Een basis Adobe Analytics-dashboard voor SEO bouwen

Leestijd: 7 minuten

Bron

Opmerking: deze gids is mede geschreven door Caitlin Boroden en Kristi Barrow.

De grootste spelers in website-analyse zijn Adobe Analytics en Google Analytics (GA), en voor veel SEO's is GA meestal hun eerste kennismaking met de wereld van analyse.

Hoewel er tal van handleidingen zijn om GA zelf te leren, is er merkbaar minder documentatie voor Adobe Analytics. In deze nieuwe handleiding behandelen we de basisprincipes van Adobe Analytics voor SEO, begeleiden we u bij het maken van een eenvoudig dashboard en helpen we u ervoor te zorgen dat uw Adobe Analytics-implementatie correct is ingesteld voor uw zakelijke behoeften. Vervolgens laten we u zien hoe u een paar nieuwe en opwindende elementen aan uw SEO-dashboard kunt toevoegen.

Wat is Adobe Analytics en waarom is het belangrijk voor SEO?

Op basisniveau functioneert Adobe Analytics net als Google Analytics. Met beide kunt u websiteverkeer over verschillende kanalen volgen, conversies volgen en klantgedrag begrijpen.

Adobe Analytics heeft echter veel geavanceerde functies waarmee u aan de slag kunt met de gegevens. Wat betreft SEO, zelfs met een basisconfiguratie, kan het u een schat aan informatie geven over uw website en zijn bezoekers.

Klaar om te leren?

Lees de volledige gids voor Adobe Analytics voor SEO!

Lees voor een fragment verder voor een korte instructie over het bouwen van een eenvoudig SEO-dashboard.

Bouw je eerste SEO-dashboard

In dit gedeelte begeleiden we u bij het maken van uw eerste SEO-dashboard. Aan het einde heb je een dashboard gebouwd dat alle basisprincipes van SEO op één plek bevat.

Open nu een lege Adobe Analytics Workspace en laten we aan de slag gaan!

1. Overzicht organisch verkeer

Het eerste paneel dat we gaan maken, is een overzicht van organisch verkeer. Dit paneel is eenvoudig en bedoeld om snel een indruk te geven van de SEO-prestaties. Dit zijn de stappen om dit paneel opnieuw te maken:

1. Maak eerst een nieuw werkruimtepaneel en voeg een natuurlijk zoeksegment toe. Zoek hiervoor in het componentenpaneel naar Marketingkanaal . Eenmaal gevonden, klikt u op de kleine > om de dimensie te verfijnen. Zoek Natural Search en sleep naar de bovenkant van het paneel.

2. Om het veld te maken dat het totale aantal organische bezoeken samenvat , selecteert u in het visualisatiepaneel Samenvattingsnummer en sleept u het naar het paneel. Er verschijnen twee dingen: Samenvattingsnummer en Samenvattingsnummergegevens. Sleep in het diagram ' Samenvattingsnummergegevens' Bezoeken naar de tijdelijke aanduiding ' Hier een statistiek neerzetten' (of een ander onderdeel). Als u alleen over december wilt rapporteren, bijvoorbeeld in de zoekfunctie van het componentenpaneel, zoekt u naar Vorige maand of een willekeurig tijdsbestek. Sleep dit ook naar het diagram. Het zou er zo uit moeten zien:

Uw samenvattingsnummer zou nu moeten worden weergegeven. Om de grafiek te verbergen en alleen de lijngrafiek weer te geven, klikt u op de gekleurde stip naast de titel van uw samenvattingsnummer. Schakel vervolgens Gegevensbron weergeven uit . Ten slotte, hernoem en wijzig het formaat van het samenvattingsnummer naar eigen inzicht.

3. Als u de maand-op-maand (MoM) wijzigingsvisualisatie wilt maken, selecteert u in het visualisatiepaneel Samenvatting wijzigen en sleept u het naar het paneel. Er verschijnen twee dingen: Samenvatting wijziging en Samenvatting wijzigingsgegevens. Sleep in het diagram ' Overzichtswijzigingsgegevens' Bezoeken naar de tijdelijke aanduiding ' Hier een statistiek neerzetten' (of een ander onderdeel). Filter vervolgens bezoeken met de tijdsperioden die u wilt vergelijken. Voeg bijvoorbeeld een filter toe voor Vorige maand versus 2 maanden geleden voor een MoM-vergelijking. Sleep vervolgens ook Alle bezoeken naar het diagram. Het zal er als volgt uitzien:

Nu zou uw samenvattingswijziging moeten worden weergegeven. Om de grafiek te verbergen en alleen de lijngrafiek weer te geven, klikt u op de gekleurde stip naast de titel van uw samenvattingsnummer. Schakel vervolgens Gegevensbron weergeven uit . Ten slotte, hernoem en wijzig de grootte van de samenvattingswijziging naar wens.

4. Ten slotte, om de lijngrafiek te maken, werkt u eerst het tijdvenster bij naar Vorig jaar (of welke periode u ook wilt rapporteren). Selecteer vervolgens in het visualisatiepaneel Lijn en sleep en zet neer in het paneel. Er verschijnen twee dingen: lijn- en lijngegevens. In de Line Data grafiek, drag and drop bezoeken in de Drop metrische hier (of andere component) placeholder. Uw lijngrafiek zou nu moeten worden ingevuld. Om de grafiek te verbergen en alleen de lijngrafiek weer te geven, klikt u op de gekleurde stip naast de titel van uw lijngrafiek. Schakel vervolgens Gegevensbron weergeven uit . Ten slotte, hernoem en wijzig de grootte van de lijngrafiek naar eigen inzicht.

2. Rapport met topinvoerpagina's

Het tweede paneel dat we gaan maken, is een rapport met topinvoerpagina's. Dit paneel is ook relatief eenvoudig en bedoeld om snel te laten zien welke websitepagina's het beste presteren in de SERP's. Dit zijn de stappen om dit paneel opnieuw te maken:

1. Voeg eerst een nieuw paneel toe aan uw dashboard en voeg een natuurlijk zoeksegment toe. Zoek hiervoor in het componentenpaneel Marketing Channel . Eenmaal gevonden, klikt u op de kleine > om de dimensie te verfijnen. Zoek Natural Search en sleep en zet neer in het paneel.

2. Om de tabel te maken, selecteert u in het visualisatiepaneel Vrije-vormtabel en sleept u het naar het paneel. Er verschijnt een lege tafel. In de tabel met vrije vorm, drag and drop Binnenkomst pagina in het lichaam van de tafel. Sleep in de tijdelijke aanduiding ' Hier een statistiek neerzetten' (of een ander onderdeel) ' Bezoeken' , ' Bouncepercentage' en ' Gemiddelde tijd op site' naast elkaar. Ten slotte, hernoem en wijzig de grootte van de tabel naar eigen inzicht.

3. Rapport over marketingkanalen

Het derde paneel dat we gaan maken, is een rapport over marketingkanalen. Dit paneel splitst de marketingkanalen van uw website op met twee verschillende visualisaties: een ringdiagram en een vrije-vormtabel.

1. Voeg om te beginnen een nieuw paneel toe aan uw dashboard. Er is geen segment nodig voor dit rapport.

2. Om de tabel te maken, selecteert u in het visualisatiepaneel Vrije-vormtabel en sleept u het naar het paneel. Er verschijnt een lege tafel. Sleep in de vrije-vormtabel het marketingkanaal naar de hoofdtekst van de tabel. Sleep in de tijdelijke aanduiding ' Hier een statistiek neerzetten' (of een ander onderdeel) ' Bezoeken' met slepen en neerzetten. Ten slotte, hernoem en wijzig de grootte van de tabel naar eigen inzicht.

3. Om de ringdiagram te maken , markeert u in de Freeform-tabel die u zojuist hebt gemaakt de marketingkanalen als volgt:

Klik vervolgens met de rechtermuisknop, ga naar Visualiseren en selecteer Donut . Er zou een Donut-diagram moeten verschijnen en worden gevuld met uw informatie. Wijzig ten slotte de naam van het ringdiagram en wijzig het formaat naar wens.

4. Verwijzingsrapporten

Het vierde panel dat we gaan maken, is een verwijzingsrapport. Dit paneel is bedoeld om een glimp te geven van welke externe websites verkeer naar uw website leiden. Dit zijn de stappen om dit paneel opnieuw te maken:

1. Voeg om te beginnen een nieuw paneel toe aan uw dashboard. Er is geen segment nodig voor dit rapport.

2. Om de tabel te maken, selecteert u in het visualisatiepaneel Vrije-vormtabel en sleept u het naar het paneel. Er verschijnt een lege tafel. Sleep in de Vrije-vorm-tabel Verwijzend domein naar de hoofdtekst van de tabel. In de tijdelijke aanduiding ' Hier een statistiek neerzetten' (of een ander onderdeel) sleept u 'Bezoeken en unieke bezoekers' . Ten slotte, hernoem en wijzig de grootte van de tabel naar eigen inzicht.

5. Conversierapporten/voorbeelden

In dit laatste panel maken we een conversierapport om de beste conversies voor de website te markeren. In dit voorbeeld gebruiken we gewoon samenvattingsnummers. U kunt echter gerust een lijngrafiek, staafgrafiek of een andere visualisatie toevoegen die aan uw behoeften voldoet. Als je het tot nu toe hebt gevolgd, heb je alle vaardigheden die je nodig hebt om ook deze visualisaties te maken.

1. Voeg om te beginnen een nieuw paneel toe aan uw dashboard en voeg een natuurlijk zoeksegment toe. Zoek hiervoor in het componentenpaneel Marketing Channel . Eenmaal gevonden, klikt u op de kleine > om de dimensie te verfijnen. Zoek Natural Search en sleep en zet neer in het paneel.

2. Om de verschillende samenvattingsnummervisualisaties te maken, selecteert u in het visualisatiepaneel Samenvattingsnummer en sleept u het naar het paneel. Er verschijnen twee dingen: Samenvattingsnummer en Samenvattingsnummergegevens. Sleep in het diagram Overzichtsnummergegevens uw doelstatistiek naar de tijdelijke aanduiding ' Hier een statistiek neerzetten' (of een ander onderdeel). Uw samenvattingsnummer zou nu moeten worden weergegeven. Vergeet op dit moment niet om het tijdsperiodebereik bij te werken om aan uw behoeften te voldoen. Om de grafiek te verbergen en alleen het samenvattingsnummer weer te geven, klikt u op de gekleurde stip naast de titel van uw samenvattingsnummer. Schakel vervolgens Gegevensbron weergeven uit . Ten slotte, hernoem en wijzig het formaat van het samenvattingsnummer naar eigen inzicht.

3. Herhaal stap twee voor alle conversies die u wilt weergeven, hernoem en wijzig de grootte van elke samenvattingsnaam naar wens.

Vier het – je hebt het gedaan!

Dat is dat! Je hebt een eenvoudig SEO-dashboard gemaakt in Adobe Analytics en hebt hopelijk meer vertrouwen in de basis.

Dit bericht is gepost in seo. Bookmark de link.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.