De kwaliteit van uw SEO-verkeer meten met Google Analytics

Leestijd: 12 minuten

Bron

Voordat je begint met lezen, waarschuw ik je dat dit artikel begint met een tweet en eindigt met een uitdaging. Klinkt goed?

Van een van mijn favoriete SEO-rolmodellen en oprichter van Women in Tech SEO, Areej AbuAli :

Dus voordat u verdwaalt in de saus in de verschillende statistieken, is het belangrijk dat u begrijpt dat uw bedrijfsdoelen uniek voor u zijn, dus de manier waarop u uw doelen meet, moet dat weerspiegelen. Van daaruit zijn de volgende stappen om een beter beeld te krijgen van wat kwaliteitsverkeer betekent voor uw website en vervolgens te evalueren hoe gebruikers omgaan met uw inhoud.

Om een beter begrip te krijgen van wat als “kwaliteitsverkeer” wordt beschouwd, zullen we verschillende Google Analytics-statistieken bekijken die u zullen helpen bij het creëren van een ijzersterke SEO-strategie.

Waarom is de kwaliteit van het verkeer belangrijk voor SEO-succes?

Aan het eind van de dag versnelt kwaliteitsverkeer het zakelijk succes, vooral voor optimalisatie na publicatie.

Laten we bijvoorbeeld aannemen dat uw blog 200 bezoekers per maand heeft met een conversieratio van 1%, wat twee leads genereert. Door de kwaliteit van uw verkeer te verbeteren, neemt ook uw conversieratio en aantal leads toe:

 • Verkeer: 200

 • Conversieratio: 4%

 • Leidingen: 8

Dit geeft aan dat “superfan”-bezoekers veel meer betrokken zijn en daarom winstgevender zijn dan matig opgewonden gebruikers. De nieuwe update van het algoritme voor pagina-ervaring van Google bevestigt deze verklaring verder.

Het is glashelder geworden dat de manier waarop consumenten met uw website omgaan, bijdraagt aan de groei van uw bedrijf.

Hoe meet je de kwaliteit van je organische verkeer in Google Analytics?

We kunnen doorgaan over Google Analytics, maar vandaag kijken we specifiek naar de verkeerskwaliteit. Dit zijn de belangrijkste statistieken om in de gaten te houden:

 • Betrokkenheidsstatistieken: tijd op site, pagina’s per sessie, uitstappercentage

 • Conversiestatistieken: conversieratio, formulierinzendingen, andere behaalde doelen,

 • Relevantiestatistieken: bouncepercentage, geolocatie van gebruikers, nieuwe en terugkerende bezoekers

Betrokkenheidsstatistieken Tijd op locatie

De tijd op de site is de meting die een gebruiker op een site doorbrengt, ongeacht of deze wordt gebruikt of niet. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat een gebruiker meerdere tabbladen heeft geopend, maar deze niet noodzakelijk allemaal tegelijk gebruikt – Google Analytics telt nog steeds de tijd dat de tabbladen open waren.

In feite telt Google sessies tot 30 minuten zonder dat een bezoeker op andere pagina’s klikt. Maar zodra de tijdstempel 30 minuten bereikt, wordt die sessie geteld als een bounce. Als u dit weet, is het duidelijk dat niet elke gebruiker die op uw site terechtkomt, zeer betrokken is.

Over het algemeen geldt dat hoe meer tijd een gebruiker op uw site doorbrengt, hoe beter. Dit geeft aan dat uw SEO-strategie inhoud heeft gedefinieerd die de moeite waard is. Bovendien helpt de manier waarop u uw site hebt gestructureerd hen niet alleen om de informatie te vinden die ze nodig hebben, maar ze lezen ook meer over andere onderwerpen of diensten die u mogelijk aanbiedt.

Een goede tijd ter plaatse geeft aan:

 • Inhoud van hoge kwaliteit

 • Goede site-architectuur

 • Correcte interne koppeling

 • Geweldig UX-ontwerp

 • Hoogwaardig verkeer dat geïnteresseerd is in uw producten en services

Om efficiënte doelen te stellen, kunt u de tijd op locatie meten samen met de volgende statistiek, pagina’s per sessie.

Hier is een voorbeelddoel:

Gebruikers die gemiddeld vier minuten op uw site doorbrengen, en ten minste twee pagina’s per sessie, zijn eerder betrokken bij uw inhoud.

Om deze statistiek te vinden, klikt u op doelgroep (aan de linkerkant) > overzicht (onder) > onder overzicht op gemiddelde sessieduur.

Pagina’s per sessie

Simpel gezegd, pagina’s per sessie is het gemiddelde aantal pagina’s dat een gebruiker in één sessie bekijkt. Het is een van de belangrijkste gedragsstatistieken binnen GA, omdat het aangeeft hoe diep een gebruiker binnen uw site navigeert. In wezen, hoe meer pagina’s ze bekijken, hoe meer interesse ze hebben in wat je te zeggen hebt. Meestal is de eerste pagina waarop een gebruiker terechtkomt uw startpagina, maar de goodies staan op uw service- of productpagina’s. Dat gezegd hebbende, moet u, om kwaliteitsverkeer te verkrijgen, ernaar streven om gemiddeld ten minste twee pagina’s per sessie te hebben.

Als u deze resultaten niet ziet, moet u gaan onderzoeken wat er niet werkt. Het kan zijn dat u de verkeerde zoekwoorden target of dat uw doelgroep zich in het verkeerde land bevindt en dat ze daarom stuiteren.

Als ze op uw startpagina terechtkomen en niet naar een andere pagina gaan, is het mogelijk dat uw startpagina niet correct is gekoppeld aan andere pagina’s, te traag wordt geladen of dat de algehele architectuur van de site verwarrend is. Pas dit zo nodig aan en observeer wat er gebeurt. Vaak geldt: hoe eenvoudiger het is om op uw site te navigeren, hoe beter!

Nu, terwijl je je pagina’s per sessie bekijkt, raad ik aan om pagina’s per sessie te segmenteren op basis van kanaal, zodat je kunt zien welke streams een grotere impact hebben en daarop verdubbelen.

Om pagina’s per sessie te vinden, navigeert u naar GA en klikt u vervolgens op “Overzicht acquisitie”. Onder de gedragsbalk zie je “pagina’s per sessie”:

Uitstappercentage

Deze is vrij eenvoudig. Een uitstappercentage vertelt u hoe vaak een klant uw site heeft verlaten vanaf een pagina. In tegenstelling tot een bouncepercentage (dat ik later zal bespreken), vertelt het uitstappercentage dat een gebruiker de ene pagina heeft verlaten en naar een andere is gegaan. Laten we een voorbeeld bekijken om het te illustreren.

Stel dat een nieuwe bezoeker uw startpagina betreedt, maar meer informatie wil, dus gaat hij naar uw blog. Ze besteden wat tijd aan het lezen van uw inhoud en vinden wat ze willen, dus verlaten ze. Dit wordt weergegeven als een percentage onder site-inhoud > alle pagina’s > uitstappercentages.

(zie onderstaande afbeelding om visueel te zien waar u het uitstappercentage op uw Google Analytics kunt vinden)

Als de uitstappercentages hoog zijn, wil je natuurlijk elementen beoordelen zoals:

 • Website kopie

 • Afbeeldingen/video’s

 • Laadtijd van de site

 • Pagina-ontwerp

Begin met het aanpassen van één element per keer en analyseer de resultaten na elke wijziging totdat uw uitstappercentages beginnen te verbeteren. Sommige pagina’s hebben inherent hogere uitstappercentages dan andere, zoals uw privacybeleid en contactpagina’s (meestal vinden gebruikers op Google wat ze zoeken zonder uw site te bezoeken).

Als u er echter in slaagt om de uitstappercentages voor uw servicepagina’s, blogposts en/of productpagina’s te verlagen door de componenten waar we het net over hadden aan te passen, zult u verkeer van hogere kwaliteit en meer conversies vinden.

Nu u een expert bent in betrokkenheidsstatistieken, gaan we de conversiestatistieken eens nader bekijken.

Conversiestatistieken Conversieratio

Google Analytics telt alle behaalde doelen van uw site bij elkaar op en berekent dat als de algehele website-conversieratio. Overweeg echter om elk doel afzonderlijk te bekijken om te zien hoe ze presteren, zodat u weet welke doelen u bereikt en welke conversiedoelen moeten worden aangepast.

Om elk individueel doel te bekijken, navigeert u naar “doelenoverzicht” en kiest u vervolgens het doel dat u wilt beoordelen door het te selecteren in het vervolgkeuzemenu. Van daaruit ziet u uw conversieratiooverzicht voor dat specifieke doel. Hier is een voorbeeld van doelen in de onderstaande afbeelding:

Laten we nu eens kijken hoe organisch verkeer een rol speelt in dit scenario:

Hoe kunnen we ontdekken of organisch verkeer op uw site u helpt uw conversiedoelen te bereiken? Als uw conversieratio bijvoorbeeld is gedaald, terwijl uw organische verkeer is gestegen, is het mogelijk dat u de verkeerde zoekwoorden target, waardoor u minder gekwalificeerde bezoekers naar uw site trekt. Van daaruit moet u analyseren welke zoekwoorden moeten worden vervangen (hint: controleer Google Search Console voor zoekwoorden die de hoogste CTR opleveren).

Door uw perspectief te veranderen en te kijken naar de conversieratio van elk doel via individuele verkeersbronnen, kunt u betere beslissingen nemen om te optimaliseren en daardoor leads van hogere kwaliteit te verkrijgen.

Formulierinzendingen

Om het meeste uit Google Analytics te halen, raad ik aan om het bijhouden van gebeurtenissen voor formulierinzendingen in te stellen, zodat u een duidelijk overzicht heeft van wat gebruikers op uw website doen. Door uw formulierinzendingen bij te houden, kunt u begrijpen hoe gebruikers naar de formulierpagina navigeren en uw marketinginspanningen daarop richten.

Terugkomend op SEO, de relatie tussen het indienen van formulieren en de kwaliteit van organisch verkeer is vrij gelijkaardig aan de conversieratio. Het indienen van een formulier wordt beschouwd als een doel dat gebruikers moeten invullen. Als een groot percentage van uw gebruikers geen formulier invult, geeft dit aan dat ze niet betrokken zijn en daarom niet het juiste soort bezoekers zijn dat u zou moeten targeten. Als dit het geval is, beoordeel dan opnieuw het soort informatie dat u opvraagt, de bruikbaarheid van het formulier en de algehele UX van uw formulierpagina om het relevanter en aantrekkelijker te maken.

Om uw formulierinzendingen bij te houden, klikt u op admin in de linkerbenedenhoek > klik op bekijken > klik op doelen.

Andere behaalde doelen

Naast de eerder genoemde statistieken, kunt u ook doelen instellen zoals aanmeldingen voor proefversies, aanmeldingen voor nieuwsbrieven, e-boekdownloads of downloads van casestudy’s (om er maar een paar te noemen). U kunt deze doelen bijhouden op tijd, gebeurtenissen, pagina’s of url.

Als u bijvoorbeeld onlangs op uw sociale-mediakanalen heeft gepost over een gratis download, kunt u een doel stellen en vaststellen welke post op sociale media het meeste verkeer heeft gegenereerd en beoordelen welke het beste werkten.

Zoals eerder vermeld, helpt het bijhouden van uw verschillende doelen u een beter inzicht te krijgen in uw publiek en hoe zij omgaan met uw website. U kunt zich verdiepen in de kanalen die het beste werken voor uw algehele marketinginspanningen, en manieren vinden om UX en inhoudsontwerp op te nemen in uw SEO-strategie.

Valse conversies

Ik wil graag vermelden dat hoewel het bijhouden van statistieken in Google Analytics belangrijk is, het net zo belangrijk is om ervoor te zorgen dat u uw gegevens niet vertekent door valse conversies . Onnauwkeurigheden in uw dataset kunnen verschillende problemen veroorzaken en u tot verkeerde conclusies leiden over uw verkeer en de kwaliteit ervan. Het bekijken van dergelijke valse gegevens zal de reden zijn om de verkeerde SEO-strategie voor uw website te bepalen en te implementeren.

Als u de doelen die u heeft ingesteld, wilt controleren, gaat u naar het tabblad Conversies > doelen > omgekeerd doelpad. Eenmaal daar kunt u zien waar uw doelconversies plaatsvinden en als er onjuiste pagina’s verschijnen, kan dat een teken zijn dat u de verkeerde gegevens voor een doel heeft opgenomen.

Bekijk de visual hieronder voor verdere richting.

Relevantie Metrieken Geolocatie van gebruiker

Om de geografische locatie van uw publiek te vinden, scrolt u naar het publiek aan de linkerkant, vervolgens naar de geografische locatie en ten slotte de locatie. Hier vindt u alle verschillende landen waar gebruikers vandaan komen, hun acquisitie-, gedrags- en conversiegegevens. Om nog dieper te gaan, kunt u op een specifiek land klikken en gegevens op staats- of stadsniveau bekijken.

Voor grotere en internationale bedrijven zijn de grote geografische locatiegegevens het nuttigst, maar voor kleinere of locatiespecifieke bedrijven zijn de gedetailleerde gegevens cruciaal. Als u bijvoorbeeld een boetiekkledingwinkel bent, helpt de stadsweergave u te begrijpen van welke locaties uw klanten komen, zodat u relevantere inhoud kunt maken en deze kunt optimaliseren op basis van locatie.

Door de demografie van uw publiek te begrijpen, kunt u zeer relevante inhoud maken om hun vragen te beantwoorden en de kwaliteit van uw organische verkeer te verbeteren.

Bouncepercentage

We hebben eerder gesproken over bouncepercentages, maar laten we onthullen hoe u deze statistiek kunt gebruiken om uw bedrijf te helpen. Het bouncepercentage vertegenwoordigt het percentage bezoekers dat op uw site terechtkomt en snel weer verlaat zonder naar een andere pagina te gaan.

Als u bijvoorbeeld gelieerde links op uw site heeft, kan een gebruiker op een specifieke link klikken en naar een nieuw browservenster gaan. Uw bouncepercentage zou hoog zijn, maar dit is niet per se een slechte zaak in deze specifieke situatie, aangezien aankopen door partners een van uw zakelijke doelen zijn. Als u een op services gebaseerd merk bent en een hoog bouncepercentage heeft, geeft dit aan dat mensen de informatie die ze zoeken niet op uw site kunnen vinden en de site kunnen verlaten.

Uw bouncepercentage hangt af van de doelen die u heeft ingesteld in Google Analytics en van het type bedrijf dat u heeft. Als je naar het gedeelte met het acquisitieoverzicht van je Google Analytics kijkt, kom je het bouncepercentage tegen. Hier ziet u de bouncepercentages van verschillende verkeersbronnen. Als de bouncepercentages hoog zijn voor organisch verkeer, kan dat betekenen dat u zich op de verkeerde zoekwoorden of doelgroep richt.

Nieuwe en terugkerende bezoekers

Voor meer informatie over uw nieuwe en terugkerende bezoekers gaat u naar het tabblad doelgroep en klikt u op gedrag en ‘nieuwe en terugkerende bezoekers’. In plaats van deze statistieken afzonderlijk te bekijken, is het een goede vuistregel om ze tegelijkertijd te bekijken naarmate uw bedrijf groeit.

Na verloop van tijd zou u beide aantallen moeten zien toenemen. Als het aantal terugkerende bezoekers ooit drastisch daalt, kan dat een alarmerende statistiek zijn. U moet diep ingaan op de redenen waarom dit gebeurt (zoals een recente wijziging op uw site of de verkeerde marketingtactiek).

Benchmarking van Google Analytics-verkeersgegevens

Laten we eerlijk zijn… je hebt benchmarkgegevens nodig om echt te begrijpen hoe goed je website presteert. Ik snap het, we zijn mensen en we hebben richtlijnen nodig! In dit gedeelte behandel ik daarom lage en hoge percentages voor de hierboven besproken statistieken.

Bijvoorbeeld:

Bovendien varieert de statistiek van nieuwe versus terugkerende klanten per branche en type bedrijf, maar 20-30% voor terugkerende bezoekers is een typische verhouding om te bereiken.

Hoe u Google Analytics-gegevens kunt gebruiken om de kwaliteit van het SEO-verkeer van uw website en de gebruikersbetrokkenheid te verbeteren

Google Analytics-gegevens zijn waardevol omdat het ons helpt prioriteiten te stellen en te bepalen hoe we onze SEO-verkeerskwaliteit kunnen verbeteren. Om echt de voordelen van het gebruik van Google Analytics te zien en de verkeerskwaliteit van uw site te verbeteren, moet u de statistieken voor betrokkenheid, conversie en relevantie over een lange periode bijhouden, maar dit is slechts een deel van de puzzel. Duurzame groei komt voort uit het continu onderzoeken, analyseren en aanpassen van uw site.

Downloadbare versie hier

Wat te doen als uw betrokkenheidsstatistieken onvoldoende presteren Op pagina-optimalisatie

Het optimaliseren van uw gepubliceerde inhoud is een gemakkelijke manier om de kwaliteit van uw verkeer te verbeteren en de betrokkenheid te vergroten. Om dit te doen, wil je kijken naar het toepassen van trefwoordonderzoek dat overeenkomt met de zoekintentie. Groepeer zoekwoorden met vergelijkbare onderwerpen en identificeer de juiste termen om via elke pagina van uw site te targeten.

Andere specifieke pagina-optimalisaties zijn onder meer:

 • Uw doelzoekwoord opnemen in de eerste 200 woorden van uw exemplaar

 • Uw paginatitel en metabeschrijving moeten de acceptabele Google-lengte hebben (72 tekens voor titel en 170 voor metabeschrijving)

 • Uw doelzoekwoord is opgenomen in H1 en subkoppen

Laten we ons nu concentreren op het ontwerp.

Denk aan content design

Nog een quote voor jou van Ginny Redish, Consultant Specialist in Web Usability and Writing: ​“Content is the user experience”.

Met dat in gedachten heeft de lay-out van je website en de manier waarop bezoekers content consumeren een gigantische invloed op je gebruikerservaring. Niet alleen kan het creëren van een inhoudsontwerp waarbij de mens centraal staat, uw SEO verbeteren, het kan ook uw verkeers- en betrokkenheidsstatistieken verbeteren.

Hier zijn enkele tips om dit voor elkaar te krijgen:

 • Vermijd grote afbeeldingen en video’s die veel pagina’s in beslag nemen ‘vastgoed’

 • Splits uw inhoud op in korte alinea’s en koppen

 • Benadruk belangrijke woorden en elementen om de leesbaarheid te verbeteren

 • Gebruik waar mogelijk lijsten en tabellen

Wat u vervolgens in uw blogs moet opnemen om een uitstekende website-ervaring te garanderen.

Schrijf artikelen die de juiste hoeveelheid informatie bieden

Artikelen moeten alomvattend zijn, niet te lang alleen omwille van het aantal woorden en niet te kort als er informatie ontbreekt. Gebruikers zullen weten of je keyword stuffing gebruikt of gewoon flauwe inhoud levert die hun problemen niet echt oplost.

Bekijk deze tips om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt:

 • Maak artikelen die overeenkomen met het aantal woorden van de best beoordeelde concurrenten, maar maak ook inhoud beknopt genoeg zodat deze uw lezers niet overweldigt

 • Maak langere artikelen die op andere kanalen kunnen worden gepromoot, zoals social

 • Maak langere artikelen die de tijd op de site vergroten

Gebruik de juiste taal

Er moet een balans zijn tussen SEO-taal en copywriting. Zorg ervoor dat je de juiste taal gebruikt met deze tips:

 • Ik heb het al eerder gezegd, maar ik zeg het nog een keer … Vermijd het opvullen van zoekwoorden (gebruikers kunnen een artikel vol met zoekwoorden op een kilometer afstand ruiken!)

 • Vermijd taal die niet begrijpelijk is voor de gebruiker

 • Gebruik eenvoudige taal met het juiste aantal zoekwoorden en verdeel deze gelijkmatig over uw inhoud.

Bestudeer de manier waarop uw publiek communiceert, modelleer uw inhoud en kopieer daarna. U wilt dat uw publiek zich op hun gemak voelt en aangetrokken wordt door uw inhoud, niet verward en afgestoten.

Verbeter de gebruikerservaring (UX)

Kijk naar uw website en beoordeel hoe gemakkelijk het is om te lezen, te navigeren, belangrijke stukjes informatie te achterhalen en eventuele acties uit te voeren.

Hier zijn enkele snelle herinneringen:

 • Plaats CTA’s op de juiste plekken

 • Zorg ervoor dat de leesbaarheid consistent is

 • Zorg ervoor dat informatie gemakkelijk te navigeren is

 • Zorg ervoor dat de site-architectuur een solide stroom heeft

Zorg ervoor dat het ontwerp van de website goed werkt op zowel desktop als mobiel

Naarmate meer consumenten voor zowat alles online kopen, zal de mobiele gebruikerservaring bijdragen aan uw algemene ranking. Hier zijn vijf tips om uw responsieve site te optimaliseren:

 1. Check Page Speed Insights voor mobiel versus desktop

 2. Zorg ervoor dat alle elementen goed zichtbaar en leesbaar zijn op zowel desktop als mobiel

 3. Optimaliseer de afbeeldingsschaal op mobiel

 4. Vereenvoudig de navigatie

 5. Verkort je tekst

Wat te doen als uw conversiestatistieken ondermaats presteren Gebruik direct-response copywriting-technieken

Gebruik pakkende taal die gebruikers aanmoedigt om onmiddellijk actie te ondernemen. Kopiëren moet gericht en to the point zijn. Om die verklaring te ondersteunen, leest 54% van de Amerikaanse volwassenen op een niveau van de zesde klas , of lager volgens het Amerikaanse ministerie van Onderwijs. Dus hoe eenvoudiger de kopie, hoe beter.

Optimaliseer call-to-actions

Zorg ervoor dat CTA ‘s op de juiste plekken binnen een pagina worden geplaatst, de juiste kleur en de juiste tekst hebben. Gebruik krachtige en emotioneel gedreven woorden die tot quick wins zullen leiden. Je zou er versteld van staan hoe een enkele woordaanpassing of kleurverandering de conversies drastisch kan verhogen. Om nog maar te zwijgen, dit is de precieze methode om ervoor te zorgen dat SEO conversies en leads oplevert.

Vermijd alle elementen die de gebruiker kunnen afleiden

Hoewel sommigen pop-ups suggereren, laten we hier echt zijn: het grootste deel van de tijd klauter je om op de x te klikken, zodat je weer kunt scrollen. Dat gezegd hebbende, vermijd pop-ups, talloze CTA’s en banners. Als mensen altijd haast hebben om je site te verlaten, helpt dat zeker niet.

Dit bericht is gepost in seo. Bookmark de link.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.