Online marktplaatsen zijn de volgende golf van digitale handel. Ruim 60% van alle online bestedingen in 2020 verliep via digitale marktplaatsen. Mensen kopen graag op marktplaatsen omdat ze winkelen gemakkelijk maken. Bedrijven verkopen om dezelfde reden graag via hen. Met een WooCommerce-configuratie met meerdere leveranciers wint iedereen, inclusief jij de winkeleigenaar

Leestijd: 11 minuten

Bron

Online marktplaatsen zijn de volgende golf van digitale handel. Ruim 60% van alle online bestedingen in 2020 verliep via digitale marktplaatsen. Mensen kopen graag op marktplaatsen omdat ze winkelen gemakkelijk maken. Bedrijven verkopen om dezelfde reden graag via hen. Met een WooCommerce-configuratie met meerdere leveranciers wint iedereen, inclusief jij de winkeleigenaar.

Denk niet dat je een gigant als Amazon hoeft te zijn om je eigen multi-vendor site te beginnen. Met wat begeleiding en de juiste tools kun je je eigen digitale marktplaats creëren voor externe verkopers.

In deze gids laten we u zien hoe u van uw WooCommerce-site een multi-vendor-marktplaats kunt maken, klaar om zoveel verkopers en kopers te ondersteunen als u kunt vinden.

Bespaar tijd om online te gaan

Met GoDaddy Managed WordPress eCommerce Hosting bespaart u tijd om online te gaan. Het bevat de functies om u te helpen met de strategieën die we gaan behandelen — het gaat niet alleen om het verkrijgen van een domein en hosting.

Dit krachtige platform dat is geoptimaliseerd voor WordPress, bevat ook tools voor beveiliging, verzending, betalingen en siteprestaties.

Zodra uw WooCommerce-winkel operationeel is, is het eenvoudig om bestellingen te volgen met aanpasbare sequentiële ordernummering, de winstgevendheid in de gaten te houden met native COGS-tracking en de winkelprestaties te volgen met behulp van geavanceerde en geïntegreerde Google Analytics.

Kom meer te weten

Voordelen van marktplaatsen met meerdere leveranciers

Marktplaatsen met meerdere leveranciers bieden een aantal duidelijke voordelen voor alle partijen die ze gebruiken:

Winkeleigenaren

 • Meer producten: Multi-vendor winkels geven u het voordeel dat u uw site kunt vullen met een groot aantal artikelen, zonder dat u zelf met de producten hoeft te handelen. Dit maakt het eenvoudiger om uw assortiment op te schalen naar een meer divers aanbod.
 • Eenvoudig voorraadbeheer: met een site met meerdere leveranciers is het beheren van een grote catalogus eenvoudiger omdat elke leverancier verantwoordelijk is voor zijn eigen producten.
 • Lagere initiële kosten: omdat u uw eigen producten niet hoeft in te kopen, kunt u een winkel met meerdere leveranciers starten met minder kapitaal dan wanneer u uw eigen product zou lanceren.

verkopers

 • Ingebouwde doelgroep: verkopers krijgen toegang tot de ingebouwde doelgroep van de markt. Dit helpt handelaren een geheel nieuwe groep klanten te bereiken.
 • Producten sneller lanceren: verkopers kunnen nieuwe producten sneller lanceren, omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over het bouwen van hun eigen website.
 • Onderhoudsarm verkoopkanaal : verkopen via een website met meerdere leveranciers maakt het onderhoud van uw eigen website overbodig. U kunt eenvoudig uw producten aanbieden en verkopen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de snelheid of beveiliging van de site.

Klanten

 • Gevarieerde productselectie : veel klanten kopen producten bij voorkeur op een marktplaats, omdat ze hierdoor verschillende producten tegelijk kunnen kopen.
 • Gemakkelijke vergelijkingen: Markten maken het klanten gemakkelijk om artikelen van verschillende merken te vergelijken. Ze kunnen items naast elkaar bekijken om producten te vinden met de beste prijs of eigenschappen.

Overwegingen bij het maken van een website met meerdere leveranciers 1. Nichemarkt

Marktplaatsen met meerdere leveranciers zijn er in vele soorten en maten. U bent waarschijnlijk bekend met de “one-stop-shop” retailers die elk type product verkopen dat u maar kunt bedenken. De meest opvallende algemene marktplaatsen zoals deze zijn Amazon, Walmart en eBay.

Hoewel deze sites de markt domineren, blijven nichemarktplaatsen groeien in populariteit.

Deze sites verbinden kopers en verkopers die op zoek zijn naar producten in een specifieke categorie. Etsy is het perfecte voorbeeld. De online markt voor ambachten en handgemaakte producten heeft een go-to-omgeving gecreëerd voor mensen die op zoek zijn naar dat specifieke type product.

Kijk of er een niche is die onvoldoende wordt bediend en geen eigen markt heeft. Zelfs als je begint als een nichemarkt, is er altijd ruimte om uit te breiden naar nieuwe categorieën. Zoals Amazon, die ooit een kleine site voor boeken was.

2. Methode voor het genereren van inkomsten

Natuurlijk wilt u overwegen hoe u geld kunt verdienen met uw winkel met meerdere leveranciers. Je kunt altijd je eigen producten blijven verkopen, maar het toevoegen van andere verkopers opent nieuwe methoden om inkomsten te genereren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende manieren waarop bedrijven inkomsten genereren uit hun winkels met meerdere leveranciers.

 • Commissie en verkoopkosten: dit is een van de meest voorkomende manieren om geld te verdienen met een website met meerdere leveranciers. Bij een commissiemodel neemt de winkeleigenaar een percentage van elke verkoop door een externe verkoper.
 • Abonnementskosten: met abonnementen kunt u leveranciers een terugkerende vergoeding vragen om toegang te krijgen tot het platform. Abonnementen hebben het extra voordeel dat ze minder serieuze leveranciers filteren, omdat ze minder geneigd zijn om zich aan te melden voor de terugkerende vergoeding.
 • Advertentiekosten: u kunt aanbiedingskosten gebruiken om leveranciers in rekening te brengen voor elk product dat ze op uw marktplaats weergeven. Dit is een andere effectieve manier om minder legitieme verkopers uit te roeien.
 • Adverteren: wanneer uw marktplaats groot genoeg is, zullen verkopers willen concurreren om voor bezoekers te komen. U kunt de vraag naar exposure gebruiken om advertenties op uw site te verkopen.

3. Verkeer naar uw site brengen

Met een marktplaats voor meerdere leveranciers moet u zowel kopers als verkopers naar uw website halen. Dit kan een beetje een kip-of-het-ei-dilemma creëren om uw markt op gang te krijgen. Verkopers moeten hun producten vermelden voordat iemand iets kan kopen. Maar je hebt ook op zijn minst enkele klanten nodig als je handelaren naar je winkel wilt trekken.

Beide zullen op tijd komen als u succesvol bent, maar het is belangrijk om een manier te vinden om er een te krijgen in de vroege stadia van uw markt.

U kunt beginnen met het vermelden van uw eigen producten en het genereren van verkeer naar hen met betaalde advertenties. Een andere benadering is om echt lage commissiekosten aan te bieden om te beginnen. U kunt uw tarieven dan geleidelijk verhogen naarmate uw markt meer verkopers begint te krijgen.

4. Productkwaliteit:

Het handhaven van de productkwaliteit is een belangrijk onderdeel van het runnen van een online marktplaats. Als winkeleigenaar moet u ervoor zorgen dat elke leverancier alleen artikelen van hoge kwaliteit verkoopt. Het is de verantwoordelijkheid van de verkoper om met hun eigen producten om te gaan, maar eventuele problemen zullen uiteindelijk terugkomen om u pijn te doen.

Want uiteindelijk worden de artikelen onder uw marktplaatsmerk verkocht. Als een klant een artikel van lage kwaliteit ontvangt, straalt dit slecht uit voor uw bedrijf.

Belangrijke functies voor websites van meerdere leveranciers

Multi-vendor websites zijn genuanceerder dan een typische e-commerce winkel. Ze vereisen dezelfde belangrijkste handelsfuncties en aanvullende functionaliteit om het ecosysteem van meerdere verkopers te ondersteunen.

Als u een winkel met meerdere leveranciers wilt runnen, moet u de essentiële functies kennen die een online marktplaats een geweldige plek maken om transacties uit te voeren voor zowel kopers als verkopers.

Hieronder staan enkele van de belangrijkste componenten van een marktplaats met meerdere leveranciers.

Leveranciersanalyse

Verkopers hebben de mogelijkheid nodig om de prestaties van hun winkel te meten. Dit omvat toegang tot rapporten met belangrijke statistieken zoals verkoop, voorraadniveau, retouren en coupongebruik.

Uitbetalingen en vergoedingen aan leveranciers

Uw website met meerdere leveranciers heeft een manier nodig om verkoopopbrengsten uit te betalen aan leveranciers. Het moet ook de mogelijkheid hebben om eventuele vergoedingen of commissies die u voor verkoop aanneemt, te berekenen en af te trekken. Als winkeleigenaar wilt u de mogelijkheid hebben om uw tariefstructuur aan te passen voor verschillende verkopers en producten.

Orderbeheer van meerdere leveranciers

Winkels met meerdere leveranciers hebben de mogelijkheid nodig om bestellingen naar verschillende leveranciers te routeren. De verkopers kunnen vervolgens hun eigen bestellingen beheren vanuit hun verkopersaccount. Naast de bestelgegevens heeft uw site de mogelijkheid nodig om betalingen aan verschillende verkopers te splitsen. Hierdoor kan elke verkoper de juiste uitbetaling krijgen wanneer de bestelling van een klant artikelen van meerdere verkopers bevat.

Leveranciersvoorraadbeheer

Een gebruiksvriendelijk voorraadbeheersysteem kan u helpen meer verkopers naar uw winkel te trekken. U wilt het leveranciers gemakkelijk maken om producten toe te voegen, te bewerken en te verwijderen. Veel leveranciers hebben ondersteuning nodig voor meerdere gebruikersrollen. Deze verschillende partijen krijgen verschillende rechten om de winkelvoorraad aan te passen.

Beoordelingen en recensies

Een van de belangrijkste voordelen van winkelen in een winkel met meerdere leveranciers is de mogelijkheid om artikelen te vergelijken. Beoordelingen en recensies helpen klanten om dit efficiënt te doen. Uw multi-vendor moet klanten feedback geven over aankopen. Bovendien moeten beheerders en leveranciers de mogelijkheid hebben om op feedback te reageren.

Bestelmeldingen

Met automatische meldingen kunnen leveranciers onmiddellijk weten wanneer een klant een bestelling plaatst. Dit helpt hen om bestellingen efficiënt en zonder vertraging te verwerken.

Een WooCommerce-website met meerdere leveranciers opzetten 1. Download WooCommerce Product Vendors Extension

Voordat u uw website met meerdere leveranciers kunt lanceren, moet u leveranciersfunctionaliteit toevoegen aan uw WooCommerce-site. WooCommerce is standaard geconfigureerd voor slechts één verkoper. Met leveranciersondersteuning kunnen verkopers hun eigen accounts maken om producten aan uw site toe te voegen.

Er zijn verschillende haalbare WooCommerce multi-vendor plug-ins die u kunt gebruiken om van uw site een marktplaats te maken. In onze gids gebruiken we de WooCommerce Product Vendors-extensie (inbegrepen in het GoDaddy Managed E-commerce Hosting Plan ) om een WooCommerce-site met meerdere leveranciers op te zetten.

Met de WooCommerce Product Vendors-extensie kunt u nog steeds uw eigen producten vermelden naast die van uw leveranciers. Het biedt flexibele opties voor het uitbetalen van uw leveranciers, zodat u betalingen direct of op terugkerende data kunt uitbetalen.

Je kunt de plug-in vinden door naar WooCommerce > Extensies te gaan . Nadat je het hebt geactiveerd, worden twee nieuwe tabellen toegevoegd aan je WooCommerce-database: wcpv_commissions en wcpv_per_product_shipping_rules.

U moet dan de instellingen configureren door naar WooCommerce > Instellingen > Producten > Leveranciers te gaan .

Het eerste gedeelte bevat de betalingsinstellingen. Begin met het instellen van uw uitbetalingsschema op basis van wanneer u leveranciers wilt betalen. U kunt kiezen tussen wekelijks, tweewekelijks en maandelijks. Of u kunt Handmatig betalen selecteren, in welk geval er geen geautomatiseerde betalingen naar leveranciers worden verzonden.

Vervolgens kunt u uw commissiestructuur kiezen. Dit is het standaardbedrag dat voor elke verkoop aan leveranciers wordt betaald. U moet een type en een waarde instellen. Er zijn twee opties: vast en percentage.

Vast betaalt verkopers een vast bedrag voor elke verkoop. Percentage geeft hen een bepaald deel van elke verkoop. Je kunt het ook zien als het omgekeerde van een verkoopvergoeding. Als u bijvoorbeeld 15% van alle aankopen wilt ontvangen, stelt u een commissie van 85% in.

2. PayPal instellen voor uitbetalingen aan leveranciers

WooCommerce Product Vendors gebruikt Paypal-uitbetalingen om verkoopopbrengsten aan uw leveranciers te verdelen. Zodra u uw Paypal-account aan de extensie koppelt, worden verkoopcommissies automatisch uitbetaald aan leveranciers op basis van uw commissieschema. Verkopers moeten gewoon een Paypal-account hebben om betalingen te ontvangen.

Om automatische uitbetalingen in te schakelen, moet u uw Paypal-inloggegevens toevoegen. Ga naar de Paypal Developers-site en log in met uw Paypal Business-account.

Ga vanuit het dashboard naar Mijn apps en referenties. Selecteer de modus Live (kies Sandbox als u een testuitbetaling wilt uitvoeren) en klik vervolgens op App maken .

Voer een naam in voor de app en ga verder. Als u in Sandbox-modus maakt, moet u selecteren welk Sandbox-account u voor de app wilt gebruiken. Er wordt automatisch een nieuwe account aangemaakt, dus u kunt deze gebruiken als u nog geen eerdere account heeft.

Op de volgende pagina vindt u uw klant-ID en geheim.

Kopieer deze waarden en keer terug naar WooCommerce > Instellingen > Producten > Leveranciers . Zoek de velden voor de Client ID en API Secret en plak uw inloggegevens.

Nadat u de wijzigingen heeft opgeslagen, is uw site klaar om automatische betalingen naar uw leveranciers te verzenden.

Als u leveranciers handmatig wilt betalen, kan de extensie u helpen uw betalingen bij te houden, of u nu een andere betalingsgateway gebruikt of cheques verzendt.

Ga naar Commissie om een lijst te zien van alle commissies die aan leveranciers verschuldigd zijn. Naast het bedrag heeft elke commissie de status Betaald of Onbetaald. Wanneer u een commissie handmatig betaalt, kunt u de Bulkacties gebruiken om deze als betaald te markeren.

3. Maak een leveranciersregistratiepagina aan

Met WooCommerce Product Vendors zijn er twee manieren om nieuwe verkopers toe te voegen; de winkeleigenaar kan leveranciers handmatig toevoegen via de WordPress-backend of u kunt een registratieformulier maken waarmee leveranciers zich kunnen aanmelden.

Om een registratieformulier te maken, moet u eerst een nieuwe pagina maken in WordPress. U kunt de pagina naar wens vormgeven. In het gebied waar u het formulier wilt laten verschijnen, voert u de shortcode in: [wcpv_registration].

Wanneer een leverancier het formulier invult, ontvangt u een e-mailmelding. U kunt ze toegang geven tot hun account door de gebruikersrol te wijzigen in Leveranciersmanager of Leveranciersbeheerder. Vervolgens moet u de gebruiker toevoegen aan een leverancier vanuit het gedeelte Leveranciersbeheerders.

Handmatig een leverancier toevoegen

Als u handmatig een leverancier wilt toevoegen, gaat u naar Producten > Leveranciers . U moet minimaal een e-mailadres van de leverancier opgeven.

U hebt ook de mogelijkheid om de instellingen voor de leverancier te configureren door op Aanvullende instellingen te klikken. Dit opent meer velden waar u leveranciersbeheerders kunt toewijzen en de commissiestructuur kunt bepalen.

4. Producten toevoegen

Zodra een leverancier zijn account heeft ingesteld, kunnen ze producten toevoegen op dezelfde manier als in een typische WooCommerce-winkel. Iedereen met beheerderstoegang kan de producten wijzigen. Leveranciersbeheerders hebben de mogelijkheid om producten te verwijderen, terwijl leveranciersbeheerders dat niet kunnen.

Als eigenaar van een winkel met meerdere leveranciers is het belangrijk om de kwaliteit van alle vermeldingen op uw site te behouden. Met Productverkopers heeft u de mogelijkheid om de toevoeging van een artikelverkoper aan uw winkel goed te keuren (of af te keuren).

Wanneer een leverancier een nieuw product maakt, ontvangt u een e-mailmelding. U kunt dan kiezen of u het artikel wel of niet wilt toestaan.

Als u bepaalde leveranciers zelf producten wilt laten publiceren, kunt u dit doen door naar Gebruikers > Leverancier te gaan , de verkoper te zoeken en Toestaan om producten te publiceren in te schakelen .

Winkeleigenaren hebben de mogelijkheid om producten toe te voegen aan het account van een leverancier. Voor leveranciers toont de pagina Productvermelding een Mijn om te onderscheiden welke producten ze zelf hebben toegevoegd.

Als winkeleigenaar kunt u ook de instellingen voor elke leverancier configureren. Hiermee kunt u op individuele basis verschillende commissietarieven, uitbetalingsschema’s, verzending en belastingafhandeling definiëren.

5. Verzendinstellingen configureren

Vervolgens wilt u de verzending voor uw leveranciers instellen. De extensie Product Vendors wordt geleverd met de WooCommerce Per Product Shipping-add-on. Met de plug-in kunt u unieke verzendkosten instellen voor elk product in de catalogus.

Het is belangrijk op te merken dat verzending per product de enige verzendoptie is die de verzamelde verzendkosten doorberekent aan leveranciers. Als u een andere verzendmethode gebruikt, ontvangt de verkoper het verzendbedrag niet.

Als winkeleigenaar kunt u voor elke leverancier kiezen of u Verzending per product wilt inschakelen. Als een leverancier de optie heeft ingeschakeld, kunnen ze de verzendkosten per item instellen onder Productgegevens > Verzending > Regels .

U kunt ook Wereldwijde verzending per product inschakelen door naar WooCommerce > Instellingen > Verzending > Leveranciers Verzending per product te gaan en Inschakelen aan te vinken.

Conclusie

Marktplaatsen met meerdere leveranciers zijn geweldig voor zowel kopers als verkopers. Als u een site met meerdere leveranciers wilt maken, zijn er belangrijke factoren die verder gaan dan de traditionele zorgen van een e-commercewebsite waarmee u rekening moet houden.

U moet een soepele klantervaring blijven creëren en ervoor zorgen dat leveranciers ondersteuning hebben om effectief te verkopen. Als je kunt, kan je winkel met meerdere leveranciers een ..

Vraag over Marktplaats SEO?

  This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.