Verbeter uw rapportage en zorg dat belanghebbenden luisteren door Share of Voice op te nemen Share of voice wordt al jaren in de SEO-industrie gebruikt, maar recentelijk zijn er meer SEO-tools begonnen met het opnemen ervan als een extra meetalternatief voor eenvoudige rangorderegistratie

Leestijd: 9 minuten

Bron

Wat is ‘share of voice’?

Share of voice (SOV) in marketing is ontstaan als advertentieterminologie, die het percentage media-uitgaven van een bedrijf definieert in vergelijking met de totale uitgaven in de markt. In wezen is het bedoeld om de zichtbaarheid van een merk te meten in vergelijking met zijn concurrentie. In de SEO-wereld meet het organische zichtbaarheid in vergelijking met de rest van het zoeklandschap.

Share of voice wordt al jaren in de SEO-industrie gebruikt, maar recentelijk zijn er meer SEO-tools begonnen met het opnemen ervan als een extra meetalternatief voor eenvoudige rangorderegistratie.

Rank-tracking is uiterst waardevol, maar als het gaat om rapportage en het spreken met belanghebbenden die niet bekend zijn met de details van SEO, kan Rank-tracking mensen in de war brengen en een specifieke rang voor één termijn op een bepaald moment inhalen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat zoekmachines tegenwoordig extreem geavanceerd zijn en dat veel factoren van invloed kunnen zijn op de reden waarom een merk positie #1 op de ene locatie en positie #8 op een andere locatie kan rangschikken.

Share of voice is een alternatieve meting die rank-tracking naar een hoger niveau brengt over algemene bewustzijnsprestaties.

Ik zou nalatig zijn om niet te vermelden dat share of voice slechts één statistiek is om op te nemen. Een goede SEO-meting duikt dieper in de zakelijke impact van het kanaal, maar het opnemen van SOV kan een geweldige manier zijn om het algemene bewustzijn te bespreken, wat een belangrijke stap is in de trechter naar verkopen en conversies.

Hoe wordt SOV berekend?

Share of voice wordt doorgaans berekend als (Positie Klikfrequentie X Zoekvolume) / Totaal volume samengevat voor alle zoekwoorden. Hierdoor kunnen termen met een hoger zoekvolume een grotere impact hebben dan die met een lager volume.

Als u bijvoorbeeld positie #3 rangschikt voor een term met 1.000 maandelijkse zoekopdrachten en positie #1 voor een term met 100 maandelijkse zoekopdrachten, zou u de volgende berekening uitvoeren om SOV te krijgen:

  • Trefwoord 1: Positie 3 CTR 9,25% * 1.000 = 92,5

  • Trefwoord 2: Positie 1 CTR 34,76% * 100 = 34,76

  • Totaal SOV = 127,26 / 1.100 = 11,57%

Gelukkig kunnen tools dit automatisch voor ons doen. (In 2013 deed ik dit op grote schaal in Excel, en daar heeft niemand meer tijd voor!)

Hoe STAT SOV . te gebruiken

STAT berekent automatisch SOV binnen hun tool. Ze doen dit op een paar verschillende niveaus: het totale project, een gegevensweergave en een tag. Dit zorgt voor flexibiliteit om SOV te rapporteren voor de hele site, een bepaalde sectie of een bepaald onderwerp. U kunt zo creatief zijn als u wilt bij het instellen van de tags en gegevensweergaven. Houd er rekening mee wat u als SOV voor een website wilt rapporteren bij het maken van uw tagging-strategie.

Er zijn al genoeg bronnen over het opzetten van tagging-strategieën. Hier is een geweldig artikel over het overzicht van het gebruik van tags voor het analyseren van gegevens , en STAT-bronnen hebben veel documentatie over het instellen van tags.

Standaard gebruikt STAT hun eigen klikfrequentiepercentages, maar u kunt ze aanpassen aan uw branche als u andere statistieken heeft die u wilt gebruiken.’

STAT klikfrequentie

STAT berekent automatisch de SOV voor de sites van de beste concurrenten in een groep zoekwoorden. U kunt uw sitedomein(en) toevoegen en eventuele topconcurrenten waarvan u zeker wilt weten dat ze worden opgenomen als “vastgezette” sites op het tabblad SOV-instellingen.

STAT concurrerende landschap vastgezette sites

Lees hier meer over het aanpassen van de SOV-instellingen .

Zodra je helemaal klaar bent met je aanpassingen, ontvang je dagelijkse updates voor SOV en kun je het handige rapportagedashboard gebruiken om in de loop van de tijd te vergelijken.

SOV opnemen in rapportagedashboards

U kunt gegevens altijd rechtstreeks vanuit STAT exporteren of schermafbeeldingen gebruiken in uw maandelijkse rapportformaat naar keuze, maar ik gebruik liever de STAT Google Data Studio-connectoren . Deze zorgen voor een gemakkelijke gegevensverbinding en de mogelijkheid om aangepaste visuals toe te voegen aan bestaande of nieuwe rapporten. Het is een snelkoppeling naar het maken van klantvriendelijke visuals waarvoor geen aangepaste updates nodig zijn.

Hier is een geweldige bron om mee te beginnen als de STAT GDS-verbinding nieuw voor u is. Je zult moeten leren hoe je eenvoudige API-aanroepen kunt doen om een aantal van de datapunten te krijgen die je nodig hebt, maar ik beloof je dat je je krachtiger zult voelen als je het eenmaal onder de knie hebt.

Als de API-instructies je bang maken, gebruik dan deze builder om je eigen accountstatistieken in te voeren als een snelkoppeling .

Zodra u uw API-gegevens heeft, gaat u naar deze link om de SOV-gegevensverbinding op siteniveau in te stellen en gebruikt u deze link om deze op tagniveau in te stellen. U zou een afbeelding moeten zien die lijkt op het volgende. De siteconnector heeft een site-ID en de tagconnector heeft een tag-ID. Vul uw velden in en voeg toe aan een bestaand of nieuw rapport.

STAT Tag SOV-connector

Zodra u de gegevens in uw rapport heeft, kunt u nu uw ideale visuals samenstellen.

SOV . visualiseren

Share of voice in STAT wordt weergegeven in een doorlopend lijndiagram of een tabel. Ik vind dat handig als SEO, maar een stakeholder heeft de neiging om gewoon een snelle momentopname nodig te hebben die ze snel als “goed” of “slecht” kunnen lezen. De aandachtsspanne van mensen wordt steeds lager en er komen elke dag meer dingen om hen af te leiden. Goede datavisualisatie kan uw punt sneller overbrengen en vertrouwen winnen bij belanghebbenden.

Er zijn een paar opties die ik meestal als uitgangspunt gebruik. Deze variëren van snapshot-in-time-visuals tot trending-visuals.

Staafdiagram Bedrijfseenheid A Share of Voice

Staafdiagrammen zijn uiterst eenvoudige manieren om de SOV te visualiseren op een manier die het publiek in staat stelt te vergelijken en in een momentopname te zien wie er wint en wie verliest.

Gebruik Site als uw dimensie en Share of Voice als uw statistiek om SOV in een staafdiagram te visualiseren. Zorg ervoor dat SOV correct wordt berekend als een percentage van het totaal. U kunt uw datumbereik aanpassen als een standaardtijdsbestek of een datumbereikfilter op de pagina gebruiken zodat het direct kan worden gewijzigd.

Dashboards voor het bijhouden van zoekwoorden - Gegevens

Share of Voice - Sum Cirkeldiagram Cirkeldiagram - Business Unit A Share of Voice

Cirkeldiagrammen zijn zeer controversieel in de data-industrie. Deze zijn over het algemeen geen goede optie, omdat je de ingangen niet gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken. Ik betwist dat het aandeel van de stem minder een vergelijking is en meer een percentage van het totaal, wat een cirkeldiagram is bedoeld om te laten zien, en daarom gebruik ik ze soms als een snelle momentopname. Ik heb de neiging om naast deze visual een staafdiagram op te nemen om er meer in te duiken voor het geval dat, maar je doet wat je wilt.

Volg dezelfde instructies als het staafdiagram bij het opzetten van de visualisatie.

Tafel Tabel - Business Unit A Share of Voice

Tabellen zijn eenvoudige en effectieve manieren om gemakkelijk gegevens te lezen. Ik zou dit op zichzelf niet als een visuele suggestie willen voorstellen, maar het is geweldig om te hebben als referentie voor een grafiek of voor een analist.

Standaard zullen de tabelinstellingen het spraakaandeel optellen, dus zorg ervoor dat u dit aanpast als een percentage van het totaal.

Aandeel van stem - Som % Lijngrafiek Lijndiagram - Business Unit A Share of Voice

Dit zou vergelijkbaar zijn met de out-of-the-box visualisatie in STAT zelf. Het verschil is dat u in meer geaggregeerde indelingen kunt visualiseren en ze een beetje meer in overeenstemming kunt brengen met uw rapportagevisuals. Voeg indien nodig bepaalde kleuren toe om de aandacht op uw sites of call-outs te vestigen. Gebruik bij het opzetten van een lijndiagram een eenvoudig getal versus een percentage om ervoor te zorgen dat het goed wordt geaggregeerd.

Share of Voice - Nummer

Nogmaals, dit zijn slechts startpunten, gebruik wat je nodig hebt om het juiste verhaal aan je publiek te vertellen.

Breng het naar een hoger niveau

Een van mijn favoriete onderdelen van GDS is de mogelijkheid om met uw gegevens te communiceren en deze direct aan te passen. Dit zijn slechts enkele snelle tips om uw dashboards nog nuttiger te maken.

Filters gebruiken

Met filters kunt u gegevens on-the-fly aanpassen. Er zijn twee soorten filters: een filter op paginaniveau waarmee meerdere visuals kunnen worden gewijzigd terwijl u naar het rapport kijkt, en een filter op visueel niveau dat specifieke visuals vooraf filtert. Gebruik een filter op paginaniveau wanneer u wilt dat de rapportviewer de mogelijkheid heeft om in de gegevens te graven en gebruik visuele niveaufilters wanneer u wilt dat de gegevens alleen de gefilterde gegevens weergeven die u hebt geselecteerd.

Gebruik de vervolgkeuzelijst Filters Filters op paginaniveau

U kunt een filter toevoegen onder de vervolgkeuzelijst “Een besturingselement toevoegen”. De meest voorkomende filters op paginaniveau die ik gebruik, zijn onder meer datumbereikcontrole en dimensiefilters. U kunt dimensiefilters instellen als zelfselectieve of aangepaste zoekopties. Welke u kiest, hangt af van waartoe u wilt dat een rapportviewer toegang heeft.

Als u bijvoorbeeld een filter voor Sites toevoegt, kunt u de concurrenten die in een afbeelding worden vermeld, wijzigen. Dit kan u helpen concurrentie weg te nemen die de beelden moeilijk leesbaar maakt (*kuch* Google *kuch*) of waar het publiek niet om geeft.

Filters op paginaniveau Filters op visueel niveau

Er zijn verschillende opties om filters toe te passen op rapport-, pagina- en visueel niveau, maar dit zijn allemaal filters die op uw visual worden toegepast voordat deze wordt gemaakt. Hiermee worden de gegevens in de visual aangepast aan wat u precies wilt weergeven in plaats van dat de rapportviewer zelf moet selecteren.

U kunt bijvoorbeeld een visueel niveaufilter toevoegen om alleen de sites weer te geven die u handmatig heeft toegevoegd, voor het geval u niet het volledige landschap wilt weergeven.

Visueel niveaufilter

Ik zou het gebruik van cirkeldiagrammen voor gefilterde gegevens niet aanbevelen, omdat het belangrijke gegevenspunten uit het totaal verwijdert.

U kunt meer informatie over filteropties vinden in de bronnen van Google.

Wedstrijdgroeperingen maken

Berekende velden in GDS bieden de mogelijkheid om gegevenstransformaties bovenop de onbewerkte gegevensbron te leggen. U wijzigt de gegevens zelf niet, maar maakt in plaats daarvan een nieuwe waarde om in het rapport op te nemen. Er zijn tal van bronnen om te leren hoe u berekende velden kunt maken, dus ik zal hier alleen de stappen op hoog niveau behandelen.

Voorbeeld: u wilt de soorten concurrentie met de beste SOV visualiseren per sitetype versus domein. Door het volgende berekende veld in te stellen, wordt de SOV per groep samengevat, zodat u een nog hoger niveau van uw topcompetitie kunt krijgen:

Competitiegroeperingen

Om een berekend veld toe te voegen, opent u de gegevensbron en klikt u op “Een veld toevoegen” en voegt u vervolgens uw aangepaste code toe.

Meerdere weergaven maken

Wie zegt dat je maar één rapport hoeft te hebben? Ik ben een grote fan van een interne en externe rapportweergave. Hierdoor kunt u meer details in uw interne rapport instellen terwijl u een extern rapport op een hoog niveau houdt en gericht op de visuals. Gebruik het interne rapport om dieper te duiken en uw inzichten op te bouwen voor de belanghebbenden.

Voor een klantgericht rapport heb ik de neiging om de beelden gefocust te houden op een specifiek tijdsbestek zonder de mogelijkheid om te filteren. Hierdoor kan de klant zien wat ik wil dat ze zien.

Voor mijn interne rapporten heb ik de neiging om de mogelijkheid op te nemen om tijdframes aan te passen, meerdere filteropties op te nemen en tabellen op te nemen om mijn visuals te ondersteunen, zodat ik indien nodig gemakkelijk de onbewerkte gegevens kan downloaden of bekijken.

Wees creatief met uw gegevens

Met tools als STAT en Google Data Studio kun je databronnen combineren op een gemeenschappelijk datapunt. De SOV-gegevensbron heeft “Datum” als veld, dus elke andere gegevensbron die een datum bevat, kan worden gecombineerd.

Wilt u SOV visualiseren in dezelfde grafiek als verkeer? Wilt u meerdere tag SOV-gegevensbronnen combineren in één? Wilt u gepubliceerde inhoudsdatums over SOV-wijzigingen heen leggen? Wees creatief en probeer het uit! Je kunt net zo goed beginnen te vragen of je iets kunt visualiseren en dan kijken of je dat kunt versus je beperkt voelen tot de basis.

In dit artikel hebben we besproken hoe u uw projecten kunt instellen om naar SOV te kijken met STAT en hoe u die gegevens in de Google Data Visualization-tool kunt ophalen. Ga nu verder en gebruik uw lessen om iets op maat te maken voor uw klant of bedrijf. Vergeet niet om je eerst te concentreren op het verhaal dat je wilt vertellen, en laat de data het tot leven brengen.

Dit bericht is gepost in seo. Bookmark de link.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.