Het verkopen van uw bedrijf is een grote beslissing voor eigenaren van kleine bedrijven. Ondernemers steken veel tijd, energie en geld in het starten van een klein bedrijf. Terwijl ze werken aan de groei van het bedrijf, denken ze ook na over de toekomst ervan. Voor veel ondernemers betekent dat het creëren van een exit-strategie om het bedrijf te verkopen

Leestijd: 5 minuten

Bron

Twee mensen die elkaar de hand schudden, contracten bekijken

Deze inhoud mag niet worden opgevat als juridisch, financieel of fiscaal advies. Raadpleeg altijd een advocaat, financieel expert of belastingprofessional over uw specifieke juridische of fiscale situatie.

Het verkopen van uw bedrijf is een grote beslissing voor eigenaren van kleine bedrijven. Ondernemers steken veel tijd, energie en geld in het starten van een klein bedrijf. Terwijl ze werken aan de groei van het bedrijf, denken ze ook na over de toekomst ervan. Voor veel ondernemers betekent dat het creëren van een exit-strategie om het bedrijf te verkopen.

Hoe weet u of het verkopen van uw bedrijf iets voor u is?

Als u besluit uw bedrijf te verkopen, is het van cruciaal belang om te begrijpen wat het verkoopproces inhoudt. Als u de kansen begrijpt die gepaard gaan met het verkopen van uw bedrijf en het proces goed afrondt, kunt u het bedrijf met succes runnen en aan de juiste koper verkopen.

 1. Is mijn bedrijf klaar om te verkopen?
 2. Hoeveel is mijn bedrijf waard?
 3. Wie kan mij helpen mijn bedrijf te verkopen?
 4. Wat zijn jouw dealbreakers?
 5. Blijft u na de verkoop van uw bedrijf aan?

Laten we eens kijken naar vijf belangrijke vragen die u moet stellen voordat u het verkoopproces start om uw bedrijf te verkopen.

1. Is mijn bedrijf klaar om te verkopen?

In een American Express-artikel uit 2021 verklaarde Terry Monroe, auteur en president en oprichter van American Business Brokers & Advisors, dat ondanks de impact van de pandemie op de economie, er een opkomende nieuwe markt van kopers is die bekend staat als ‘ex-executives’. Dit zijn voormalige managers die willen investeren in nieuwe ondernemingen. Uw bedrijf kan voor hen interessant zijn.

U kunt online informatie zoeken over het ‘juiste’ moment om te verkopen en of de huidige markt geschikt is om uw bedrijf te verkopen. Maar in plaats van alleen te focussen op deze snel veranderende omstandigheden, is het beter om uw bedrijf al vroeg voor te bereiden op een verkoop. Als u het ‘waarom’ weet voor het verkopen van uw bedrijf, is het tijd om te bepalen waarom kopers geïnteresseerd zouden zijn in het kopen van uw bedrijf.

Sommige gebieden van due diligence om u te helpen met de voorbereiding, zijn onder meer:

 • Het verzamelen van financiële documenten waarin wordt beschreven hoe het bedrijf de verkoop verhoogt en het voorspellen van ROI-positieve financiële kansen.
 • Het aflossen van eventuele openstaande zakelijke schulden.
 • Manieren vinden om waarde toe te voegen aan het bedrijf, zoals het ontwikkelen van een gekwalificeerd managementteam dat kan helpen bij de overgang naar een nieuwe eigenaar.
 • Het bijwerken van bedrijfsstatuten en/of operationele overeenkomsten op basis van de entiteitsformatie waaronder uw bedrijf is opgericht.
 • Uw persoonlijke spaargeld, budget en verplichtingen bekijken. In het ideale geval zou u genoeg geld moeten kunnen verdienen met de verkoop van uw bedrijf om uw rekeningen en kosten van levensonderhoud te betalen.

De gemiddelde hoeveelheid tijd die nodig is om een bedrijf te verkopen varieert. Sommigen noemen zes tot negen maanden ; anderen schatten tussen negen en twaalf maanden – minstens een jaar uit.

Als u weet dat u de bovenstaande due diligence-lijst moet invullen voordat u uw bedrijf verkoopt, moet u mogelijk minstens twee jaar voorbereiding plannen voordat uw bedrijf klaar is om te verkopen.

2. Hoeveel is mijn bedrijf waard?

Persoon die geld telt aan balie

Wat is uw bedrijf waard en wat maakt het dat bedrag waard? Dit zijn vragen die potentiële kopers zullen stellen, en uw antwoord moet realistisch zijn.

Het is tijd om de waardering van uw bedrijf te bepalen.

U kunt dit zelf doen door een jaarrekening op te stellen die minimaal vijf jaar teruggaat. Bekijk de cijfers en noteer hoe de markt- en sectoromstandigheden in deze tijdlijn in aanmerking zijn genomen.

Weet u niet zeker of u goed kunt bepalen wat uw bedrijf waard is? Het kan ook verstandig zijn om samen te werken met een taxatieprofessional of een externe dienstverlener om een ruwe bedrijfswaardering te maken.

3. Wie kan mij helpen mijn bedrijf te verkopen?

Sommige ondernemers zijn in staat om hun bedrijf alleen te verkopen. Het is echter meestal gunstig voor de verkoper om tijdens de verkoop met een tussenpersoon samen te werken. Dit kan de verkoop van het bedrijf helpen versnellen, een papieren spoor creëren om indien nodig opnieuw te bezoeken en de eigenaar onder druk te zetten door hen meer vertrouwen te geven in het proces.

Enkele personen die u mogelijk kunnen helpen wanneer u uw bedrijf verkoopt, zijn:

 • Zakelijke makelaars. U kunt een makelaar inhuren als u hulp nodig heeft bij het vinden van potentiële kopers of als u niet zeker bent van uw bedrijfswaardering. Hoewel ze duur kunnen zijn om in te huren, kunnen zakelijke makelaars u tijdens het hele verkoopproces bijstaan.
 • Financiële experts , zoals een financieel planner, een gecertificeerde openbare accountant of een belastingadviseur, kunnen helpen bij de financiële overzichten van het bedrijf.
 • Advocaten kunnen helpen bij het opstellen van juridische contracten en overeenkomsten.

Deze inhoud mag niet worden opgevat als juridisch, financieel of fiscaal advies. Raadpleeg altijd een advocaat, financieel expert of belastingprofessional over uw specifieke juridische of fiscale situatie.

4. Wat zijn je dealbreakers?

stopteken

Voordat u uw bedrijf verkoopt, moet u eventuele problemen oplossen die de verkoop negatief kunnen beïnvloeden.

Enkele van de meest voorkomende problemen zijn het opruimen van gebieden zoals het intellectuele eigendom van het bedrijf en ervoor zorgen dat de koper zakelijk onroerend goed kan verkopen of leasen.

U wilt een deal pas sluiten als u eventuele ‘dealbreakers’ hebt overwogen en opgelost.

5. Blijf je aanblijven na de verkoop van je bedrijf?

Meestal sluiten kopers een deal voor een bedrijf dat op de lange termijn nog steeds kan gedijen zonder de eigenaar.

Het verkopen van een bedrijf betekent echter niet altijd dat de eigenaar klaar is met zijn werk.

Na de verkoop van uw bedrijf kunnen de nieuwe eigenaren u vragen om als werknemer of als zelfstandig bedrijfsadviseur aan te blijven. Voormalige leiders die ervoor kiezen om aan te blijven, kunnen nieuwe eigenaren helpen om meer te weten te komen over de ins en outs van het bedrijf en zorgen voor een soepelere overgangsperiode.

Het verkopen van uw bedrijf is een complex proces dat uitgebreide aandacht vereist, aangezien een spontane beslissing snel kan leiden tot wroeging van de verkoper.

Elke ondernemer moet beslissen of de verkoop van zijn bedrijf echt in zijn belang is. Als je nog steeds vragen hebt over het verkoopproces of meer inzicht nodig hebt in wat je nu moet doen, overweeg dan om een juridische professional te raadplegen voor aanvullende begeleiding.

Het bericht 5 vragen die je moet stellen voordat je je bedrijf verkoopt, verscheen eerst op GoDaddy Blog .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.