301 Redirect: ontwerper versus ontwikkelaar Het bouwen van een website is meer werk dan het lijkt. In veel opzichten is het als het bouwen van een huis. Als je een huis bouwt, wil je dat het mooi is en tegelijkertijd de tand des tijds kan doorstaan. Hetzelfde geldt voor een website

Leestijd: 6 minuten

Bron

Ontwerper versus ontwikkelaar

Het bouwen van een website is meer werk dan het lijkt. In veel opzichten is het als het bouwen van een huis. Als je een huis bouwt, wil je dat het mooi is en tegelijkertijd de tand des tijds kan doorstaan. Hetzelfde geldt voor een website.

Om dit doel te bereiken staan zowel structuur als vormgeving voorop. Je wilt geen huis dat solide maar afschuwelijk is. Of iets dat er geweldig uitziet, maar structureel ondeugdelijk is.

Voor een goed afgeronde creatie wil je professionals met beheersing in elke specifieke discipline die nodig is om het tot leven te brengen. U zou geen binnenhuisarchitect inhuren om uw fundering te leggen of een dakdekker om uw keukenindeling te kiezen.

Het bouwen van een site is niet anders. Net zoals alle talloze partijen die een huis komen bouwen, werken webdesigners en ontwikkelaars hand in hand om een website te maken, elk met een andere focus.

De rol van ontwerpers

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn webdesigners verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitstraling van de website. Het is de meest creatieve van de twee rollen omdat de ontwerper zich richt op het visueel aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk maken van de site.

Webdesigners werken samen met klanten om hun visie te begrijpen en wat ze willen opnemen voor de site.

Zodra ze alle essentiële details hebben verzameld, creëren ze een aantrekkelijke en naadloze ervaring waar gebruikers van kunnen genieten. Dit omvat het maken van wireframes, mockups, sjablonen, ontwerpsystemen en kleurenpaletten. Elk van deze is van cruciaal belang om de ontwikkelaar te helpen bij het bouwen van het eindproduct.

Omdat een vlotte gebruikerservaring essentieel is voor een geweldige website, voeren webdesigners regelmatig usability-tests uit. Door dit te doen, kunnen ze nauwkeurig bekijken hoe potentiële gebruikers omgaan met hun ontwerpen.

Enkele van de belangrijkste vaardigheden voor een webdesigner zijn:

 • Principes van website-ontwerp
 • Wireframing
 • HTML en CSS
 • branding
 • Kleur theorie
 • Reagerend ontwerp

De meeste webdesigners hebben een unieke specialisatie waarmee ze hun talent kunnen focussen op een bepaald aspect van webdesign.

UX-ontwerper

User experience (UX) designers werken eraan om de website zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Om dit te doen, moeten de bruikbaarheid en interactieve ontwerpelementen een positieve emotionele reactie van bezoekers oproepen. UX-ontwerpers voeren regelmatig tests uit om het gebruikersgedrag te analyseren. Zodra ze begrijpen hoe het publiek reageert, kunnen ze de ontwerpen aanpassen om een optimale gebruikerservaring te creëren.

UI-ontwerper

Het ontwerp van de gebruikersinterface (UI) kan worden beschouwd als een subset van UX-ontwerp. Terwijl UX zich richt op de grote impact van een ontwerp, richt UI zich op de specifieke elementen die helpen om de gebruikerservaring te creëren. Een UI-ontwerper werkt aan het bouwen van knoppen, menu’s, pagina’s en andere elementen om het publiek door het ontwerp te helpen.

Visuele ontwerpers

Visuele ontwerpers kunnen worden gezien als een hybride van UI- en UX-ontwerpers. Ze richten zich op de esthetiek van de website en hebben vaak ervaring met branding en grafisch ontwerp. Een visuele ontwerper zal de kleuren, typografie en afbeeldingen afstemmen op de stem van het bedrijf en er tegelijkertijd voor zorgen dat de gebruikersinterface gemakkelijk te gebruiken is.

Tools gebruikt door ontwerpers

Om visueel aantrekkelijke gebruikerservaringen te creëren, zijn ontwerpers frequente gebruikers van verschillende grafische ontwerpsoftware. Enkele van de meest populaire tools zijn:

 • Photoshop
 • Figma
 • Schetsen
 • Illustrator
 • Miro
 • Materiaal ontwerp
 • MockFlow
 • InVision

De rol van ontwikkelaars

Webontwikkelaars nemen de ontwerpconcepten en gebruiken deze om een plan te maken voor het webontwikkelingsproces. Het is hun taak om alles te creëren wat nodig is voor een functionele en interactieve website, inclusief de front-end gebruikersinterfaces en het configureren van de databases en servers.

Ontwikkelaars coderen de ontwerpen met behulp van programmeertalen zoals HTML, JavaScript of PHP.

Het werk van de ontwikkelaar stopt niet als de site eenmaal in de lucht is. Het is belangrijk om continue monitoring en ondersteuning te bieden om ervoor te zorgen dat de website volledig functioneel blijft. Dit kan het vinden van bugs omvatten die tijdens de ontwikkeling zijn gemist en regelmatig site-onderhoud.

Naast technische vaardigheden kunnen ontwikkelaars profiteren van het aanscherpen van hun analytische vaardigheden, aangezien deze nodig zijn tijdens het debuggen en het oplossen van codeerfouten.

Net als ontwerpers hebben ook webontwikkelaars de neiging om een specialisatie te volgen.

Front-end ontwikkelaars

Front-end ontwikkelaars programmeren de visuele elementen die klanten zien bij interactie met de website. Ze werken nauw samen met ontwerpers om van de ontwerpmockup een interactieve site te maken. Front-end-ontwikkelaars moeten sterke programmeervaardigheden hebben in talen zoals JavaScript, omdat deze worden gebruikt om de elementen te maken die zichtbaar zijn voor de gebruikers.

Back-end ontwikkelaars

Back-end developers werken aan de onderliggende infrastructuur van een site of webapplicatie. Naast kennis van server-side frameworks zoals NodeJS, vertrouwen ze op programmeertalen zoals C#, Python en Ruby om een goede site-architectuur te creëren.

Full-stack ontwikkelaars

Een full-stack developer heeft een sterk begrip van alle aspecten van ontwikkeling. Ze kunnen aan zowel front-end als back-end projecten werken, of het nu gaat om het bouwen van een webpagina of het doorzoeken van een database.

Tools en technologieën die door ontwikkelaars worden gebruikt

Om functionele en betrouwbare websites te bouwen, werken ontwikkelaars uitgebreid met tal van programmeertalen en frameworks. Hieronder vindt u enkele veelgebruikte technologieën:

 • AngularJS
 • JavaScript
 • Python
 • GitHub
 • Ruby op rails
 • MySQL
 • MongoDB
 • Postbode
 • Vuurtoren
 • TypeScript
 • Chrome DevTools

Hoe ontwerpers en ontwikkelaars kunnen samenwerken

Door gebruik te maken van zowel een webontwikkelaar als een webdesigner, kunnen uw websiteprojecten naar een hoger niveau worden getild. Dat gezegd hebbende, niet alle projecten hebben noodzakelijkerwijs zowel een ontwerper als een ontwikkelaar nodig. Afhankelijk van uw project heeft u misschien maar één van beide nodig.

Als u bijvoorbeeld alleen een eenvoudige website wilt bouwen, kunt u een ontwerper een eenvoudige lay-out en ontwerp laten maken en de bruikbaarheid van de site testen. Omgekeerd, als u het ontwerp van uw site ongewijzigd wilt laten maar enkele nieuwe functies wilt toevoegen, heeft u alleen een ontwikkelaar nodig.

Het zijn de meer complexe, uitgebreide projecten waar we de ware kracht van samenwerking tussen ontwerpers en ontwikkelaars kunnen zien.

Door samen te werken, kunnen ontwerpers begrijpen wat de ontwikkelaar kan maken voordat ze hun ontwerpen maken. Op hun beurt kunnen ontwikkelaars ervoor zorgen dat er geen technische complicaties zijn met het ontwerp van de ontwerper.

Wanneer ontwerpers en ontwikkelaars end-to-end samenwerking omarmen, is het eindresultaat een samenhangend webproject met een schone interface, geweldige gebruikerservaring en verbluffende esthetiek om het allemaal samen te brengen.

Hier zijn enkele manieren waarop ontwikkelaars en ontwerpers kunnen samenwerken:

Betrek ontwikkelaars bij het bedenken van ontwerpen

Designers en developers werken het beste als ze vanaf het begin samenwerken. Door beide partijen te betrekken bij het eerste startgesprek en eventuele planningsbijeenkomsten, kunt u ervoor zorgen dat iedereen verwarring rond het project voorkomt.

In de eerste ontmoeting kunnen ontwerpers en ontwikkelaars beiden inzicht krijgen in de doelstellingen van het project en de staat van de huidige website. Ze kunnen zien wat goed werkt en wat niet om te beginnen met het creëren van een uniform idee over hoe het doel van het project te bereiken.

Houd de ontwikkeling op de hoogte van de resultaten

Tijdens het ontwerpproces zal het ontwerpteam een groot aantal deliverables delen met de klant. Dit leidt onvermijdelijk tot een heen en weer van wijzigingen en kleine bewerkingen die moeten worden aangebracht. Door de ontwikkelaar op de hoogte te houden van alle wijzigingen, zorgt u ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zit.

Kwaliteitsverzekering

Kwaliteitsborging is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat een project startklaar is. Hoewel het proces meestal wordt uitgevoerd door ontwikkelaars, is het handig om ontwerpers bij het proces te betrekken om ervoor te zorgen dat het eindproduct de mockups weerspiegelt die ze hebben gemaakt. Een ontwerper zal de dingen natuurlijk anders zien dan de ontwikkelaar en zal beter in staat zijn om kleine problemen op te pakken die anders over het hoofd zouden worden gezien.

Door deze stappen op te nemen in het proces voor het maken van de site, kunt u een eindproduct produceren dat zowel esthetisch als functioneel is. Ontwerpers en ontwikkelaars zijn afgestemd op een gemeenschappelijk begrip van het eindresultaat, waardoor het team efficiënter kan werken.

De kloof tussen ontwerpers en ontwikkelaars overbruggen

Ontwerpers en ontwikkelaars kunnen efficiënter samenwerken door de kloof tussen de twee posities te overbruggen. Om dit te doen, moet elke rol de taal van de andere spreken. Ontwerpers kunnen profiteren van basiskennis van programmeertalen, net zoals ontwikkelaars kunnen profiteren van typografie, kleur, spatiëring en basisontwerpprincipes.

Na verloop van tijd is het niet onwaarschijnlijk dat de rollen van ontwikkelaar en ontwerper elkaar gaan kruisen. Naarmate de no-coding-technologie vordert, zullen er nieuwe rollen ontstaan die vaardigheden van beide posities vereisen. Gebruikers met minder technische vaardigheden zullen de mogelijkheid hebben om hun beoogde ontwerpen gemakkelijker te maken.

Tot die tijd zullen ontwerpers en ontwikkelaars blijven dienen als twee kanten van dezelfde medaille – elk op zijn eigen manier om een geweldige website te maken.

De post 301 Redirect: Designer vs. developer verscheen eerst op GoDaddy Blog .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.