Waarom Wildbits overtuiging dat bedrijven denkbeeldig zijn de toekomst van werk kan worden

Bron

Waarom Wildbits overtuiging dat bedrijven denkbeeldig zijn de toekomst van werk kan worden

De verkoop groeide jarenlang, maar stopte toen plotseling.

Natalie Nagele en haar man Chris Nagele , de medeoprichters van softwarebedrijf Wildbit , sprongen meteen in de oplossingsmodus.

Ze waren vastbesloten om erachter te komen waarom de groei van het bedrijf stagneerde en wat ze moesten doen om het opnieuw op gang te brengen.

Dat is totdat ze zich afvroegen waarom ze zo veel om groei gaven. Uiteindelijk realiseerde het duo zich dat ze een bedrijf wilden dat de mens diende, en niet andersom. Ze hebben hun groeiprobleem opgelost, maar niet op de manier die je zou verwachten.

Met inzichten uit Buffer’s Small Business, Big Lessons podcast aflevering vijf en het bijbehorende ongepubliceerde interview, deelde Natalie Wildbits reis van een op groei gerichte zakelijke machine naar een bedrijf dat enthousiast is om manieren te vinden om minder te werken.

Het zakelijke script omdraaien

Toen de groei van Wildbit na jaren van succes stagneerde, voelden Natalie en Chris zich uit de hand gelopen. Het bedrijf waar ze hun hart en ziel in hadden gestort, liep plotseling tegen een muur aan, althans zo leek het.

“Tot dat moment hadden we het gevoel dat die groei ons gewoon overkwam”, zei Natalie. “We waren er niet echt verantwoordelijk voor. Dus toen we een plateau bereikten, voelden we ons erg uit de hand gelopen.

Strategisch nadenkend over wat ze nu moesten doen, besloten ze een stap terug te doen en naar het grote geheel te kijken. In plaats van zich af te vragen hoe ze een bepaalde advertentie moesten aanpassen of een nieuwe campagne moesten lanceren, vroegen ze zich af waar het bedrijf echt voor was, waarom de groei in het oude tempo moest doorgaan en of een plateau echt slecht was.

De twee begonnen mensen die ze vertrouwden om advies te vragen. Eén gesprek viel Natalie echter bijzonder op. Ze sprak met een bevriende bankier over de situatie, en de bankier vertelde haar dat bedrijven een hulpmiddel zijn om ‘rijkdom te blijven opbouwen’.

“Wat betekent dat uberhaupt?” zei Natalie, over het idee dat een bedrijf alleen maar gaat over het blijven opbouwen van rijkdom. Natuurlijk begreep ze het concept van meer geld hebben – en ze wilde dat – maar ze had het gevoel dat zakendoen om meer moest gaan dan alleen geld.

Na er meer over na te denken, kwam Natalie tot de conclusie dat een bedrijf flexibel en kneedbaar is zolang het handelt in het beste belang van de mensen die het bedient.

“Ik geloof dat bedrijven door mensen zijn ontworpen en daarom bestaan om goed te doen voor mensen en dat ze ons dienen”, zei Natalie.

Concreet is Natalie van mening dat bedrijven gemaakt zijn om vier samenstellende groepen te bedienen:

1. Aandeelhouders : Degenen met financiële steun en incentives in het bedrijf.

2. Werknemers : De mensen die het bedrijf dagelijks laten draaien.

3. Gemeenschap : iedereen buiten de organisatie die door de organisatie wordt beïnvloed (inclusief families van werknemers en mensen die in de lokale gemeenschap wonen waar het bedrijf actief is).

4. Het milieu : goede rentmeesters van de planeet zijn.

Met het besef dat bedrijven de mens moeten dienen, veranderde Wildbit zijn missie. In plaats van zich te concentreren op groei en het opbouwen van rijkdom, richtten Natalie en Chris zich op het opbouwen van een bedrijf waarbij de mens centraal staat.

“Elke keer dat we een beslissing nemen, zeggen we: voor wie is dit bedoeld?” zei Natalie.

Bedrijven zijn denkbeeldig, mensen zijn echt

Natalie en Chris hadden een nieuw bedrijf waarbij de mens voorop stond en moesten nog worstelen met de kwestie van groei. Om goede lonen te betalen, voordelen te bieden en een goede milieubeheerder te zijn, moet u geld verdienen.

Nadenken over de groei-uitdaging bracht Natalie tot een ander besef: bedrijven zijn denkbeeldig.

Een bedrijfsstructuur is gewoon een stuk papier. Sommige bedrijven hebben fysieke ruimtes, maar het idee van een bedrijf is denkbeeldig. Het wordt alleen werkelijkheid gemaakt door de mensen die het bedienen.

“[Bedrijven zijn] slechts een verzameling mensen”, zei Natalie. “En als elk mens uniek is, dan is elk bedrijf uniek, en dus zijn ze allemaal mooi.”

In overeenstemming met deze overtuiging dat mensen anders denkbeeldige bedrijven echt maken, hebben Natalie en Chris de beslissing genomen om prioriteit te geven aan werknemers boven alles. Als ze dat zouden doen, redeneerde Natalie, zou het groeiprobleem zichzelf oplossen.

“Als het team zich veilig, zeker en voldaan voelt, kunnen we bergen verzetten”, zei Natalie.

Een bedrijf dat medewerkers ondersteunt

Binnen de missie om prioriteit te geven aan medewerkers boven alles, heeft Wildbit een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd.

1. Diepgaande focus op het werk : Natalie is er vast van overtuigd dat mensen productiever en gelukkiger zijn als ze diep, ononderbroken werk kunnen doen. Gelukkig is het externe karakter van het bedrijf standaard diep werk – vergaderingen en afleiding komen daar bovenop, maar in het begin kunnen werknemers een rustige ruimte vinden en aan hun projecten werken.

“Een van de mooie dingen van ons externe team is dat je de gave van diepgaand werk krijgt”, zei Natalie. “Het is een beetje ingebouwd.”

2. Minder uren werken : toen het bedrijf begon, probeerden mensen hun werk gedaan te krijgen. Na een paar jaar in het bedrijf, voerden Natalie en Chris een beleid van niet-werken in de nacht en in het weekend in. Toen kwam het idee dat niemand meer dan 40 uur per week zou moeten werken, wat destijds radicaal was voor de op drukte gerichte software-industrie. Met de nieuwe people-first mentaliteit gingen ze nog verder. Nu werkt iedereen bij Wildbit op een vierdaagse werkweek of een 32-urige werkweek. En Natalie is duidelijk dat dit niet gaat over het proppen van vijf dagen werk in vier. Het is een fundamentele verandering in hoe mensen werken.

“Ik denk aan een vierdaagse werkweek als resultaat van gewoon extreem opzettelijk zijn met hoe je werkt”, zei Natalie.

3. Collectief leren : na de verschuiving naar een mens-first focus, wilden Natalie en Chris ervoor zorgen dat ze samen met de medewerkers leerden. Dat betekende luisteren naar medewerkers als collectief, begrijpen welke obstakels diep werk belemmeren of extra druk werk veroorzaken. Het hele team communiceert nu hoeveel diep werk versus ‘ondiep werk’ ze per week kregen, allemaal met het oog op teambrede verkenning van hoe het bedrijf kan verbeteren of herhalen. Natalie is zich er ook van bewust dat ze naar zichzelf als leider kijkt en zich afvraagt waar ze te veel van haar medewerkers vraagt

“We merkten geen afname in hoeveel we gedaan kregen, maar we vroegen te veel aandacht,” zei Natalie. “… de taak van het leiderschap [is om] naar die uren te kijken en te zeggen, hmm, wat kan ik veranderen? Vragen we te veel van mensen?”

Itereren naar een toekomst na het werk

Met de toegenomen automatisering en een hernieuwd begrip van de kwetsbaarheid van het leven dat onze moderne samenleving doordringt, vragen veel mensen, inclusief Natalie, zich af of we een “post-work”-tijdperk ingaan.

Het is niet zo dat mensen niet werken in een post-werktijdperk, alleen dat we geen prioriteit geven aan banen als de belangrijkste manier waarop we wakker zijn. Natalie zei dat ze deze mentaliteit al in de software-industrie had zien binnensluipen, een ruimte die bekend staat om het trots praten over meer uren werken dan wie dan ook. Nu, zei Natalie, getalenteerde mensen willen niet 90 uur per week werken voor een onbekende, gezichtsloze zakelijke reus die zijn macht misbruikt.

“Je hebt briljante mensen die zeer inzetbaar zijn en zeggen: daar neem ik geen genoegen mee, we gaan de verhalen veranderen”, zei Natalie.

Ondanks dat er geen prioriteit wordt gegeven aan werk, betekent het post-werktijdperk ook niet dat mensen niet om meer geld geven, het niet waarderen of ernaar verlangen. Het is geen armoedestraf. In plaats daarvan, zei Natalie, realiseert het zich dat je geweldige beloningen en winsten kunt hebben en een werkplek kunt bieden die is gebouwd om mensen te dienen in plaats van mensen in te huren om een denkbeeldige bedrijfsstructuur te dienen.

“Het hoeft niet op deze unieke manier te zijn,” zei Natalie. “Het verhaal is niet eerlijk. Het is ontworpen om ervoor te zorgen dat we de dingen blijven doen zoals we zijn.”

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.