PPC-rapportagegids: leren, informeren en indruk maken met uw gegevens

Bron

Het is geen geheim dat ik dol ben op betaalde advertenties. Ik wou dat ik de hele dag met advertenties kon spelen, elke dag. Maar, ik kan het niet. Niemand kan. Dat komt omdat ze een aardige cent kosten.

Je hoeft niet zoveel van PPC te houden als ik. Wanneer u echter advertenties weergeeft, moet u ervoor zorgen dat al het geld dat u eraan besteedt, ook iets oplevert.

En daarom is PPC-rapportage een must. Maar de wereld van PPC-advertenties is complex, dus het kan moeilijk zijn om te weten wat de beste manier is om over uw prestaties te rapporteren.

ppc rapportage google ads dashboard voorbeeld

Daarom heb ik deze complete gids gemaakt om PPC-rapportage onfeilbaar te maken. Ik ga dekken:

 • PPC-rapportagedoelen
 • Wat op te nemen in een PPC-rapport?
 • Tips en strategieën voor een geweldig rapport
 • PPC-rapportage valkuilen om te vermijden
 • Handige PPC-rapportagetools

Aan het einde van deze handleiding bent u klaar om aantrekkelijke, nauwkeurige en bruikbare PPC-rapporten te maken die uw bedrijf helpen groeien!

Stel eerst uw PPC-rapportagedoelen vast

Voordat u een PPC-rapportageproces maakt, wilt u eerst vaststellen hoe succes er voor uw accounts uit kan zien. Het meten van PPC-gegevens is moeilijk te doen als er niet eerst doelen zijn gesteld!

We zouden willen dat er een "one size fits all"-antwoord was voor wat uw PPC-doelen zouden moeten zijn, maar uw PPC PPC-rapportagedoelen variëren afhankelijk van de situatie: of u nu een bureau bent dat het account van een klant beheert of een eigenaar van een klein bedrijf die uw account start Van de grond af. Hier zijn enkele voorbeelden van PPC-rapportagedoelen :

 • Zorg voor een overzicht/directieverslag
 • Bewijs ROI
 • Laat je werk zien
 • Volg je voortgang
 • Markeer trends

De beste tip die we je kunnen geven om je te helpen bepalen hoe uw PPC-doelen er voor u uitzien, is door uzelf één belangrijke vraag te stellen: "Hoe ziet succes eruit voor mijn account?"

Door naar het grote "einddoel" te gaan, kunt u een drijvende kracht of een "noordster" hebben om al uw PPC-rapportage-inspanningen te ondersteunen.

Voor sommigen betekent dit misschien alleen maar verbetering van de algehele ROI . Ondertussen hebben andere mensen misschien een manier nodig om het vooruitstrevende werk dat ze hebben gedaan te laten zien of trends op hoog niveau te benadrukken.

Als u begrijpt wat u uit uw PPC-rapporten wilt halen, kunt u bepalen welk type rapport u nodig heeft om dat weer te geven.

voorbeeld van ppc-rapportage per doel

Dit rapport toont tegelijkertijd het verrichte werk en is gericht op conversies.

Essentiële elementen om op te nemen in een PPC-rapport

Ik denk graag dat PPC-rapporten zijn als vingerafdrukken: geen twee rapporten zijn hetzelfde. Wat u in uw rapporten wilt opnemen en hoe diepgaand u ze wilt laten gaan, hangt natuurlijk af van uw unieke doelen.

Dat gezegd hebbende, ik heb gekeken naar PPC-rapportagestrategieën en ontdekte dat de PPC-rapportagelijst van Databox het beste was. Dit is wat het inhoudt:

Datumbereik: dit is een goed moment om aan te pakken dat, samen met uw doelen, uw PPC-rapportagefrequentie ook zal worden aangepast aan uw behoeften. Houd uw datumbereik consistent en vergeet niet om dat tijdsbestek ergens in de rapporten te vermelden, zodat kijkers meer context kunnen toepassen op waar ze naar kijken.

Campagnedoel: naast de periode is een andere manier om context toe te passen op de cijfers waarover wordt gerapporteerd, om uzelf of uw kijkers te herinneren aan het punt achter elke campagne die wordt geëvalueerd. Een display-campagne die bijvoorbeeld de bekendheid wil vergroten met veel vertoningen maar zonder klikken, kan een succes zijn, terwijl een campagne met vergelijkbare statistieken die verkeer of verkopen wil genereren, misschien niet zo succesvol wordt beschouwd.

Conversies: het bijhouden van conversies is een no-brainer voor iedereen anders , aangezien elke advertentie een soort zinvolle actie heeft die u wilt dat uw bezoekers ondernemen zodra ze erop klikken of deze bekijken. Zie dit als uw "brood en boter" PPC-rapportagestatistiek.

CPA: kosten per acquisitie helpen uw PPC-rapportage te bewijzen of u de "beste waar voor uw geld" krijgt. Conversies zijn geweldig, maar als u ze niet tegen een efficiënte prijs binnenhaalt, zal uw algehele advertentie-ervaring eronder lijden. Opmerking: kosten per acquisitie (CPA) is niet hetzelfde als klantacquisitiekosten (CAC). Lees hier meer.

klantacquisitiekosten versus formules voor kosten per acquisitie

ROAS: ROAS gaat hand in hand met CPA en tilt PPC-rapportage naar een hoger niveau door te kijken naar de totale advertentie-uitgaven in verhouding tot uw inkomsten. De ROAS, favoriet bij de e-commercegemeenschap, is een andere nuttige statistiek die de CPA verder brengt dan alleen de individuele kosten per conversie door te kijken naar de totale uitgaven versus de inkomsten.

Advertentietargeting: probeer uw campagnes uit te splitsen op advertentiegroep of advertentieset om weer te geven welke doelgroepsegmenten u probeerde aan te trekken op zoekwoord– of doelgroeptargeting . Op die manier weet je of dat een succesvol segment is om in de toekomst opnieuw te gebruiken.

CPC: Als uw PPC-rapportage ooit aantoont dat uw ROAS of CPA niet goed werkt, is de volgende plaats waar u kijkt naar uw kosten per klik ( hoe u uw CPC hier kunt verlagen !). Dit is geweldig om op te nemen om eventuele verspilde uitgaven te identificeren.

Over verspilde uitgaven gesproken: onze gratis Google Ads Performance Grader identificeert lekken in uw uitgaven en vertelt u hoe u ze kunt dichten. Probeer het nu!

Advertentie-CTR: uw advertentieklikfrequentie kan nog meer context bieden aan uw PPC-rapportage. Over het algemeen wil je een hoge klikfrequentie . Als uw advertentie-CTR laag is, weet u dat uw kijkers de advertentie zien, maar niet geneigd zijn erop te klikken. Dit onthult een overvloed aan mogelijke problemen om op te lossen, zoals het verbeteren van uw advertentietekst , het aanpassen van uw segment of het veranderen van uw strategie.

Algemene verkeersstatistieken: inclusief vermeldingen van algemeen verkeer, bouncepercentages , tijd op pagina of andere algemene analysestatistieken waarvan u denkt dat die nuttig kunnen zijn. Dit zal u of uw kijkers helpen beslissen of uw betaalde prestaties echt goed of slecht zijn in vergelijking met uw algemene marketinginspanningen .

KPI-uitsplitsing: deze is aan jou. Maar als u deze PPC-rapporten laat zien aan mensen die niet elke dag in uw account staan, is de kans groot dat ze niet bekend zijn met alle branchespecifieke termen. Snelle tekstuitbarstingen die elk jargon definiëren of een verhaal achter de gegevens bieden , maken uw rapport lezersvriendelijk.

Attributiemodellen: dit is iets geavanceerder en is daarom mogelijk niet in elke situatie van toepassing. Maar als u een beter idee wilt hebben van uw typische klanttraject, kan rapportage over uw toeschrijvingsmodel kijkers helpen begrijpen hoe elke conversie of actie daadwerkelijk wordt geteld en waar deze vandaan komt.

Maand-op-maand gegevens: Of week na week, kwartaal-op-kwartaal, hoe u ook kiest om uzelf op het goede spoor te houden, is prima, zolang u uzelf op het goede spoor houdt! Het punt van het opnemen van dit soort historische gegevens is om iets te hebben om mee te vergelijken, en te zien waar je verbetert of begint af te glijden voordat je in een prestatiedal terechtkomt.

voorbeeld van maand-op-maand ppc-rapportage

Afbeeldingsbron

PPC-rapportagetips voor een geweldig rapport

Behalve het juiste soort vlees en aardappelen om van uw PPC-rapportage een gezonde marketingmaaltijd te maken, wilt u misschien ook rekening houden met deze vier tips bij het opstellen van uw rapport: 1. Pas uw kolommen aan

Aangepaste kolommen binnen je advertentieaccounts per platform besparen je later tijd bij het rapporteren. Wanneer u in de accounts dagelijks of wekelijks aan actie-items werkt, kunt u uw gepersonaliseerde kolommenset zien met gegevens die specifiek zijn voor uw rapporten.

Op die manier kunt u weloverwogen beslissingen nemen met betrekking tot wijzigingen in uw account met uw PPC-rapportage altijd in gedachten. Het is eenvoudig in te stellen door simpelweg het kolompictogram te selecteren en vanaf daar de aangepaste kolomkeuzes te volgen. Of u zich nu op campagneniveau, advertentiesetniveau of een tussenliggende weergave bevindt, aangepaste kolommen kunnen PPC-rapportagetijd besparen.

aangepaste kolommen maken voor ppc-rapportage in Google Ads

2. Vertel een verhaal met je gegevens

Wanneer u gegevens aan het kraken bent, gaat dat hoofdpunt van de "noordster" soms onderweg verloren. Laat dat niet gebeuren door altijd te proberen uw 'big picture'-doelen voor ogen te houden. Anders, als iemand naar getallen staart zonder context, zijn het precies dat: getallen. Die cijfers betekenen echter iets wanneer u toepast hoe ze zich verhouden tot uw bedrijfsgroei of de huidige staat van uw marketingstrategieën in de echte wereld.

Probeer een korte zin onder grafieken of een notitiesectie in uw PPC-rapportage op te nemen om uit te leggen wat er met de gegevens aan de hand is. Vermeld misschien uw redenering waarom een statistiek omhoog of omlaag ging, of vermeld externe factoren zoals een verandering in openingstijden gedurende die periode. Hoe meer context u kunt bieden in uw datagedreven strategie , hoe beter.

Zelfs als het rapport alleen voor uzelf is, herinnert u zich misschien niet altijd precies wat er gebeurde of welke wijzigingen zijn aangebracht als u later op die rapporten terugkijkt.

voorbeeld van ppc-rapportage met notities

3. Zorg voor duidelijke afhaalrestaurants

Behandel uw PPC-rapportage zoals u zou doen met elk ander onderdeel van marketing: u wilt die vraag van "wat dan?" beantwoorden.

Naast het vertellen van een verhaal met uw gegevens, moet uw PPC-rapportage actiegericht zijn. Het punt van rapporteren is om uzelf, uw klant of uw team te begeleiden bij wat u vervolgens moet doen. Rapporten fungeren als klankbord voor op gegevens gebaseerde beslissingen over hoe u uw account kunt verbeteren .

Zelfs met de beste accounts zeg ik altijd dat er ruimte is voor verbetering in PPC . Profiteer dus van uw PPC-rapportage om u te helpen identificeren waar u kunt verbeteren. Bijvoorbeeld, vergelijkbaar met de sectie met opmerkingen die we hierboven noemden voor context, wilt u misschien ook een snelle sectie 'aanbevelingen' opnemen waarin u invoert wat volgens u de volgende actie-items moeten zijn op basis van de gegevens.

voorbeeld van ppc-rapport met aanbevelingen

4. Ga in een PPC-rapportagecadans

Het is al vele malen eerder gezegd, maar zowel in marketing als in PPC is consistentie de sleutel !

Zorg ervoor dat u een regelmatig rapportageschema opstelt en u eraan houdt. Bijvoorbeeld:

 • Wekelijkse rapporten helpen u bij het aanpassen van uw tactieken en campagnes tijdens uw dagelijkse werk in het account.
 • Maandelijkse rapporten helpen u om de voortgang van uw doelen bij te houden.
 • Kwartaalrapporten helpen u te informeren over strategie-inspanningen op hoog niveau.

Of u er nu een kiest die het beste werkt voor uw bandbreedte of een combinatie van alle drie, als u zich aan een regelmatige PPC-rapportagecadans houdt, kunt u op het goede spoor blijven zonder iets door de kieren te laten glippen.

voorbeeld van selectie van ppc rapportagedatumbereik

Afbeeldingsbron

5. Controleer aan de hand van branchebenchmarks

Met PPC-rapportage kunt u zien hoe uw campagnes zich tot elkaar verhouden en welke vooruitgang u in de loop van de tijd boekt, maar het is ook belangrijk om te zien hoe uw prestatiestatistieken zich verhouden tot andere adverteerders in uw branche. Hier zijn enkele van onze vele benchmarkrapporten:

 • Conversieratiobenchmarks
 • Benchmarks voor Facebook-advertenties
 • Google Ads-benchmarks
Facebook conversieratio benchmarks

Ook op deze manier, als iets erg laag of erg hoog lijkt te zijn, kun je je baas, je klant of jezelf misschien geruststellen dat het op één lijn ligt met het branchegemiddelde.

PPC-rapportage valkuilen om te vermijden

Weten wat u niet moet doen, is net zo belangrijk als weten wat u moet doen als het gaat om PPC-rapportage. Bekijk deze PPC-rapportage-valkuilen die u wilt vermijden:

1. Focussen op de verkeerde statistieken

Uw eerste instinct zou kunnen zijn om onmiddellijk te beginnen met het evalueren van uw CPA of conversies. Zonder te begrijpen hoe je daar bent gekomen, zul je echter snel beslissingen nemen die misschien wel helpen bij die ene kernwaarde, maar niet bij je algemene doelen.

Hier leest u hoe u deze valkuil voor PPC-rapportage kunt vermijden:

Controleer alle belangrijke statistieken

Zorg ervoor dat u alle belangrijke statistieken bekijkt die van invloed zijn op uw prestaties, niet alleen die met betrekking tot uw rendement. Bijvoorbeeld, terwijl een goede klikfrequentie lijkt misschien niet uit te maken als het gaat om het aantal conversies dat u binnenhaalde, het is een enorme factor in hoe hoog u scoort op de SERP, wat onbedoeld van invloed kan zijn op uw conversies.

Kies een set

Als u niet zeker weet welke PPC-statistieken u prioriteit moet geven , begin dan met het identificeren van ten minste vijf hoofdstatistieken die het meest van belang zijn voor de algehele accountgezondheid van uw bedrijf, en houd u daaraan bij het uitvoeren van uw PPC-rapportage.

ppc rapportage dashboard voorbeeld

Afbeeldingsbron

Continu rapporteren

Net zoals het volgen van een consistent PPC-rapportageschema van vitaal belang is, is het continu rapporteren over dezelfde statistieken net zo belangrijk.

Dit zal u niet alleen helpen een beter idee te krijgen van alles wat er gaande is in uw prestaties, maar het zal het ook gemakkelijker maken om terug te kijken op historische rapporten. Als u zich de ene maand op één set PPC-rapportagestatistieken concentreert en de volgende maand op een andere, gaan uw gegevens verloren in de plot wanneer u dat rapportageverhaal in de loop van de tijd probeert te vertellen.

2. Gebruik van de verkeerde PPC-rapportagevisuals

Heb je ooit een prestatiegrafiek gezien die op het eerste gezicht verbluffende gegevens bevatte, maar toen je beter naar de cijfers keek, zag je dat er gewoon enorme gaten tussen de lijnen waren waardoor bepaalde verschillen groter of kleiner leken dan ze in werkelijkheid zijn ?

Doe dit niet! Hoewel we willen dat alle beelden ons in het beste licht schilderen, is het belangrijker dat ze zo nauwkeurig mogelijk zijn. Probeer te spelen met twee verschillende soorten grafieken met dezelfde dataset om te zien welke beter past. Als u niet zeker weet welke soorten visuals u moet gebruiken, bekijk dan online enkele voorbeelden van PPC-rapportage of bekijk hoe andere delen van uw bedrijf gegevens visueel weergeven om te vergelijken.

Bekijk dit voorbeeld van Frederick Vallaeys .

In de onderstaande afbeelding zien we de gegevens worden weergegeven in een cirkeldiagram met enorme verschillen tussen apparaten:

voorbeeld van misleidend cirkeldiagram met ppc-rapportage

Met de onbewerkte getallen uit het percentageformaat en in een tabel geplaatst, kun je echter zien dat er niet echt een enorme kloof is:

voorbeeld van ppc-rapportage per apparaat

Afbeeldingsbron

3. Meer tijd besteden aan PPC-rapportage dan aan optimaliseren

Ik geef toe, PPC-rapportage is belangrijk, maar niet zo belangrijk dat het je hele werkweek in beslag zou moeten nemen. Naast zoekwoordonderzoek neemt PPC-rapportage de meeste tijd in beslag van de dag van een adverteerder. Maar het zou niet moeten!

Door in een vroeg stadium een proces op te zetten waaraan u zich kunt houden, verspilt u geen tijd aan het raden hoe u uw rapporten elke keer moet doen. En als uw rapportagemethode elke keer exact hetzelfde is, kunt u uw PPC-rapportage stroomlijnen of zelfs automatiseren. U kunt ook gebruikmaken van online PPC-rapportagetools om deze valkuil te vermijden, waar we hierna op in zullen gaan!

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.