CMO's handboek voor het bouwen van geweldige marketingteams

Leestijd: 4 minuten

Bron

30 seconden samenvatting:
  • Het bouwen van effectieve marketingteams en het stimuleren van teamwork vereist een top-down benadering
  • Door uw leiders in staat te stellen leiding te geven, kan succes op de lange termijn worden bevorderd, terwijl leiders worden geïnspireerd om opnieuw te bedenken wat mogelijk is
  • Om flexibele besluitvorming mogelijk te maken, moeten marketeers bepalen welke activiteiten ze intern moeten houden, welke ze moeten automatiseren en welke ze moeten uitbesteden

Hoe bouw je echt effectieve marketingteams? In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gebeuren ze niet zomaar vanzelf. Hoewel er geen tekort is aan getalenteerde marketeers, merk je niet altijd dat ze er alles aan doen om een merk te pushen naar waar het moet zijn. Zonder het juiste kader en de juiste communicatie kunnen zelfs de slimste marketeers tekortschieten.

Het bouwen van effectieve marketingteams vereist een top-down benadering. Door eerst met het leiderschapsteam te beginnen, kunnen alle teamleden gemeenschappelijke doelen en overeengekomen best practices delen. Te veel CMO's proberen hun teams alleen te managen, maar ik heb ontdekt dat je met een geweldig wereldwijd team (zoals ik bij CFA Institute!)

Ik schreef eerder dit jaar een artikel op LinkedIn, ' Laat je leiders leiden ', waarin ik Peter Drucker citeerde die zei:

"Leiderschap is iemands visie naar een hoger niveau tillen, iemands prestaties naar een hoger niveau tillen, een persoonlijkheid opbouwen die verder gaat dan zijn normale beperkingen."

Om die reden zit er tenslotte ook geen 'ik' in 'team'.

Wanneer leiders leiden, delen ze hun visie, opwinding en passie om hun volgers te motiveren. Goede leiders geven het goede voorbeeld, geven hun teams een beeld van wat mogelijk is en inspireren hen om op te staan en eigenaarschap te nemen.

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw team te ondersteunen, zowel wereldwijd als lokaal, en om de juiste soort ondersteuning om hen heen te bouwen voor succes op de lange termijn.

1. Omarm een flexibele mindset

Het belangrijkste dat u moet hebben, is een raamwerk dat flexibel genoeg is om uw team te ondersteunen.   Flexibiliteit is van cruciaal belang, vooral omdat veel mensen na de pandemie weer aan het werk gaan en nieuwe schema's krijgen. Veel mensen vinden een nieuw ritme en als leider moet je de juiste mentaliteit hebben om de behoeften van je team te begrijpen en een directe koers uit te zetten. Tegelijkertijd moet je je team ook voldoende ruimte geven om te improviseren, de bal te pakken en te rennen, en te doen wat ze denken dat goed is – natuurlijk, wetende dat ze gesteund zullen worden.

Wereldwijd betekent dit het creëren van duidelijke en consistente communicatielijnen en het onderweg bereiken van gedeelde doelen en mijlpalen. Op lokaal niveau betekent dit dat je je team de ruimte moet geven om het marketingdoek te schilderen zoals ze denken dat het geschilderd moet worden – want als je de bal niet in hun handen legt, verlies je hun motivatie en zullen ze de weg kwijt. Er is een delicaat evenwicht tussen totale lokale empowerment en een consistent wereldwijd merk, dus beschouw dit als een constant 'werk in uitvoering'.

2. Zorg voor duidelijke richtlijnen voor besluitvorming

Je moet altijd een idee hebben van wie welke beslissingen mag nemen. Je kunt niet elke beslissing aan de top laten nemen – tenminste niet als je wilt slagen. Als je die set eenmaal hebt, kunnen je teams autonoom en samenhangend bewegen om strategieën uit te voeren en de visie van het merk te promoten, zonder dat één persoon een knelpunt vormt.

Meer in het algemeen moeten marketeers bepalen welke activiteiten ze intern moeten houden, welke ze moeten automatiseren en welke ze moeten uitbesteden. Geen van deze beslissingen kan alleen door marketing worden genomen, ze moeten functieoverschrijdend zijn. Wanneer marketing nauw samenwerkt met andere functies om belangrijke beslissingen uit te voeren, kan het organisatorische obstakels vermijden en dingen veel sneller en effectiever gedaan krijgen dan in het verleden.

3. Stel merkrichtlijnen op

Het is misschien vanzelfsprekend, maar je hebt een gezonde set merkrichtlijnen nodig die iedereen begrijpt en waar iedereen het mee eens is. Dat is een groot deel van cohesie. Want zonder richtlijnen maakt het niet uit hoe snel je kunt bewegen, want je merk zal overal zijn.

Uw regio's moeten ook worden ingesteld. Teams moeten een duidelijk begrip hebben van:

  1. Hoeveel budget wordt toegewezen?
  2. Welke tools hebben ze al tot hun beschikking?
  3. Welke partnerbanden zijn er al en hoe kunnen deze het beste worden benut?

Nogmaals, zonder dat komt uw marketingapparaat tot stilstand. Zelfs als je elk ander deel van het raamwerk op zijn plaats hebt, zal de strategie van je merk bestaan uit een reeks steken in het duister die geen consistentie of overtuigingskracht hebben.

Onthoud dat dit geen "eenmalige" oefening is. Elke dag moet je als leider samenwerken om de lokale/globale balans goed te krijgen, blijf je aanpassen en verschuiven en onthoud altijd dat het bouwen van geweldige teams inderdaad een teamsport is!

Hoe heb je je marketingteams sterker gemaakt? En wat kunnen we leren van uw successen? Laat hieronder een reactie achter.

Michael Collins is CMO en Managing Director van CFA Institute .

Abonneer u op de ClickZ-nieuwsbrief voor inzichten in het veranderende marketinglandschap, prestatiemarketing, klantervaring, thought leadership, video's, podcasts en meer.

Ga met ons in gesprek op LinkedIn en Twitter .

De post CMO's handboek voor het bouwen van geweldige marketingteams verscheen eerst op ClickZ .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.