Uitgebreide tekstadvertenties zijn voorbij. Dit is wat het betekent

Leestijd: 9 minuten

Bron

Toen Google in maart uitgebreide tekstadvertenties (ETA's) verving door responsieve zoekadvertenties (RSA's) als het standaard advertentietype voor campagnes in het zoeknetwerk, hadden we allemaal het gevoel dat ETA's op hun retour zouden kunnen zijn.

En ja hoor, op 31 augustus kondigde Google aan dat het ETA's per 30 juni 2022 stopzet.

RIP uitgebreide tekstadvertenties

De reacties op deze aankondiging zijn gemengd. Hoewel niemand enthousiast is over de verandering, uiten adverteerders verschillende niveaus van ontevredenheid en bezorgdheid – in sommige gevallen vanwege persoonlijke ervaring en in andere vanwege het niveau van bewustzijn.

Dus om je te helpen het allemaal te begrijpen, heb ik me verdiept in wat er aan de hand is en heb ik mijn teamgenoot en PPC-expert Susie Marino laten wegen op de punten van zorg.

Dus lees verder om te leren:

 • Hoe en wanneer Google ETAS stopzet.
 • Waar u zich wel (en niet) zorgen over moet maken.
 • Wat u kunt doen om succesvol te blijven met uw betaalde zoekstrategie.

Bedankt, Susie, voor het delen van je expertise!

Wat gebeurt er met ETA's: de feiten

Op 31 augustus kondigde Google aan dat vanaf 30 juni 2022 responsieve zoekadvertenties (RSA's) "het enige type zoekadvertentie zullen zijn dat kan worden gemaakt of bewerkt in standaard zoekcampagnes."

Wat dit betekent

Uw bestaande uitgebreide tekstadvertenties (ETA's) blijven actief en u kunt over hun prestaties rapporteren, maar u kunt ze alleen pauzeren, hervatten of verwijderen, niet bewerken of nieuwe maken.

Waarom ETA's stopzetten?

De positie van Google achter de wijziging is als volgt:

 • Aangezien 15% van de zoekopdrachten per dag nieuw is, is “automatisering de sleutel om gelijke tred te houden met deze trends.
 • De oplossing, RSA's, "helpt u te concurreren in een grotere verscheidenheid aan relevante veilingen" en "stimuleert incrementele conversies [met] minder advertenties."

Mogelijke redenen om je zorgen te maken over RSA's

Zoals het geval was met de meeste aankondigingen van Google in de afgelopen 18 maanden, is het algemene sentiment:

Google heeft uitgebreide tekstadvertenties uitgezet - tweet zegt boooo

Er is ook een tweet met overmatige hoeveelheden braaksel, maar die laten we je zelf vinden.

Maar laten we de specifieke voorwaarden voor sommige van deze problemen eens nader bekijken, zodat u kunt bepalen hoeveel of hoe weinig de wijziging van invloed kan zijn op uw account.

Problemen met advertentietekst

Veel adverteerders houden van ETA's omdat het hen meer controle geeft over hun advertentietekst, dus de overstap naar RSA's zorgt ervoor dat velen het gevoel hebben dat Google de volledige controle overneemt.

Google heeft uitgebreide tekstadvertenties stopgezet - tweet over controle over het kopiëren van advertenties

Bron

Het gaat meer om context en gemak

Dat is tot op zekere hoogte waar, zegt Susie. "Google neemt niet per se de controle over de kopie, maar meer nog over de volgorde van de kopie, wat natuurlijk de context van de advertentie volledig kan veranderen.

Ik heb het gevoel dat adverteerders het gebrek aan controle niet zo erg zullen missen als het gemak van het maken van tekstadvertenties en zich eraan houden. Adverteerders die moeite hebben met het bedenken van drie koppen en twee beschrijvingen, zullen het een stuk moeilijker hebben als het gaat om 15 koppen en vier beschrijvingen."

En het probleem met RSA's is niet altijd het gebrek aan controle over de bestelling. Soms zijn er maar zo veel verschillende manieren waarop u kunt zeggen "koop onze verzekering" of "bel ons voor een consult".

Tijdelijke oplossingen voor vastzetten hebben hun beperkingen

Een ander punt van zorg over deze verandering is voor bedrijven in sterk gereguleerde sectoren, zoals farmacie, kredietverenigingen, franchises en juridische zaken. Pete Bowen heeft het hierover in zijn tweet over "legaal in sommige staten waar je voor elke versie van de advertentie moet indienen (en betalen) voor goedkeuring door de staatsbar."

Google heeft uitgebreide tekstadvertenties stopgezet - tweet over de juridische sector

Twitter-thread

Tijdelijke oplossing #1: zet ze allemaal vast

Zoals je kunt zien, biedt Eben Lowy hier een slimme oplossing: "Je kunt ETA's maken met pinning. Maak gewoon precies drie koppen en twee beschrijvingen in de RSA en speld ze allemaal vast.”

"Dit is eigenlijk een heel slimme oplossing", zegt Susie. "Niet aanbevolen omdat het het doel van RSA's verslaat, dus het zou me niet verbazen als Google de mogelijkheid blokkeert om alle pinnen langs de lijn te gebruiken, maar dit zou kunnen werken."

Tijdelijke oplossing #2: speld er een paar, laat de rest leeg

Susie stelt een andere oplossing voor waarbij je slechts drie koppen en twee beschrijvingen invult en de rest van de RSA blanco laat als een ETA. "MAAR", waarschuwt ze, "Google pakt de advertentiesterkte op in beide scenario's, dus dit kan uw kwaliteitsscore of advertentierangschikking schaden."

Ebony erkent dit in de bovenstaande thread en we zien elders meer tweets over deze zorg:

Google heeft uitgebreide tekstadvertenties stopgezet - tweet over advertentiesterkte met vastzetten

Twitter-thread

Aan de andere kant is de kwaliteitsscore tegenwoordig van wisselend belang voor adverteerders .

RSA-rapportage is niet geweldig

Een andere zorg die adverteerders hebben, is de rapportage. Rapportage stelt ons in staat om te testen en te optimaliseren, en het punt van RSA's is om testen in de campagne in te bouwen en Google dat voor u te laten regelen. Het idee is dat u tijd bespaart in Google Ads, terwijl Google relevantere koppen aan zijn zoekers laat zien.

Maar zoals Chris Ridley in zijn tweet hieronder zegt: "We kunnen optimalisaties voor advertentiekopieën niet alleen baseren op hoe graag Google een specifieke combinatie laat zien."

Google heeft uitgebreide tekstadvertenties stopgezet - tweet over rapportage over RSA-combinaties

Twitter-thread

Dit is een geldig punt. Maar sommige adverteerders vragen om de mogelijkheid om over elke versie van de advertentie te rapporteren.

Verbeterde rapportage? Ja. Diepgaand? Waarschijnlijk niet de moeite waard.

"Dus rapportage over RSA's bestaat en is redelijk nuttig, maar ja, het is ZEER rapportage op hoog niveau. Maar met 15 koppen en vier beschrijvingen zijn er duizenden combinaties, dus hoe graag de industrie ook diepgaande rapportage over elk zou willen, niemand die bij zijn volle verstand is, zou zich daar echt druk over maken. Misschien voor toppresteerders, maar dit kan er aan komen.”

Google heeft een geweldige bron voor rapportage voor RSA-combo's die ik altijd gebruik, en het is geweldig."

Maak het bruikbaar

Greg Finn deelt hetzelfde perspectief. “Stinkt voor iedereen in sterk gereguleerde velden. Het zou mooi zijn als de RSA-gegevens bruikbaar of wetenschappelijk waren in plaats van een generieke 'Best' of 'Good' & wetende combo's die samenwerken zou helpen.”

Google heeft uitgebreide tekstadvertenties stopgezet - tweet van greg finn over rapportage over RSA's

Twitter-thread

Redenen om niet in paniek te raken over het vertrek van ETA's

Dit mag dus in de eerste plaats niet als een verrassing komen.

Susie spreekt namens de meeste adverteerders als ze zegt: "We zagen dit van mijlenver aankomen toen Google in maart 2021 aankondigde dat RSA's het 'standaard advertentietype' waren voor campagnes in het zoeknetwerk , waarna gebruikers door hoepels moesten springen om bij de ETA-aanmaakportal te komen. ."

Navah Hopkins zegt iets soortgelijks op LinkedIn: “Ben ik verrast? Helemaal niet – ze zijn al een tijdje verborgen voor netto nieuwe advertentieaccounts en verliezen bijna altijd de RSA's op vertoningen."

Dus misschien ben je niet verrast, maar maak je je toch zorgen. Hier zijn enkele nuttige herinneringen en suggesties.

1. Automatisering wordt steeds beter

Velen zijn woedend dat dit gewoon een nieuwe stap is in Google's streven naar automatisering, maar houd rekening met deze perspectieven.

Automatisering is niet slecht

In hetzelfde LinkedIn-bericht als hierboven vermeld, schrijft Navah Hopkins:

“Maak ik me zorgen? Niet echt! Google Ads heeft echt goed werk geleverd door de advertentie-indeling te verbeteren en ons in staat te stellen de merkintegriteit van ETA's te simuleren, terwijl we profiteren van ingebouwde A/B-tests.”

Soms presteren RSA's beter

En Susie voelt hetzelfde. “In mijn ervaring heb ik vaak gezien dat RSA beter presteerde dan de ETA's. Niet altijd, maar meestal wel. Misschien komt dat omdat Google ze in het geheim de voorkeur heeft gegeven en ze al die tijd hoger heeft gerangschikt. Wie weet. Maar dit komt zeker overeen met Google's algehele streven naar automatisering en vertrouwen in zijn algoritme. Ik geef ze de eer dat hun machine learning in de loop der jaren beter is geworden (wat waarschijnlijk de reden is waarom ze dit nu doen). Maar ze hebben nog een lange weg te gaan.”

Maar niet altijd

Niet alle adverteerders hebben deze ervaring echter gehad.

In de berichtgeving van Search Engine Land over deze kwestie deelt Carolyn Lyden een ander standpunt:

"'RSA's presteren bijna overal slechter dan ETA's in mijn ervaring', zegt Collin Slattery, oprichter Taikun Digital. van EVP Warschawski."

Maar het is hier om te blijven

"Hoe dan ook", zegt Susie, "hoezeer we het ook haten om toe te geven, automatisering is de onvermijdelijke toekomst van reclame."

2. ETA's zijn niet alleen voor Google Ads

Susie herinnert ons eraan:

" Laten we ook niet vergeten dat er een ander platform is waar nog steeds ETA's staan. Hoe heetten ze ook alweer? Oh ja, Microsoft Advertising. Microsoft Ads heeft zijn mannetje staan als een geweldig alternatief voor Google voor adverteerders die de controle willen behouden."

Het is bijna alsof je de ene ouder iets vraagt en ze nee zeggen, dus je gaat naar de andere. Er is veel vis in de reclamezee.“

We hebben het hier over uitgebreide tekstadvertenties van Microsoft en hebben ooit ontdekt dat de ETA's van Microsoft beter presteerden dan die van Google .

3. Je hebt nog steeds enige controle

Zoals we hierboven hebben aangegeven, geeft de mogelijkheid om te pinnen je nog steeds enige controle.

google sunsetting uitgebreide tekstadvertenties - tim jensen tweet over pinnen

Twitter-thread

Gewoon niet te veel pinnen

"Ik denk echt dat pinnen hier onze redding zal zijn", zegt Susie. "Onthoud echter dat Google je advertentiekracht zal verslaan als je een ton spelt. Bovendien hebben ze zelfs een kleine blurb over hoe overpinning niet wordt aanbevolen:

Google heeft uitgebreide tekstadvertenties stopgezet - waarschuwing over overmatig vastzetten met RSA's

"Echter, vastpinnen komt het dichtst in de buurt bij het behouden van controle. Ik zweer het echter, als iedereen het te veel gebruikt tot het punt dat ze dat ook wegnemen, kom ik voor jullie allemaal!"

4. Advertentieaanpassers (en DKI) gaan niet weg

Er zijn veel adverteerders die zich afvragen of advertentieaanpassers ook zullen worden stopgezet, maar wat ze zich niet realiseren, is dat advertentieaanpassers altijd beschikbaar zijn geweest voor RSA's (maar niet wereldwijd) en Dynamic Keyword Insertion .

5. We hebben tijd

Op een lichtere noot, Kirk Williams geeft Google-rekwisieten voor mogelijk de "langste kennisgeving die we OOIT hebben ontvangen over een grote Google Ads-wijziging."

Google heeft uitgebreide tekstadvertenties stopgezet - Kirk Williams tweet over berichtgeving

Twitter-thread

En Steve Plimmer wijst er in zijn tweet op dat Google ons hopelijk tussen nu en de komende 10 maanden in staat zal stellen om nuttige inzichten te zien.

Google heeft uitgebreide tekstadvertenties stopgezet - steve plimmer tweet over verbeteringen in RSA-rapportage

Twitter-thread

Dus, wat moet je doen? Tips voor ETA's en RSA's

Zoals we net hebben besproken, hebben we hier tijd. Dus hier zijn onze aanbevelingen

1. ETA's maken en testen

Susie vertelt ons: "Haal hier een adempauze en onthoud dat je ETA's nog steeds kunnen lopen – je kunt ze gewoon niet veranderen. Dus A/B-test je ETA's voor die tijd zoveel je wilt en bewaar de beste zoals hij is, zo lang als je kunt ."

Maar wees niet geobsedeerd door ETA-kopie

Als u tegenwoordig tijd verspilt aan het gehannes met ETA- advertentietekst , heeft u uw PPC-prioriteiten op de verkeerde plaats. Bovendien zijn er nog zoveel andere dingen die we kunnen controleren, zoals targeting en meer.

Ik denk dat mensen PPC vaak te ingewikkeld maken om te proberen de antwoorden of resultaten te vinden die ze willen zien en die gewoon niet zullen komen, wat ik kan begrijpen omdat je je geld ervoor inzet. Maar eerlijk gezegd zal het veranderen van de kop in je ETA je account niet maken of breken."

Altijd groene ETA's maken

In haar Search Engine Journal-verslaggeving over deze kwestie heeft Amy Bishop een soortgelijk advies:

"Ik zou absoluut aanraden om ETA's de komende maanden hard te testen, terwijl je ze nog steeds kunt maken. Zorg ervoor dat je ook enkele groenblijvende ETA's toevoegt die je in de toekomst kunt gebruiken. Misschien wil je zelfs wat extra advertenties instellen zodat u kunt doorgaan met testen, zelfs nadat u geen nieuwe ETA's kunt toevoegen."

2. Raak vertrouwd met RSA's

Susie biedt hier tal van tips en strategieën voor RSA's , maar hier is de kern:

 • Ververs uw advertentietekst regelmatig, zodat kijkers iets nieuws hebben om naar te kijken.
 • Maak gebruik van dynamische invoeging van zoekwoorden en advertentie-extensies .
 • Profiteer van de willekeurige voorvertoningen die Google biedt.
 • Zorg ervoor dat alle combinaties samenwerken.
 • Gebruik pinnen.
 • Gebruik de tool Advertentiesterkte
rsa-default-gogle-ads-ad-strength

3. Vergeet beladvertenties niet

Susie herinnert ons eraan dat alleen bellen-advertenties een andere optie zijn voor het uitvoeren van campagnes in het zoeknetwerk:

"Oproepadvertenties zijn populair voor veel sectoren, zoals juridische, medische, voedings- en kleine bedrijven. En wat is ingesteld, is ingesteld. Dus als je geen RSA's of ETA's of iets dynamischs wilt gebruiken, raad ik je zeker aan die te gebruiken.

EN! Google heeft deze onlangs bijgewerkt, zodat u een extra kop krijgt bovenop het nummer, de bedrijfsnaam en twee beschrijvingen."

Accepteer, pas aan en wacht af

"Al met al," zegt Susie, "zijn we verrast? Nee. Is het erg? Ja. Sommigen zullen er baat bij hebben, anderen zullen het moeilijk hebben en er zijn oplossingen en opties."

Voor nu, dat is. Daarom geef ik je drie tips:

 • Accepteren: ongeacht hoeveel dit van invloed is op uw Google Ads-prestaties, we kunnen Google niet van gedachten doen veranderen, dus acceptatie is de beste manier om vooruit te komen.
 • Aanpassen: raak vertrouwd met RSA's als u dat nog niet hebt gedaan, begin met ETA's uit te pompen alsof er geen morgen is en profiteer van de mogelijkheden voor vastzetten en alleen bellen-advertenties.
 • Wachten: hopelijk introduceert Google Ads enkele nieuwe functies om te helpen bij rapportage en andere problemen, dus blijf op de hoogte van nieuwe aankondigingen en platformupdates.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.