3 effectieve manieren om snel de beste SEO-concurrenten van uw SaaS-merk te identificeren

Leestijd: 6 minuten

Bron

Volgens Crunchbase zijn er momenteel meer dan 22.600 software-as-a-service (SaaS) bedrijven in de wereld.

Op Capterra zijn er meer dan 800 softwarecategorieën.

Uit onderzoek van Statista blijkt dat de marktomvang van de SaaS-industrie is gegroeid van $ 5,56 miljard in 2008 tot meer dan $ 156 miljard in 2020 .

Wat laten deze cijfers zien? Het is makkelijk. Het landschap van de SaaS-industrie wordt met de dag competitiever.

Om als SaaS-bedrijf op de hoogte te blijven, moet u de bedrijven identificeren waarmee u concurreert vanuit een SEO-standpunt. Op die manier weet u op welke inhoudsstrategieën u zich moet concentreren, de zoekwoorden die u wilt targeten en het type backlinks dat u wilt verwerven. In dit bericht leer je drie effectieve manieren om dit snel te doen.

Waarom zou u zich als SaaS-merk bekommeren om uw SEO-concurrenten?

Als u uw SEO-concurrenten niet kent, laat u zoveel op tafel liggen, terwijl zij de topposities op de SERP’s innemen.

1. U kunt de belangrijkste zoekwoorden identificeren waarop ze zich richten en hoe ze backlinks verwerven om uw eigen strategieën te helpen.

Door de bedrijven te identificeren die met uw SaaS-merk concurreren, weet u op welke belangrijkste zoekwoorden ze zich richten. Op die manier kunt u zich concentreren op die zoekwoorden die gekwalificeerd verkeer kunnen genereren en gebruikersaanmeldingen voor uw SaaS kunnen stimuleren. Dit stroomlijnt uw zoekwoordonderzoeksproces.

Het kennen van uw belangrijkste SEO-concurrenten is ook een geweldige manier om een link gap-analyse uit te voeren . Op die manier kunt u weten welk type backlinks ze verwerven en waar ze deze vandaan halen. Dit helpt u relevante websites te identificeren die eerder naar u zullen linken.

2. U kunt erachter komen welk concurrentievoordeel u op hen heeft

Als u niet weet wie uw belangrijkste concurrenten zijn, kunt u niet de SEO-mogelijkheden vinden waarop u zich kunt concentreren om de groei van uw bedrijf te stimuleren.

Neem bijvoorbeeld als ze zich meer richten op zoekwoorden met een hoog volume en bovenaan de trechter. Als u vervolgens zoekt naar zoekwoorden in de middelste en onderste trechter, kan dit u een concurrentievoordeel opleveren.

3. U begrijpt hun grootste drijfveren voor groei en conversie.

De meeste SaaS-bedrijven optimaliseren hun blogposts, bestemmingspagina’s en productpagina’s voor conversies. Dit komt omdat ze de groei meten aan het aantal aanmeldingen en betalende klanten dat ze hebben.

Door uw SEO-concurrenten te identificeren, kunt u het soort CTA’s en knoppen kennen die goed werken in uw niche. Op die manier krijgt u een beter begrip van de conversiestrategieën die de groei van uw SaaS-bedrijf kunnen stimuleren.

Drie manieren om de SEO-concurrenten van uw SaaS-merk te identificeren

Hier zijn drie tactieken die u vandaag kunt proberen om de belangrijkste SEO-concurrenten van uw SaaS-merk te identificeren.

1. Gebruik SEO-tools

SEO-tools hebben toegang tot grote hoeveelheden gegevens voor verschillende websites en niches – en ze hebben deze informatie voor uw eigen gebruik geanalyseerd en gecategoriseerd.

SEMrush heeft bijvoorbeeld de Market Explorer-tool, waarmee u potentiële concurrenten voor uw bedrijf kunt vinden. Ahrefs heeft ook een rapport over concurrerende domeinen in de Site Explorer-tool. Dit helpt u de websites te identificeren die concurreren met uw SaaS, op basis van het soort zoekwoorden waarop u rangschikt.

U kunt ook de Moz Pro True Competitor-tool gebruiken om de belangrijkste SEO-concurrenten voor uw SaaS-merk te identificeren. Zo werkt het: Stel dat u de belangrijkste SEO-concurrenten van Moz wilt identificeren. Met deze tool vind je die informatie binnen enkele seconden.

Het eerste dat u hoeft te doen, is de volgende gegevens in de tool invoeren:

 • Voorkeursmarkt: de specifieke locatie waarop u zich richt

 • Domeintype: Het type domein

 • Domeinnaam: uw website-URL

Zodra u deze informatie invoert en op de knop “Concurrenten zoeken” klikt, krijgt u een lijst met de 25 beste concurrenten:

Zoals u kunt zien, zijn websites die concurreren met Moz op de SERP’s niet beperkt tot alleen softwaremerken. Ze omvatten anderen, zoals:

 • Google

 • Zoekmachine Journaal

 • Hubspot

 • Zoekmachine Land

 • Wordstream

 • Backlinko.

Deze tool heeft ook de meetwaarden Overlap en Rivaliteit, om uw belangrijkste concurrenten te filteren.

De Overlap-statistiek filtert uw topconcurrenten op basis van de gedeelde zoekwoorden waarvoor u beide op de eerste pagina van Google rangschikt. De statistiek Rivaliteit gebruikt factoren zoals CTR, DA-score, het volume van gedeelde zoekwoorden, enz. om de meest relevante concurrenten voor uw SaaS te identificeren.

Nadat u uw belangrijkste SEO-concurrenten hebt geïdentificeerd, kunt u een diepgaande analyse uitvoeren van maximaal 2 van hen, om te weten op welke zoekwoorden ze zich richten.

2. Onderzoek of interview uw nieuwe en bestaande klanten

Als iemand zich aanmeldt voor uw SaaS-product, is de kans groot dat ze andere opties hebben gedemonstreerd of uitgeprobeerd voordat ze besluiten om met uw SaaS-product te gaan. Het is ook mogelijk dat ze net zijn overgestapt van een van uw concurrenten om klant te worden.

Dit laat zien dat ze een idee hebben van wie je directe en indirecte concurrenten zijn. Om deze informatie te krijgen, hoef je ze alleen maar een voor een te interviewen. Dit kan zijn door met ze te praten via een kort telefoontje, een korte enquête te sturen om in te vullen of door ze te vragen tijdens het onboardingproces.

Hier zijn enkele vragen die u klanten kunt stellen om uw belangrijkste concurrenten te identificeren:

 • Welke tools gebruikte je om [probleem X op te lossen] voordat je ons product uitprobeerde?

 • Als je nog nooit een tool hebt gebruikt, hoe heb je dit probleem dan eerder kunnen oplossen?

 • Wat maakte je geïnteresseerd om ons product uit te proberen?

 • Wanneer realiseerde je je dat een tool als de onze is wat je nu nodig hebt?

 • Hoeveel onderzoek heb je gedaan om te beslissen over ons product? Wat zijn enkele andere, vergelijkbare tools die je tijdens het onderzoeksproces hebt ontdekt?

3. Voer een Google-zoekopdracht uit die gericht is op uw SaaS-gebruiksscenario’s en -functies

Het uitvoeren van een Google-zoekopdracht voor de use-cases, functies en problemen die uw software oplost, is een geweldige manier om uw belangrijkste SEO-concurrenten te identificeren. Dit is effectief omdat de meeste bedrijven die hoog in Google staan, investeren in SEO.

Gebruik de geavanceerde zoekfunctie “gerelateerd:website”

Deze zoekoperator toont u andere websites die gerelateerd zijn aan degene die u zoekt op Google.

Stel dat u websites zoals salesforce.com wilt vinden. U kunt zoeken naar ‘gerelateerd:salesforce.com’ op Google. De resultaten op pagina één zijn enkele van de beste SERP-concurrenten van SalesForce:

Zoek naar de gebruiksscenario’s van uw software

Als uw software SaaS-bedrijven helpt bij het onboarden en activeren van nieuwe gebruikers, is een van uw belangrijkste use-cases “onboarding van gebruikers”.

Als u op Google zoekt op ‘software voor onboarding van gebruikers’, ontgrendelt u concurrenten die op het zoekwoord bieden of organisch rangschikken.

Enkele van de websites die deze use-case op Google targeten, zijn:

 • Appcues

 • gebruikerspilot

 • Apty

 • Gebruikersstroom

Afgezien daarvan zijn er SaaS-merken die betalen om op de eerste pagina van Google te scoren voor dit zoekwoord.

Zoeken naar uw SaaS-functies

Een van de kernfuncties van de Moz-tool is de functie “rank tracking”. Om de websites met een vergelijkbare functie te identificeren, kunt u dat trefwoord invoeren in de Google-zoekbalk.

Dit is het resultaat dat het retourneert:

Zoals u kunt zien, zijn er, naast Moz, andere concurrerende websites voor deze functie:

 • Link-assistent

 • Ahrefs

 • Rangtracker

 • Spyfu

 • SEMrush

Zoeken naar uw SaaS-taken die nog gedaan moeten worden (JTBD)

Laten we zeggen dat u een online videobewerkingssoftware gebruikt, een van de problemen die uw publiek waarschijnlijk heeft, is “hoe een afbeelding aan video toe te voegen”.

Door een Google-zoekopdracht uit te voeren voor deze zoekopdracht, ziet u een resultaat dat er als volgt uitziet:

Dit toont aan dat enkele van de beste SEO-concurrenten in de online videobewerkingsruimte zijn:

 • Kapwing

 • Veed

 • Online videosnijder

 • Flixier

 • Movavi

Gevolgtrekking

Als u de SaaS-bedrijven waarmee u concurreert niet kent, laten ze u achter en domineren uw niche.

In dit bericht heb je drie effectieve manieren geleerd om je belangrijkste SEO-concurrenten als SaaS-merk te identificeren:

 1. U kunt SEO-software zoals de Moz True Competitor-tool gebruiken om uw concurrenten te vinden en te weten op welke zoekwoorden ze zich richten.

 2. U kunt nieuwe en bestaande klanten bereiken om erachter te komen met welke oplossingen ze u vergelijken.

 3. U kunt op Google zoeken naar de functies en gebruiksscenario’s van uw SaaS-product. Dit toont u de bedrijven die waarschijnlijk met uw merk concurreren op de SERP’s.

Heb je ooit een van deze tactieken geprobeerd? Vertel in de Q&A welke van hen echt goed werkte voor uw SaaS-merk.

Dit bericht is gepost in seo. Bookmark de link.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.