Titelherschrijving van Google heeft onze CTR met tot wel 37% verlaagd! (Hier is hoe we het hebben opgelost)

Bron

We weten al een tijdje dat Google de titel van een pagina in de SERP soms zal wijzigen op basis van de zoekopdracht. Maar op maandag 16 augustus merkten veel SEO's dat hun titels op een nadelige manier volledig werden herschreven.

Ook wij merkten dit, aangezien een van onze meest bezochte pagina's een grote hit kreeg van de verandering.

grafiek met een daling van de CTR tot 37% ten opzichte van het herschrijven van de paginatitel door Google

Onnodig te zeggen dat we een beetje verrast waren. Dus wat is hier aan de hand? We hebben onderzoek gedaan en delen met u:

 • Een duidelijke casestudy van een herschrijving van de titeltag die ons verkeer aanzienlijk schaadde.
 • Hoe het is gebeurd en wat we hebben gedaan om het op te lossen.
 • Hoe dit verhaal zich heeft ontwikkeld in de SEO-gemeenschap.
 • Google's opmerkingen over de wijziging en wat deze voor ons allemaal betekent.

Speciale dank aan Elisa Gabbert en Gordon Donnelly voor hun medewerking aan dit stuk.

Hoe de herschrijving van de titel van Google onze CTR verlaagde

Op maandag merkten we dat het verkeer naar een van onze al lang bestaande toppagina's (ons gratis hulpprogramma voor zoekwoorden) voor de week van 16-22 augustus met 25% was gedaald in vergelijking met de voorgaande week, met een merkbare daling tussen 16 en augustus 17.

Toen we ons in ons Search Console-account met dit probleem begonnen te verdiepen, zagen we dat de gemiddelde positie van de pagina in Google stabiel was en dat het aantal vertoningen zelfs was toegenomen, maar dat de organische klikfrequentie (CTR) van de pagina sterk was gedaald , van 33% tot 26% van de top verkeer aandrijvende query- een daling van 21%.

grafiek met 20-37% daling van de CTR als gevolg van de update van de Google-paginatitel

We zagen een daling van 21% in CTR voor de hoogste zoekopdracht op onze pagina met het gratis Hulpprogramma voor zoekwoorden, zonder verandering in positie.

Deze aanzienlijke daling was voor de zoekopdracht 'gratis hulpprogramma voor zoekwoordenonderzoek', de enkele zoekopdracht die het meeste verkeer naar de pagina leidt (en een van de meest voorkomende zoekopdrachten voor onze site). We zagen vergelijkbare dalingen bij een reeks gerelateerde zoekopdrachten op trefwoorden. Voor de zoekopdracht 'gratis hulpprogramma voor zoekwoorden' daalde de CTR bijvoorbeeld met 37%.

Het was toen dat Elisa Gabbert , onze directeur van inhoud en SEO, een beetje verder deed en merkte dat Google de titel die op de SERP werd weergegeven, had veranderd van "Gratis Hulpprogramma voor zoekwoorden" in "Meer informatie over het GRATIS Hulpprogramma voor zoekwoorden". Dit was niet de titel die we de pagina hadden gegeven – het was een H1-tag van een sectie vrij ver naar beneden op de pagina.

gratis titel van het hulpprogramma voor zoekwoorden in SERP zegt:

Door deze wijziging zag de pagina eruit als een informatieve pagina in plaats van een echt hulpmiddel, waardoor de schijnbare intentieovereenkomst slechter werd. Het is duidelijk dat mensen die een zoekopdracht gebruiken zoals 'tool voor trefwoordonderzoek' of 'gratis hulpprogramma voor zoekwoorden' een tool willen vinden en gebruiken, niet 'leren over' een tool. Dit zou de daling van de CTR verklaren, ondanks dat de gemiddelde positie stabiel blijft.

Wat we hebben gedaan om het te repareren

In een poging om Google te dwingen de titel weer te geven die we wilden dat ze zouden gebruiken, bewerkten we de kop op de pagina die ze op de SERP vertoonden in "Probeer het GRATIS hulpprogramma voor zoekwoorden van WordStream" en vroegen vervolgens om opnieuw te crawlen via Search Console. Deze titel is veel meer actiegericht en weerspiegelt een betere intentieovereenkomst.

Onze titel is nu de titel die wordt weergegeven in de SERP en het verkeer naar de pagina is onmiddellijk hersteld naar eerdere niveaus .

gratis zoekwoordentool SERP-titel gerepareerd nadat google het herschreef

Elisa had, samen met onze Senior Manager van SEO Gordon Donnelly , over deze veranderingen in het nieuws gehoord. En ja hoor, het verhaal begon in een stroomversnelling te komen.

Hoe het verhaal over de update van de Google-paginatitel zich ontvouwde

Het is dus geweldig dat we konden herstellen van onze verliezen als gevolg van wat door sommigen wordt aangeduid als de 'paginatitel-update'. Maar terwijl SEO's hun onderzoek deden, bleek de kwestie complexer te zijn. Hier is hoe het verhaal zich ontvouwde.

SEO's zien dat titels worden vervangen door header-tags

Op 17 augustus meldde Barry Schwartz dat Google header-tags in plaats van titels in de SERP weergaf, waarbij hij voorbeelden van tweets deelde en zich afvroeg of het een bug of een test was.

jackie owen tweet op google paginatitel herschrijven

Afbeeldingsbron

Maar het was meer dan header-tags

De volgende dag (18 augustus) deelde Brodie Clark dat Google titels niet vervangt door alleen header-tags, maar dat het bewijs leverde dat titels afkomstig waren van "interne links, alt-tekst van afbeeldingen of zelfs volledig verzonnen door Google".

Hij gaf een extreem voorbeeld van Lily Ray , waar de titel werd vervangen door de H1 van een geheel andere pagina die naar het artikel linkte.

lily ray's voorbeeld van google herschrijven paginatitel

Hij merkte ook op dat de herschreven titels korter lijken te zijn – niet vanwege de pixellimiet, maar misschien voor leesbaarheidsdoeleinden, en ook om de merknaam aan het einde van het fragment te kunnen opnemen.

broadie clark's voorbeeld van de update van Google's paginatitelwijziging

Afbeeldingsbron

Danny Sullivan zegt dat dit geen nieuwe verandering is

Op 23 augustus ging het vervolgartikel van Schwartz over de reactie van Danny Sullivan op de feedback op Twitter. Dit is wat Sullivan zei.

Hij bevestigde dat Google de feedback heeft gehoord, maar de verandering is niet nieuw.

“Het volstaat te zeggen dat we de feedback hebben gehoord en dit allemaal hebben onderzocht. Dat gezegd hebbende, het was nooit zo dat het schrijven van de 'perfecte titel' een garantie was dat die titel zou worden gebruikt. We gebruiken al lang meer dan titeltags voor het maken van paginatitels. Dat is geen nieuwe verandering…”

Danny Sullivan's tweet waarin de herschrijving van de Google-pagina wordt erkend

Afbeeldingsbron

Hij herinnerde ons eraan dat dit niet per se een slechte zaak is

Sullivan wees er vervolgens op dat er veel gevallen zijn waarin dit "al lang bestaande systeem voor het genereren van titels pagina's met "vreselijke titeltags" heeft geholpen.

De tweet van Danny Sullivan die zegt dat Google titels herschrijft, helpt vaak een pagina

Afbeeldingsbron

Hij sprak over mogelijke oplossingen voor 'problematische titels'.

Matt Southern verwijst hiernaar als de tag "Ik meen het echt" in de berichtgeving van SEJ over Sullivan's reactie .

Danny Sullivan's tweet met voorgestelde oplossing voor herschrijving van paginatitels

Afbeeldingsbron Google bevestigt de update

Toen eindelijk, de volgende week op dinsdag 24 augustus, kwam Google naar voren over de update van hun webpaginatitel, waar het:

 • Aangekondigd dat het geen titels meer zal genereren op basis van de zoekopdracht.
  In plaats daarvan "produceert ons nieuwe systeem titels die beter werken voor documenten in het algemeen, om te beschrijven waar ze over gaan, ongeacht de specifieke vraag. Het vermeldde ook dat er bijzonder belang werd gehecht aan wat een bezoeker visueel op de pagina kan zien.
 • Versterkt dat dit niet helemaal nieuw is
  Google gebruikt sinds 2012 meer dan de HTML-titeltag om titels te genereren, aangezien sommige pagina's tags hebben die erg lang zijn, vol met trefwoorden of helemaal geen tags.
 • Heeft ons gerustgesteld dat het maken van goede HTML-tags nog steeds belangrijk is.
  Google verklaarde dat de HTM-titel "nog steeds verreweg het meest waarschijnlijk wordt gebruikt, meer dan 80% van de tijd." En dat ze binnenkort hun helppagina over het onderwerp zullen bijwerken om de verandering weer te geven.

Waar landt dit ons?

Zoals bij elke algoritme-update, is het over het algemeen geen goed idee om naar uw pagina's te gaan en te optimaliseren voor die specifieke update, maar om ervoor te zorgen dat u zich over de hele linie op kwaliteit concentreert. Maar het is belangrijk om speciale aandacht te besteden aan uw verkeer en CTR om te zien of er oplossingen of optimalisaties zijn die u moet maken. Zoals we hebben gezien, doet Google het niet altijd goed wanneer ze proberen uw werk te 'verbeteren'!

En jij? Heeft Google een van uw titels herschreven? Deel je verhalen in de reacties hieronder!

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.