Wat is Schema Markup? (+6 eenvoudige typen om te gebruiken voor uw kleine bedrijf)

Leestijd: 9 minuten

Bron

Voor elke digitale marketeer die zijn SEO-prestaties wil verbeteren, kan de tijd nemen om schema.org-markeringen aan hun webpagina's toe te voegen, deze pagina's helpen om in rijke resultaten te verschijnen, die meer klikbaar en wenselijk zijn voor gebruikers.

Maar velen aarzelen om aan de achterkant van hun websites te werken. Ze weten dat schema belangrijk is, maar zien af van het toevoegen van opmaak aan hun pagina's (of standaard aan plug-ins) zonder echt te begrijpen wat schema is en hoe het kan helpen meer organisch verkeer te genereren.

wat is schema.org markup

Voor die digitale marketeers die niet bekend zijn met de meerdere beschikbare schematypen en hoe ze de zichtbaarheid van zoekmachines kunnen vergroten, behandelt dit artikel de volgende essentiële schema's:

 • Wat schema.org-opmaak is en waarom het belangrijk is voor zoekmachines.
 • Hoe schema.org kan helpen met SEO-prestaties.
 • De verschillende schematypen en hoe u de beste typen voor uw webpagina's kiest.
 • Schema-opmaak toevoegen aan een webpagina zonder een webontwikkelaar te raadplegen.

Wat is Schema-opmaak?

Schema.org-opmaak is een gedeeld vocabulaire van microdata waarmee grote zoekmachines de inhoud op webpagina's beter kunnen begrijpen.

Het schemavocabulaire omvat specifieke manieren om gegevens rond mensen, plaatsen en dingen te structureren. Wanneer Google-crawlers een specifiek schematype op hun webpagina vinden, helpt dit hen te begrijpen wat die inhoud betekent en welke soorten uitgebreide resultaten moeten worden weergegeven.

wat is schema-opmaak: voorbeeld van receptrijke resultaten

De website Schema.org schat dat slechts ongeveer 10 miljoen webpagina's gebruikmaken van schema's. In het uitgestrekte landschap van internet is dat een vrij klein percentage.

Dus die digitale marketeers die de tijd nemen om schema's aan hun pagina's toe te voegen, hebben nog meer mogelijkheden om beter te scoren dan hun concurrenten in de zoekresultaten.

Wat zijn de SEO-voordelen van Schema-opmaak?

De primaire waardepropositie van Schema-opmaak is dat het uw webpagina's in staat stelt om in rijke resultaten te verschijnen, of meer prominente SERP-plaatsingen.

Zie bijvoorbeeld de eerste pagina van de SERP's voor de zoekwoordgroep 'target'.

wat is schema-opmaak - voorbeeld van uitgebreide resultaten in SERP

In plaats van alleen het standaard SERP-resultaat met de blauwe, aanklikbare paginatitel en de bijbehorende metabeschrijving, heeft deze SERP een verscheidenheid aan rijke resultaten die ook bovenaan de pagina verschijnen.

Al deze uitgebreide resultaten worden mogelijk gemaakt door schema.org-opmaak.

Maar er zijn nog andere voordelen van het toevoegen van schema.org aan webpagina's die verder gaan dan alleen verbeterd SERP-vastgoed.

 • Hogere CTR : de gemiddelde CTR voor rijke resultaten is 58% vergeleken met 41% voor niet-rijke resultaten. Voor sommige typen uitgebreide resultaten kan de CTR oplopen tot wel 87%
 • Verbeterde targeting: als u probeert gebruikers ertoe te brengen evenementen te boeken, producten te kopen of boekingen te doen, kunnen uitgebreide resultaten u helpen doelgroepen te bereiken die dit willen doen
 • Merkbekendheid: door aan de top van en in meer prominent onroerend goed te verschijnen, kan uw merk meer erkenning krijgen
 • Ontvang een CTA van Google: sommige uitgebreide resultaten worden geleverd met CTA's zoals 'Bellen' of 'Nu ophalen', waarmee u klikken en conversies kunt genereren.

Typen Schema-markeringen en wanneer ze te gebruiken

Ongeveer een derde van de zoekresultaten van Google bevat uitgebreide resultaten. Rijke resultaten zien er niet alleen aantrekkelijker uit in de SERP's, ze bieden gebruikers ook sneller de exacte informatie waarnaar ze op zoek zijn.

Een zoeker die bijvoorbeeld 'binnentuin' in de zoekbalk typt, is waarschijnlijk op zoek naar een product waarmee hij binnen kan tuinieren.

wat is schema-opmaak: voorbeeld van productrijke resultaten

Voorbeeld van productrijke resultaten voor het trefwoord 'binnentuin'

Een zoeker die 'hoe moet je tuinieren' typt, is echter op zoek naar stapsgewijze informatie. Uiteraard vult Google die tweede reeks zoekresultaten met de "How-to" uitgebreide resultaten.

wat is schema-opmaak: voorbeeld van uitgebreide how-to-resultaten

Omdat Google het zoeken graag zo eenvoudig en gemakkelijk mogelijk maakt voor de gebruiker, is het waarschijnlijk dat Google verschillende soorten uitgebreide resultaten zal blijven toevoegen om te passen bij de verschillende soorten zoekopdrachten die mensen op internet uitvoeren.

Google heeft nu meer dan 30 verschillende soorten uitgebreide resultaten . Hier zijn enkele van de meest voorkomende die u waarschijnlijk hebt gezien in uw Google-zoekopdrachten:

 • Artikel
 • broodkruimel
 • Evenement
 • FAQ
 • Hoe
 • Vacature
 • Logo
 • Product
 • Vraag en antwoord
 • Recensiefragment
 • Video

Met product-, banen- en evenementenschema's en, sinds eerder dit jaar, onderwijssites , lijkt Google niet snel te vertragen met uitgebreide resultaten.

Dat betekent dat als uw webpagina's nog niet in rijke resultaten worden weergegeven, u talloze kansen misloopt om op te vallen ten opzichte van uw concurrentie.

Maar geen enkel bedrijf hoeft elk schematype aan zijn website toe te voegen. Uw specifieke branche en het type inhoud op uw website zullen van invloed zijn op welke schemamarkeringen het meest gunstig zijn voor uw merk.

Voorbeelden van schema-opmaak: 6 krachtige schematypen voor kleine bedrijven

Over de hele linie zijn er enkele essentiële schematypen die vrijwel elk klein tot middelgroot bedrijf zou moeten toevoegen om hun SEO-prestaties, merkzichtbaarheid en conversiepercentages te verbeteren.

Als u inhoud op uw webpagina heeft die past bij een van de onderstaande schematypen, kan uw merk waarschijnlijk baat hebben bij het toevoegen van de bijbehorende schema-opmaak aan de pagina.

1. Opmaak van organisatieschema

Verbeter merkidentiteit en bekendheid

Het organisatieschema combineert essentiële informatie over uw bedrijf of organisatie in een kennisvenster dat aan de rechterkant van de zoekresultaten wordt weergegeven.

Dit kennisvenster wordt weergegeven voor zoekopdrachten die uw merknaam bevatten.

wat is schema-opmaak: voorbeeld van organisatieschema rijk resultaat

Hier volgen enkele specifieke voordelen van het toevoegen van het type organisatieschema aan uw webpagina's:

 • Merkherkenning: omdat het organisatieschema belangrijke informatie over uw merk consolideert, zoals uw naam, logo, oprichter, locatie en services, kan het de algemene naamsbekendheid helpen verbeteren.
 • Volgen van sociale media : door links naar uw sociale-mediaprofielen te combineren in het kennispaneel, kunt u meer links naar uw sociale-mediapagina's genereren, evenals meer volgers en engagementen
 • Reputatiebeheer : voor bedrijfsmerken met veel merkherkenning en daarom veel andere mensen op internet die inhoud met hun merknaam publiceren, kan schema helpen bij reputatiebeheer – door gebruikers te helpen de informatie te vinden waarop u zich wilt concentreren en begrijpen over uw bedrijf.

2. Lokale bedrijfsschema-opmaak

Krijg meer afspraken en boekingen

Google weet wanneer een gebruiker op zoek is naar een lokaal aanbod en zal lokale bedrijven dienovereenkomstig bovenaan de resultaten rangschikken.

Omdat de meeste lokale zoekopdrachten plaatsvinden op mobiele apparaten, is het belangrijk om uw weergaven in Google Map Pack te verbeteren.

wat is schema-opmaak: voorbeeld van een rijk resultaat van een lokaal bedrijfsschema

Lokale zoekresultaten op mobiel voor "fysiotherapeuten"

Het lokale bedrijfsschema maakt het voor Google gemakkelijk om belangrijke informatie over uw bedrijf te vinden en weer te geven, zoals openingstijden, adres, telefoonnummers, en om uw beoordelingen weer te geven.

Binnen de opmaak van het lokale bedrijfsschema kunt u een actieschema met uw resultaat toevoegen, zoals 'Boek een afspraak' of 'Maak een reservering'.

Een deel van de informatie die wordt weergegeven in uitgebreide resultaten voor lokale bedrijven, wordt opgehaald uit uw Google Mijn Bedrijf- vermelding, dus zorg ervoor dat uw bedrijf uw vermelding correct heeft ingesteld en geclaimd.

Vervolgens raadde ik aan om de schema-opmaak toe te voegen aan uw startpagina, over pagina en contactpagina.

3. Opmaak voor breadcrumbs-schema

Help gebruikers (en zoekmachines) uw website-architectuur te begrijpen

Het breadcrumbs-schema helpt zoekmachines om te weten hoe de webpagina's op uw site met elkaar in verband staan. Als u veel inhoud op uw site heeft, is het breadcrumbs-schema een must-have.

wat is schema-opmaak: voorbeeld van broodkruimels rijk resultaat

Hoewel het uiterlijk van een SERP-resultaat niet drastisch verandert door broodkruimels, helpt het gebruikers en zoekmachines om te begrijpen hoe uw inhoud is georganiseerd.

Het kan helpen het aantal keren dat gebruikers terugkeren naar de zoekresultaten te verminderen, maar hen in plaats daarvan aanmoedigen om door meer pagina's van uw website te navigeren.

4. Opmaak van sitelinkschema

Geef zoekers meer opties en neem meer onroerend goed in beslag

Als het gaat om het maken van impact in de SERP's, kunnen sitelinks u helpen meer opties te bieden aan zoekers en meer ruimte in beslag te nemen.

wat is schema-opmaak: voorbeeld van een rijk resultaat voor sitelinks

Enkele van de belangrijkste voordelen van het sitelinks-schema zijn:

 • Geef gebruikers meer opties die relevant zijn voor hun zoekopdracht
 • Leid gebruikers naar uw meest converterende pagina's
 • Maak uw SERP-resultaat aantrekkelijker en klikbaarder dan andere

5. Productschema-opmaak

Laat kopers belangrijke informatie over uw producten zien

E-commercebedrijven zullen aanzienlijk profiteren door het productschema aan hun productpagina's toe te voegen.

Productschema toont gebruikers van zoekmachines belangrijke informatie over uw product in een carrousel bovenaan de SERP's.

wat is schema-opmaak: voorbeeld van rijke resultaten voor productschema's

Informatie zoals prijs, recensies of speciale acties verschijnen ook naast de afbeelding van uw product in uw uitgebreide resultaat.

Het productschema plaatst uw product centraal in de gebruikerservaring, zodat ze niet door categoriepagina's of de zoekbalk van uw e-commercesite hoeven te navigeren.

Voor uw concurrenten die het productschema niet gebruiken, zult u ze ook gemakkelijk overtreffen door in de carrousel bovenaan de pagina te verschijnen.

6. Bekijk Schema-opmaak

Laat zoekers weten dat je tevreden klanten hebt

Het beoordelingsschema is aantoonbaar een schema dat elk bedrijf zou moeten gebruiken, ongeacht hun branche.

Dat komt omdat beoordelingen zo'n belangrijk onderdeel zijn van de aankoopbeslissingen van de meeste gebruikers. Bijna 90% van de kopers kijkt naar reviews voordat ze een product kopen. Dus als je goede recensies hebt, is er geen reden om ze niet weer te geven.

In recensiefragmenten worden die gele sterren weergegeven naast het aantal recensies dat uw product, lokale bedrijf of softwareproduct heeft ontvangen.

wat is schema-opmaak: voorbeeld van uitgebreide recensieresultaten

Als u direct in de SERP-resultaten ziet dat uw bedrijf, product of service veel 4- en 5-sterrenrecensies heeft, wordt uw resultaat aantrekkelijker in de ogen van gebruikers die beoordelingen en recensies vertrouwen bij het kiezen van producten of diensten.

Schema aan uw webpagina's toevoegen

Omdat het toevoegen van schema-opmaak betekent dat u zich in de backend van hun websites moet wagen, aarzelen veel digitale marketeers om schema's toe te voegen.

Hoewel het voor beginners misschien het beste is om te worden begeleid door de hulp van een ervaren webontwikkelaar, kan iedereen schemamarkeringen aan hun webpagina's toevoegen met behulp van schematools.

Kies een indeling voor Schema-opmaak

Er zijn drie verschillende indelingen voor schema-opmaak. Deze indelingen bepalen welke eigenschappen vereist, optioneel of aanbevolen zijn in de schema-opmaak.

Geen enkele schema-indeling is beter dan een andere, maar u moet ze kennen en begrijpen om ervoor te zorgen dat uw schema correct wordt gevalideerd en in uitgebreide resultaten kan verschijnen.

 • JSON-LD : Dit formaat wordt beschouwd als het gemakkelijkst te implementeren voor beginners, omdat het annotatietype eenvoudig kan worden gekopieerd en in de kop van de webpagina kan worden geplakt.
 • RDFa : afkorting voor Resource Descriptive Framework in Attributes, u kunt deze code toevoegen aan elk HTML-, XHTML- en XML-gebaseerd document
 • Microdata : Microdata heeft andere attributen dan RDFa, maar de implementatie is vergelijkbaar.

Maak je geen zorgen als al deze codepraat je nerveus maakt. U kunt een schema op uw webpagina implementeren met behulp van tools die de code voor u genereren.

Een schema-opmaakgenerator gebruiken

Gebruik een tool voor het genereren van schema's om schema's aan uw webpagina's toe te voegen. Deze tools vereenvoudigen het toevoegen van schema-opmaak door het moeilijke deel (de codering) voor u te doen.

tool voor het genereren van zoekatlas-schema's

Schema Generator in SearchAtlas- softwaresuite

Selecteer eenvoudig welk schematype u wilt, voeg de vereiste kenmerken toe die door de tool worden gevraagd en u zult zien dat de tool uw code genereert.

De bovenstaande tool maakt gebruik van JSON-LD-opmaak, dus het enige wat u hoeft te doen is de opmaak kopiëren en plakken in de kop van uw webpagina.

voorbeeld van script van schemagenerator

Test uw schema-opmaak

U kunt vervolgens controleren of uw schema correct is geïmplementeerd met behulp van de uitgebreide resultatentest van Google.

Nadat u uw webpagina met het nieuwe schema heeft geïmplementeerd, kopieert en plakt u de url in de tool.

Google laat u weten of de pagina in aanmerking komt voor uitgebreide resultaten, voor welke resultaten deze in aanmerking komt en of er al dan niet waarschuwingen op de pagina staan.

google search console pagina schema geschiktheidscontrole

Als de pagina niet in aanmerking komt, ziet u dit:

google search console zegt pagina komt niet in aanmerking voor uitgebreide resultaten

Verbeter uw SEO, CTR en reputatie met Schema-opmaak

Als u zich niet op uw gemak voelt bij het kiezen van uw eigen schema en het zelf implementeren van de code, aarzel dan niet om samen te werken met een ervaren SEO-strateeg of webontwikkelaar om schema-opmaak op uw webpagina's te implementeren.

Maar als de kosten van het inhuren van die services u tegenhouden, kunt u deze krachtige SEO-optimalisatie zelf implementeren.

Het toevoegen van een schema aan uw website is de waarde die het op de lange termijn oplevert waard: meer zichtbaarheid, meer klikken en meer converterend verkeer.

Vraag over schema markup?

  This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.