Naarmate we 2022 naderen, zullen marketeers wendbaar en flexibel moeten blijven om aanvullende veranderingen aan te kunnen. Er zijn verschillende dingen waar marketeers proactief over moeten nadenken om succesvol te zijn, zelfs in een veranderende markt. Hier zijn vijf lessen die ik dit jaar als CMO heb geleerd

Leestijd: 5 minuten

Bron

30 seconden samenvatting:
  • Het enige waar we zeker van kunnen zijn voor 2022 is verandering – en veel daarvan
  • Van marketingleiders wordt verwacht dat ze een uiterst belangrijk evenwicht vinden tussen het leiden van een missie en het stimuleren van teamgroei
  • Michael Collins, CMO en Managing Director bij CFA Institute deelt vijf lessen die hij zal meenemen naar het nieuwe jaar

Marketeers evolueren voortdurend terwijl de wereld om ons heen verandert. Als 2021 zou gaan over reageren op pandemiegerelateerde transformatie, is mijn voorspelling dat 2022 alles zal gaan over het herwinnen van je houvast om te gedijen in een klantgericht landschap.

Naarmate we 2022 naderen, zullen marketeers wendbaar en flexibel moeten blijven om aanvullende veranderingen aan te kunnen. Er zijn verschillende dingen waar marketeers proactief over moeten nadenken om succesvol te zijn, zelfs in een veranderende markt. Hier zijn vijf lessen die ik dit jaar als CMO heb geleerd.

1. Omarm verandering

Het lijkt alsof het enige dat constant was in 2021 verandering was. Omdat de toekomst steeds meer gehuld wordt in onzekerheid, moeten de huidige merkleiders hun teams betrokken, gemotiveerd en in staat houden om met veranderingen om te gaan. Leiders moeten een uiterst belangrijk evenwicht vinden tussen het leiden van een missie en het focussen op individuen om de groei en ontwikkeling van het team te bevorderen.

Effectieve leiders begeleiden het proces van begin tot eind en gebruiken verandering om nieuwe manieren van werken en denken te stimuleren. In plaats van verandering te vermijden of er omheen te werken, omarmen succesvolle leiders het om innovatie te stimuleren. Marketingleiders hebben een reële kans om de drijvende kracht achter de groei van het bedrijf in 2022 te zijn. In plaats van zich simpelweg te concentreren op meer traditionele verantwoordelijkheden zoals website-ontwikkeling en campagnes, kunnen en moeten marketeers een actievere rol spelen bij het bepalen van de wegen naar organisatorisch succes, waaronder het genereren van vraag, het bevorderen van digitale bezorgplatforms en het focussen op het creëren van uitzonderlijke klantervaringen.

2. Ken uw klantbehoeften

Om merken te laten slagen, moeten ze het volledige spectrum van de behoeften en verlangens van hun doelgroepen begrijpen – van binnen en van buiten. Bij elk contactpunt in de trechter moet je jezelf afvragen: “Wat wil de klant hier? Waar zoeken zij naar?” Zodra u die vragen kunt beantwoorden, kunt u een duidelijk persona opstellen dat een diep begrip van deze behoeften weerspiegelt en vervolgens toegang krijgen tot aanvullende gepersonaliseerde gegevenspunten zoals geografie, carrièreniveau en andere factoren om uw berichten aan te passen.

Marketingleiders moeten hun traditionele hiërarchieën, trechters en modellen schrappen. Ze moeten de wereld bekijken vanuit het perspectief van een klant, niet van een merk. Dit omvat het afbreken van silo‘s tussen afdelingen om een uniform beeld van de klant te vormen. Het vermogen om dit te doen, zal marketingleiders niet alleen helpen het gedrag van hun klanten te begrijpen, maar zullen ook in staat zijn om persoonlijkere en relevantere ervaringen te bieden door de klant centraal te stellen. Deze naadloze en gepersonaliseerde klantervaringen zijn niet langer onderhandelbaar.

3. Personalisatie is de sleutel

Voortbouwend op de bovenstaande gedachte, moeten merken, om recht te doen aan personalisatie, de grootste momenten van ontvankelijkheid voor hun verhaal identificeren. Met andere woorden: hoe breng je via het juiste kanaal de juiste boodschap op het juiste moment bij de juiste persoon? Om dit te bereiken, moet u ervoor zorgen dat deze ‘rechten’ leiden tot een zinvolle betrokkenheid die belangrijk is voor de unieke persoon op wie u zich richt.

Personalisatie in marketing kan het verschil betekenen tussen zakelijk succes en mislukking op de lange termijn. Wanneer u personalisatie de kern van uw marketinginspanningen laat blijven, geeft u uw klanten het signaal dat zij uw eerste prioriteit zijn. Anders kunnen klanten in de verleiding komen om naar een concurrent te kijken om aan hun behoeften te voldoen. Op dat moment is al uw harde werk bij het opbouwen van klantrelaties voor niets geweest.

Ik heb in oktober een artikel gepost over het ‘persoonlijke’ in personalisatie plaatsen, wat het belang van personalisatie bij het opbouwen van langdurige klantrelaties bevestigt. Hoewel gegevens essentieel zijn, liggen de sleutels tot het bouwen van authentieke verbindingen en het ontsluiten van optimale resultaten bij empathie, begrip en personalisatie. Dit was cruciaal in 2021 en zal nog belangrijker worden naarmate we 2022 ingaan.

4. Digitale marketing zal domineren in 2022

In 2021 bewezen digitale marketing en sociale media het vermogen om nieuwe doelgroepen voor bedrijven te vinden en opnieuw in contact te komen met klanten uit vroegere tijden. Het belang van digitale marketing voor bedrijven werd duidelijk en zal alleen in 2022 van het grootste belang blijven. De merken die digitale strategieën begrijpen en effectief implementeren, zullen goed gepositioneerd zijn voor succes terwijl we het nieuwe jaar ingaan. Deze strategieën zullen merken in staat stellen om op te vallen en door het lawaai te snijden om verbonden en betrokken te blijven bij hun klanten voor blijvend succes.

Nu velen van ons nog steeds vanuit huis of hybride werken, is het duidelijk dat e-commerce, videoconferenties en online socialisatie niet meer weg te denken zijn en dat de online verbinding belangrijker dan ooit zal zijn. Traditionele persoonlijke B2B-modellen zoals financiële diensten, juridische diensten, human resources en meer hebben verschillende online opties omarmd, en dit zal naar verwachting blijven voldoen aan toekomstige zakelijke behoeften.

5. Inhoud is nog steeds koning

Contentmarketing zal centraal blijven staan bij de inspanningen voor klantbetrokkenheid, zelfs met de veranderingen in het B2B-marketinglandschap van het afgelopen jaar. Volgens Hubspot’s ‘State of Marketing Report 2021’ meldt 82 procent van de marketeers in 2021 actief gebruik te maken van contentmarketing, 70 procent meer dan vorig jaar. Dit jaar hebben we laten zien dat doel centraal staat en dat merken zichzelf zullen moeten uitdagen om nieuwe kanalen voor contentmarketing in het nieuwe jaar te omarmen.

In 2021 kwamen video, livechat en virtuele evenementen naar voren als breakout-sterren in de B2B-scene, vooral omdat persoonlijke ontmoetingen en gerelateerde verkoopactiviteiten aanzienlijk afnamen. Ik ben ervan overtuigd dat contentmarketing via bestaande en nieuwe kanalen in 2022 alleen maar belangrijker zal worden als onderdeel van de marketingmix.

Tot slot

Met 2022 voor de deur is het normaal om de blik van marketing op de toekomst te richten om te anticiperen op welke veranderingen en gewoonten blijvend zijn en welke zich nog aan het ontwikkelen zijn. Zoals veel marketeers heb ik in relatief korte tijd veel geleerd over wendbaarheid en transformatie.

De toekomst van marketing zal de komende maanden en jaren onvermijdelijk blijven evolueren. Om gelijke tred te houden met de constante veranderingen, moeten marketeers wendbaar blijven en openstaan voor nieuwe benaderingen. Maar ook bij grote veranderingen is de klant de rode draad die alles met elkaar verbindt. Door klanten centraal te houden in het besluitvormingsproces, ben ik ervan overtuigd dat de marketeers van vandaag ervoor kunnen zorgen dat hun merk er een is waarmee hun klanten zich voor de lange termijn kunnen identificeren en verbinden.

Michael Collins is CMO en algemeen directeur van CFA Institute .

Abonneer u op de ClickZ-nieuwsbrief voor inzichten in het veranderende marketinglandschap, prestatiemarketing, klantervaring, thought leadership, video’s, podcasts en meer.

Praat met ons mee op LinkedIn en Twitter .

Het bericht De vijf belangrijkste lessen van CMO uit 2021 verschenen eerst op ClickZ .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.