Ik geef les, spreek en schrijf over het onderwerp narratieve intelligentie , het idee dat verhalen het krachtigste hulpmiddel zijn dat we hebben voor gedragsverandering. Door mijn werk om leiders van zowel Fortune 500-bedrijven als startups te helpen verhalen te vertellen om gedrag te transformeren, een inclusieve cultuur op te bouwen en nieuwe ideeën te communiceren, ken ik de impact die verhalen kunnen hebben

Bron

De verhalen die er toe doen voor uw bedrijf: een raamwerk dat u helpt invloed uit te oefenen, te betrekken en verbinding te maken

Instinctief gebruiken we verhalen om de wereld om ons heen te begrijpen en om elkaar te beïnvloeden. Verhalen geven betekenis aan onze ideeën en ervaringen.

Ik geef les, spreek en schrijf over het onderwerp narratieve intelligentie , het idee dat verhalen het krachtigste hulpmiddel zijn dat we hebben voor gedragsverandering. Door mijn werk om leiders van zowel Fortune 500-bedrijven als startups te helpen verhalen te vertellen om gedrag te transformeren, een inclusieve cultuur op te bouwen en nieuwe ideeën te communiceren, ken ik de impact die verhalen kunnen hebben. Maar ik weet ook hoeveel ondernemers moeite hebben om verhalen te gebruiken om een emotionele band te creëren, hun merk op te bouwen en hun gewaagde ideeën te verkopen.

Waarom cijfers het niet redden?

De meeste bedrijfseigenaren communiceren in cijfers: ze delen de grootte van hun gemeenschappen, de winst die ze hebben gegenereerd en de statistieken achter het probleem dat ze oplossen. Cijfers zijn een belangrijk onderdeel van je merk, maar zonder verhaal vallen ze flauw.

In een reeks onderzoeken naar mededogen en empathie ontdekte psycholoog Paul Slovic wat hij ‘psychic numbing’ noemde: het fenomeen dat beschrijft hoe mensen een probleem negeren wanneer het uitsluitend in statistische termen wordt gecommuniceerd.

Hij en co-auteurs tonen aan dat mensen sympathie opwekken voor een verhaal rond een herkenbaar slachtoffer van armoede of oorlog, maar dit niet doen voor statistische slachtoffers. Het resultaat is dat zelfs de meest overtuigende gegevens vaak geen verandering teweegbrengen.

Deze waarheid is zelfs van toepassing op kleinere schaal. Als je een merk wilt hebben dat mensen tot actie aanzet, moet je een verhaal bedenken.

De soorten verhalen om te vertellen

Voordat ik mijn eigen bedrijf had, gebruikte ik verhalen om gedragsverandering in media, marketing, verkoop en non-profitorganisaties te stimuleren. Ik ontdekte dat elke organisatie een reeks mijlpalen en herhalende gebeurtenissen doormaakt waar verhalen omheen kunnen worden gebouwd. Waaronder:

 • De oorsprong van waarom de organisatie bestaat
 • Tegenslagen die de organisatie moet overwinnen
 • Nieuwe ideeën en innovaties die het creëert terwijl het groeit

Het verzamelen en vertellen van uw oorsprongs- , tegenspoed- en innovatieverhalen is een krachtige manier om een authentiek merk op te bouwen dat een diepere band heeft met de mensen die u bedient. Hier is hoe.

Oorsprong Verhalen

Origin-verhalen helpen mensen het waarom te begrijpen achter wat je doet. Het oorsprongsverhaal achter mijn bedrijf The New Quo begint bijvoorbeeld met mijn kindertijd. Ik ben opgevoed als wat ik een ‘extreme minderheid’ heb genoemd, omdat ik raciaal, religieus en politiek anders was dan de meerderheid die opgroeide in Utah. Omdat ik aan de buitenkant van zoveel groepen stond, leerde ik hoe krachtige verhalen mensen oppikken uit onderwijs, media, familie en andere instellingen om vooringenomen overtuigingen en gedrag te beïnvloeden.

Daarna heb ik een carrière doorgebracht met het gebruik van verhalen om mensen te motiveren om actie te ondernemen voor sociale doelen, en om verkopen af te sluiten. Ik gebruikte verhalen als een invloedsinstrument, maar merkte dat de meeste organisaties geen idee hadden hoe verhalen hun cultuur en leiderschapspraktijken beïnvloedden.

Deze ervaringen inspireerden mijn fascinatie voor de manier waarop verhalen onze overtuigingen en gedrag beïnvloeden en motiveerden me om tools te ontwikkelen om mensen te helpen betere communicators en meer inclusieve leiders te worden.

Ik deel dit Origin-verhaal nu openlijk in mijn merkcommunicatie en thought leadership, en het helpt individuen mijn merk echt te begrijpen en waarom ik mijn bedrijf heb gebouwd.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Christina Blacken (@christinablacken)

Mijn Origin-verhaal, dat ik regelmatig deel in merkcommunicatie en op social media.

Ontdek je Origin-verhaal door jezelf het volgende af te vragen:

 • Welk probleem motiveerde mij om de oplossing te creëren die mijn bedrijf biedt? Wat is mijn persoonlijke connectie met dit probleem?
 • Welke aspecten van mijn identiteit en ervaringen vormden de waarden achter de oplossing die ik heb gecreëerd?
 • Waar staat het bedrijf voor buiten de winst? Welke waarden bepalen onze zakelijke beslissingen?

Tegenspoedverhalen

Tegenslagverhalen leggen de momenten vast waarop je een onverwachte uitdaging hebt kunnen overwinnen. Ze laten de veerkracht van uw merk zien en maken u ook herkenbaar, aangezien iedereen in een of andere vorm met tegenslag te maken heeft.

Een goed voorbeeld van een tegenslagverhaal is wanneer Procter & Gamble een zakelijke inzinking kreeg en zich realiseerde dat ze een nieuw schoonmaakbedrijf nodig hadden. Ze huurden een onderzoeksbureau in, Continuum, dat ontdekte dat mensen hun dweil net zo vaak schoonmaakten als hun vloeren. Er was een duidelijke behoefte aan een snellere reiniging en misschien een nieuwe tool.

Deze onderzoekers realiseerden zich hoeveel mensen een hekel hadden aan het aanraken van vuile dweilen, en ook dat het meeste vuil in huis stof is. Het team gebruikte die kennis om een nieuw schoonmaakhulpmiddel te ontwerpen: in wezen een natte handdoek op een stok die kon worden weggegooid zodra deze vuil was.

Hoewel deze spil een uitdaging vormde voor wat ze oorspronkelijk wisten over de zwabbermarkt, creëerde het een nieuw product dat in het eerste jaar dat het werd uitgebracht $ 100 miljoen aan verkopen had en tegenwoordig een nietje is in huishoudens.

Vraag jezelf af om deze verhalen te ontdekken:

 • Welke belangrijke uitdagingen heeft mijn bedrijf overwonnen?
 • Welke lessen zijn er geleerd tijdens deze uitdagingen en hoe hebben ze de oplossingen die we bieden versterkt?

Innovatieverhalen

Deze verhalen leggen vast wanneer je nieuwe inzichten en verbanden hebt gelegd tussen onwaarschijnlijke ideeën, en ze demonstreren de creativiteit van je merk.

Een goed voorbeeld van een innovatieverhaal is de uitvinding van Post-it notes. In 1974 had 3M-medewerker Arthur Fry een “aha-moment” in de kerk. Hij wist van een lichte lijm die ontwikkeld was door collega 3M-medewerker Spencer Silver, maar niemand had bedacht hoe deze nieuwe lijm kon worden gebruikt. Hij realiseerde zich dat een stuk papier met dit soort lijm erop een geweldige manier zou zijn om zijn plaats in zijn gezangboek te markeren terwijl hij in het kerkkoor zong.

Het bedrijf was aanvankelijk sceptisch over de winstgevendheid van het product, maar in 1980 werd de Post-it geïntroduceerd. Tegenwoordig worden Post-it notes in meer dan 100 landen verkocht.

Dit verhaal toont onconventionele inspiratie en probleemoplossing die 3M keer op keer kan vertellen om hun merk te versterken en hun innovatie te demonstreren.

Beantwoord de volgende vragen om uw eigen innovatieverhalen te ontdekken:

 • Welke onconventionele connecties en inzichten heeft ons bedrijf gemaakt die anderen niet hebben?
 • Welke onverwachte oplossingen hebben we gegenereerd?
 • Hoe zit het met ons creatieve proces dat onze waarden laat zien?

Zodra je je Oorsprong-, Tegenslag- en Innovatiemomenten hebt verzameld, kun je beginnen met het vertellen van versies van deze verhalen op sociale media, in lange inhoud, op je website en meer.

De verhalen die we vertellen zijn krachtig – persoonlijk in termen van hoe we ons voelen over onszelf, en sociaal door hoe ze bepalen hoe anderen ons zien. Hoe meer u eerlijk de waarheid van uw ervaring deelt, hoe meer impact en resultaten u zult creëren met een authentiek merk.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.