API versus SDK: What's in a Name? Technologie houdt zeker van zijn acroniemen en initialen, nietwaar? Kies een tech-zware industrie en je zult zeker zo snel mogelijk worden overspoeld met acroniemen IRL! Maar YOLO, toch? En je wilt FOMO niet riskeren, LOL.

Leestijd: 4 minuten

Bron

Technologie houdt zeker van zijn acroniemen en initialen, nietwaar? Kies een tech-zware industrie en je zult zeker zo snel mogelijk worden overspoeld met acroniemen IRL! Maar YOLO, toch? En je wilt FOMO niet riskeren, LOL.

Maar het gebruik van acroniemen en initialen is vanzelfsprekend dat iedereen weet wat ze bedoelen, wat meestal niet het geval is. Als u bijvoorbeeld geen ontwikkelaar bent of geen ervaring hebt met het bouwen van software of websites, kunt u API of SDK verwarren met iets dat NIMBY is.

API’s (“application programming interfaces”) en SDK’s (“softwareontwikkelingskits”) zijn verschillende tools die mensen gebruiken om computersoftware te bouwen en te laten communiceren. En hoewel ze allebei kunnen worden gebruikt om dezelfde taak uit te voeren – een applicatie laten werken – doen ze dit op verschillende manieren.

Hoe? Laten we even praten over wat API’s en SDK’s zijn, en dan kunnen we praten over wat ze betekenen voor e-commerce – zowel nu als in de toekomst.

Wat is een API?

In een andere blogpost van Partner Hub bespraken we de concepten van headless e-commerce en API’s, evenals hoe API’s helpen headless software te laten functioneren. Dus laten we eens kijken.

In zeer eenvoudige bewoordingen is een API een verbindingsverbinding: tussen apparaten, software, hardware, enz. API’s vergemakkelijken de communicatie tussen twee of meer dingen (bijvoorbeeld uw computer en sommige op internet gebaseerde software) en stellen basisregels vast voor hoe en welke informatie onderling moet worden uitgewisseld.

Ze stellen ontwikkelaars en andere derde partijen ook in staat om de auteursrechtelijk beschermde software van een bedrijf op een zodanige manier te gebruiken dat hun eigen applicaties en gebruikers de software kunnen gebruiken, zij het indirect. Dit opent de originele auteursrechtelijk beschermde software voor verbeteringen en aanpassingen, waardoor de ontwikkelaars die software op een meer aangepaste manier kunnen aanbieden.

De meeste API’s helpen nu software en computers om via internet met elkaar te communiceren en gegevens met elkaar uit te wisselen, vooral met bedrijven die software as a service (SaaS) aanbieden, zoals Microsoft en Salesforce. Als je ooit een van de producten van Google hebt gebruikt, zoals Gmail of Google Agenda, heb je (misschien onbewust) gezien wat een API kan doen.

Wat is een SDK?

In tegenstelling tot API’s is een SDK wat ontwikkelaars gebruiken om software te maken en te verfijnen voor een specifiek softwareplatform. Net zoals loodgieters en elektriciens hun gereedschapskist nodig hebben voor de taak, is de SDK de gereedschapskist van de ontwikkelaar voor het bouwen van software.

SDK’s zijn meestal beperkt tot een bepaald platform: als je bijvoorbeeld software of apps gaat maken voor het iOS-platform van Apple, heb je toegang nodig tot de iOS SDK. Er zijn SDK’s voor softwareplatforms, mobiele apps en meer, en het hebben van een SDK helpt ontwikkelaars bij het standaardiseren van de manier waarop ze applicaties bouwen voor een specifiek platform.

SDK’s bestaan meestal uit een handvol bronnen, waaronder codevoorbeelden en -bibliotheken, analyse- en testtools en alle relevante documentatie of handleidingen. In feite bevatten SDK’s meestal een API – anders werkt de software niet samen met andere applicaties die de ontwikkelaar mogelijk gebruikt.

Waarom zijn API’s en SDK’s belangrijk voor e-commerce?

In zeer basale termen maken API’s en SDK’s software- en platformfunctionaliteit mogelijk. API’s laten verschillende systemen en technologieën met elkaar praten. Met SDK’s kunnen ontwikkelaars software bouwen en platforms verbeteren. In zekere zin bouwen SDK’s voort op de basis die door API’s is gelegd.

Laten we teruggaan naar dat iOS-voorbeeld. Op zichzelf, en vooral toen het voor het eerst werd uitgebracht, waren Apple’s iPhone en het iOS dat erop draaide baanbrekend en revolutionair. Het presenteerde mobiele telefoontechnologie met een focus op design en leek de kloof tussen mobiele telefoons en personal computers te overbruggen op een manier die we nog niet eerder hadden gezien.

Dat was allemaal niet mogelijk geweest zonder API’s. iPhones en iOS-software zouden niet met servers of met elkaar kunnen communiceren, omdat alle gegevens – muziek, afbeeldingen, notities, enz. – op de telefoon zouden moeten worden opgeslagen. iCloud zou niet werken en Apple ID zou niet bestaan. Foto‘s konden niet via iMessage worden verzonden. Kortom, elke iPhone zou een eiland zijn.

Maar laten we zeggen dat Apple wel API’s heeft gebruikt om die kernfuncties mogelijk te maken. Stel je voor dat Apple iOS daar had verlaten: alleen met de voorgeladen kernapps en weinige updates, die vooral beveiligingsproblemen aanpakken. Zonder SDK’s zouden de iPhone en iOS daar waarschijnlijk nog steeds zijn (samen met Android-telefoons en besturingssystemen).

In plaats daarvan zijn ontwikkelaars die SDK’s gebruiken in staat geweest om miljoenen nieuwe softwaretoepassingen, functionaliteiten en manieren om technologie te benaderen, te creëren die de manier waarop we computers hebben gebruikt volledig hebben veranderd.

De wereld van e-commerce is niet anders.

De belangrijkste e-commerceplatforms hebben de manier waarop we dingen winkelen, kopen en verkopen op een permanente manier veranderd. API’s en SDK’s hebben e-commerce in de eerste plaats mogelijk gemaakt. En ze hebben geholpen (en zullen blijven helpen) die platforms evolueren om meer verkoper- en klantvriendelijk te zijn, de interfaces die we gebruiken om te winkelen te verbeteren, ons in staat te stellen te winkelen via onze favoriete sociale-mediasites en integraties in te bouwen met populaire bijvoorbeeld scheepvaart- en logistieke bedrijven.

Hopelijk heeft dit stukje achtergrond over enkele buzzwaardige technische termen je interesse gewekt in hoe ontwikkelaars technologie en platforms zoals Ecwid steeds beter maken. Maak een bladwijzer van de Ecwid-website en Partner Hub-blog voor meer informatie over de SDK van Ecwid binnenkort!

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.