Hoe een Social Media Manager inhuren: ons exacte proces en onze functiebeschrijving

Leestijd: 4 minuten

Bron

Hoe een Social Media Manager inhuren: ons exacte proces en onze functiebeschrijving

Voor elk bedrijf is het opbouwen en onderhouden van aanwezigheid op sociale media een belangrijke marketingstrategie om meer potentiële klanten te bereiken. De sociale-mediaprofielen van een bedrijf fungeren ook als een ruimte waar iedereen uw bedrijf veel beter kan leren kennen, wat helpt om een sterker online merk op te bouwen. Hoewel we veel eigenaren van kleine bedrijven kennen die hun eigen sociale-mediaprofielen beheren en dit graag doen, is het voor sommigen logischer om een toegewijde sociale-mediamanager in te schakelen om hun tijd en creatieve energie vrij te maken.

Ik heb onlangs het proces doorlopen van het inhuren van een socialemediamanager voor Buffer, dus ik wilde delen wat ik tot nu toe heb geleerd om iedereen te helpen die een socialemediamanager voor hun team wil inschakelen. Ik heb het opgedeeld in vijf secties: een functiebeschrijving schrijven, een aangepaste sollicitatie maken, de functie promoten en het sollicitatieproces. Bovendien heb ik aan het einde ook onze volledige functiebeschrijving opgenomen. Voel je vrij om elk deel ervan te pakken dat je misschien nodig hebt voor je eigen vermelding!

Laten we erin duiken! ✨

1. Schrijf een doordachte functieomschrijving

De eerste stap in elk wervingsproces is het schrijven van een sterke functiebeschrijving. Hoewel dit nodig is om de baan te promoten, is het ook een oefening om precies te definiëren wat je van deze rol wilt.

Neem de tijd om echt diep in uw zakelijke behoeften te graven en stel vragen als:

 • Hoeveel ervaring wil ik dat deze persoon heeft? Een fout die ik veel ondernemers zie maken, is het uitbesteden van sociale media aan een stagiair of junior medewerker om geld te besparen. Dit kan werken als je bereid bent om training en ondersteuning te geven, maar als je dat niet bent, moet je proberen iemand met meer ervaring in dienst te nemen.
 • Welke middelen zal ik kunnen bieden? Van een socialmediamanager verwachten dat hij een sociale strategie uitvoert en video’s en visuele elementen maakt, teksten schrijft en klantenondersteuning doet, advertenties weergeeft en rapporteert over analyses, zoals u kunt zien, is dat veel. Denk na over wat uw belangrijkste behoeften zijn en welke middelen u hebt om een aantal van de andere basissen te dekken.
 • Op welke kanalen wil ik dat ze zich richten? Ik raad merken altijd aan om zich op een of twee kanalen te concentreren op hun marketing op sociale media, in plaats van te proberen er allemaal goed in te zijn. Gezien de vele specialiteiten die er zijn in social media marketing, moet je ook op zoek gaan naar kandidaten met specifieke ervaring in die kanalen. Het is ook belangrijk om te overwegen of je iemand wilt met meer ervaring op betaald of organisch, omdat dat zulke verschillende vaardigheden zijn.

Bij Buffer hebben we uiteindelijk besloten dat we een kandidaat wilden die bekwaam is in organische Twitter, die specifieke ervaring heeft in onze branche en die sterk is in communitybeheer (maar niet noodzakelijkerwijs klantenondersteuning, aangezien we daar middelen voor hebben).

Bekijk onze definitieve functiebeschrijving aan het einde van dit bericht, die u kunt aanpassen aan uw eigen behoeften, aan het einde van dit artikel.

2. Maak een aangepaste toepassing

Naast het vragen van kandidaten om een cv en sollicitatiebrief, hebben we sollicitatievragen op maat toegevoegd, waardoor je snel een goed beeld krijgt van welke kandidaten geschikt zijn voor jouw bedrijf.

Die van ons waren:

 1. Deel uw Twitter-account:
 2. Als je geen Twitter-account hebt, beschrijf dan je ervaring op Twitter: (In 280 tekens of minder.)
 3. Deel als voorbeeld de link naar een tweet waar je trots op bent en die je vanaf een merkaccount hebt verzonden:
 4. Waarom heb je die tweet gekozen? (In 280 tekens of minder.)
 5. Deel de link naar een sociale media-afbeelding of korte video-inhoud die je hebt gemaakt:
 6. Wat is je favoriete sociale netwerk? Waarom? (In 280 tekens of minder.)
 7. Wat is volgens jou de toekomst van organische sociale media (in 280 tekens of minder.)
 8. Hoe zou je reageren op de volgende tweets als Social Media Manager van Buffer? (In 280 tekens of minder.)

Enkele zaken waarmee u rekening moet houden bij het schrijven van sollicitatievragen voor uw merk:

 • Focus op de platforms waarop u zich richt. Nogmaals, het was heel belangrijk voor ons dat we iemand geweldig vinden met Twitter, dus veel van onze vragen waren gericht op het begrijpen van hun ervaring daar. Als je meer tijd op Instagram doorbrengt, kun je vragen stellen als: Wat zijn je favoriete Instagram-functies? Welke zou volgens u het sterkst zijn voor ons merk? Als TikTok een focus is: wat is een voorbeeld van een TikTok die je voor een merk hebt gemaakt? Welke TikTok-trends passen volgens jou bij ons merk?
 • Vraag om reacties in sociale media-indeling. Omdat Twitter zo belangrijk voor ons is, heb ik de reacties beperkt tot 280 tekens of minder, en ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Ten eerste maakte het aanvragen veel sneller te beoordelen. Maar het hielp me ook om te testen of sollicitanten bondig konden communiceren, wat van cruciaal belang is voor sociale media. Als je op zoek bent naar een Instagram- of TikTok-professional, kun je creatief worden en hen vragen om als reactie korte video’s te maken.
 • Zet ze aan het werk voor uw merk. Het opnemen van een zeer kleine opdracht als onderdeel van de eerste aanvraag kan u helpen snel te meten of een kandidaat uw merkstem begrijpt, wat moeilijk kan zijn om aan te leren als deze nog niet op één lijn ligt. We hebben ervoor gekozen om mensen te vragen om te reageren op een paar voorbeeld-tweets.

3. Promoot de rol op sociaal (natuurlijk!)

Mijn grootste advies om uw vacature bij de juiste kandidaten te krijgen, is om deze te promoten via sociale media, aangezien ze daar al rondhangen. Als je op zoek bent naar een Twitter-professional, zorg er dan voor dat je de vacature tweet, zowel vanuit je merkaccount als de persoonlijke accounts van teamgenoten die verband houden met de functie.

We hebben een nieuwsbrief die uitgaat naar iedereen die geïnteresseerd is in banen bij Buffer wanneer we een nieuwe functie openen, en daarnaast heb ik de vermelding persoonlijk gedeeld op Twitter en LinkedIn . Het kreeg veel grip op beide platforms en maakte het gemakkelijk voor andere mensen, zowel van Buffer als van buiten Buffer om het ook gemakkelijk te delen.

We zoeken een aantal leuke functies in het marketingteam van @buffer:

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.