7 dingen die u MOET doen voordat uitgebreide tekstadvertenties verdwijnen In september 2021 kondigde Google aan dat het uitgebreide tekstadvertenties in juni 2022 stopzet. Dit is zeker een grote verandering, maar geen grote verrassing. Bovendien heeft Google ons veel doorlooptijd gegeven. Alle adverteerders moeten van deze tijd profiteren en ervoor zorgen dat u klaar bent wanneer de deadline van juni 2022 van kracht wordt

Leestijd: 8 minuten

Bron

In september 2021 kondigde Google aan dat het uitgebreide tekstadvertenties in juni 2022 stopzet. Dit is zeker een grote verandering, maar geen grote verrassing. Bovendien heeft Google ons veel doorlooptijd gegeven.

uitgebreide tekstadvertenties pensioenfeest

Alle adverteerders moeten van deze tijd profiteren en ervoor zorgen dat u klaar bent wanneer de deadline van juni 2022 van kracht wordt. Daarom ga ik vandaag zeven dingen met u delen waar u in deze periode in uw account aan kunt werken. Ze bevatten:

 1. Test nu uitgebreide tekstadvertenties
 2. Nieuwe ETA’s instellen voor toekomstig gebruik
 3. Bereid u voor op afnemende vertoningen
 4. Begin nu met het gebruik van responsieve zoekadvertenties
 5. RSA-benchmarks opstellen
 6. Strategisch vastzetten
 7. Begrijp de RSA-rapportagebeperkingen

Laten we beginnen.

1. Test ETA-berichtcombinaties nu het nog kan

Als u geïnteresseerd bent geweest in het uitvoeren van een specifieke test voor het kopiëren van advertenties, maar er nog niet aan toe bent gekomen… is dit uw tijd.

Geef prioriteit aan advertentieberichten en stel ETA’s nu beschikbaar, terwijl u alle prestatiestatistieken op een gedetailleerd niveau kunt bekijken om te bepalen welke koppen, beschrijvingen en combinaties het beste werken.

Bekijk deze berichten voor hulp bij het kopiëren en testen van advertenties:

 • 6 A/B-tests waarbij kleine woordwijzigingen een GROOT verschil maakten
 • De 5 fouten die u maakt in uw Google Ad Copy
 • 7 manieren om supereffectieve Google Ads-kopieën te schrijven

2. Maak gefaseerde ETA’s om later te gebruiken

Op 30 juni 2022 kunt u geen nieuwe uitgebreide tekstadvertenties meer maken of bewerken… MAAR bestaande uitgebreide tekstadvertenties blijven actief en kunnen naar wens worden in- of uitgeschakeld.

Met dat in gedachten raad ik u aan zoveel combinaties van uitgebreide tekstadvertenties in uw account te maken waarvan u denkt dat u ze in de toekomst redelijkerwijs zult gebruiken. Ze kunnen worden gepauzeerd om te starten, maar blijven wachten op een toekomstige test. Op deze manier behoudt u de mogelijkheid om ze te gebruiken, aangezien ze al zijn gemaakt en u ze alleen maar hoeft in en uit te schakelen.

screenshot van onderbroken en actieve uitgebreide tekstadvertenties

Maar wees realistisch

U zult merken dat ik zei, “dat u denkt dat u in de toekomst redelijkerwijs zult gebruiken.” Dat is belangrijk. Zoals in, maak en upload niet elke advertentie-iteratie die je maar kunt bedenken en kom dan over een jaar bij me terug en schud een boze vuist naar me omdat ik je voorstel om je campagnes op te drijven. Dat is niet mijn doel.

Denk kritisch na over welke advertentievarianten voor u belangrijk zijn om in de toekomst te testen en upload alleen de varianten waarvan u zeker weet dat u ze zult gebruiken. U hoeft geen 500 advertentievarianten per advertentiegroep te uploaden als u slechts drie nieuwe advertentievarianten per kwartaal test. Wees realistisch met deze stap, maar laat de kans niet voorbij gaan om de gewenste advertentievarianten te maken.

3. Wees voorbereid op afnemende ETA-vertoningen

Hoewel ik denk dat het belangrijk is om te profiteren van verwachte aankomsttijden zolang we ze hebben, ben ik ook realistisch.

Zelfs voordat deze wijziging werd aangekondigd, zagen we in veel accounts afnemende vertoningen voor uitgebreide tekstadvertenties in vergelijking met responsieve zoekadvertenties. Mijn vermoeden is dat die trend zich zal voortzetten.

rapport met afnemende vertoningen van uitgebreide tekstadvertenties

Test zoveel mogelijk berichten, en plaats advertenties voor toekomstige tests, maar verwacht dat naarmate we dichter bij en voorbij de deadline van juni komen, RSA’s waarschijnlijk een toenemend percentage vertoningen van ETA’s zullen blijven wegnemen.

4. Activeer nu responsieve zoekadvertenties

De standaardsuggestie van Google is dat u in elke advertentiegroep van uw account ten minste één responsieve zoekadvertentie actief heeft.

Op dit moment ben ik aan boord met hen.

scherm voor het maken van responsieve zoekadvertenties

Of we het nu leuk vinden of niet, RSA’s worden helaas de nieuwe norm binnen alle Google Ads-accounts, dus het is in ieders belang dat u er nu aan begint te wennen. Hoe langer je het volhoudt, hoe meer je gaat worstelen als de deadline eenmaal is verstreken.

Als u er niet bekend mee bent, ga dan naar dit bericht: Responsieve zoekadvertenties 101: praktische tips die u moet kennen

5. Stel RSA-benchmarks vast

RSA’s hebben bijna altijd een hogere klikfrequentie dan ETA’s. (Merk op dat ik “bijna altijd” zei. Don’t @ me met uw uitzonderingen.)

Conversieprestaties daarentegen variëren sterk. Sommige accounts doen het erg goed met responsieve zoekadvertenties en andere kunnen echt moeite hebben om klanten over de laatste finishlijn te krijgen.

Zorg dat RSA’s nu actief zijn in alle advertentiegroepen van alle zoekcampagnes in al uw accounts, zodat u benchmarks kunt gaan opstellen voor elk specifiek account. Dit is heel erg handig als je je baas of klant moet verantwoorden over veranderingen in de prestaties.

We zijn begonnen met het testen van een nieuwe advertentie-indeling die in de toekomst de standaard gaat worden. In plaats van u generieke benchmarks te geven, hebben we deze specifiek in uw account getest en dit is het bereik dat we in de toekomst kunnen verwachten.

Zelfs als de benchmarks lager zijn dan eerdere prestaties, kan ik garanderen dat u de klap verzacht door in een vroeg stadium duidelijke verwachtingen te stellen. Dit is de sleutel tot het opbouwen van duurzame klantrelaties .

6. Zet strategisch vast

Een kenmerk van responsieve zoekadvertenties is de mogelijkheid om bepaalde koppen en beschrijvingen vast te zetten. Houd er rekening mee dat advertenties altijd minimaal twee koppen en minimaal één beschrijving bevatten, met de optie voor Google om ze uit te breiden tot drie koppen en twee beschrijvingen, maar advertenties zullen nooit langer zijn dan dat. Hier volgen enkele belangrijke tips met betrekking tot deze functionaliteit.

Gebruik vastzetten om een CTA in elke advertentie te garanderen

Niet elke kop en/of beschrijving hoeft een call-to-action te bevatten, maar elke advertentie zou dat natuurlijk wel moeten doen. Zet bepaalde componenten vast om ervoor te zorgen dat elke advertentievariant die in aanmerking komt, een call-to-action bevat .

Pin meerdere componenten op dezelfde positie

Als je een paar kopvarianten hebt die redelijk op elkaar lijken, kun je ze allemaal op dezelfde positie vastzetten. Als gevolg hiervan wordt alleen die groep koppen op die positie weergegeven en nergens anders. Dit is een geweldige manier om call-to-action-koppen te behandelen. U kunt vier verschillende CTA-koppen maken en ze allemaal op positie twee vastzetten, zodat de plaatsing altijd een van die vier CTA-koppen bevat.

responsieve zoekadvertentiepositie vastzetten

Pin alles vast of laat gaten

Als je elementen hebt vastgemaakt aan alle vijf advertentieposities en vervolgens ook elementen hebt die niet zijn vastgemaakt, worden die niet-vastgezette elementen niet weergegeven. Om dit te voorkomen, zet u ofwel alle advertentiecomponenten vast op een plaatsing of laat u enkele koppen/beschrijvingen open zodat Google dynamisch een advertentietekst voor u kan maken.

Begrijpen hoe advertentiesterkte werkt

Advertentiesterkte moet NIET worden verward met advertentierangschikking of kwaliteitsscore. De advertentiesterktescore in Google Ads is bedoeld om u te helpen betere resultaten van RSA’s te zien, maar heeft geen invloed op hoe vaak uw advertentie aan de veiling deelneemt. Als je nieuwsgierige klanten of managers hebt die regelmatig in accounts zitten en hier aandacht aan besteden, zorg er dan voor dat ze begrijpen hoe deze statistiek werkt. Google legt hier de advertentiesterkte uit.

voorbeeld van slechte advertentiesterkte in responsieve zoekadvertenties van Google

Afbeeldingsbron

ETA’s maken met het RSA-framework

Voor responsieve zoekadvertenties hoeven slechts drie koppen en twee beschrijvingen aan een campagne te worden toegevoegd en te worden weergegeven. U kunt ook elementen vastzetten waar u maar wilt binnen uw RSA’s.

voorbeeld van het maken van uitgebreide tekstadvertenties met behulp van RSA-framework

Ergo… u kunt in principe een uitgebreide tekstadvertentie maken door responsieve zoekadvertenties te maken met minimale advertentiecomponenten en ze allemaal op hun plaats vast te zetten.

Wees hier voorzichtig mee

Hoewel dit misschien een aantrekkelijke optie lijkt en een die zinvol kan zijn voor gebruikers met wettelijke vereisten of openbaarmakingen, raad ik het niet aan iedereen aan. Op de lange termijn gaat Google Ads uw advertentiecampagnes alleen maar verder automatiseren. Hoe eerder u zich kunt aanpassen en in de machine learning kunt leunen om betere resultaten te zien in plaats van een strakke chokehold te behouden, hoe beter u af zult zijn.

Er zijn echt nogal wat manieren waarop u RSA’s kunt aanpassen om precies te zijn wat u wilt/nodig heeft, als u de tijd neemt om ze goed in te stellen.

7. Begrijp de RSA-rapportagebeperkingen

De rapportage voor RSA’s is ook een beetje anders dan ETA’s. We kunnen nog steeds de prestaties op advertentieblokniveau zien voor alle statistieken die we zouden willen zien. Maar als u gebruikmaakt van een bepaald niveau van dynamische advertentieweergave, kunt u waarschijnlijk geen exact beeld krijgen van welke advertentiecombinatie resultaten heeft opgeleverd.

responsieve zoekadvertentierapportage

In de bovenstaande afbeelding ziet u de prestaties voor elk advertentieblok, maar aangezien de responsieve zoekadvertentie dynamische koppen en beschrijvingen gebruikt, weten we niet helemaal zeker welke combinaties de prestaties hebben veroorzaakt.

Itemdetails bekijken

Door te klikken op de link ‘Activumgegevens bekijken’ onder de advertentie, krijgt u meer inzicht in de prestaties.

details van responsieve zoekadvertentie-items

Helaas zijn deze verdere details erg flauw en bieden ze niet altijd de volledige inzichten die we zouden willen. U zult merken dat alle statistieken behalve vertoningen worden verwijderd. Dus hoewel u kunt zien welke componenten het meest werden weergegeven, weet u eigenlijk niet welke bij elk aspect van de advertentieprestaties hebben geholpen.

Krijg een goed beeld van uw prestaties met onze gratis Google Ads-prestatiegrader.

Prestatiebeoordeling van activa

Bovendien zult u zien dat Google een systeem voor de prestatiebeoordeling van activa heeft:

 • In behandeling: nog geen informatie over het activum.
 • Leren: nog niet genoeg informatie over het activum.
 • Laag: Een van de slechtst presterende in zijn soort. Wil misschien vervangen.
 • Goed: presteert goed in vergelijking met andere activa van dit type. Bewaar en voeg meer toe.
 • Beste: Een van de beste in zijn soort. Bewaar en voeg meer toe.
 • Niet beoordeeld (“—“): Beoordeling niet beschikbaar vanwege onvoldoende activiteit, verkeer of aantal vergelijkbare items om mee te vergelijken.

Deze zijn… vrij nutteloos als je het mij vraagt. Maar ze geven wel een indicatie van wat Google qua prestaties ziet voor elk onderdeel.

Het belangrijkste van deze scores is dat ze NIET rechtstreeks correleren met de conversieprestaties . Alleen omdat een component als Beste is beoordeeld, betekent dit niet dat het conversies genereert . Om daar achter te komen, moet u enkele advertentiecomponenten op hun plaats vastzetten en meer vaste gegevens krijgen.

Controleer het tabblad Combinaties

Ten slotte kunt u enkele advertentiecombinaties bekijken door op het tabblad Combinaties bovenaan de pagina met itemdetails te klikken.

rapportagetabblad voor responsieve zoekadvertentiecombinaties

Net als op de andere pagina ziet u nog steeds alleen het aantal vertoningen, maar afhankelijk van hoe gelijkmatig uw combinaties worden weergegeven, kunt u mogelijk afleiden welke varianten de prestaties van uw advertenties stimuleren.

Wees voorbereid op het verdwijnen van uitgebreide tekstadvertenties

Of je nu boos of onverschillig bent over de wijziging, het is belangrijk om de tijd die je hebt voor de deadline te benutten om ervoor te zorgen dat je account zo sterk mogelijk staat. Of u zich meer richt op ETA’s of RSA’s, hangt af van wat u momenteel actief in uw account heeft.

Al met al, vecht tegen de drang om uw controle te strak vast te houden door componenten op alle gebieden vast te pinnen of dynamisch leren te beperken, maar accepteer niet alle ‘best practices’ van Google als de beste optie voor uw account. Gebruik deze tijd om te testen, te leren en te herhalen, en u zult uw concurrentie voor zijn wanneer de uitrol is voltooid.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd   5 manieren om responsieve zoekadvertenties te gebruiken om uw ROI te maximaliseren .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.