Hoe advocaat die kunstenaar werd Laolu gedijt als een wereldwijde creatieveling in NYC

Leestijd: 5 minuten

Bron

Laolu

E-commerce heeft het spel veranderd voor worstelende artiesten over de hele wereld, vooral voor degenen die in de creatieve (en moordende) hoofdstad van New York City werken.

De in Brooklyn wonende kunstenaar Laolu NYC (geboren Laolu Senbanjo) heeft een lange weg afgelegd sinds hij hier in 2014 uit Nigeria kwam wonen. De voormalige mensenrechtenadvocaat zegt dat de stad zijn naam riep.

“Van kunst, creativiteit en cultuur beschouw ik New York City als het epicentrum van de wereld”, zegt hij. “Als je hier eenmaal bent, is het gemakkelijk om te worden opgeslokt door de energie van de stad.”

Bij zijn aankomst leerde hij hoe competitief de industrie eigenlijk kon zijn.

“In het begin van mijn carrière kwamen een groep vrienden en ik samen, gingen naar de Lower East Side en vonden plaatsen om onze kunstwerken op straat te verkopen – typische drukte van New York City.”

Tot zijn verbazing leidde dit tot zijn eerste verkoop toen een verzamelaar langsreed en terugkwam met $ 1.000.

Voor Laolu was dit slechts het begin van zijn opkomst in de kunstscene in New York City. Van het presenteren van een virale Ted Talk tot het runnen van zijn online hub, Laolu.NYC , hij wist dat het aanboren van digitale wegen en het creëren van een online aanwezigheid essentieel zou zijn om zijn boodschap op wereldwijde schaal te verspreiden.

Tegenwoordig werkt hij samen met merken als Nike, Equinox en Starbucks, maar ook met beroemdheden als Lupita Nyongo, Alicia Keys en zelfs Beyonce.

Zoals hij in zijn Ted Talk zegt: “Elke artiest heeft een naam en elke artiest heeft een verhaal.”

Hier deelt Laolu zijn verhaal, een verhaal vol inspiratie voor opkomende kunstenaars.

Vraag en antwoord met kunstenaar Laolu

Dit interview is voorzichtig bewerkt voor de duidelijkheid.

GoDaddy: Wat vind je het leukste aan artiest zijn in New York City?

Laolu: Wat me inspireerde om te blijven, was dat ik me realiseerde dat de meeste mensen uit New York niet echt van hier komen, iedereen heeft een achtergrondverhaal waardoor de stad een van de meest diverse plaatsen is waar je ooit zou kunnen zijn. De drukte doet me denken aan Lagos – zolang als u bereid bent een dienst te verlenen, zullen mensen met u willen werken.

Voor het eerst in mijn leven had ik het gevoel dat ik mezelf kon zijn.

Niemand raadde me toen ik mezelf voorstelde als kunstenaar, terwijl ik in Nigeria moest uitleggen dat ik advocaat was, zodat mensen me niet zouden veroordelen of zouden denken dat ik ronduit gek was. Hier kon ik volledig mezelf laten zien. Ik kon mijn gezicht schilderen en op mijn hoogste zelf opereren en mensen verwelkomden het.

Ik voelde me zo afgestemd op mijn Ori dat het me toestemming gaf om gewoon te zijn – New York gaf me het gevoel dat ik volledig leefde.

GoDaddy: Kun je je missie omschrijven en wat je motiveert?

Laolu: Ik word gemotiveerd door de constante wens om mensen de verschillende manieren te laten zien om mens te zijn buiten de Europese blik om.

Als je mijn werk tegenkomt zonder voorkennis van de Yoruba-cultuur, kun je onmogelijk op dezelfde manier vertrekken. Mijn doel is om het belang van de geschiedenis en cultuur van Yoruba te laten zien, omdat het mensen omvat wiens verhalen ertoe doen.

Net als de Grieken, Chinezen en Europeanen hadden de Yoruba-mensen koninkrijken, gebruiken, koningen en koninginnen. Net zoals Amerikanen hun superhelden hebben zoals Superman en Batman, hebben we in de Yoruba-mythologie onze eigen helden die net zo machtig zijn.

Ik wil dat mensen ons en onze verhalen zien als echte delen van de geschiedenis.

Wanneer iemand interactie heeft met mijn werk, wil ik dat ze de geschiedenis van Yoruba zien en leren van de wijsheid, kunst en gebruiken van onze voorouders. Er is veel meer geschiedenis over de Yoruba-cultuur die niet wordt behandeld in de academische wereld waarvan ik wil dat mensen er via mijn werk over leren.

GoDaddy: Hoe heeft de verhuizing naar de Verenigde Staten je werk beïnvloed?

Laolu: Mijn ervaring in de Verenigde Staten heeft een enorme impact gehad op de missie achter mijn werk.

Tot ik naar New York City verhuisde, werd ik nooit geïdentificeerd als een zwarte man. In Nigeria heeft niemand me ooit zwart genoemd – dit was een enorme cultuurschok voor mij. Zwart leren zijn is iets dat ik in mijn kunstpraktijk heb moeten inprenten. Als een politieagent me op straat tegenhoudt, ben ik gewoon een andere [persoon] met een donkere huidskleur – geen Nigeriaan of iets anders. Dit beïnvloedt mijn vak omdat het me ertoe aanzet een geschiedenis te bestuderen die niet helemaal van mij is, maar waarin ik, als gevolg van de kleur van mijn huid, ben geadopteerd.

afrika is geen land print ” Afrika is geen land ” door Laolu

Ik haal nu inspiratie uit Trayvon Martin, Jordan Davis en anderen die op mij lijken en de manier waarop onze verhalen met elkaar verweven zijn. Ik neem dit allemaal en vertaal het in een beeldtaal die ik Afromysterics noem, waarin alles van sneakers, muren, auto’s mijn canvas wordt om deze verhalen te delen.

GoDaddy: Wat was een van de moeilijkste of meest onverwachte obstakels die je moest overwinnen om van de grond te komen?

Laolu: De cultuurschok. Dat de wereld me als een zwarte man zag, was iets dat heel onbekend was. Mijn hele leven heb ik me geïdentificeerd als een Nigeriaan, dus het is iets waar ik me nog steeds aan moet aanpassen.

Ik heb moeten leren dat een Nigeriaanse man die zwart is in Amerika zijn eigen strijd en maatschappelijke verwachtingen met zich meebrengt.

Ik had ook moeite om de metro te leren gebruiken. Ik zou iemand om de weg vragen en op de een of andere manier het tegenovergestelde doen van wat ze me net hadden verteld. Zo vaak zou ik denken dat ik richting Manhattan ga en mezelf terugvind in Brooklyn of Queens.

Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik niets anders kon doen dan verdwalen totdat deze onbekende stad en ik elkaar leerde kennen.

GoDaddy: Wat zou je zeggen tegen een worstelende artiest die het wil maken in NYC?

Laolu: Er is echt geen andere manier dan je gewoon open te stellen. Verwacht niets en alles tegelijk. Ik zou het willen samenvatten door te zeggen: wees als New York, wees als water.

GoDaddy: Waarom een .nyc-domein?

Laolu: Veel mensen denken dat mijn website laolu.nyc is, simpelweg vanwege mijn merknaam. Maar integendeel, het is een niet zo subtiele herinnering aan mijn missie als kunstenaar: de Yoruba en Nigeriaanse cultuur met de wereld delen.

Aangezien mijn eerste stop uit Nigeria New York was, een plaats die ik beschouw als een wereldwijd epicentrum, communiceert “Laolu in NYC” vertaald naar laolu.nyc mijn doel om mijn werk, cultuur en erfgoed met de wereld te delen, beginnend goed hier in New York.

GoDaddy: Wat volgt er voor jou?

Laolu: Ik wil andere artiesten de kans geven om mijn wereld aan te boren door de tools en bronnen te delen die ik onderweg heb gebruikt.

De afgelopen zeven jaar geeft New York City me nog steeds de tools die ik nodig heb om mijn cultuur op wereldschaal te delen. Ik ken het gevoel om uit te zoeken hoe de industrie werkt of om eindelijk te bepalen welke stempel je op de wereld wilt drukken.

Of het nu is door andere kunstenaars op te leiden, inzicht te geven in mijn proces of te delen hoe ik de complexiteit achter The Sacred Art of the Ori creëer, ik wil op tastbare manieren in de volgende generatie kunstenaars gieten.

Omdat New York City me de kans blijft geven om mijn dromen waar te maken, wil ik hetzelfde doen voor andere artiesten.

Het bericht Hoe advocaat kunstenaar Laolu gedijt als een wereldwijde creatieveling in NYC verscheen eerst op GoDaddy Blog .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.