Wat nieuwe inhoud echt betekent voor Google (+hoe het te maken)

Bron

We horen vaak dat het hebben van nieuwe inhoud uw SEO kan helpen, maar het is niet zo gebruikelijk voor ons om een overzicht te zien van wat nieuwe inhoud precies betekent en hoe belangrijk het is voor de rangschikking.

Dus in dit bericht gaan we het hebben over:

 • Wat inhoudsversheid is en hoe het wordt gemeten.
 • Wanneer inhoudsversheid een rankingfactor is.
 • Hoe u weet wanneer het tijd is om inhoud te vernieuwen.
 • Hoe u uw versheidsscore kunt verbeteren.

Wat is verse inhoud?

Nieuwe inhoud verwijst naar recent gepubliceerde, bijgewerkte of herschreven inhoud. Google en zijn gebruikers waarderen nieuwe inhoud omdat de kans groter is dat deze nauwkeurig is.

Sinds de update van het versheidsalgoritme in 2011 zorgen zoekopdrachten voor trending of tijdgevoelige zoekwoorden ervoor dat Google prioriteit geeft aan nieuwere pagina's met de meest actuele informatie. De versheidsupdate had voor 35% van de zoekopdrachten gevolgen voor ten minste één resultaat op de pagina.

We kunnen vier datums identificeren die zijn gekoppeld aan elke URL die online is gepubliceerd:

 • Gepubliceerd: wanneer de pagina is geüpload op de website.
 • Geïndexeerd: wanneer de crawlers de pagina voor het eerst ontdekten en aan Google Zoeken toevoegden.
 • Laatste crawl: wanneer de pagina voor het laatst door die bots is gecrawld.
 • Aangepast: wanneer de laatste wijziging aan de pagina is aangebracht.
URL-inspectie van Google Search Console

Als een pagina na de eerste crawl wordt bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd, geeft de gepubliceerde tijd aan wanneer de pagina voor het laatst is bewerkt door de website. Als de pagina wordt bijgewerkt zonder opnieuw te publiceren, wordt deze weergegeven als gewijzigde tijd.

pagina gewijzigde tijd metagegevens

Hoe meet Google de versheid van inhoud?

Volgens Moz schat Google de versheid van uw inhoud op basis van vele factoren, waaronder:

 • Aanvangsdatum pagina: de datum waarop deze door Google is geïndexeerd.
 • Hoeveelheid wijziging op de bijgewerkte pagina: Grote wijzigingen duiden op meer versheid.
 • Aantal wijzigingen in de kerninhoud van de pagina: Wijzigingen in de hoofdtekst voegen meer frisheid toe dan het aanpassen van de datum/tijd-tags.
 • Snelheid van paginawisseling: frequente wijzigingen op de pagina duiden op meer versheid.
 • Snelheid van het maken van nieuwe pagina's: websites die vaker nieuwe pagina's toevoegen, kunnen een hogere versheidsscore krijgen.
 • Versheid van backlinks naar de pagina: Links van sites met hoge versheidsscores kunnen die van u verbeteren.
inhoud versheid score factor: versheid van backlinks

Afbeeldingsbron

Is de versheid van inhoud een Google-rangschikkingsfactor?

De versheidsfactor bestaat niet in een vacuüm. Het is eerder een van de vele factoren of vertrouwenssignalen die beide zoekalgoritmen gebruiken voor het rangschikken en gebruikers overwegen voordat ze op een van de resultaten klikken. En aangezien versheid voor bepaalde zoekopdrachten relevanter is dan voor andere, moet de vereiste voor nieuwe inhoud altijd worden beoordeeld op basis van uw primaire zoekwoord.

Verse versus "niet-vernieuwde" zoekopdrachten

Querycategorieën waarvoor Google nieuwe inhoud zoekt, zijn onder meer:

 • Recente gebeurtenissen (bijv. een play-offwedstrijd)
 • Hot topics (bijv. de update van de paginatitel van Google – trending op het moment van dit bericht).
 • Terugkerende evenementen en rapporten (bijv. presidentsverkiezingen, jaarlijkse conferenties).
 • Doorlopende maar altijd veranderende informatie (bijv. productrecensies).

Querycategorieën waarbij recentheid geen grote invloed heeft op de nauwkeurigheid van de informatie, kunnen zijn:

 • Voedsel recepten
 • Historische feiten
 • Brede onderwerpen
 • Altijdgroene onderwerpen

Laten we een paar voorbeelden bekijken.

Nieuwe vragen

Iemand die geïnteresseerd is in het lezen over e-commercetrends, zal waarschijnlijk op zoek zijn naar de nieuwste trends in de e-commerce-industrie, niet die van de voorgaande jaren.

voorbeeld van een zoekopdracht waarbij recentheid van belang is

Een pagina die is getarget op een recentheidsgevoelige zoekopdracht, zal langzaam verdwijnen als deze niet wordt bijgewerkt, terwijl de kans groter is dat de positie van regelmatig bijgewerkte inhoud opnieuw wordt beoordeeld.

"Onvernieuwde" zoekopdrachten

Maar voor een zoekwoord als 'zoekmarketing' is versheid niet per se een van de meest cruciale factoren. Mensen die naar dat zoekwoord zoeken, willen waarschijnlijk de basis weten van wat zoekmarketing is en wat het dekt, wat de afgelopen jaren niet echt is veranderd.

voorbeeld van een zoekopdracht waarbij recentheid er niet toe doet

In dit geval kan een oudere maar nog steeds nauwkeurige pagina die voortdurend nieuwe backlinks krijgt maar niet wordt bijgewerkt, zeker concurreren met een nieuwere pagina die geen inkomende links heeft of zijn bestaande links blijft verliezen.

Hoe u uw versheidsscore kunt verbeteren: best practices

Nu we hebben vastgesteld hoe de versheid van inhoud de rangschikking van tijdgevoelige zoekopdrachten kan beïnvloeden, gaan we snel enkele tips en best practices doornemen om de versheidsfactor in uw SEO-strategie op te nemen .

1. Controleer de SERP

De eenvoudigste manier om het niveau van versheid te evalueren dat gebruikers vermoedelijk willen voor een zoekopdracht, is door te kijken naar de publicatiedatums van de topresultaten. U kunt bijvoorbeeld de eerste 10 of 20 resultaten bekijken en hun gemiddelde leeftijd berekenen. Idealiter zou u ook meer gewicht moeten geven aan de topresultaten in uw berekening.

SERP voor vraag over op de eerste pagina van Google komen

We kunnen aan de SERP zien dat recentheid belangrijk is, maar niet essentieel voor de vraag 'hoe op de eerste pagina van Google te komen'.

2. Publiceer regelmatig nieuwe (evergreen) content

U hoeft niet altijd inhoud over nieuwe onderwerpen te publiceren. Maar zoals we eerder hebben geleerd, is uw snelheid waarmee nieuwe pagina's worden gemaakt, van invloed op uw versheidsscore. Zorg er dus voor dat u regelmatig nieuwe inhoud publiceert, of het nu gaat om groenblijvende of tijdgevoelige onderwerpen.

Hoe vaker u inhoud publiceert, hoe vaker Google weet uw site te crawlen.

3. Update oude inhoud regelmatig

Deze onderzoekspublicatie van Google wijst erop dat zoekmachines niet elke pagina altijd opnieuw kunnen crawlen vanwege de enorme hoeveelheid nieuwe inhoud die elke dag wordt gepubliceerd.

Als gevolg hiervan crawlt Google pagina's bij voorkeur op basis van de snelheid waarmee inhoud wordt bijgewerkt.

Door oude inhoud regelmatig bij te werken, verbetert u uw versheidsscore, waardoor het voor uw tijdgevoelige inhoud gemakkelijker wordt om te rangschikken.

pagina's gepubliceerd rapport in ahrefs

Rapport getrokken uit ahrefs voor een merk voor sociale mediamarketing; zoals verwacht, moeten ze hun inhoud heel vaak bijwerken.

4. Geef prioriteit aan inhoud die al een rangorde heeft

Als uw inhoud niet op de eerste plaats stond, zijn de updates nauwelijks genoeg om naar de top te stijgen. Hier zijn enkele bronnen om u te helpen uw inhoud te rangschikken:

 • 10 gratis manieren om op de eerste pagina van Google te komen
 • In 10 stappen rangschikken voor een zoekwoord
 • De complete gids voor SEO Basics

5. Werk uw inhoud daadwerkelijk bij…

Het wijzigen van de publicatiedatum van uw artikel en het jaartal in de titel is een gangbare praktijk, maar dit wijst Google niet op versheid. Zoals we eerder hebben besproken, zijn wijzigingen aan de hoofdtekst van de pagina belangrijker voor Google dan het aanpassen van de datum-/tijdtags. U moet dus de kerninhoud van de pagina bijwerken.

Hoewel het creëren van valse frisheid uw CTR mogelijk tijdelijk kan verhogen, zal dit waarschijnlijk resulteren in een kortere verblijfstijd op uw pagina als gebruikers uw inhoud nog steeds enigszins verouderd vinden.

En als je met zwakkere engagement-statistieken eindigt, kan dat zeker een negatieve invloed hebben op je ranking.

6. …en dan daadwerkelijk de publicatiedatum wijzigen

In zijn SEO Blueprint- training benadrukt Glen Allsopp hoe belangrijk het is om de gepubliceerde tijd die Google associeert met uw URL af te stemmen op het jaartal in uw paginatitel.

Artikelen waarvan de gepubliceerde tijd niet overeenkomt met het jaartal in de titel, komen in feite vrij vaak voor.

mismatch van publicatiedatum en datum in titel op SERP

7. Dien in bij Google via Search Console

Nadat je je kerninhoud hebt bijgewerkt, kun je ervoor kiezen om je sitemap opnieuw in te dienen bij Google Search Console als je het proces wilt versnellen waarbij Google je bijgewerkte inhoud opnieuw moet crawlen. Google zal de wijzigingen uiteindelijk zelf vinden, dus dit is meestal niet de moeite waard voor kleinere wijzigingen.

google search console sitemap indienen

Wanneer moet u nieuwe inhoud bijwerken, opnieuw publiceren of publiceren?

Of het zinvol is om inhoud bij te werken, zodat Googlebot uw pagina vaker zal crawlen en hoger rangschikken, hangt af van hoe belangrijk de versheid van uw zoekopdracht is.

Dit is wat Ahrefs suggereert:

 • Wanneer versheid cruciaal is: werk de pagina regelmatig bij of publiceer regelmatig nieuwe artikelen over het onderwerp om aan de vraag te voldoen.
 • Wanneer versheid belangrijk maar niet essentieel is: werk de pagina regelmatig bij, en als de positie begint te dalen, overweeg dan om deze te herzien en opnieuw te publiceren.
 • Wanneer versheid niet belangrijk is: focus op het maken van de best mogelijke gids over het onderwerp.

Laten we dus eens kijken naar uw opties wanneer versheid cruciaal of belangrijk is.

Wanneer inhoud bijwerken?

Hoewel Google meer aandacht besteedt aan grote updates, zijn kleine updates van een pagina nog steeds belangrijk, omdat, zoals we al zeiden, de versheid van een pagina na verloop van tijd afneemt, hoe groenblijvend ook. Voorbeelden van kleine updates zijn:

 • Nieuwe interne links toevoegen
 • Schermafbeeldingen van platform bijwerken
 • Koppen aanpassen
 • Een nieuw item aan een lijst toevoegen

Deze methode is een geweldige manier om meer verkeer te krijgen van je altijd groene berichten die geen grote revisies nodig hebben.

Wanneer inhoud herzien en opnieuw publiceren?

Het herzien van verouderde berichten/pagina's en het wijzigen van de gepubliceerde datum is een effectieve manier om de versheid te vergroten. Dit wordt relevant wanneer een artikel een volledige revisie nodig heeft om te voldoen aan de behoefte van bezoekers aan recente, actuele inhoud. Het zou u een hogere versheidsscore moeten opleveren dan een eenvoudige update.

Deze methode is het beste voor groenblijvende onderwerpen die op lange termijn resoneren met uw publiek; evenals pagina's waarvoor u backlinks en andere gunstige SEO-kenmerken wilt behouden.

inhoudsversheid: voorbeeld van herzien en opnieuw publiceren

Mooi voorbeeld van revisie en herpublicatie door Sprout Social .

Wanneer u herziene artikelen opnieuw publiceert, is het een goed idee om ze op sociale media te delen, net als elk ander nieuw artikel om de betrokkenheid te vergroten.

Pro-tip: Een andere optie is om verschillende actueel gerelateerde, verouderde artikelen te combineren in één bijgewerkte ultieme gids en al het verkeer van de oude pagina's naar de nieuwe om te leiden. Vooral als die oude pagina's goed presteren, verlies je dat bestaande verkeer ook niet.

Wanneer nieuwe inhoud publiceren?

Een goed voorbeeld van onderwerpen die regelmatig nieuwe inhoud vereisen, is elk artikel dat trends rond een bepaald thema opsomt en verklaart.

Bij Supermetrics behandelen we bijvoorbeeld elk jaar affiliate marketingtrends. Als u zoekt op 'affiliate marketingtrends', zijn geen van de resultaten op de eerste of tweede pagina ouder dan uit 2020.

supermetrics blogpost over affiliate marketing trends

Om dit onderwerp actueel te houden, schrijven we elk jaar een geheel nieuw artikel, waarin we nieuwe experts presenteren en recente ontwikkelingen doornemen.

Een andere reden voor deze praktijk is dat we ons ook richten op de zoekopdracht 'affiliate marketing [huidig jaar]'.

voorbeeld van zoekopdrachtrapport google search console

Een extra bonus is dat uw oudere berichten historische gegevens bevatten die nuttig zijn om trends in de loop van de tijd te bekijken.

Hoe weet ik of ik mijn inhoud moet vernieuwen?

Het bijhouden van de prestaties van uw pagina, inclusief verkeerstrends en betrokkenheid, is van cruciaal belang voor het begrijpen van versheid.

Prestatiestatistieken bijhouden

Een pagina die bijvoorbeeld niet bovenaan staat, maar een groot aantal klikken trekt die leiden tot bezoeken met een hoge gemiddelde tijd op de pagina en een laag bouncepercentage, geeft Google een signaal dat gebruikers uw pagina relevant en actueel genoeg vinden voor die vraag.

Meer SEO-statistieken vind je hier.

Als u deze statistieken voor uw inhoud in de loop van de tijd volgt, krijgt u nuttige inzichten in de prestaties van uw pagina en of er updates of herzieningen nodig zijn. U kunt deze statistieken bijhouden met Google Analytics of door de gegevens naar een spreadsheet te trekken met een rapportagetool zoals Supermetrics (zoals in de onderstaande afbeelding)

voorbeeld van het maken van een supermetrisch dashboard

Zoekwoord- en querygegevens controleren

De verkeersvolumes voor zoekwoorden fluctueren vaak, en niet alleen voor trending topics. Dus als uw paginaverkeer laag is, kan dit ook te wijten zijn aan een recentelijk geweigerd zoekwoordvolume voor die zoekopdracht.

voorbeeld van querygegevens via google trends

Kijk naar de positiegeschiedenis

Of misschien is er nieuwe concurrentie voor uw doelzoekwoord en is een van die nieuwe pagina's erin geslaagd om in te grijpen met hun nieuwe inhoud. Een korte blik op de geschiedenis van de SERP-positie zou kunnen uitwijzen of dit het geval is.

positie geschiedenis rapport ahrefs

Houd klikken en vertoningen in de gaten

En door de klikken en vertoningen en de zoekopdrachten die ze genereren nauwlettend in de gaten te houden, kunt u evalueren wanneer het misschien tijd is om uw pagina bij te werken om de versheid te verbeteren.

klikken en vertoningen in de zoekconsole

samenvatten

Het doel van het actueel houden van uw inhoud is om gebruikers beter van dienst te zijn door ervoor te zorgen dat uw informatie up-to-date is. Dit moet leiden tot meer klikken en betrokkenheid en organische links aantrekken , wat allemaal een signaal is voor Google dat uw pagina het verdient om bovenaan de zoekresultaten te staan.

We hebben veel behandeld in dit bericht, dus laten we eindigen met een samenvatting:

 • Versheid is een rankingfactor voor Google, maar alleen voor pagina's die zijn gericht op tijdgevoelige en trending zoekopdrachten.
 • Als recentheid weinig of geen waarde toevoegt aan de zoekopdracht die u target, zullen frequente updates uw pagina niet helpen om een ouder, gezaghebbend resultaat te overtreffen.
 • De beste manier om te bepalen hoe belangrijk versheid is voor een bepaald zoekwoord, is door op die zoekopdracht te zoeken en naar de top 10-20 resultaten te kijken.
 • Als versheid belangrijk is, controleer dan de prestaties van uw pagina en update uw inhoud alleen wanneer de positie begint af te nemen.
 • Afhankelijk van de prestatiestatistieken kunt u beslissen of u de pagina regelmatig wilt bijwerken, herzien en opnieuw wilt publiceren, of dat u geheel nieuwe inhoud over het onderwerp wilt maken.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.