maar het is misschien wel een van de meest onderbenutte strategieën voor online adverteren. Maar je kunt niet zomaar muziek kiezen. Er zit kunst en wetenschap in (en wetten om te volgen!). In dit bericht behandelen we alles wat u moet weten om uw advertenties met muziek te verbeteren

Leestijd: 9 minuten

Bron

Wie woont er in een ananas onder de zee?

Als je hersenen onmiddellijk en inwendig de naam van deze gele en poreuze kerel schreeuwden – gefeliciteerd! Je hebt zojuist een sterk pleidooi gehouden voor het gebruik van muziek in je eigen advertenties. Nu draait het altijd om muziek in tv-reclame…

muziek voor advertenties: britney spears pepsi commercial

…maar het is misschien wel een van de meest onderbenutte strategieën voor online adverteren. Maar je kunt niet zomaar muziek kiezen. Er zit kunst en wetenschap in (en wetten om te volgen!). In dit bericht behandelen we alles wat u moet weten om uw advertenties met muziek te verbeteren, waaronder:

 • Hoe muziek reclameprestaties verbetert (wetenschap!).
 • Tips voor het gebruik van muziek in uw online advertenties (emoties!).
 • De eenvoudige Engelse samenvatting van de voorwaarden voor muzieklicenties (wetten!).
 • De voor- en nadelen van een muzieklicentieservice (beslissingen!).

Dus laten we het hebben over muziek in marketing. Zijn jullie klaar kinderen?

De bewezen voordelen van het gebruik van muziek voor reclame

In 1991, toen Britney Spears een rage was en Pepsi sprong op haar succes als Spongebob op een bord Krabby Patties, leerden we iets over het brein van de consument met betrekking tot muziek. De Association for Consumer Research heeft een onderzoek uitgevoerd naar de impact van muziek in advertenties op tv en ontdekte dat muziek in een advertentie de algehele effectiviteit van advertenties op vele manieren verbeterde, waaronder:

 • Hogere koopintentie.
 • Verbeterde houding ten opzichte van het merk en de advertentie zelf.
 • Verbeterde consumentenovertuiging en advertentieherinnering.
 • Verhoogde voorkeur voor het geadverteerde product.
 • Verbeterd mentaal beeldgeheugen van het product.

Waarom heeft muziek in reclame zo’n sterke impact?

De invloed van muziek op koopbeslissingen wordt al jaren bestudeerd en het antwoord ligt in de hersenen. Neurowetenschappers hebben de hersenmechanismen die verband houden met het geheugen geanalyseerd en ontdekten dat woorden op muziek het gemakkelijkst te onthouden zijn. Dit komt omdat het muziekgeheugen in een paar verschillende delen van de hersenen wordt opgeslagen .

muziek in reclame: de reactie van de hersenen op muziek

Muziek kan dus advertentieherinnering, stemmingsverbetering en de kans op aankopen vergroten. En gezien het feit dat er gemiddeld acht contactmomenten met je merk nodig zijn voordat een prospect een lead wordt met online adverteren, is dit enorm.

spongebob meme over muziek

Maar hoe zit het met het gebruik van muziek in online advertenties?

De resultaten hierboven zijn veelzeggend, maar het onderzoek is gedaan op tv-advertenties. Dus, is muziek van belang in het nieuwe tijdperk van online adverteren ? Absoluut. Overweeg deze videomarketingstatistieken :

 • Marketeers die video gebruiken, laten hun omzet 49% sneller groeien dan niet-videogebruikers.
 • Van de consumenten kocht 70% van een merk na het zien van een merkvideo op sociale media.
 • Instagram-videoadvertenties krijgen 3x meer betrokkenheid dan beeldadvertenties.
 • Het toevoegen van een video aan uw website kan de conversieratio verdubbelen .
 • Sociale video genereert 1200% meer shares dan tekst– en beeldinhoud gecombineerd.

En denk aan TikTok. Of gebruikers nu op nummers dansen of een willekeurige taak uitvoeren, muziek is de gemeenschappelijke link met hoe gebruikers boeiende inhoud creëren.

Het feit van de zaak is, video marketing is een kracht om rekening mee te houden, en het gebruik van muziek in uw promo video’s of video-advertenties maakt ze dat veel krachtiger. Dit creëert een geweldige kans voor alledaagse marketeers om hun concurrentie voor te blijven door een beetje buiten de gebaande paden te denken met hun advertentiestrategieën .

nielsen onderzoek naar de kracht van muziek in advertenties

Afbeeldingsbron

Je moet alleen weten hoe, waar en wanneer je het moet gebruiken. En daar is deze gids voor. Laten we dus beginnen met het kiezen van de juiste muziek voor uw advertenties.

Hoe u de juiste muziek voor advertenties kiest

Het is niet voldoende om willekeurig royaltyvrije achtergrondmuziek voor uw advertenties te kiezen. We hebben vastgesteld dat het gebruik van het juiste nummer een positieve invloed kan hebben op hoe consumenten uw merk zien.

Het gebruik van de verkeerde muziek kan echter een ongewenste afleiding van uw boodschap veroorzaken. Hier volgen enkele dingen waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van muziek voor uw advertenties:

 • Merk: Wat is de persoonlijkheid van uw merk? Hoe weerspiegelt deze muziek de stem van uw merk?
 • Demografisch: er is waarschijnlijk een verband tussen uw markt en het soort muziek waarnaar ze luisteren. Kijk naar factoren zoals leeftijd, geslacht en vergelijkbare interesses.
 • Inhoud: Is er een voice-over of staat muziek centraal? Wil je dat mensen de muziek meteen opmerken?
 • Bericht: In welke stemming ben je inspirerend? Wat wil je dat de consument doet? Welke emoties wil je dat ze voelen?
correlatie tussen emoties, overtuiging en merkaantrekkingskracht

Tips voor het succesvol gebruiken van muziek in advertenties

Zodra u de juiste muziek heeft gevonden, wilt u er zeker van zijn dat uw advertenties een muziekvriendelijk publiek bereiken. Hier zijn enkele tips om dat te doen.

1. Focus op plaatsingen waar de kans groter is dat gebruikers geluid hebben op:

Terwijl veel Facebook-gebruikers door hun feed bladeren met het geluid uit, zijn er andere sociale-mediaplatforms (en scenario’s binnen Facebook) waar geluid de voorkeur heeft, waaronder:

 • Verhaaladvertenties op Facebook en Instagram
  70% van de Instagram-gebruikers kijkt dagelijks naar Stories en een op de vier consumenten heeft een aankoop gedaan na het zien van een verhaal op Instagram.
 • Preroll-advertenties op YouTube
 • Instagram-rollen
 • TikTok-advertenties
 • Spotify

2. Richt u op audiogerichte doelgroepen

Denk buiten de gebaande paden en vind manieren om een geluidvriendelijk publiek te bereiken. Bijvoorbeeld,

 • Markt voor een vergelijkbare doelgroep van gebruikers die een hoog percentage van een eerdere videoadvertentie hebben bekeken die op audio was gericht.
 • Overweeg om samen te werken met een onafhankelijke muzikant of influencer die een op audio gerichte markt heeft en vraag hen om uw inhoud te delen.
 • Vraag uw publiek om te stemmen op audio voor uw volgende advertentie of video.

3. Herinner gebruikers eraan om het geluid aan te zetten

Niet iedereen heeft zijn geluid uit omdat ze in het openbaar zijn of geen koptelefoon hebben. Soms moeten ze gewoon worden gevraagd. Wist je dat als een gebruiker op de “geluid aan”-sticker tikt die in een Instagram-verhaal is geplaatst, het automatisch zijn audio inschakelt?

muziek in advertenties: instagramverhaalgeluid op sticker

4. Test verschillende geluiden

Zorg ervoor dat u de test splitst om er zeker van te zijn dat u de beste resultaten krijgt. Uittesten:

 • Liedjes
 • Geluidseffecten
 • Mannelijke vs vrouwelijke voice-overs. Dit is sterk afhankelijk van uw markt, maar over het algemeen hebben de meeste gebruikers de voorkeur voor vrouwenstemmen!

5. Gebruik hoe dan ook bijschriften

Als het geluid in uw advertentie een voice-over is, wilt u natuurlijk nog steeds ondertiteling gebruiken. Dit is een gegeven, aangezien video’s in Facebook- en Instagram-feeds standaard op mute staan. Dit is ook een best practice voor toegankelijkheid en inclusiviteit .

Hoe legaal muziek in advertenties te gebruiken: wat is muzieklicenties?

Als de 12-jarige Timmy een YouTube-video van zijn kat uploadt met Taylor Swift-muziek op de achtergrond, kan de video worden gemarkeerd en er inkomsten mee worden gegenereerd door het label van T.Swift.

En als een groot bedrijf een Taylor Swift-nummer speelt in een advertentie om hun product te verkopen, nou, dan kan ze je aanklagen en er een nummer over schrijven. (Als iemand die in Nashville woont, geloof me, je wilt niet dat er een Taylor Swift-nummer over jou wordt geschreven).

muziek in advertenties: taylor swift rechtszaak koppen

Kortom: je hebt ECHT de legale all-clear nodig om muziek in je advertenties te gebruiken. Dit is waar muzieklicenties om de hoek komen kijken.

Muzieklicenties zijn het middel waarmee een uitgever, adverteerder of zelfs een andere muzikant wettelijke toestemming krijgt om de muziek van iemand anders te gebruiken. Klinkt eenvoudig, toch? Maar er is veel meer aan de hand.

Termen en misvattingen die u moet kennen bij het gebruik van muziek in advertenties

Dus, wat is in vredesnaam de wet met muzieklicenties en hoe werkt het voor marketeers? Hier zijn vijf termen om te weten:

1. Redelijk gebruik

 • Betekenis: redelijk gebruik is “een juridische doctrine dat delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal mogen worden gebruikt zonder toestemming van de eigenaar van het auteursrecht, op voorwaarde dat het gebruik eerlijk en redelijk is, de waarde van het materiaal niet substantieel schaadt en de winst die redelijkerwijs verwacht wordt door de eigenaar.”
 • Misvatting: ik wil dit nummer gebruiken, het is alleen maar eerlijk. Ik ga het gewoon gebruiken.
 • Realiteit: je kunt het nummer alleen spelen als je commentaar geeft op het nummer. (Dit is echt een grijs gebied en je kunt nog steeds worden vervolgd, dus praat eerst met een advocaat.)

2. Creative commons

 • Betekenis: Creative Commons is een non-profitorganisatie die digitale media beschikbaar stelt voor anderen om legaal op voort te bouwen en te delen.
 • Misvatting: het nummer bestaat, dus zolang ik de artiest in mijn inhoud vermeld, kan ik het gebruiken.
 • Realiteit: Een artiest moet nog wel toestemming geven om Creative Commons geldig te laten zijn. Zelfs nog, er zijn altijd kleine lettertjes over hoe je de muziek kunt gebruiken, en soms kleine lettertjes onder de kleine lettertjes. (Hint: adverteren is meestal niet toegestaan!)

3. Publiek domein

 • Betekenis: muziek in het publieke domein wordt niet beschermd door intellectuele eigendomswetten, zoals auteursrechten, handelsmerken of patenten.
 • Misvatting: dit nummer is oud en valt onder het publieke domein, dus ik zal dit nummer gebruiken.
 • Realiteit: hoewel het originele nummer mogelijk in het publieke domein is, is het nummer dat je gebruikt opgenomen door een orkest dat de masterlicentie bezit. Je wordt nog steeds aangeklaagd – alleen niet door de (mogelijk overleden) originele artiest.
muziek in advertenties: creative commons vs royalty free vs publiek domein

4. Royalty-vrij

 • Betekenis: Royalty-vrije muziek betekent dat de muziek auteursrechtelijk beschermd is, maar dat u geen royalty’s (doorlopende betalingen) of licentievergoedingen hoeft te betalen.
 • Misvatting: Dit nummer is gratis voor mij om te gebruiken.
 • Realiteit: u hoeft geen royalty’s per gebruik te betalen, maar er kunnen nog steeds enkele kosten aan verbonden zijn om de muziek in licentie te geven en te gebruiken.

Gerelateerd: 11 plaatsen om royaltyvrije achtergrondmuziek te vinden

5. Auteursrechtvrij

 • Betekenis: Dit betekent dat de muziek niet auteursrechtelijk is beschermd.
 • Misvatting: dit nummer heeft geen copyright-eigenaar, dus ik kan het gewoon gebruiken.
 • Realiteit: Een tweede partij heeft het recht verkregen om het werk te gebruiken OF het auteursrecht is verlopen, maar het is nog steeds niet “gratis” voor enig gebruik. (In feite bestaat gratis muziek niet, omdat licenties een verwarrend web van regels en voorschriften zijn.)

Wat is een muzieklicentieservice?

Zoals je kunt zien, kan het vinden van muziek voor commercieel gebruik hoofdpijn zijn. Als u vaak muziek gebruikt in uw marketing- en reclame-inhoud, wilt u misschien een muzieklicentiebedrijf raadplegen .

Dit zijn bedrijven zoals Soundstripe, Artlist en Epidemic Sound met bibliotheken met nummers die u legaal in uw advertenties kunt gebruiken. Hun algemene voorwaarden zijn speciaal hiervoor opgesteld.

muzieklicentieservice - screenshot van soundstripe-platform

Voordelen van muzieklicentieservices:

 • Je hoeft geen rechtendiploma te hebben om muziek te licentiëren.
 • Niemand wordt aangeklaagd.
 • Het is gemakkelijk om geweldige muziek te vinden om uw advertenties te verbeteren.
 • De prijs is relatief goedkoop (zo laag als $ 20/maand).

Nadelen van muzieklicentieservice:

 • Je kunt geen Taylor Swift-nummers licentiëren.

Waarschuwingen voor muzieklicentieservice

 • Sommige – maar zeker niet alle – bedrijven hebben kleine lettertjes over hoe je hun muziek kunt gebruiken, dus je hebt misschien nog steeds een advocaat nodig om de details met je door te nemen.
 • Veel bedrijven hebben een abonnement nodig om de muziek in licentie te geven, en sommige zijn duurder dan andere.

Waar moet u op letten bij een muzieklicentieservice?

Zelfs als de prijsstelling relatief goedkoop is, betaalt u nog steeds geld. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat in welk platform u ook investeert, u het meeste waar voor uw geld krijgt. Hier zijn enkele dingen waar u op moet letten bij het doorlichten van muzieklicentieplatforms:

 • Aanvullende inhoud: Sommige services bieden ook stockvideo- en geluidseffecten.
 • Originele muziek: sommige services, zoals Soundstripe, huren muzikanten in om muziek voor advertenties te schrijven.
 • Kwaliteit van muziek: Sommige diensten hebben zelfs Grammy-winnende artiesten en producers waarmee ze samenwerken.
 • Geteste muziek: Soundstripe test bijvoorbeeld muziek in zijn eigen advertenties op conversiepercentages.
 • ‘Soundalike’-nummers: hoewel je geen licentie kunt nemen voor populaire muziek die je op de radio hoort, zijn er zoekhulpmiddelen voor ‘vergelijkbare nummers’ waarmee je nummers kunt vinden die lijken op degene die je in gedachten had.
 • Standaardisatie: elke track wordt geproduceerd volgens dezelfde specificaties, zodat u gemakkelijk van de ene naar de andere kunt overstappen.
 • Selectieve kenmerken: je kunt voor elk nummer stems downloaden, zodat je ervoor kunt kiezen om de zanger, drums, gitaar, enz.

Begin met het gebruik van muziek in uw videoadvertenties

Uiteindelijk kan het hebben van muziek in uw advertentie behoorlijk significante resultaten opleveren in uw marketinginspanningen. U kunt meer positiviteit rond uw merk verwachten, een hogere advertentieherinnering en zelfs meer verkopen!

Bekijk enkele royaltyvrije muziekafspeellijsten en lees enkele praktische tips voor videomarketing voordat u uw volgende videoadvertentie publiceert. Deel je marketingresultaten met Soundstripe voor een shoutout en maak kans op een gratis muziekjaar!

Vraag over reclame audio bedrijven?

  This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.