Met verbeterde e-commercerapporten in Google Analytics (GA) kunt u verkooprapporten analyseren en het consumentengedrag volgen voor verschillende producten die u online verkoopt. Door deze rapporten strategisch te gebruiken, kunt u uw bedrijf in de loop van de tijd opbouwen en verbeteren

Leestijd: 9 minuten

Bron

Persoon die door veld en zonsondergang aan het backpacken is

Als bedrijfseigenaar vraagt u zich misschien af hoe klanten omgaan met uw e-commercewebsite. Genieten ze van de producten die u te bieden heeft of is er meer dat u zou kunnen doen om de online verkoop te stimuleren? Met verbeterde e-commercerapporten in Google Analytics (GA) kunt u verkooprapporten analyseren en het consumentengedrag volgen voor verschillende producten die u online verkoopt. Door deze rapporten strategisch te gebruiken, kunt u uw bedrijf in de loop van de tijd opbouwen en verbeteren.

De beste manier om verbeterde e-commercerapporten te gebruiken, is afhankelijk van:

Bovendien helpen verbeterde e-commercerapporten u dieper in te gaan op aankoop- en transactiegegevens voor uw bedrijf.

Voorbeelden van zaken die u kunt onderzoeken zijn:

 • Product- en transactiegegevens
 • Gemiddelde bestelwaarde
 • Conversieratio voor e-commerce
 • Tijd om te kopen en meer

Hieronder bespreken we hoe uw bedrijf kan profiteren van deze informatie. Bekijk bovendien een overzicht van de verschillende functies die u kunt gebruiken om doelen te voorspellen en meer klanten te werven.

Gerelateerd: Google Analytics en Google Search Console gebruiken om erachter te komen wat mensen naar uw website brengt

Welke bedrijven profiteren van verbeterde e-commercefuncties?

Er zijn twee soorten e-commercerapporten die GA ondersteunt: standaard en verbeterd. De standaardversie is het originele trackingrapport en is handig als u alleen gegevens nodig hebt die plaatsvinden nadat aankopen zijn gedaan (ook wel het einde van de verkooptrechter genoemd). Veel startups en kleinere bedrijven beginnen eerst met deze optie en gaan later over op Verbeterde e-commerce.

Bedrijven die het hele klanttraject van begin tot eind willen volgen, hoeven niet verder te zoeken dan Enhanced E-commerce Reports .

Deze rapporten doen alles wat standaard e-commercerapporten doen, maar met een veel breder scala aan informatie.

U kunt inzoomen op specifieke vragen, zoals:

 • Hoeveel mensen bekijken uw pagina met productdetails?
 • In welke fase van de reis laten mensen hun karren achter?
 • Genereren uw coupons en promoties een gezonde hoeveelheid inkomsten?

Meestal profiteren grotere en meer geavanceerde e-commercebedrijven meer van deze rapporten, omdat ze een breder scala aan producten hebben.

Hiermee kunnen ze zien waar ze hun productvermeldingen, marketinginvesteringen, het afrekenproces en meer kunnen optimaliseren.

Het is belangrijk op te merken dat het inschakelen van verbeterde e-commerce-functies middelen en planning vereist om aan de slag te gaan. Het is de belangrijkste reden waarom bedrijven met een beperkt budget vaak eerst voor de standaardversie kiezen.

U kunt hier meer informatie vinden over standaard e-commercerapporten om te zien of dit geschikt voor u is.

Verbeterde e-commercerapportage inschakelen

Hoewel het voor bedrijven geweldig is om deze hoeveelheid informatie binnen handbereik te hebben, vereist het wel een meer geavanceerd begrip van technische knowhow (zoals codering en javascript). Dit komt omdat u trackingcodes moet implementeren voor elke pagina van uw site die u wilt bijhouden.

Bovendien kunnen alleen geselecteerde e-commerceplatforms van derden (inclusief WooCommerce) integreren met de Enhanced Ecommerce Plugin.

Dus het inhuren van een ervaren webontwikkelaar om de zaken soepeler (en efficiënter) te laten verlopen, is hier een belangrijke aanbeveling.

Maar als je de technische vaardigheden hebt om het zelf te maken, kun je deze handige gids van Neil Patel raadplegen om aan de slag te gaan.

Zodra alle codering en het bijhouden van pagina’s op hun plaats zijn, kunt u de weergave Verbeterde e-commerce in GA inschakelen door naar Beheerder > E-commerce-instellingen (in de kolom ‘Weergave’) te gaan. Google heeft ook een gedetailleerde stapsgewijze handleiding die u kunt raadplegen om dit gemakkelijk te bereiken.

E-commerce instellen

Als je net begint, kun je ook experimenteren met een demo-GA-account om een idee te krijgen hoe het werkt. Houd er rekening mee dat u de Universal Analytics-versie van GA moet gebruiken om mee te kunnen doen. Maar het is een goede gewoonte om door de verschillende functies te bladeren om te zien of dit de juiste keuze is voor uw bedrijf.

Een snel overzicht van de verbeterde e-commercerapporten

Tabbladen Conversies en E-commerce in GA-navigatiemenu

Nu we de voor- en nadelen van deze plug-in kennen, gaan we dieper in op de specifieke rapporten die deze te bieden heeft. U kunt naar de uitgebreide e-commercerapporten navigeren door op het tabblad ‘Conversies’ in het GA-menu aan de linkerkant te klikken en vervolgens naar ‘E-commerce’ te scrollen.

Overzichtsrapport

In het gedeelte ‘Overzicht’ begint u met een dashboard met de volgende informatie:

 • Inkomsten en conversiepercentages
 • Transacties
 • Marketing (campagnes, promoties, coupons, aansluiting)
 • Productprestaties (topverkopers/lage verkopers)

U kunt deze pagina zien als een soort bedrijfsgezondheidsrapport, samen met aanvullende gegevens over hoe uw gebruikers omgaan met uw pagina.

Overzichtsrapport

Rapport over winkelgedrag

Rapport over winkelgedrag

Het rapport Winkelgedrag is waar u heen gaat als u wilt zien hoe uw klanten zich door de verkooptrechter bewegen. Het geeft details over hoe uw nieuwe en terugkerende bezoekers omgaan met uw site, op basis van sessies die afkomstig zijn van:

 • Productweergaven: hoge productweergaven met lage afrekenpercentages kunnen erop wijzen dat u uw productvermeldingen beter moet optimaliseren. Werk samen met uw inhoudsteam om te zien hoe u uw vermeldingen kunt verbeteren met toegevoegde tutorials, video’s of recensies.
 • Toevoegen aan winkelwagentje: een hoog percentage toe te voegen aan winkelwagentje met een laag afrekenpercentage kan duiden op een probleem met uw prijsstelling. Werk samen met uw marketingafdeling om betere promo’s op te stellen en bekijk de prijzen van concurrenten om te zien of u aanpassingen moet maken.
 • Afrekenen: als uw afrekenpercentage laag is, moet u mogelijk het afrekenproces beter optimaliseren. Werk samen met uw webontwikkelaar om het proces voor klanten eenvoudiger en gebruiksvriendelijker te maken.

Deze drie indicatoren helpen u een beter beeld te krijgen van waar uw gebruikers vastlopen in de klantreis. Gebruik de gegevens die u hier verzamelt om doelen te stellen voor uw team en het algehele bedrijf.

Gerelateerd: 10 tactieken om impulsaankopen om te zetten in steenkoude verkopen

Rapport over betalingsgedrag

Rapport over betalingsgedrag

Het rapport Afrekengedrag is vergelijkbaar met het rapport Winkelgedrag, behalve dat het zich meer concentreert op de verschillende fasen van uw afrekenproces. U kunt deze gegevens gebruiken om te zien in welke fase van het afrekenproces uw gebruikers hun winkelwagentje verlaten.

De meeste e-commercebedrijven hebben meerdere stappen die klanten moeten invullen voordat hun transactie is voltooid. Maar het is mogelijk dat uw publiek ook de voorkeur geeft aan een methode van één pagina. U kunt met uw ontwikkelaar samenwerken om aangepaste labels te configureren voor elk van uw afrekenstappen onder Beheer > Weergeven > E-commerce-instellingen .

Mogelijke aandachtspunten om in de gaten te houden zijn:

 • URL-problemen: ongerechtvaardigde omleidingen of paginalinks die er onbetrouwbaar uitzien, kunnen een klant ervan weerhouden om door te gaan met een transactie. Zorg ervoor dat al uw links correct werken en optimaliseer uw betaalpagina’s zodat klanten weten dat uw site veilig te gebruiken is. GoDaddy Payments biedt gestroomlijnde verificatie en geavanceerde codering om jou en de persoonlijke gegevens van je klant te beschermen.
 • Betalingspagina’s : als u een hoog verlatingspercentage op uw betalingspagina opmerkt, kan dit betekenen dat het tijd is om te analyseren hoe efficiënt deze is. Kies voor functies die het proces gemakkelijker maken met zaken als betalen met één klik of zoek mobielvriendelijke oplossingen die het proces soepeler laten verlopen op verschillende apparaten.
 • Specifieke klantvoorkeuren: de manier waarop uw publiek omgaat met uw afrekenproces kan verschillen van hoe ze omgaan met andere e-commercesites. De beste manier om erachter te komen wat het beste werkt voor uw publiek, is door A/B-testen uit te voeren. Dit kan helpen bepalen of uw klanten de voorkeur geven aan zaken als afrekenen met één of meerdere pagina’s.

Neem bij twijfel contact op met uw webontwikkelaar en UI/UX-team om te zien hoe u uw afrekenproces beter kunt optimaliseren met behulp van de gegevens die uit dit rapport zijn verzameld.

Productprestatierapport

Productprestatierapport

Het productprestatierapport is een geweldige manier om te zien hoe goed uw producten het doen als het gaat om verkoop en klantinteractie. U zult zien dat het rapport is gescheiden door verkoopprestaties en winkelgedragstatistieken.

Verkoopprestaties

Statistieken onder deze categorie geven u een uitsplitsing van de verkoop per product, SKU, categorie of merk. U kunt deze verschillende weergaven vinden en schakelen in de primaire dimensiebalk onder de grafiek bovenaan.

Elke weergave geeft u informatie met behulp van de onderstaande statistieken:

 • Productinkomsten
 • Unieke aankopen
 • Hoeveelheid
 • Gemiddelde prijs
 • Gemiddelde hoeveelheid
 • Bedrag van productterugbetaling

Als je wat verder wilt duiken, kun je een secundaire dimensie toevoegen via het vervolgkeuzemenu onder de balk Primaire dimensie.

Dit zal dienen als een soort filter dat u andere inzichten laat zien, zoals:

Gebruik deze informatie om u te helpen prioriteit te geven aan de gebieden die uw conversieratio het meest kunnen verhogen.

Winkelgedrag

Deze categorie statistieken toont u het aantal klanten dat producten aan hun winkelwagentje toevoegt in vergelijking met het aantal mensen dat hun aankoop voltooit.

Deze twee statistieken zijn gecategoriseerd op:

 • Tarief van winkelwagen tot detail
 • Tarief van aankoop tot detail

Het gemiddelde percentage bovenaan elke kolom is een goede indicator om als referentie te gebruiken bij het bekijken van de cijfers voor elk product. GA toont u automatisch een lijst met de best presterende bovenaan. Maar als u producten met lager dan gemiddelde aantallen wilt bekijken, kunt u een filter toevoegen door op de knop Geavanceerd boven aan de metrische kolommen te klikken.

Bekijk voor meer informatie over filters deze GA-zelfstudie waarin het nog verder wordt opgesplitst.

Verkoopprestatierapport

Verkoopprestatierapport

Het verkoopprestatierapport is wat u zult gebruiken wanneer u uw verkopen over een bepaalde periode wilt volgen. U kunt het datumbereik dat u wilt bekijken aanpassen door op het vervolgkeuzemenu in de rechterbovenhoek te klikken. Onder het vervolgkeuzemenu heeft u opties om de visuele grafiek te bekijken op basis van dag, week of maand.

Deze informatie zal u helpen een gevoel van verkoop te krijgen op basis van twee dimensies:

 • Transactie-ID: Dit vertegenwoordigt de aankoopinformatie van een specifieke transactie. Het is meestal gekoppeld aan uw e-commerce winkelplatform en werkt samen met uw CMS.
 • Datum: als u dit rapport op datum sorteert, ziet u automatisch de datums met de hoogste verkopen.

Als u op de aankoop-ID of het datumnummer klikt, ziet u de omzet- en hoeveelheidsstatistieken van producten die binnen die transactie of datum zijn verkocht.

Wanneer u zich op de hoofdoverzichtspagina bevindt, ziet u andere statistieken, zoals:

 • Winst
 • Belasting
 • Verzending
 • restitutiebedrag
 • Hoeveelheid

U kunt dit rapport gebruiken om hoge transactiedatums of datums met hoge verkooppieken in bepaalde producten (zoals seizoensartikelen) vast te stellen. Hierdoor kunt u uw marketinginspanningen (denk aan coupons en promoties) concentreren op die specifieke gebieden.

U kunt dit rapport echter ook gebruiken om u te helpen de verkopen met een lagere trend te targeten door uw productaanbod op te schalen of naar nieuwe markten te gaan (wereldwijd gaan kan helpen ).

Productlijst prestatierapport

Productlijst prestatierapport

Met het prestatierapport Productlijst kunt u gegevens bekijken voor specifieke groepen of categorieën die u voor producten op uw e-commercewebsite heeft vermeld. Met deze momentopname kunt u zien welke producten goed presteren en welke kunnen profiteren van aanvullende optimalisatie.

Net als het rapport Afrekengedrag kunt u samenwerken met uw webontwikkelaar om uw groeperingen aan te passen zoals u dat wilt.

Hier zijn drie verschillende manieren waarop de meeste e-commercebedrijven hun producten groeperen:

 • Categorieën: Merken kunnen een breed scala aan producten onderverdelen in categorieën die doorgaans te vinden zijn in een navigatiemenu. Een modemerk kan zijn producten bijvoorbeeld indelen op handtassen, jurken en schoenen.
 • Zoekresultaten: u kunt een lijst maken waarin alle producten worden gecategoriseerd die worden weergegeven wanneer iemand specifieke zoekwoorden in een zoekopdracht typt.
 • Gerelateerde producten: Deze lijst kan worden gemaakt om add-ons of voorgestelde items weer te geven op een pagina met productdetails.

Zodra u uw lijsten hebt geconfigureerd zoals u ze wilt, kunt u uw toppresteerders vergelijken met uw laagpresteerders met behulp van specifieke filters in de geavanceerde instellingen.

Waarom het er allemaal toe doet

Het opzetten van de plug-in voor verbeterde e-commerce kost wat tijd en geld, maar het is de investering op de lange termijn zeker waard.

De rapporten in Enhanced E-commerce bieden u een breed scala aan informatie die het hele klanttraject volgt.

Het staat vol met inzichten over kansen voor uw bedrijf, samen met belangrijke succesgebieden.

Onthoud dat alles wat de klantervaring handiger en gebruiksvriendelijker maakt, uw algehele verkoop- en conversiepercentages zal helpen verhogen.

Doe je onderzoek, analyseer de resultaten en werk samen met je team om doelen aan te pakken die kunnen helpen om je e-commercebedrijf succesvol te laten groeien.

Het bericht De verbeterde e-commercefuncties van Google Analytics gebruiken om meer klanten te werven verscheen eerst op GoDaddy Blog .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.