Voor veel ondernemers en marketeers lijkt de term ‘groeimarketing’ misschien overbodig. Marketing is wat je doet om een bedrijf te laten groeien, dus is niet alle marketing groeimarketing

Leestijd: 9 minuten

Bron

Voor veel ondernemers en marketeers lijkt de term ‘groeimarketing’ misschien overbodig. Marketing is wat je doet om een bedrijf te laten groeien, dus is niet alle marketing groeimarketing?

meme niet eens sluiten

Te veel professionals begrijpen deze definitie verkeerd en lopen daardoor grote kansen voor groei mis. Dus wat is het precies? In deze complete gids voor groeimarketing behandelen we:

 • De ware definitie van groeimarketing en de voordelen ervan.
 • Growth marketing vs traditionele marketing en growth hacking.
 • Hoe het te doen met behulp van de vijf fasen van het AARRR-raamwerk.
 • Groeimarketingstrategieën en belangrijke statistieken voor elke fase.

Laten we beginnen.

Wat is groeimarketing?

Laten we, om groeimarketing te begrijpen, eens kijken in vergelijking met traditionele marketing.

Traditionele marketing richt zich op campagnegerichte kortetermijndoelen. Het is typisch bedrijfsgericht, grotendeels gericht op acquisitie, en het grootste deel van de planning is gebaseerd op meningen en wordt jaarlijks geëvalueerd.

groeimarketing versus traditionele marketing

Afbeeldingsbron

Aan de andere kant is groeimarketing gebaseerd op strategie met langetermijndoelen voor ogen. Planning is evidence-based en richt zich op acquisitie, retentie en cross-selling en upselling ,

Simpel voorbeeld van groeimarketing

Stel dat uw e-commercebedrijf niet genoeg geld verdient omdat klanten slechts een of twee producten kopen. De orderwaarde is laag en de winst dekt de aanschafkosten niet.

In dit geval kunt u cross- en upselling gebruiken om de klant de eerste keer meer producten te laten kopen, en engagementstrategieën om ze vaker te laten kopen, omdat u bij de tweede of derde verkoop geen acquisitiekosten hoeft te dekken -vooral als u e-mailmarketing gebruikt om met uw klanten te communiceren.

Groeimarketing versus groeihacking

Growth hacking is niet hetzelfde als growth marketing. Growth hacking richt zich op korte termijn resultaten, terwijl growth marketing zich richt op het grotere geheel. Hier is een diepere duik in de verschillen tussen de twee:

 • Growth hacking streeft naar snelle groei, meestal met acquisitie, terwijl growth marketing streeft naar groei op lange termijn met een reeks full-funnel strategieën .
 • Growth hacking kijkt naar data om te experimenteren en een resultaat te verfijnen, terwijl growth marketing naar data kijkt om patronen te identificeren en een strategie te verfijnen.
 • Bij growth hacking gaat het om hands-on tactieken met testen en tweaken, terwijl bij groeimarketing geautomatiseerde en algoritmische processen met periodieke aanpassingen worden gebruikt.
 • Growth hacking is gecentreerd rond zakelijke pijnpunten en doelen, terwijl groeimarketing is gecentreerd rond pijnpunten van klanten.
groeihacking versus groeimarketing T-diagram

Een voorbeeld van growth hacking in actie (Dropbox)

Het mooie van growth hacking is dat door te experimenteren en te herhalen, growth hackers vaak in korte tijd iets unieks kunnen ontwikkelen, zoals het Dropbox Referral Program.

Het bedrijf had problemen om nieuwe gebruikers te werven en betaalde advertenties hielpen niet. Hun groeihack, een dubbelzijdig verwijzingsprogramma, resulteerde in een toename van 60% in aanmeldingen.

voorbeeld groeimarketing versus groeihacking: dropbox

Een voorbeeld van growth hacking werd growth marketing (Slack)

Slack is het snelst groeiende B2B SaaS-bedrijf in de geschiedenis.

Hoewel deze freemium-communicatietool nog in bèta was, gebruikte oprichter Stewart Butterfield wijdverbreide media-aandacht om organisaties uit te nodigen om toegang tot het platform aan te vragen en het uit te proberen – waardoor ze binnen 24 uur 8.000 aanmeldingen kregen en binnen twee weken 15.000 aanmeldingen bereikten. Dat is pas een groeihack.

In de komende zes maanden verzamelde Slack feedback van deze gebruikers om het product te verfijnen. Zodra de tool was gelanceerd en Slack zijn merk en opwaartse groeicurve had vastgesteld, kon het zich concentreren op meer consistente en duurzame strategieën om nieuwe gebruikers te werven en de ervaring van het platform te verbeteren om ze te behouden. En dat is groeimarketing.

Slack heeft nu meer dan drie miljoen betaalde gebruikers.

Voordelen van een groeimarketingstrategie

Hier zijn enkele van de vele voordelen die u kunt behalen door een mindset voor groeimarketing:

 • Betere beslissingen : Growth marketing elimineert het idee van een onderbuikgevoel (zoals bij traditionele marketing). Deze benadering van marketing boordevol gegevens laat zien wat werkt en wat niet, zodat u betere beslissingen kunt nemen.
 • Verbeterde merkperceptie: deze ideologie is gericht op het begrijpen van het klanttraject, het leveren van betere ervaringen en het aangaan van persoonlijke relaties met de klant , waardoor uiteindelijk uw reputatie wordt verbeterd.
 • Elasticiteit : Groeimarketing is een schaalbare strategie. U kunt uw marketinginspanningen opschalen of terugschalen op basis van uw cashflow in plaats van blindelings geld uit te geven aan grote campagnes.
 • Unificatie: groeimarketing vereist cross-functionele samenwerking . Het marketingteam is net zo betrokken als het product- en verkoopteam, de klantenondersteuning en het analyseteam.
 • Omzetdoelen behalen : met als doel duurzame vooruitgang, richt groeimarketing zich op flexibele doelen om de omzet te verhogen. In plaats van in het duister te tasten, zoekt groeimarketing naar veelbelovende doelen en werkt eraan om deze strategisch te bereiken.

Laten we nu door elke fase van de groeimarketingtrechter en de belangrijkste statistieken lopen.

Wat is het AARRR-raamwerk?

AARRR is een van de meest populaire frameworks voor groeimarketing. Dit raamwerk, ook bekend als de Pirate Funnel, verdeelt uw groeistrategieën in vijf fasen en wijst metrische gegevens toe om deze reis in kaart te brengen.

 1. Acquisitie: verander kijkers in leads en klanten.
 2. Activering: creëer het aha-moment waarop klanten de echte waarde van uw bedrijf realiseren.
 3. Retentie: zorg ervoor dat klanten terugkomen om iets te kopen of geabonneerd blijven.
 4. Verwijzing: verander klanten in merkadvocaten.
 5. Opbrengst: verbeter de levenslange waarde van de klant.
het AARRR-raamwerk voor groeimarketing

Afbeeldingsbron

Laten we dit raamwerk hier gebruiken om de beste strategieën en statistieken voor groeimarketing te begrijpen.

Groeimarketingstrategie: AARRR-acquisitiefase

Uw doel met de acquisitiefase van groeimarketing is om de juiste leads te vinden en deze om te zetten in klanten. Het is het proces van het traditionele AIDA-model, waarbij je mensen meeneemt op het pad van bewustwording naar aankoop.

AIDA-model in groeimarketing AARRR-acquisitiefase

De kosten voor het werven van klanten stijgen voortdurend. Als u uw (bootstrapped) bedrijf wilt schalen, moet u een kostenefficiënte acquisitiestrategie ontwikkelen. Bepaal uw budget voor deze fase en verken meerdere kanalen om een vaste fase te creëren voor het werven van klanten. 51% van de bedrijven gebruikt ten minste acht kanalen om met hun klanten te communiceren.

Groeimarketingstrategieën voor acquisitie

Dit aspect van groeimarketing omvat een aantal marketingstrategieën en -kanalen, maar hier zijn enkele voorbeelden.

1. Contentmarketing

Creëer een leadgenererende contentmarketingstrategie door middel van blogposts, e-boeken, online cursussen, video’s en meer die uw publiek informeren, onderwijzen en interesseren. Dit toont uw expertise aan, verifieert uw bedrijf, bouwt vertrouwen op bij uw publiek en leidt verkeer naar uw website, waar u ze kunt omzetten in leads en klanten.

2. Creëer een community rond je merk

Voeg waarde toe voor uw doelgroep door een community op te bouwen rond uw specialiteit. Het CRM-merk Pipedrive heeft bijvoorbeeld een kenniscentrum voor verkoopprofessionals met nuttige inhoud en de middelen om kennis te delen met hun collega’s.

De community van pipedrive als voorbeeld van een acquisitiestrategie voor groeimarketing

3. Maak een gratis tool

Pak altijd de pijnpunten van uw doelgroep aan. Door ze iets te bieden wat ze nodig hebben, zal hun interesse in uw product of dienst natuurlijk toenemen. Bouw iets nuttigs, zoals Hubspot’s set gratis tools die ideaal zijn voor verschillende segmenten van zijn gebruikersbestand, of WordStream’s gratis Google Ads Performance Grader.

Google Ads-beoordelaar

( Behaal je cijfer! )

4. Plaats uw producten op Product Hunt
Plaats uw product op Product Hunt om uw zichtbaarheid te vergroten. Optimaliseer uw vermelding met zoekwoorden, aantrekkelijke en visuele inhoud, goed getimede lanceringen en upvote-uitnodigingen

voorbeeld van groeimarketingstrategie met productjacht

5. Bouw een geautomatiseerde LinkedIn-machine voor het genereren van leads

Als B2B-merk kun je van LinkedIn een leadgeneratiemachine maken door je bedrijfspagina te optimaliseren , een hyperbetrokken netwerk op te bouwen, waardevolle inhoud te creëren en door gerichte outreach. U kunt zelfs een verkooppijplijn opbouwen door middel van video-nurture-campagnes .

6. Maak gebruik van YouTube-advertenties

Advertenties weergeven op YouTube is zowel betaalbaar als effectief. Een top-notch promotionele of uitlegger video kan een groot publiek te bereiken en het genereren van rente-zoals deze door Hallo Fresh.

7. Pop-ups met exit-intentie

Gebruik pop-ups met exit-intentie om enige actie van de gebruikers uit te lokken.

AARRR-statistieken voor acquisitiefase

Aangezien er zoveel verschillende strategieën betrokken zijn bij acquisitie, zijn uw statistieken afhankelijk van de platforms die u gebruikt.

 • Kanaalspecifieke statistieken: PPC-statistieken, SEO-statistieken , sociale media-statistieken, e-mailstatistieken en meer. Een belangrijke statistiek is de kosten per acquisitie (CPA), ook wel kosten per actie of kosten per conversie genoemd. Dit is hoeveel het kost om een lead te verwerven.
 • Conversieratio: Test de conversieratio voor verschillende kanalen, waaronder uw website, bestemmingspagina, sociale media en e-mails. Deze statistiek vergelijkt het totale aantal conversies binnen een grotere pool van interacties.
 • Klantacquisitiekosten (CAC) : Deze statistiek meet de kosten om een klant te werven. Hoewel CPA een statistiek op campagneniveau is, is CAC meer een overkoepelende statistiek op bedrijfsniveau die de totale kosten van al uw marketinginspanningen (online en offline) deelt door het totale aantal betalende klanten dat in een bepaalde periode is gegenereerd.
klantacquisitiekosten versus formules voor kosten per acquisitie

Verwar CAC niet met CPA!

Groeimarketingstrategie: AARRR-activeringsfase

De activeringsfase is wanneer klanten die uw product of dienst gebruiken, de echte en unieke waarde realiseren die uw bedrijf biedt . Het draait dus allemaal om het bieden van de beste klantervaring en het integreren van dat “aha-moment” in de reis van uw klant.

Het feit dat een klant vijf keer meer kans heeft om opnieuw bij u te kopen, heeft bedrijven gemotiveerd om te investeren in klantervaringen, wat uiteindelijk de populariteit van groeimarketing heeft aangewakkerd.

Groeimarketingstrategieën voor activering

Wat zorgt voor de beste klantervaring? Personalisatie. 80% van de klanten winkelt bij merken die gepersonaliseerde ervaringen voor hen creëren.

8. Gebruik personalisatietechnologie

Personalisatietechnologie verbetert de klantervaring, bouwt loyaliteit op, vermenigvuldigt de conversieratio’s, vermindert het aantal verlaten winkelwagens en verhoogt de gemiddelde bestelwaarde. E-commercemerken kunnen een op maat gemaakte winkelervaring creëren die past bij de voorkeuren van de shoppers, terwijl B2B-merken hun website kunnen personaliseren op basis van gedrag en context met tools zoals Hyperise .

voorbeelden van groeimarketing: hypergepersonaliseerde startpagina

Een ander voorbeeld van personalisatietechnologie is dynamische LinkedIn-outreach-personalisatie , waarbij u gepersonaliseerde berichten en afbeeldingen kunt verzenden om contact op te nemen met potentiële klanten en de conversieratio’s te verhogen.

Ga hierheen voor meer manieren om klanten te winnen en te behouden via B2B-marketingautomatisering .

9. Maak hypergepersonaliseerde e-mailcampagnes

Naast uw website en video’s kunt u ook uw e-mailcampagnes hyperpersonaliseren om meer betekenisvolle communicatie met uw klanten te creëren, van introductie- en welkomst-e-mails tot e-mails met aankondigingen en feedback.

10. Gebruik chatbots en videochats

Klantenondersteuning is een van de belangrijkste aspecten van gebruikerservaring. Door het verkoop- en ondersteuningsproces te automatiseren, kunt u de communicatie met uw leads en klanten optimaliseren. Chatbots en videochattools zijn geweldige opties om dit te doen.

11. Conversieratio optimalisatie

Voor zowel de acquisitie- als de activeringsfase is optimalisatie van de conversieratio van cruciaal belang. Door een conversietrechter te maken op basis van de acties die u wilt dat uw websitebezoekers ondernemen, kunt u afzetpunten vinden en manieren identificeren om deze op te lossen door middel van segmentatie en A/B-testen.

Met behulp van een gegevensgestuurde aanpak kunt u het giswerk over wat uw leads en klanten leuk vinden wegnemen en de beste ervaring creëren op uw website, sociale-mediaprofielen, e-mails, bestemmingspagina’s en meer.

AARRR-statistieken voor activering

Hier zijn enkele statistieken om u te helpen uw ‘aha-moment’ te formuleren.

 • Actieve gebruikers: het aantal dagelijkse actieve gebruikers (DAU) is cruciaal om de betrokkenheid van gebruikers te bepalen. Met deze statistiek kunt u zien of gebruikers nut vinden in uw product of service.
 • Verlatingspercentage: deze statistiek kijkt naar het percentage gebruikers dat vertrekt voordat ze de gewenste actie hebben voltooid. Het geeft u inzicht in het stadium waarin de gebruikers vertrekken en helpt u de juiste mitigerende maatregelen te nemen.
 • Activeringspercentage: deze statistiek meet het tempo waarin nieuwe klanten de optimale waarde in uw product of dienst vinden. U moet een bepaalde actie definiëren om een gebruiker als “geactiveerd” te beschouwen bij het uitvoeren van deze actie. Het activeringspercentage berekent vervolgens het aantal gebruikers dat deze actie heeft uitgevoerd ten opzichte van het totale aantal gebruikers dat zich heeft aangemeld.

Uw klanten worden pas loyale klanten als ze waarde vinden in uw product of dienst. Houd aan de hand van deze statistieken in de gaten of ze tevreden zijn met uw merk. Door deze gegevens te evalueren, kunt u tijdig actie ondernemen en het verloop verminderen.

Groeimarketingstrategie: AARRR-retentiefase

De retentiefase, zoals de naam al doet vermoeden, is bedoeld om uw bestaande klanten te behouden door consistente waarde te bieden die op zijn beurt de klantloyaliteit verder versterkt en het klantverloop verlaagt. Het gaat om het proactief beheren van de klantervaring.

groeimarketingstrategie: acquisitie versus retentie

Afbeeldingsbron

Groeimarketingstrategieën voor retentie

De beste manier om klanten te behouden, is door consequent met ze om te gaan. Vanaf het moment dat ze zich aanmelden tot de ..

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.