Het zwarte gat van het verkeer: wat B2B-marketeers moeten weten over Dark Social Wat moeten B2B-marketeers weten over zogenaamde dark social, en wat zijn de beste manieren om niet-toewijsbaar sitebezoekersverkeer te beheren en te integreren?

Leestijd: 6 minuten

Bron

Professionele B2B-marketeer naast een donker vraagtekenbeeld.

Professionele B2B-marketeer naast een donker vraagtekenbeeld. Wat moeten B2B-marketeers weten over zogenaamde dark social, en wat zijn de beste manieren om niet-toewijsbaar sitebezoekersverkeer te beheren en te integreren? Klopt het oude gezegde dat elk verkeer goed verkeer is nog steeds waar als we aankloppen bij de digitale marketingdeur van 2022? Terwijl we terugvallen op zomertijd, gaan we vooruit en kijken we naar deze vragen en meer. Wat is niet-toewijsbaar verkeer – ook bekend als Dark Social? Historisch gezien hebben zowel het donkere sociale als het donkere web enigszins verwarde definities, omdat elke term is gebruikt om zowel de niet-toewijsbare segmenten van het online landschap als – heel anders – de onsmakelijke delen van ons internetrijk aan te duiden. Voor onze doeleinden zullen we dark social onderzoeken in verband met de moeilijkheden waarmee de meeste marketeers worden geconfronteerd als het gaat om het proberen om bezoekersverkeer van grotendeels onbekende bronnen te meten. In ons gebruik verwijst dark social eenvoudigweg naar de manier waarop mensen links naar onze inhoud delen via privé sociale kanalen, zoals beveiligde berichten-apps – of ze nu afkomstig zijn van WhatsApp en zijn twee miljard wereldwijde gebruikers, iMessage, Facebook Messenger, Signal, Slack, of de enorme hoeveelheid andere alternatieven. Dark Social is niet nieuw Laten we eerst eens kijken hoe de populariteit van de termen ‘dark social’ en ‘dark web’ in de loop van de tijd en in onze digitale lexicons is veranderd. Google Trends-afbeelding Het is duidelijk dat dark social lang niet het gebruik heeft gezien dat het dark web heeft, maar toch heeft dark social als een voortdurende puzzel bestaan voor zowel marketeers als professionals op het gebied van zoekmachineoptimalisatie. Het gebruik van privéberichtencommunicatie is wereldwijd toegenomen, wat betekent dat meer mensen links delen die niet afkomstig zijn van de traditioneel meetbare online openbare bronnen zoals de grote sociale mediaplatforms, zoekmachines, webmail en eenvoudig te meten, gewoon oud web koppelingen. Hoewel dark social niet nieuw is, kunnen de meetuitdagingen die het met zich meebrengt in omvang toenemen, aangezien marketeers worden geconfronteerd met een nieuw zwart gat waar attributiegegevens ooit beschikbaar waren, in de vorm van verdwijnende webbrowsercookiegegevens en een toename van de aantal mensen dat ad-blocking-technologie gebruikt. Verdwijnende cookiegegevens en toenemende advertentieblokkering vormen een nieuw meting zwart gat via GIPHY Tussen 1994 en 1996, toen het web groeide, nam ook de implementatie van cookies toe – de stukjes gegevens die worden gebruikt om bij te houden wie een bepaalde website eerder heeft bezocht – en als marketeers hebben we hun gebruik in de tussenliggende jaren zien exploderen, wat heeft geleid tot de zorgen en regelgeving over gegevensprivacy die de afgelopen jaren zijn toegenomen. Als maker van Chrome, de populairste browser op het web, heeft Google‘s beslissing dit jaar om het gebruik van cookies van derden – cookies die verder gaan dan alleen het volgen van bezoekers op een enkele site – geleidelijk af te schaffen, ongetwijfeld voor aanzienlijke consternatie gezorgd onder marketeers. Hoewel Google zijn tijdlijn voor het implementeren van de cookie-uitschakeling van derden heeft teruggedrongen tot het laatste deel van 2022, zullen marketeers hoogstwaarschijnlijk uiteindelijk een nieuwe dag tegemoet gaan waarop het niet langer mogelijk zal zijn om de browsegeschiedenis van site naar site bij te houden – tenminste voor gebruikers van Chrome – en de focus zal noodzakelijkerwijs moeten worden verlegd naar nieuwe manieren om first-party cookies te gebruiken, samen met Google’s aanstaande Federated Learning of Cohorts (FLoC) alternatief. Een professional uit de marketingsector drong er onlangs bij mensen op aan die de impact willen meten van wat ze doen met consumentengegevens in cookies door de tijd te nemen om zichzelf af te vragen: “Zou ik dit doen met de gegevens van mijn eigen moeder?” – altijd een goede vraag om te stellen als het gaat om hoe we anderen behandelen, inclusief hun browsegegevens. Is elk verkeer goed verkeer? Met zoveel bestaand niet-toewijsbaar verkeer en sommige opties voor het volgen van cookies op weg naar buiten, waar moeten marketeers hun inspanningen dan op richten als het gaat om meten? Zoals Sir Arthur Conan Doyle schreef voor zijn beroemde speurder Sherlock Holmes: “Als je het onmogelijke hebt geëlimineerd, moet alles wat overblijft, hoe onwaarschijnlijk ook, de waarheid zijn”, en voor B2B-marketeers die te maken hebben met donkere sociale en aanzienlijk afnemende opties voor het volgen van cookies, nemen een een vergelijkbare aanpak zou heel goed een verstandige keuze kunnen zijn. In 2022 zullen slimme marketeers deze uitdagingen het hoofd bieden en ze omzetten in nieuwe kansen door hun focus te vergroten op de verkeersbronnen die kunnen worden gemeten, en door meer aandacht te besteden aan first-party cookiegegevens. Verrassend genoeg kunnen donkere sociale media en het verlies van cookiegegevens van derden een verhulde zegen zijn, aangezien marketeers steeds meer zullen moeten halen uit de informatie die ze wel onder controle hebben. Vervolgens, zoals Sherlock suggereerde, kan het datazwarte gat dat overblijft – ook nauwkeuriger worden gemeten ten opzichte van het bekende, waardoor verduisterde verkeersoorsprongen duidelijker worden door de brute kracht van het elimineren van de alternatieven. Hoewel verborgen duister sociaal verkeer misschien nooit volledig wordt onthuld, tenzij er fundamentele trackingwijzigingen worden aangebracht in de basis van diepgewortelde internetprotocollen, kunnen marketeers een toekomst tegemoet gaan met minder gebruikersgegevens dan ooit, vooral nu de bezorgdheid over dataprivacy wereldwijd toeneemt. Wat oud is, is weer nieuw: analyse van serverlogboeken en de kracht van vertrouwen Aangezien B2B-marketingteams meer willen doen met de gegevens waartoe ze al toegang hebben, kan de nogal ouderwetse en niet-glamoureuze praktijk van de analyse van serverlogbestanden een opleving zien in 2022 en verder. De serverlogbestanden van een website kunnen een schat aan nuttige informatie bevatten, die mogelijk elke zoekopdracht toont die mensen hebben uitgevoerd terwijl ze op uw site zijn, samen met het volgen van hun navigatietraject door een site. Toegang krijgen tot deze informatie hangt af van uw organisatie en of u uw eigen site host. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te weten over waar uw verkeer vandaan komt, maar met de opkomst van dark social en het uiteindelijke verlies van de meeste traditionele trackinggegevens van cookies van derden, willen slimme marketeers geen informatiebronnen over het hoofd zien als het erom gaat meer te weten te komen over hun publiek en wat ze willen. Dark social kan de herkomst van uw bezoekers verbergen, maar het feit dat u verkeer binnenkrijgt, zelfs in verduisterde vorm, mag niet over het hoofd worden gezien, en kan wijzen op een bijzonder krachtige vorm van het delen van inhoud. “Mond-tot-mondreclame blijft een van de meest effectieve en natuurlijke drijfveren voor marketing” , merkte Sanjay Sarathy , vice-president marketing bij SaaS-technologiebedrijf Cloudinary, onlangs op. “De persoon die een link met een geliefde deelt, heeft die potentiële lead al gekwalificeerd en is daarmee een voorvechter van uw merk geworden. Mensen vertrouwen mensen meer dan dat ze merken vertrouwen”, voegde Sarathy eraan toe. Dit soort vertrouwen versterkt de kracht van invloed, vooral in het B2B-marketinglandschap, zoals onze CEO Lee Odden heeft onderzocht in ” Inside B2B Influence: Sarita Rao of AT&T on Growing B2B Executive Influence with Social Media ” en ” Inside B2B Influence : Brian Solis van Salesforce over de toekomst van invloed in B2B-marketing .” [bctt tweet=””Mond-tot-mondreclame blijft een van de meest effectieve en natuurlijke drijfveren voor marketing. De persoon die een link met een geliefde deelt, heeft die potentiële lead al gekwalificeerd en is daarmee een kampioen van uw merk geworden .” — Sanjay Sarathy” username=”toprank”] Verander het donkere sociale zwarte gat van uw marketing in noorderlicht via GIPHY Door de zorgen die we hebben onderzocht in gedachten te houden, hopen we dat u beter uitgerust zult zijn om de verkeersattributie en data-analyseveranderingen die in 2022 van de snoek zullen komen het hoofd te bieden, en de dilemma’s van dark social om te zetten in iets meer als een digitale versie van het merkwaardige schouwspel van noorderlicht. Volgend jaar wordt het nog belangrijker om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over dark social, dataprivacy en andere vitale marketingonderwerpen. Nieuwsbronnen uit de B2B-marketingsector, zoals ons langlopende wekelijkse TopRank Marketing digitale marketingnieuws elke vrijdag , kunnen marketeers helpen op de hoogte te blijven van belangrijke verschuivingen en hoe deze onze branche beïnvloeden. Hoe goed je het ook kunt volgen, het maken van bekroonde B2B-marketing kost veel tijd en moeite. Daarom kiezen steeds meer bedrijven ervoor om samen te werken met een topbureau voor digitale marketing zoals TopRank Marketing. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we u kunnen helpen , zoals we al meer dan 20 jaar doen voor bedrijven variërend van LinkedIn, Dell en 3M tot Adobe, Oracle, monday.com en anderen.

Het bericht Het zwarte gat van verkeer: wat B2B-marketeers moeten weten over Dark Social verscheen eerst op B2B Marketing Blog – TopRank® .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.