Hoe u uw bedrijf brandt: 7 stappen van een merkeigenaar

Leestijd: 8 minuten

Bron

Als slimme ondernemer of marketeer vraagt u zich waarschijnlijk af: wat kan ik doen om mijn merk te onderscheiden van een eindeloos lange lijst van moordende concurrenten?

Het korte antwoord is branding.

hoe u uw bedrijf brandt: merkacrostichon

Of u nu actief uw merkidentiteit beheert of niet, het bestaat. En de kans dat u de ideale keuze voor uw potentiële klanten wordt, hangt af van hoe sterk en betrouwbaar uw merk is. Het creëren van een logo en die pakkende slogan is niet genoeg, maar slechts het begin. Om op te vallen, moet u verder gaan dan deze en essentiële elementen opnemen die uw bedrijf enkele jaren vooruit definiëren.

In dit bericht behandelen we:

 • Waarom het belangrijk is om uw bedrijf te brandmerken.
 • Hoe u uw bedrijf brandt in zeven stappen.
 • Voorbeelden van sterke merken en wat we daarvan kunnen leren.

Waarom is het belangrijk om uw bedrijf te brandmerken?

Ongeacht de grootte, alle soorten organisaties moeten investeren in branding om relevant te blijven. Als u zich nog steeds afvraagt waarom u uw bedrijf zou moeten promoten, zijn hier enkele voordelen die u kunt behalen.

1. Onderscheid uw bedrijf van concurrenten

Met de talloze bedrijven die soortgelijke diensten of producten, op te vallen kan een uitdaging zijn. Dat is waar branding om de hoek komt kijken. Uw waarden, verhaal, merkbelofte en andere activa bieden mogelijkheden om uw uniekheid te laten zien. Als u hiervan gebruikmaakt om een verschil te maken, kunt u zich onderscheiden van uw concurrenten.

2. Word herkenbaarder

Een ander voordeel van investeren in een consistente merkinspanning is om uw merk gedenkwaardiger te maken. Wanneer klanten uw bedrijf kunnen identificeren op basis van fysieke, visuele, auditieve elementen, kweekt dit bekendheid. Dit bevordert het vertrouwen, waarop 81% van de klanten vertrouwt om een aankoopbeslissing te nemen . Merkherkenning kan ook van invloed zijn op hoe klanten uw inhoud, e-mails of advertenties onthouden en ermee omgaan.

hoe u uw bedrijf kunt brandmerken: afbeelding van merkkennis

Afbeeldingsbron

3. Bouw aan klantloyaliteit

Krachtige merken hebben vaak een trouwe klantenkring, maar dat gebeurt niet zomaar. Het komt voort uit het leveren van unieke ervaringen en berichten waarmee hun publiek zich kan identificeren om een band te vormen. Met deze emotionele band heeft u meer klanten die uw bedrijf steunen en hun positieve ervaringen delen. Dit voordeel kan leiden tot herhalingsaankopen, minder klantenverloop en meer verwijzingen via mond-tot-mondreclame.

4. Werknemers werven en behouden

Volgens LinkedIn zullen bedrijven met een sterk werkgeversmerk 1-2 keer sneller 50% meer gekwalificeerde kandidaten aantrekken dan andere. Ook zullen ze werven tegen 50% minder cost per hire. Als u naar uw huidige en voormalige werknemers gaat, beïnvloedt hun ervaring en hoe zij het woord verspreiden, uw reputatie op de werkplek en de retentiepercentages van werknemers.

Of u nu bekwame ontwikkelaars en andere gespecialiseerde functies wilt inhuren of uw beste talent uit de buurt van concurrenten wilt houden, het actief beheren van uw merk is geen optie. Het is een noodzaak.

Hoe u uw bedrijf brandt in 7 stappen

De eerste stap voor het brandmerken van uw bedrijf is om te begrijpen wie uw potentiële klanten zijn .

1. Identificeer je publiek

Er zijn een paar stappen in dit proces.

Analyseer uw huidige klantenbestand

Bestaande klanten zijn een goudmijn aan informatie, omdat ze weten wat indrukwekkend is of ontbreekt in uw merk. Ontdek hun interesses en behoeften.

U kunt klanten rechtstreeks betrekken door middel van telefoontjes en enquêtes of ze bestuderen om antwoorden te vinden. De kans is groot dat u gemeenschappelijke kenmerken of patronen zult vinden die u zullen helpen uw doelgroep te definiëren.

Marktonderzoek uitvoeren

Marktonderzoek kan u helpen trends, kansen, klantvoorkeuren, koopgewoonten en gesprekken over uw merk of anderen te ontdekken. Het is ook een effectieve manier om informatie over uw concurrentie te verzamelen. Let op wie hun klanten zijn, voorkeurskanalen, interesses, enz. Relevante sociale-mediakanalen, beoordelingssites, brancheforums of vraag-en-antwoordsites zoals Reddit zijn geweldige plaatsen om uw onderzoek te starten.

Koperspersona's maken

Groepeer klanten op basis van patronen of gemeenschappelijke eigenschappen die je ontdekt en vertegenwoordig ze met een persona. Neem demografische, psychografische, gedrags- en geografische details op. De naam van een persona die een groep bouwvakkers met overeenkomsten beschrijft, kan bijvoorbeeld Building Ben zijn. Hij zou kunnen zijn:

 • 45 jaar oud.
 • Een vader van twee kinderen.
 • Gevestigd in San Francisco.
 • Eigenaar van Hammer River Construction met een team van zes.
 • Liefhebber van betrouwbaar maar innovatief bouwgereedschap.

De lijst gaat maar door. Het gaat erom dat je de cruciale details opneemt.

2. Creëer uw waardepropositie

Uw waardepropositie is uw merkbelofte. Het is meer dan een slogan of een slogan. Een UVP beschrijft hoe uw oplossing de problemen van uw ideale klanten beter kan oplossen dan concurrenten. Denk aan het volgende om een krachtige waardepropositie op te stellen:

Creëer een uniek verkoopvoorstel met antwoorden op deze vragen met behulp van de stem van uw klanten. Communiceer voordelen, wat u van plan bent te leveren en waarom zij u zouden moeten verkiezen boven concurrenten. Blijf bij de waarheid zonder onnodige hype.

hoe u uw bedrijf kunt brandmerken - hotjar-waardepropositie

3. Bepaal je missie en kernwaarden

Waarom bestaat uw bedrijf? Uw missie beantwoordt deze vraag. Om een krachtige missie te schrijven, beschrijf je het doel van je bedrijf, wie je klanten zijn, de producten of diensten die je levert en hoe je het doet. Vat dit in een paar woorden samen om het onvergetelijk te maken. Hier is een voorbeeld van een missieverklaring.

" Core Systems ontwerpt en produceert de beste industriële en militaire computerproducten op basis van de specificaties van onze klanten. Onze toewijding om de beste service te bieden tijdens het ontwerp- en engineeringproces is wat ons onderscheidt van de rest."

De volgende zijn uw kernwaarden. Het zijn principes die uw doelen, missie en visie bepalen. Deze overtuigingen vormen uw bedrijfscultuur, die vervolgens de perceptie van belanghebbenden beïnvloedt. Daarom zal het gebruik van generieke woorden die niet definiëren waar uw bedrijf voor staat alleen maar leiden tot een tegenstrijdig merkimago. Wees in plaats daarvan specifiek, gebruik uw eigen woorden en zorg ervoor dat de hele organisatie deze principes belichaamt.

Hier is een lijst met meer dan 200 kernwaarden om u te inspireren.

4. Definieer uw merkpersoonlijkheid

hoe u uw bedrijf brandt - kleur emotiegids

Afbeeldingsbron

Uw merkpersoonlijkheid is , net als die van een individu, een combinatie van kwaliteiten die uw organisatie laat zien. Idealiter zullen deze kenmerken mensen naar uw bedrijf trekken en hun percepties vormen. Daarom kan een persoonlijkheid die resoneert met uw klanten u helpen een emotionele band op te bouwen en u te onderscheiden van concurrenten.

Denk na over de kwaliteiten die u graag zou associëren met uw merk. Wil je gezien worden als visionair, competent of charismatisch? Kies je eigenschappen en de stem waarmee je communiceert. Als uw merkpersoonlijkheid bijvoorbeeld robuust is, kan uw merkstem zelfverzekerd en sterk zijn.

Deze lijst met emotionele woorden en zinnen kan je hierbij helpen.

5. Creëer merkactiva

De volgende stap is het kiezen van de elementen die uw bedrijf identificeren. Enkele voorbeelden zijn kleuren, lettertypen, verpakkingen, slogan en uw logo. Bepaalde kleuren roepen specifieke emoties op en brengen betekenissen over. The Logo Company suggereert bijvoorbeeld dat rood het energieniveau verhoogt, geel optimisme en paars de verbeelding activeert.

hoe u uw bedrijf kunt brandmerken - grafiek van verschillende merkpersoonlijkheden

Afbeeldingsbron

Welk logo, kleurenschema en stijl u ook kiest om uw bedrijf te brandmerken, zorg ervoor dat het onderscheidend en gemakkelijk herkenbaar is. U kunt samenwerken met professionals en brandingexperts om optimale resultaten te behalen.

6. Integreer ze in al je kanalen

Nu zijn uw brandingelementen klaar, verdeel ze over uw kanalen. U kunt bijvoorbeeld visuele middelen zoals uw logo, kleuren en lettertypen in al uw berichten opnemen. Een langere versie van uw missieverklaring kan dienen als uw merkverhaal op de Over ons- pagina.

Hoewel je kernwaarden meestal binnen je website blijven, kun je klanten en potentiële medewerkers ook informeren over waar je voor staat door middel van merkvideo's en posts. Houd er rekening mee dat branding een continu proces is zolang uw bedrijf bestaat.

7. Wees consistent

Volgens MarketingNutz duurt het tot 5-7 merkimpressies voordat een persoon uw merk kan herinneren. Van de website tot social media kanalen en offline interacties met klanten, branding moet consistent zijn. Creëer merkrichtlijnen om de samenhang te versterken.

Is jouw merkstem jeugdig en casual op socials? Dan hoef je niet stijf te zijn over je blogs. Uw klanten moeten weten wat ze kunnen verwachten of voelen zodra ze uw inhoud, logo's of andere merkmiddelen zien. Consistentie zorgt voor bekendheid, vertrouwen en loyaliteit. Deze gevoelens weerspiegelen succesvolle branding.

Voorbeelden van bedrijven met een sterke merkidentiteit

Laten we eens kijken naar enkele bestaande bedrijven met een sterke merkidentiteit en tips die u voor uw bedrijf kunt gebruiken.

1. Drift

Drift, een populair conversatiemarketingplatform, probeert opnieuw te definiëren hoe B2B-verkoopgesprekken plaatsvinden. Met zijn leiderschapsprincipe ''Stel de klant centraal in alles wat je doet'', richt het bedrijf zich op snelle mens-tot-mens interactie.

Via Drift kunnen bedrijven in realtime gepersonaliseerde gesprekken met klanten voeren in plaats van via de traditionele wrijvingsgevoelige methode van leadformulieren en eindeloze e-mails.

hoe u uw bedrijf brandt: voorbeeld van driftbranding

Het bedrijf maakt zijn klantgerichte waarden waar door op dezelfde manier met zijn klanten om te gaan. Drift's belangrijkste kenmerken zijn van de mens, speels en vet. Dit is zichtbaar in de herkenbare webinars, blogs en marketingmateriaal die via verschillende kanalen worden geleverd met deskundige maar jargonvrije woorden.

Belangrijkste afhaalmaaltijden : Uw waarden en UVP zijn niet alleen woorden. Het zijn beloften en acties die de hele organisatie moet waarmaken.

2. Zopa

Fintech-bedrijven zijn meestal een tikkeltje te serieus, maar Zopa springt er ver uit. Zopa biedt spaargelden met een vaste looptijd en peer-to-peer-leningen aan klanten in het hele VK.

hoe u uw bedrijf kunt brandmerken - voorbeeld van zopa-merkidentiteit

Afbeelding

Het merk levert educatieve en vermakelijke financiële inhoud aan volgers op een eigenzinnige, humoristische maar professionele manier. Het maakt hun inhoud gemakkelijk verteerbaar, zelfs voor een niet-financieel geletterd publiek. Ook handhaaft het bedrijf een consistent toon- en kleurenschema van hun sociale accounts naar hun website.

Belangrijkste afhaalmaaltijden : wees niet bang om een persoonlijkheid te verkennen die misschien niet populair is binnen uw niche. Zolang het redelijk is en er een is waar uw klanten zich mee kunnen identificeren, probeer het eens. Terwijl u toch bezig bent, moet u uw publiek niet verwarren met vluchtige veranderingen. Blijf consequent.

3. ASOS

Het e-commerce merk ASOS omschrijft zichzelf als authentiek, dapper, creatief en gedisciplineerd. Al deze kwaliteiten zijn zichtbaar in de koopwaar en inhoud. ASOS heeft als doel '''s werelds nummer één bestemming te worden voor modeminnende 20-plussers'.'

hoe merk je je bedrijf - asos

Dit verklaart waarom de inhoud brutaal, jeugdig en boeiend is. Van de missieverklaring tot de Twitter-bio en reguliere berichten, de berichten komen overeen met een merk dat millennials en oudere generatie Z's bedient. De respons die ze krijgen, laat duidelijk zien dat de inhoud resoneert met het publiek.

hoe u uw bedrijf brandt: asos op sociale media

Belangrijkste afhaalmaaltijden: de kracht van herkenbare inhoud is enorm. Begrijp uw doelgroep en maak boeiende inhoud die kan helpen gevoelens op te roepen en een relatie met klanten op te bouwen.

Volg deze stappen om uw bedrijf te brandmerken

Zoals u kunt zien, hoeft het opbouwen van uw merk niet overweldigend of duur te zijn. De meeste van deze tips kosten weinig tot niets. U kunt beginnen met een klein budget en vervolgens uw merkinspanningen opschalen naarmate uw bedrijf groeit. Volg deze zeven eenvoudige stappen om uw bedrijf te brandmerken:

 1. Identificeer uw doelgroep
 2. Creëer uw waardepropositie
 3. Bepaal je missie
 4. Definieer uw merkpersoonlijkheid
 5. Merkactiva maken
 6. Integreer ze in al je kanalen
 7. Wees consistent.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.