Hoe schrijf je een geweldig persbericht in 7 stappen (met sjablonen!) Wanneer er iets belangrijks gebeurt in uw bedrijf, is het gebruikelijk om een blogpost te schrijven, het nieuws op sociale media te delen en zelfs via e-mail het nieuws te verspreiden. Deze zijn geweldig, maar een ding dat bedrijven vaak vergeten, is het persbericht

Leestijd: 10 minuten

Bron

Wanneer er iets belangrijks gebeurt in uw bedrijf, is het gebruikelijk om een blogpost te schrijven, het nieuws op sociale media te delen en zelfs via e-mail het nieuws te verspreiden. Deze zijn geweldig, maar een ding dat bedrijven vaak vergeten, is het persbericht.

Persberichten kunnen uw bereik vergroten, leads genereren en zelfs connecties opbouwen met invloedrijke mediakanalen.

voordelen van het schrijven van een persbericht

Dat wil zeggen, als je het goed doet.

In deze gids delen we hoe u het perfecte persbericht schrijft. Dit bevat:

 • De zeven essentiële zaken voor elk persbericht.
 • Hoe schrijf je een persbericht voor vier verschillende scenario’s.
 • Gratis sjablonen voor persberichten om u op weg te helpen.

Laten we een duik nemen, zodat u een persbericht kunt schrijven dat wordt opgepikt en het woord over uw bedrijf verspreidt.

Hoe schrijf je een goed persbericht?

Wanneer u de tijd neemt om een persbericht te schrijven, wilt u er zeker van zijn dat het effectief is en dat de resultaten uw team waard zijn. Zo schrijft u een solide persbericht met alle informatie die u nodig heeft:

1. Begin met een pakkende titel

U wilt dat mensen over uw aankondiging schrijven of tweeten om pers en buzz voor uw bedrijf te genereren. Dat begint bij het lezen van uw persbericht. En dat, mijn vrienden, begint met je kop. Zorg ervoor dat je de aankondiging duidelijk samenvat met een sterk, beschrijvend werkwoord. Bekijk dit voorbeeld van een persbericht van Ace Hardware :

hoe een persbericht te schrijven: voorbeeld van een goede kop

De kop luidt:

Ace Hardware onthult topgrills en grillaccessoires voor vakantiegeschenken dit seizoen

“Onthullingen” impliceert zowel dat de items verborgen zijn gebleven en dat het publiek op deze aankondiging heeft gewacht. Ook legt “voor kerstcadeaus dit seizoen” het doel van het persbericht uit en trekt de lezer naar binnen.

Bovendien is het kort en krachtig, wat de sleutel is. Cision, een persberichtsoftware, analyseerde meer dan 40.000 persberichten uit 2020 en ontdekte dat de ideale lengte voor een kop van een persbericht70-90 tekens is.

hoe schrijf je een goed persbericht: grafiek met koptekens

Afbeeldingsbron

2. Vermeld de aankondiging en de betekenis ervan in je intro

Zoals bij elk nieuwsartikel, moet de introductie van uw persbericht meteen alle vijf W’s beantwoorden: wie, wat, waar, wanneer en waarom het ertoe doet. Neem de introductie in het MasterClass persbericht voorbeeld hieronder.

Er staat:

SAN FRANCISCO, 21 oktober 2021 /PRNewswire/ — MasterClass, het streamingplatform waar iedereen kan leren van de beste ter wereld over een breed scala aan onderwerpen, heeft vandaag aangekondigd dat Yo-Yo Ma een les zal geven over muziek en verbinding. Door filosofieën te delen die hij heeft ontwikkeld naast verhalen uit zijn legendarische carrière, legt Ma uit hoe je beter kunt samenwerken, op nieuwe manieren contact kunt maken met kunst en relaties kunt uitbreiden door middel van muziek. Ma’s les is nu exclusief beschikbaar op MasterClass, waar abonnees onbeperkt toegang krijgen tot alle 100+ instructeurs met een jaarlijks lidmaatschap.

Als ik alleen de inleiding van dit persbericht lees, heb ik alle informatie die ik nodig heb.

 • Waar: San Francisco
 • Wanneer: 21 oktober 2021
 • Wie: MasterClass, een online leerstreamingplatform.
 • Wat: Aangekondigd dat Yo-Yo Ma een les over muziek en verbinding zal geven.
 • Waarom het ertoe doet: een muzikant met een legendarische carrière deelt zijn filosofieën met abonnees.
hoe schrijf je een persbericht: voorbeeld van een masterclass event persbericht

Deze introductie past uitstekend in de beschrijving van het bedrijf , de impact, de nieuwe klasse, Yo-Yo Ma en zelfs een zachte verkooprichting voor meer informatie. Goed gedaan.

3. Leg uit waarom deze aankondiging belangrijk is in het lichaam

Wanneer u bij de hoofdtekst van uw persbericht komt, gebruikt u deze ruimte om uw lezers meer informatie te geven. Dit is de ideale plek om citaten van experts of afbeeldingen op te nemen om de inhoud aantrekkelijker te maken . In de body van het MasterClass persbericht staat een foto van Yo-Yo Ma en een reactie van de oprichter en CEO van MasterClass.

hoe een persbericht te schrijven: voorbeeld van een afbeelding van een persbericht

De foto is geweldig om lezers aan te moedigen langer op de pagina te blijven, maar het citaat hier is nog beter. Rogier legt uit wat de klas studenten te bieden heeft en waarom dit een belangrijke release is voor de MasterClass-community.

Dat is precies wat u wilt doen in de hoofdtekst van uw persbericht: informatie geven over wat er gebeurt en waarom het belangrijk is voor uw bedrijf en uw publiek.

4. Houd vast aan een formele, gezaghebbende toon

U wilt dat uw persbericht de aandacht trekt en uw publiek betrokken houdt, maar het is belangrijk om te onthouden dat dit een verklaring namens uw bedrijf aan het grote publiek is. Het is geen blogpost van uw CEO of een whitepaper ter ondersteuning van een productlancering. Het is de officiële aankondiging van het bedrijf, dus het moet een formele, gezaghebbende toon hebben.

Je kunt zeker een blogpost schrijven die dat nieuws op een meer gemoedelijke en subjectieve manier ondersteunt, maar het persbericht zelf moet informatief en objectief zijn.

5. Gebruik actieve stem

Actieve stem is aantrekkelijker en duidelijker in goede teksten , maar is vooral belangrijk in persberichten. U probeert informatie over een bedrijf aan het publiek over te brengen en u moet effectief delen wie wat heeft gedaan. Actieve stem treedt op wanneer uw onderwerp uw werkwoord uitvoert (bijv. Ik heb het persbericht geschreven), in tegenstelling tot passieve stem waarbij het onderwerp het werkwoord ontvangt (bijv. Het persbericht is door mij geschreven). Actieve stem is de beste manier om te delen wie wat heeft gedaan.

Het blijkt ook dat het de beste manier is om traffic te krijgen . Cision ontdekte zelfs dat persberichten met actieve werkwoorden in koppen meer views kregen dan hun passief geconstrueerde tegenhangers.

hoe een persbericht te schrijven: grafiek van actieve werkwoorden in kop

Afbeeldingsbron

Als u met actieve stem schrijft, worden uw persberichten sterker en duidelijker – en dat is goed als er geen ruimte is voor verwarring.

6. Wees beknopt

Uw persbericht hoeft niet lang te zijn – dat zou het eigenlijk ook niet moeten zijn. Het doel van deze inhoud is om een formele, openbare aankondiging te doen. Dat betekent dat uw ideale lengte simpelweg is hoe lang het duurt om uw aankondiging en de betekenis ervan uit te leggen.

Cision ontdekte zelfs dat de meeste persberichten op zijn platform in 2020 400 woorden of minder bevatten, en dat de gemiddelde lengte over het algemeen 686 woorden was. Het bedrijf ontdekte ook dat na een bepaald punt, hoe langer het persbericht werd, hoe korter de tijd die mensen besteedden aan het lezen. U kunt hier leren hoe u een beknopte kopie schrijft.

hoe schrijf je een geweldig persbericht: lengte versus tijd op pagina

TL;DR: Probeer in je persberichten ongeveer 500 woorden te houden.(Afbeeldingsbron)

7. Geef de lezer een actie om te ondernemen

Als uw ideale lezer uw persbericht afmaakt en meer informatie wil, moet u duidelijk maken waar ze heen moeten. Anders verliest u de kans om de lezer te betrekken of een potentiële klant te converteren. Niet het resultaat dat u wilt nadat u uw tijd en moeite hebt besteed aan het schrijven van een persbericht.

Voeg daarom vervolginstructies toe aan het einde van uw persbericht. Dit hangt waarschijnlijk af van de inhoud van uw release: het kan een goed geschreven bestemmingspagina zijn om u aan te melden voor een proefversie van uw product dat wordt uitgebracht of een routebeschrijving om het evenement dat u promoot bij te wonen.

Neem dit voorbeeld uit het persbericht van Smith College over het vervangen van leningen door subsidies.

hoe schrijf je een persbericht: smith college follow-up voorbeeld

Afbeeldingsbron

Er staat:

Aanvullende informatie over de financiële hulpinitiatieven die Smith vandaag heeft aangekondigd, is beschikbaar in een online FAQ.

Dit maakt het gemakkelijk voor iedereen die geïnteresseerd is om naar de veelgestelde vragen te klikken en alle informatie te krijgen die ze nodig hebben over de aankondiging en hoe deze van invloed kan zijn op hen.

Oké, nu we de basis hebben behandeld, laten we het hebben over waar je op wilt letten bij het opstellen van enkele veelvoorkomende persberichten.

Hoe schrijf je een persbericht voor een evenement

Een persbericht is een geweldige manier om uw marketingstrategie voor evenementen aan te vullen. Door een officiële verklaring vrij te geven, kunt u de media op de hoogte brengen van alle relevante details in één eenvoudig document. Dit is geweldig om twee redenen:

Ten eerste zal media-aandacht helpen om het woord aan geïnteresseerde aanwezigen te brengen. Ten tweede vergroot het ook de kans dat uw evenement wordt gedekt. Het is geweldig om je aanstaande evenement in de pers te krijgen – het is zelfs nog beter om de impact van je evenement ook op te schrijven.

hoe een persbericht te schrijven: voorbeeld van een persbericht over een evenement

Afbeeldingsbron

Wanneer u een persbericht schrijft voor uw volgende evenement, zorg er dan voor dat u:

 • Deel voor wie het evenement is. Wie is je ideale publiek? Dit lijkt misschien onhandig, maar je moet dit expliciet vermelden omdat het niet altijd duidelijk is. De bakwedstrijd van uw bedrijf kan bijvoorbeeld voor iedereen ouder dan 14 zijn of voor lokale banketbakkers in de omgeving. Er is daar een enorm verschil, dus wees voorzichtig. (Bovendien wil je niet dat je een ambitieuze 14-jarige moet afwijzen die met een spatel in de hand aan je deur verschijnt.)
 • Leg de betekenis van de gebeurtenis uit. Waarom is uw evenement belangrijk voor uw bedrijf en uw gemeenschap? Als je die bakwedstrijd organiseert om de volgende beste banketbakker in je stad te vinden, is dat belangrijk. Als het het vijfde jaar is dat je host en andere winnaars zijn doorgegaan met het openen van hun eigen bedrijf, dan is dat ook het vermelden waard.
 • Voeg registratie- of ticketgegevens toe. Hoe kan iemand uw evenement bijwonen? Zorg ervoor dat het einde van uw persbericht vermeldt of tickets te koop of gratis zijn, of registratie vereist is of niet, evenals belangrijke informatie over deadlines en evenementdata.

Hier is een sjabloon voor persberichten voor evenementen om u op weg te helpen .

Hoe schrijf je een persbericht voor een product?

Wanneer u een nieuw product lanceert , wilt u dat klanten en merkadvocaten betrokken zijn op sociale media, brancheschrijvers die de updates vermelden en alle andere buzz die u kunt krijgen. Het schrijven en verspreiden van een persbericht helpt daarbij.

hoe een persbericht te schrijven: voorbeeld van een productpersbericht

Lees dit persbericht

Wanneer u een persbericht schrijft voor uw nieuwe product:

 • Deel een overzicht van het product. Wat is jouw nieuwe product? Geef in de hoofdtekst van uw persbericht aan wat uw nieuwe product is, wat het doet en hoe u het kunt krijgen.
 • Benadruk de voordelen. Hoe helpt uw product? Dit is geen productkopie, maar u wilt zich toch meer concentreren op voordelen dan op functies. Door dit te doen, helpt u ook om duidelijk te maken voor wie uw nieuwe product bedoeld is: belangrijke informatie die u in uw release moet opnemen.
 • Beschrijf hoe het past bij uw bedrijf. Waarom dit nieuwe product? Leg uit hoe het product past bij de missie van uw bedrijf, zich verhoudt tot uw andere aanbiedingen en/of uw huidige klanten bedient.

Hier is een sjabloon voor een persbericht over productlancering om u op weg te helpen

Hoe schrijf je een persbericht voor een nieuw bedrijf?

Een persbericht wanneer u uw bedrijf start, is een beproefde manier om buzz te genereren, zelfs als u niet per se de branche of de connecties hebt die gevestigde bedrijven zouden kunnen hebben.

hoe een persbericht te schrijven: voorbeeld van een nieuw zakelijk persbericht

Lees dit persbericht

Zorg ervoor dat u in het persbericht voor uw lancering:

 • Leg je doel en je doelen uit. Waarom bestaat uw bedrijf? Het delen van uw doelen en doel in uw lanceringen helpt meer pers te genereren dan uit te leggen wat uw bedrijf doet. Je verhaal zal altijd boeiender zijn, dus zorg ervoor dat je het gebruikt. Dit is een perfecte manier om uw merk te introduceren.
 • Deel eventuele financieringsdetails. Als je pre-seed-financieringsrondes hebt ingezameld, zorg er dan voor dat je dat in je persbericht opneemt, vooral als je donateurs hebt uit de branche waarin je werkt of met hun eigen aanhang.
 • Voeg een CTA toe. Wil je dat mensen zich aanmelden voor je bèta? Je voortgang volgen op social? Naar je website gaan? Wat het ook is, neem die oproep tot actie op in uw persbericht. Je bent net begonnen, dus als je je merk in de gaten krijgt, wil je ze behouden.

Hier is een sjabloon voor een persbericht over de lancering van een bedrijf om u op weg te helpen .

Hoe schrijf je een persbericht voor een prijs?

Een prijs winnen is spannend! U wilt dat mensen in uw netwerk en bedrijven in uw branche weten wanneer uw bedrijf of leden van uw team zijn erkend voor hun harde werk en prestaties. Een persbericht is een geweldige manier om snel bekendheid te krijgen. Zelfs op de lange termijn kan het goed zijn om deze informatie openbaar te maken, zodat potentiële nieuwe medewerkers, nieuwe partnerschappen of zelfs nieuwe klanten uw onderscheidingen kunnen beoordelen. Dit vestigt uw bedrijf als een autoriteit en moedigt vertrouwen aan.

hoe een persbericht te schrijven: voorbeeld persbericht award

Lees dit persbericht

Zorg ervoor dat u bij het schrijven van een persbericht over een prijs:

 • Leg uit waarom de prijs belangrijk is. Waarom is deze prijs een persbericht waard? Als het erkenning is voor een uitzonderlijke leider, zeg dat dan. Als het een hoogtepunt is van het harde werk van uw bedrijf, vermeld dat dan. Als het zelden voorkomt dat een bedrijf van jouw omvang wint, neem dat dan op. Deze details maken het verhaal boeiender.
 • Voeg een citaat toe van iemand uit je team. Het winnen van een prijs is een opwindende prestatie, en als je een reactie van je team opneemt, kun je laten zien dat je het op die manier behandelt. Zorg ervoor dat het citaat van iemand is die gerelateerd is aan de overwinning.
 • Deel wat de toekomst biedt voor uw team. Wat ga je doen met dit momentum? Het schrijven van een persbericht voor een prijs is een uitstekende gelegenheid om te delen wat de plannen van uw bedrijf voor groter en beter zijn: gebruik het.

Hier is een sjabloon voor een persbericht over een prijs om u op weg te helpen

Meer sjablonen voor persberichten

Als u een pers wilt schrijven over iets anders dan de vier hierboven genoemde scenario’s, zijn hier enkele aanvullende bronnen:

 • Jotform’s 12 persberichtsjablonen voor boeken, concerten, nieuwe medewerkers, non-profitorganisaties en meer.
 • Smartsheet’s   zeven persberichtsjablonen voor zakelijk nieuws, sociale media, e-mail en meer.
 • Sjabloonlab’s   46 sjablonen voor persberichten voor het lanceren van websites, leveranciers, onderzoeksresultaten en meer.

Gebruik deze sjablonen en tips voor persberichten om buzz voor uw bedrijf te genereren

Dat was veel! Het goede nieuws is dat u dit niet allemaal hoeft op te schrijven. Geef uzelf een voorsprong voor enkele veelvoorkomende persberichten en zorg ervoor dat u een bladwijzer maakt voor deze sjablonen zodat u ze kunt gebruiken wanneer u ze nodig hebt. En om samen te vatten, hier zijn de zeven stappen die u wilt volgen om een effectief persbericht te schrijven, ongeacht het onderwerp:

 1. Begin met een opvallende kop
 2. Vermeld de aankondiging en de betekenis ervan in je intro
 3. Leg uit waarom deze aankondiging belangrijk is in het lichaam
 4. Blijf bij een formele, gezaghebbende toon
 5. Gebruik actieve stem
 6. Wees beknopt
 7. Inclusief follow-up
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.