tot zaken als headless software, headless e-commerce en application programming interfaces (of API's).

Wat betekent al dat gebrabbel? Laten we beginnen met het bespreken van "headless software" en vanaf daar gaan we verder.

Wat bedoelen we met headless software?

Technisch gesproken, als we het hebben over headless software, hebben we het over software (bijv. computerprogramma's, smartphone-apps, enz.) die kan functioneren op een apparaat zonder een 'grafische gebruikersinterface'.

Wacht, wat is een grafische gebruikersinterface? Goede vraag, en bedankt voor het opletten. Een grafische gebruikersinterface laat ons communiceren met software met behulp van visuele aanwijzingen en indicatoren. Kortom, het is hoe de software visueel aan de gebruiker wordt gepresenteerd.

Denk aan een smartphone die je hebt gebruikt of gezien. Wanneer je de telefoon ontgrendelt en naar het startscherm gaat met al zijn apps, kijk je naar de grafische gebruikersinterface van dat apparaat. Met die interface kunt u door specifieke apps en software bladeren, erop tikken en deze gebruiken door de informatie visueel weer te geven, zodat u kunt zien wat u selecteert.

Nu terug naar headless software. Zonder een visuele interface vraag je je misschien af hoe de software werkt. Door software headless te maken, wordt de "front-end" – de visuele delen van de software waarmee een gebruiker interactie heeft – gescheiden van de "back-end" – het deel van de software dat je niet kunt zien en dat het interactief en bruikbaar maakt. In wezen behoudt het headless maken van software alle functies, maar verwijdert de ingebakken presentatie en interface van de software.

Je vraagt je misschien af: waarom zouden we dit doen? Zou dit niet de manier waarop de software kan worden gebruikt beperken en de hoeveelheid andere software en systemen waarmee onze software kan communiceren, verkleinen?

Dit is waar API's binnenkomen.

Wat is een API?

Zonder al te ver in de technische details te treden, is een API in wezen slechts een verbinding.

Het kan een verbinding zijn tussen computers, computerprogramma's, stukjes software, besturingssystemen, hardware en meer. Tegenwoordig worden API's echter meestal gebruikt om computers en software via internet met elkaar te laten praten. U kunt hier bijvoorbeeld enkele dingen bekijken die ontwikkelaars met het Ecwid API-platform kunnen doen.

Herinner je je de grafische gebruikersinterface waar we het hierboven over hadden? Het is de visuele presentatie van een apparaat of stuk software waarmee het verbinding kan maken met een persoon. API's daarentegen zorgen ervoor dat computers en software en andere stukjes technologie met elkaar kunnen worden verbonden.

Denk aan de laatste keer dat je iets probeerde af te drukken voordat alles was en iedereen was verbonden met internet. Je moest ervoor zorgen dat je die kleine kabel had die de computer fysiek met de printer verbond, zodat de twee konden communiceren en de computer het juiste document naar de printer kon sturen. In een grove notendop, dat is wat een API is: die verbinding die technologie in staat stelt om met andere technologie te praten.

OK, dus nu we een beetje weten hoe en waarom API's werken, wat betekenen ze voor headless e-commerce?

Wat is headless e-commerce? En waarom willen we het?

Laten we, met al deze achtergrond in gedachten, onze focus verleggen naar headless e-commerce. Veel online e-commerceplatforms (inclusief Ecwid) worden aangeboden als software as a service (of SaaS) waarbij bedrijven en gebruikers een abonnement betalen om toegang te krijgen tot de software, die centraal wordt gehost buiten de computer of het netwerk van de gebruiker en op aanvraag toegankelijk is.

En net als bij andere stukjes software en technologie, hebben we de mogelijkheid om e-commercesoftware headless te maken – dat wil zeggen, de visuele interface te scheiden van de backend-architectuur en constructie die het zijn functionaliteit geeft. Wat ons overhoudt, zijn alle kernfuncties en componenten van de e-commercesoftware die ervoor zorgen dat het "werkt" zonder gebonden te zijn aan een specifieke gebruikersinterface, visuele weergave of een bepaald bedrijfsmerk.

Je vraagt je misschien af: "Wat heeft het voor zin?" Welnu, met deze mogelijkheid om de functies van software (zoals e-commerce) te gebruiken zonder gebonden te zijn aan een specifieke interface, is er veel meer vrijheid voor ontwikkelaars, partners, belanghebbenden en andere bedrijven om deze diensten aan te bieden zonder hun eigen e-commercesoftware te hoeven maken vanaf nul.

Headless e-commerce stelt andere bedrijven ook in staat om e-commercediensten aan te bieden zoals zij dat willen – met hun ontwerpen, hun interface en hun gebruikerservaring – en maakt echte white-labeling van e-commercediensten mogelijk. U krijgt de functionaliteit van een robuust e-commerceplatform, maar u heeft er veel meer controle over.

Stel je voor dat je online winkelt en alle functionaliteit en functies van Amazon's online winkelervaring kunt gebruiken zonder gebonden te zijn aan de specifieke site- of app-interface van Amazon, en in plaats daarvan elementen van die dingen kunt aanpassen zodat ze vriendelijker zijn voor hoe je wilt winkel. Dat is in wezen headless e-commerce.

We hopen dat dit je wat meer achtergrond geeft over headless e-commerce en enig inzicht in de mogelijke toepassingen van headless software. Welke headless software ken je en gebruik je graag? Laat het ons weten in de reacties!

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.