De 8 grootste Google-algoritme-updates van 2021 (+optimalisatietips)

Leestijd: 7 minuten

Bron

Google is altijd bezig met het ontwikkelen van zijn algoritme om ervoor te zorgen dat het de meest nauwkeurige, relevante en veilige pagina's voor zijn gebruikers opduikt. En elk jaar lijkt het meer en meer updates per jaar te introduceren.

Als u weet wat voor soort updates hebben plaatsgevonden, kunt u in lijn blijven met de best practices van SEO, uw positie verbeteren en ook inzicht krijgen in de redenen achter prestatieverschuivingen.

top google-algoritme werkt computerscherm bij met vergrootglas

Dus vandaag gaan we de top negen Google-algoritme-updates van 2021 in chronologische volgorde behandelen. Waaronder:

 1. Passagerangschikking
 2. Over dit resultaat
 3. Productrecensies
 4. MAMMA
 5. Spam linken
 6. Mobile-first indexering
 7. Pagina-ervaring
 8. Paginatitels

We zullen ook tips geven over hoe u uw inhoud kunt optimaliseren op basis van deze updates.

De top Google-algoritme-updates van 2021 (chronologisch)

Google rolt altijd algoritme-updates uit en kondigt ze soms ronduit aan en andere keren terloops, afhankelijk van het belang en de impact van de update. De grootste update van 2021 is natuurlijk de update van de pagina-ervaring, maar laten we eens kijken wat er nog meer is veranderd in de aanloop daartoe.

1. Passage ranking update (februari 2021)

Met de passage ranking update kan Google nu kunstmatige intelligentie gebruiken om niet alleen webpagina's te indexeren, maar ook individuele passages (paragrafen, zinnen) van die pagina's. Dit betekent dat specifieke passages als featured snippet kunnen verschijnen. Het doel is om zeer specifieke vragen snel te beantwoorden, in plaats van de gebruiker door de relevante webpagina te laten kammen om deze te vinden.

Aan de hand van het onderstaande voorbeeld legt Google uit dat het nu kan begrijpen dat de passage van de doityourself.com-pagina (B) de vraag beter beantwoordt dan het wearshade.com-resultaat op de (A). "In dit geval konden onze systemen een featured snippet uitlichten, maar deze verbetering is van toepassing op hoe we webpagina's in het algemeen rangschikken."

featured snippet verandering na passage ranking google algoritme update 2021

Afbeeldingsbron

De afhaalmaaltijd hier is niet om uw berichten te optimaliseren voor passagerangschikking, maar eerder om:

 • Target longtail-zoekwoorden .
 • Bied diepgaande, hoogwaardige inhoud over het onderwerp.
 • Structureer uw webpagina-inhoud correct om indexeren voor Googlebot gemakkelijker te maken.

2. Update "Over dit resultaat" (februari 2021)

Met de 'Over dit resultaat' van februari 2021 biedt Google extra context aan individuele zoekresultaten, zodat gebruikers kunnen bepalen welke resultaten voor hen het nuttigst zijn.

Dit is wat het vak 'Over dit resultaat' deelt:

 • Toen de website van de pagina voor het eerst werd geïndexeerd door Google.
 • Of uw verbinding met de site veilig is.
 • Welke termen u heeft gezocht, verschijnen op de pagina.
 • Of andere websites met die zoektermen naar de pagina linken.
 • De taal van de pagina.
 • Of het in veel regio's relevant lijkt voor deze zoekopdracht.

En als je een Wikipedia-referentie hebt, zal het daar een korte beschrijving uithalen (dit keer geen metatags).

Door over een bron te leren voordat de resultaten worden geopend, kan een gebruiker bepalen of de site betrouwbaar is of niet. Dit zou met name helpen bij het ontdekken van gezaghebbende en betrouwbare maar impopulaire websites door gebruikers. De functie blijft echter in de bètamodus.

Wat kan je doen?

Het vak "Over dit resultaat" heeft geen invloed op uw positie; het is slechts een lijst met feiten over de pagina, waarvan sommige rangschikkingsfactoren zijn . Dus dat omvat:

 • Zorg ervoor dat uw site https gebruikt.
 • Kwalitatieve backlinks krijgen .
 • Passend bij de intentie van het zoekwoord.

3. 100% mobile-first indexeringsupdate (maart 2021)

Met de opkomst van mobiel verkeer in de jaren 2010 begon Google in 2015 meer belang te hechten aan mobielvriendelijkheid als rankingfactor. Een jaar later werd mobile-first indexing geïntroduceerd – wat verwijst naar wanneer Google uw webpagina's crawlt – en dus rangschikt – op basis van de mobiele versie van die inhoud.

google-algoritme-updates 2021- mobile-first indexeringstijdlijn

Afbeeldingsbron

Vanaf juli 2019 werd mobile-first indexering de standaard voor alle nieuwe websites. En vanaf juni 2021 werd het de standaard voor alle websites, oud en nieuw.

Om te optimaliseren voor mobielvriendelijkheid:

 • Zorg voor een responsive site.
 • Gebruik lui laden en beeldcompressie.
 • Test pop-ups en formulierfunctionaliteiten altijd handmatig op uw mobiele telefoon

Mobielvriendelijkheid werkt per pagina, maar u kunt mobiele prestatiemetingen voor de hele site vinden met het mobiele bruikbaarheidsrapport in Search Console en de mobielvriendelijke testtool van Google .

4. Update productreviews (april 2021)

Het doel van Google's update van productrecensies van april 2021 was om productrecensies aan te moedigen die niet alleen een lijst met producten samenvatten, maar eerder diepgaand onderzoek, inzichtelijke analyse en originele inhoud bieden. Om productrecensies van hoge kwaliteit te maken, raadt Google u het volgende aan:

 • Express deskundige kennis van de producten.
 • Deel unieke inhoud die verder gaat dan wat de fabrikant biedt.
 • Geef kwantitatieve metingen voor prestaties.
 • Vergelijk het met eerdere modellen en andere producten.
 • Help consumenten een verstandige aankoopbeslissing te nemen.

Deze review van Wix door Website Tool Tester is een voorbeeld van zo'n diepgaande productreview. Het is 3.500 woorden aan inhoud met een gedetailleerde vergelijking van concurrerende producten, een interactieve planzoeker, veelgestelde vragen, een actief beheerde sectie met opmerkingen, screenshots en zelfs video's.

google-algoritme-updates 2021- voorbeeld van goede productrecensie

Google is op zoek naar diepgaande en originele inhoud van productreviews.

5. MUM-update (mei 2021)

Google heeft vooruitgang geboekt met AI in zijn algoritmen, de meest recente is de MUM-update van mei 2021 .

Multitask Unified Model (MUM) is een model in natuurlijke taal dat aanzienlijk krachtiger is dan BERT van oktober 2019 (bidirectionele encoderrepresentaties van transformatoren).

MUM is ontworpen om "je te helpen als er geen eenvoudig antwoord is." Het doel van MUM is om contextuele informatie uit verschillende bronnen te gebruiken om uitgebreide antwoorden op complexe vragen te presenteren.

Dus in plaats van te moeten zoeken:

"Hoe bereid je je voor op de beklimming van Mount Adams," en dan
"Hoe bereid je je voor op de beklimming van Mount Fuji," en dan
"Mount Adams vs Mount Fuji wandelen,"

een persoon kan vragen

"Ik heb de berg Adams beklommen en wil nu volgend najaar de berg Fuji beklimmen, wat moet ik anders doen om me voor te bereiden?"

en leer het allemaal in één zoekopdracht.

google-algoritme-updates 2021 - visualisatie van MUM

MUM wordt getraind in 75 talen, zodat het relevante antwoorden kan identificeren in andere talen dan die waarin de vraag is geschreven.

Dit betekent niet dat je moet beginnen met het schrijven van berichten die complexe vragen beantwoorden. Zorg er wel voor dat u uw zoekwoordonderzoek doet en blijf lange inhoud publiceren die gericht is op long-tail- en vraagzoekwoorden.

6. Link spam-update (juni 2021)

De spam-update van Google van juni 2021 is geïmplementeerd op webpagina- en afbeeldingsresultaten (dus geen lokale resultaten ).

google-algoritme-updates 2021 - tweet over spam-update

Afbeeldingsbron

Het had twee fasen, waarvan Google zei dat ze elk op dezelfde dag zouden beginnen en eindigen, maar het duurde eigenlijk twee weken langer dan verwacht . Er waren niet veel details over deze update, maar het is altijd goed om te controleren of uw website is beschermd tegen spam.

U moet vooral voorzichtig zijn met deze kwaadwillende actoren als uw website gebruikersinteractie biedt via opmerkingen, forums, enz. Hier volgen enkele tips om uw website tegen spammers te beschermen:

 • Update het SSL-certificaat van uw website
 • Gebruik Google Search Console om te controleren op beveiligingsproblemen en handmatige actierapporten.
 • Voer regelmatig een opruimactie uit van verdachte acties met spam, zoals meerdere verzoeken vanaf een IP-adres.
 • Gebruik noindex om te voorkomen dat Google pagina's met weinig vertrouwen indexeert, met name de pagina's die door gebruikers gegenereerde inhoud weergeven. Als alternatief kunt u de links markeren als nofollow.

7. Pagina-ervaringsupdate (juni 2021)

Naast het indexeren van de mobiele versie van websites, heeft Google ook een specifieke set statistieken geïntroduceerd via de pagina-ervaringsupdate genaamd Core Web Vitals. Dit zijn geen nieuwe statistieken, maar eerder nieuwe geprioriteerde factoren om iemands ervaring met een webpagina te kwantificeren.

Waaronder:

 • Largest Contentful Paint (LCP): hoe snel de hoofdinhoud van een pagina wordt geladen.
 • First Input Delay (FID): hoe snel een webpagina reageert op de eerste actie van de gebruiker op de pagina.
 • Cumulatieve Layout Shift (CLS): hoe stabiel de layout is (dwz elementen verspringen niet onverwachts).
kernwebvitaliteit verbeteren LCP FID CLS

Je hebt toegang tot de echte gegevens voor deze statistieken via Page Speed Insights of het volledige Core Web Vitals-rapport in Search Console. Elk van deze rapporten bevat aanbevelingen om de responsiviteit van de pagina te verbeteren.

google-algoritme-updates 2021 - voorbeeld van kernrapport over webvitaliteit

Nogmaals, deze statistieken bestaan al geruime tijd. Maar ze hebben nu een grotere impact op je rankings. In wezen moeten webmasters hun inspanningen voor UX-optimalisatie verdubbelen. Enkele dingen die u kunt doen om uw Core Web Vitals te verbeteren, zijn:

 • Elimineer opdringerige interstitials of banners die inhoud blokkeren.
 • Javascript-uitvoering verminderen
 • Lazy loading implementeren
 • Afbeeldingen optimaliseren en comprimeren
 • Geef de juiste afmetingen voor afbeeldingen en insluitingen
 • Verbeter de reactietijd van de server

8. Paginatitel update (augustus 2021)

Al meer dan tien jaar past Google paginatitels in de SERP aan volgens de zoekopdracht. Maar vanaf 16 augustus begonnen mensen te merken dat Google hun paginatitels drastisch veranderde, vaak op een nadelige manier. Een week later bevestigde Google dat het een nieuw systeem heeft geïntroduceerd dat titels niet langer aanpast op basis van zoekopdrachten, maar om de pagina als geheel beter weer te geven.

Deze update wordt niet goed ontvangen, omdat titels worden gegenereerd uit H1's, afbeeldingstags en zelfs ankertekst van andere pagina's. Op de datum van het schrijven van dit bericht is het verhaal nog steeds aan het ontvouwen, maar je kunt hier meer te weten komen over de update van de paginatitel.

grafiek met 20-37% daling van de CTR als gevolg van de update van de Google-paginatitel

De update van de paginatitel heeft een negatieve invloed gehad op veel sites, waaronder die van ons!

Google-algoritme-updates van 2021 [samenvatting]

SEO is een uitgebreide en vooruitstrevende strategie, en updates zouden niet al te veel invloed moeten hebben op uw rankings, zolang u maar gefocust blijft op EAT en best practices. Maar als marketeer, webmaster of bedrijfseigenaar is het belangrijk om updates te volgen en over uw prestaties te rapporteren, zodat u uw strategie kunt verfijnen en bestaande kansen kunt benutten. De updates die we in dit bericht hebben behandeld, zijn:

 1. Passagerangschikking
 2. Over dit resultaat
 3. Productrecensies
 4. MAMMA
 5. Spam linken
 6. Mobile-first indexering
 7. Pagina-ervaring
 8. Paginatitels

Over de auteur

Joseph Chukwube is een online marketingconsultant en de oprichter en CEO van Digitage.net en Startup Growth Guide – dit zijn resultaatgerichte contentmarketing- en SEO-bureaus die merken helpen bij het genereren van organisch verkeer, vraag en bekendheid. Hij is gepubliceerd op Tripwire, B2C, InfosecMagazine en meer. Maak contact met hem op LinkedIn .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.