Wat u moet begrijpen als u intellectueel eigendom voor klanten beheert

Bron

Terwijl je dit bericht leest, heb je te maken met ten minste drie verschillende soorten intellectueel eigendom – maar weet je hoe ze heten? Voordat we ingaan op het beheer van intellectueel eigendom voor klanten, kijken we nog even terug.

Het bestaan van intellectuele eigendomsrechten gaat terug tot 500 vGT, toen burgers van de Griekse staat Sybaris een eenjarig patent konden krijgen voor “elke nieuwe verfijning in luxe”.

Door onze voortdurende geschiedenis hebben naties intellectueel eigendom aangekondigd als een integraal onderdeel van innovatieprocessen en dienovereenkomstig is bescherming beschouwd als een belangrijk onderdeel van het nationale economische beleid .

Nu je wat tijd hebt gehad om na te denken, kun je de intellectuele eigendom op deze pagina noemen? De antwoorden zijn:

 1. Het logo (copyright & handelsmerk)
 2. De hosting, servers en SSL-certificaten (patent)
 3. De tekst van dit artikel (copyright)

Wanneer u intellectueel eigendom voor klanten beheert, is het van cruciaal belang om te beseffen dat elke Google-zoekopdracht en elk websitebezoek bezoekers vrijwel zeker zal blootstellen aan verschillende soorten intellectueel eigendom. Eigenaren van dit intellectuele eigendom — of dat nu uw klanten zijn of hun concurrenten — hebben rechten, waaronder het recht op exclusief eigendom.

Als u deze rechten begrijpt, kunt u uw klanten beschermen tegen copycats en zichzelf per ongeluk in gevaar brengen.

Waarom is het beheren van intellectueel eigendom voor klanten belangrijk?

Bij de meeste projecten van klanten gaat het om zaken als het registreren van domeinnamen en hostingdiensten. Dit proces alleen al biedt vele mogelijkheden voor anderen om inbreuk te maken op de intellectuele eigendomsrechten van uw klanten, zoals hieronder wordt uitgelegd.

Laten we beginnen met het registreren van een domeinnaam. Belangrijke overwegingen zijn onder meer:

 • Of de domeinnaam inbreuk maakt op een reeds bestaand handelsmerk
 • Of de domeinnaam bedrieglijk op elkaar lijkt, of het publiek zal doen geloven dat het domein geassocieerd is met een andere eigenaar van het handelsmerk

Zelfs als deze controles worden uitgevoerd, is er geen garantie dat het domein geen inbreuk maakt op bestaande rechten. In Lamont v Malishus & Ors (nr. 4) [2019] FCCA 3206 bijvoorbeeld, bleek de registratie van malishus.com inbreuk te maken op een Australisch handelsmerk “Malishus”, ondanks dat het domein in een geheel andere markt functioneert.

Laten we naast een domeinnaam eens kijken naar de inhoud van een website. Het is belangrijk om te vragen:

 • Of de copywriter originele inhoud heeft overgenomen of dat deze gedeeltelijk is gekopieerd van andere websites?
 • Of de afbeeldingen de juiste licentie hebben of royaltyvrij zijn?

Als u deze controles niet uitvoert, kan uw gebruik van deze items worden beschouwd als inbreuk op het auteursrecht. Fotojournalist Daniel Morel heeft bijvoorbeeld Getty Images en Agence France-Presse aangeklaagd voor het gebruik van zijn Twitter-account om foto’s te maken en te verkopen na de aardbeving in Haïti in 2010. Morel kreeg van de jury een schadevergoeding van $ 1,2 miljoen.

Tot slot, wanneer een logo en andere merkmiddelen openbaar worden, is het belangrijk om te overwegen:

 • Of ze inbreuk maken op beschermde kleuren?
 • Of een logo bedrieglijk lijkt op andere merken?

Veel mensen zijn verrast om te horen dat bedrijven kleurmerken kunnen registreren, waardoor ze het exclusieve recht hebben om specifieke kleuren en kleurencombinaties in bepaalde klassen te gebruiken. Cadbury Chocolate bezat bijvoorbeeld tot 2019 de exclusieve rechten op de kleur paars ( Panatone 2685C ).

Een ander fascinerend geval is een bedrijf met gebakken kip en Louis Vuitton, een van ‘s werelds meest herkenbare modehuizen. Samenvattend, nadat werd ontdekt dat het bedrieglijk veel op Louis Vuitton leek, moest het restaurant Louis Vuiton Dak in Zuid-Korea zijn naam en verpakking wijzigen . Daarnaast kreeg het forse boetes.

Hoewel er uitzonderingen zijn op inbreuken op het auteursrecht, zoals Fair Use, is het essentieel om het gebruik van intellectueel eigendom zonder toestemming te vermijden. Naast het vermijden van aanzienlijke stress en kosten, is een tweede en misschien wel belangrijkere reden om intellectuele eigendomsrechten te leren kennen en respecteren, het idee dat individuen en organisaties allemaal moeten profiteren van de bescherming van privé-eigendom.

Het argument voor bescherming van intellectueel eigendom is hetzelfde als waarom je niet zou willen dat vreemden zonder toestemming in je auto rijden; het is van jou, je hebt er hard voor gewerkt en je hebt recht op exclusief bezit.

Het moraal van het verhaal. Bij twijfel, informeer jezelf. Het internet staat vol met informatieve bronnen die u wellicht de antwoorden kunnen geven die u zoekt. Als uw vraag onbeantwoord blijft, zoek dan professioneel advies.

Hoe zit het met de bescherming van het intellectuele eigendom van mijn klanten?

We hebben het gehad over inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten van anderen, maar wat gebeurt er als u vermoedt dat iemand inbreuk heeft gemaakt op die van een klant?

In 2019 trad mijn bedrijf Internet Removals op voor een groot e-commercebedrijf in New York dat T-shirts produceerde. Het bedrijf heeft vastgesteld dat hun domeinnaam en website (een .com) werden gerepliceerd op een .xyz-domeinnaam.

Daarnaast kopieerde de website hun logo en hun volledige inventaris.

Om het nog erger te maken, scoorde de .xyz-website organisch goed en veroorzaakte verwarring bij klanten van het authentieke bedrijf, zozeer zelfs dat mensen klaagden over bestellingen die ze nog niet hadden ontvangen.

Later werd ontdekt dat deze bestellingen niet bij onze klant waren geplaatst, maar bij de frauduleuze website.

Internet Removals identificeerde onmiddellijk verschillende inbreuken op intellectueel eigendom en rapporteerde deze aan PayPal, Amazon en de domeinregistreerder. Binnen een week hebben we de betalingsverwerkingsfaciliteiten van de site verwijderd en hun hostingservices laten beëindigen.

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om uzelf te beschermen tegen inbreuk op intellectueel eigendom, zoals:

 • Het registreren van een breed scala aan domeinnamen voor klanten, inclusief TLD en spellingsvarianten.
 • 2FA gebruiken op het GoDaddy-account om ongeoorloofde toegang of sabotage zoals domeinannulering en overdrachten te voorkomen.
 • Abonneren op Google-meldingen voor de bedrijfs- of productnaam van de klant. Dit kan nieuwe websites of concurrenten onder uw aandacht brengen die mogelijke inbreuken kunnen vormen.
 • Gebruik een gratis service zoals Copyscape . Deze service stelt u op de hoogte van elk ongeoorloofd gebruik van de websitekopie van een klant.

Hoewel intellectueel eigendom als onderwerp van discussie complex is, vereist het beschermen van uw eigen vermogen geen diploma of specifieke vaardigheden.

Het bericht Wat u moet begrijpen als u intellectueel eigendom voor klanten beheert, verscheen eerst op GoDaddy Blog .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.