Trefwoordclustering gebruiken om uw SEO-inhoud naadloos te optimaliseren

Leestijd: 6 minuten

Bron

Trefwoordclustering is de SEO-tactiek als u uw SEO-inhoud naadloos wilt optimaliseren en tegelijkertijd uw workflow wilt stroomlijnen. Het beste gedeelte? Trefwoordclustering is vrij eenvoudig en Google SERP’s geven u alle informatie die u nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen over hoe u dit precies moet doen.

Het is een tijdig proces, maar geloof me, het is de moeite waard. Als je het goed doet, zal deze tactiek jarenlang zijn vruchten afwerpen voor je SEO– en marketingstrategie.

Dus, hoe doe je het en waarom is het belangrijk? Laten we het uitzoeken!

Voordelen van trefwoordclustering

Trefwoordclustering heeft evenveel commerciële waarde als voor SEO en marketing. Hoewel het primaire doel is om trefwoorden toe te wijzen aan inhoudsonderdelen en inhoudstypen in een poging om organische posities te verkrijgen, is het ook de basis leggen voor de inspanningen van uw marketingteam in de komende zes maanden (of meer!).

Via trefwoordclustering kan een bedrijf het volgende verwachten:

  • Schrijf inhoud die de koper beter van dienst is door een beter begrip van de zoek-/zoekwoordintentie via de gegevens van Google.

  • Creëer een contentarchitectuur of -plan dat bijdraagt aan andere marketinginspanningen door middel van herbestemming van content . Goed gedaan, trefwoordclustering kan PR, PPC, sociale media, nieuwsbrieven, marketingautomatisering en meer ondersteunen.

  • Verhoog de productiviteit binnen het bedrijf door marketingteams op elkaar af te stemmen. Verwacht dat SEO- en schrijfteams een plan van aanpak hebben voor meer dan zes maanden.

  • Verminder het risico van kannibalisatie – aangezien u uw zoekwoorden al in kaart heeft gebracht, zullen er geen duplicaten zijn en weet u wat u waar en met welke ankertekst moet linken.

  • Maak een duidelijk actieplan voor SEO-inhoud die schaalbaarheid op lange termijn biedt, aangezien u zoekwoorden heeft die u in de loop van de tijd kunt targeten en die voor onbepaalde tijd kunnen worden geschaald.

  • Verhoog de zichtbaarheid in de SERP’s door on-page optimalisaties.

  • Vergroot de kans op het verdienen van featured snippets door SERP’s te analyseren en te vinden waar andere artikelen voor ranken, wat ze dekken en, als resultaat, wat u in uw eigen inhoud moet opnemen.

Hoe u trefwoordclustering gebruikt om uw SEO-inhoud naadloos te optimaliseren 1) Cluster naast SERP-analyse

Bij het uitvoeren van een SERP-analyse is het eerste dat u moet bepalen de verticale inhoud: wat is de rangorde voor uw gewenste zoekwoord? Zijn het over het algemeen homepages, productpagina’s, servicepagina’s, collectie-/categoriepagina’s of artikelen? Wat het ook is, dat is het soort inhoud dat je moet maken. Als Google SERP’s acht artikelen en twee productpagina’s presenteren, dan is de kans groot dat uw site bij een artikel zal ranken. Als het productpagina’s rangschikt en u verkoopt niets, dan is dit zoekwoord, hoe relevant het ook lijkt, niets voor u.

Als je eenmaal weet wat je moet maken en je hebt vastgesteld dat je die pagina op je site kunt maken, graaf dan wat dieper en ontdek welk type inhoud wordt weergegeven op de bovenste pagina’s van websites die qua termen het meest op de jouwe lijken van niche- en domeinautoriteit. Denk aan behandelde onderwerpen, kopjes, afbeeldingen, video’s en GIF’s.

Dit onderzoekswerk biedt u de mogelijkheid om precies te begrijpen wat uw publiek wil, zodat u hen op de meest zinvolle manier kunt dienen. Het zorgt er ook voor dat je altijd content maakt met zoekvolume, wat de mogelijkheid heeft om te ranken.

Afgebeeld: een voorbeeld van Google SERP voor trefwoord: “hoe een Rubik’s Cube te voltooien”.

2) Gebruik trefwoordclustering om nieuwe inhoudsmogelijkheden te ontdekken

Een andere tactiek om te ontdekken welke inhoud moet worden gemaakt, evenals nieuwe inhoudsmogelijkheden, is via de SERP-functies en de prioritering ervan.

Controleer op functies en opmaak, zoals aanbevolen fragmenten, video, afbeeldingen, kennispanelen en “mensen vragen ook” (PAA). PAA is vooral handig; het is een schat aan vragen, waarvan er vele binnen uw inhoud kunnen worden beantwoord. Andere vragen hebben mogelijk een geheel nieuw artikel of nieuwe pagina nodig, zodat u kunt beginnen met het uitbouwen van uw inhoudsarchitectuur en het vormen van uw interne linkstrategie.

Door deze functies te integreren, behandelt u bovendien meer over de door u gekozen onderwerpen, waardoor u de zoekwoorddichtheid verhoogt en de kloof met uw concurrenten verkleint. Bovendien gebruikt uw inhoud de taal van uw publiek in plaats van uw veronderstelde zoekwoorden.

Zoekwoordclustering is krachtig. De onderstaande grafiek toont de reis van een artikel in Google SERP’s. Het rangschikt voor 50 geclusterde zoekwoorden en bevat vragen van PAA. Dit artikel behaalde snel een featured snippet, beeldrangschikkingen, 9.37k clicks, 68.9k vertoningen, 13,6% CTR en een gemiddelde van zes minuten doorgebracht op de pagina. Oh, en dit werd bereikt voordat een enkele website rechtstreeks naar het artikel linkte.

Fragment uit de Google Search Console van Fortune en Frame met de reis van een artikel in de SERP’s vanaf publicatie. Dit specifieke artikel gaat over berichten om in een boek te schrijven (zie punt #3 om te begrijpen wat ik hier met deze link heb gedaan).

3) Kies het meest geschikte trefwoord voor de inhoud (gebruik dan natuurlijk interne links)

Zoekwoordclustering biedt u mogelijkheden die u anders misschien over het hoofd had gezien. Als u meerdere trefwoorden samenvoegt die allemaal in één artikel of webpagina staan, kunt u de beste hoek bepalen om te schrijven voor uw focuszoekwoord en uw online aanwezigheid.

U heeft een selectie van zoekwoorden en u kunt hun zoekvolume, concurrentie en de domeinautoriteit van uw website gebruiken om het beste zoekwoord voor uw site te bepalen waarop u zich nu kunt concentreren.

Bovendien betekent het dat u zinvolle ankertekst kunt schrijven als onderdeel van uw interne linkstrategie. Als we het voorbeeld uit de bovenstaande grafiek nemen (“Dit specifieke artikel gaat over berichten om in een boekgeschenk te schrijven…”), is de ankertekst “berichten om in een boekgeschenk te schrijven” niet het focuszoekwoord. Het kernwoord is: “wat schrijf je in een boek voor een geschenk”, wat in de bovenstaande context helemaal niet natuurlijk klinkt.

Dankzij een selectie van geclusterde trefwoorden werd een interne link met relevante trefwoorden eenvoudig in een grammaticaal correcte zin gestoken. Uiteindelijk kunt u uw zoekwoorden in uw inhoud passen in plaats van uw inhoud rond uw zoekwoorden te schrijven.

4) Zeg vaarwel tegen kannibalisatie

Je zou kunnen stellen dat je trefwoordkannibalisatie kunt vermijden zonder trefwoorden te clusteren, maar is dat ook mogelijk?

Als je weet welke zoekwoorden je waar hebt gebruikt, dan zou je in theorie geen (ok, er kan een klein beetje) zoekwoordkannibalisatie zijn. U zult niet de fout begaan om een focuszoekwoord toe te wijzen aan twee inhoudsonderdelen – of subtieler – om twee inhoudsonderdelen te maken voor zoekwoorden die in één artikel hadden moeten worden geclusterd en behandeld.

Door trefwoorden te clusteren en SERP’s te analyseren, zult u misschien verbaasd zijn over wat binnen hetzelfde inhoudsstuk hoort.

Laten we deze twee trefwoorden nemen: “Rubik’s Cube-methode” (260 zoekopdrachten/maand) en “Hoe een Rubik’s Cube voltooien” (590 zoekopdrachten/maand).

Zonder naar de SERP’s te kijken, zou men in de verleiding kunnen komen om “Rubik’s Cube-methode” toe te wijzen als focussleutelwoord voor een artikel dat verschillende methoden deelt, terwijl “‘hoe een Rubik’s Cube te voltooien’ een stapsgewijze handleiding zou zijn. Gelukkig is Google SERP’s vrij duidelijk dat deze twee trefwoorden kunnen worden gebruikt – en moeten worden gebruikt – op dezelfde webpagina om kannibalisatie en slecht presterende artikelen te voorkomen, omdat ze de onderwerpen eenvoudigweg niet volledig behandelen.

5) Trefwoordclustering stroomlijnt het SEO-inhoudsplan en verbetert de productiviteit

U schuwt het clusteren van zoekwoorden niet. Hoewel het veel tijd toevoegt aan het zoekwoordonderzoeksproces, bespaart het op de lange termijn veel tijd. Hoe meer zoekwoordonderzoek en clusters u in een vroeg stadium kunt maken, hoe meer het terugbetaalt in Google-ranglijsten en een naadloze marketingstrategie.

Het belangrijkste voordeel is objectieve planning voor inhoud. Als u trefwoordclustering gebruikt om een duidelijk actieplan voor SEO-inhoud voor elke afzonderlijke pagina op uw website te maken en geschikte inhoudsideeën voor de toekomst op te schrijven, houdt u schaalbaarheid op de lange termijn over, aangezien u zoekwoorden heeft om op te targeten tijd die onbeperkt kan worden geschaald.

Uw team kan werken vanuit één document waarin wordt beschreven welke zoekwoorden waar voorkomen, welke inhoud moet worden gemaakt om een positie te bereiken en ook hoe die inhoud kan worden hergebruikt voor gebruik in het hele marketinglandschap.

Trefwoordclustering is een cruciale en voorbereidende stap

U kunt trefwoordclustering zien als het voorbereidende werk dat plaatsvindt voordat u SEO uitvoert. Een analogie, die Adriana Stein met mij deelt, is dat trefwoordclustering is als het winkelen en voorbereiden van ingrediënten voordat ze worden gekookt. Als je deze cruciale stap overslaat, zou je later misschien een beetje in de war raken met een diner dat niet helemaal was wat het had kunnen zijn.

Wat zoekwoordclustering uiteindelijk doet, is erop aandringen dat u een stap dichter bij uw marketingstrategie komt. Door middel van SERP-analyse begrijpt u uw klant op een ander niveau: u kent de Google SERP’s voor uw gewenste zoekwoorden van binnen en van buiten en precies waar u naar toe moet werken om die pagina één positie veilig te stellen.

Vervolgens wordt u beloond met een volledig, schaalbaar inhoudsplan, een heel team dat dezelfde inhoudsdoelen nastreeft en, belangrijker nog, naadloos geoptimaliseerde inhoud!

Dit bericht is gepost in seo. Bookmark de link.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.