Aan de slag met op blokken gebaseerde thema’s

Leestijd: 4 minuten

Bron

Wanneer u een site bouwt met WordPress, is een van de eerste dingen die u doet, een thema kiezen dat u wilt gebruiken. Dat kunnen op blokken gebaseerde thema’s zijn, afhankelijk van de sitebehoeften. Of u nu het thema helemaal opnieuw opbouwt of een kant-en-klaar thema gebruikt, u moet overwegen welke functionaliteit u en uw klanten nodig hebben van het thema.

Waar WordPress naartoe gaat screenshot van Matt's staat van het woord dia over WordPress 5.9 blokgebaseerde themafuncties Voorbeeld van WordPress 5.9-functies van State of the Word 2021

Je hebt misschien gehoord van de termen op blokken gebaseerde thema’s en volledige sitebewerking . Hoewel deze termen bijna door elkaar worden gebruikt, zijn er een paar verschillen.

Een blokthema is een WordPress-thema met sjablonen die volledig uit blokken zijn samengesteld zodat naast de berichtinhoud van de verschillende berichttypes (pagina’s, berichten, …), de blokeditor ook kan worden gebruikt om alle delen van de site te bewerken: headers , voetteksten, zijbalken, enz. – Handboek voor ontwikkelaars

Projecten onder Full Site Editing (FSE) omvatten alles van de site-editor, globale stijlen, talrijke site-/post-/pagina-specifieke blokken, queryblok, navigatieblok, sjablonen en blokthema’s. – Ontwikkelaarshandboek

Tijdens de jaarlijkse State of the Word-toespraak deelde WordPress-medeoprichter Matt Mullenweg statistieken over blokthema’s . Vorig jaar groeide de themamap van slechts 2 op blokken gebaseerde thema’s naar 28 thema’s. Dit weerspiegelt grotendeels wanneer functionaliteit voor op blokken gebaseerde thema’s beschikbaar kwam in WordPress 5.8 . Bètafuncties met de site-editor en implementatie voor blokthema’s gelanceerd, maar WordPress 5.9 verwacht dat het eerste standaardblokthema wordt verzonden.

Het lijdt geen twijfel dat de toekomst van WordPress blokgebaseerde thema’s bevat. Er is een aanzienlijke kans om een vroege op blokken gebaseerde thema-ontwikkelaar te zijn, die thema’s maakt op WordPress.org en elders beschikbaar is. Evenzo bereikt de markt voor blokthema’s net een punt waarop u de ondersteuning krijgt die u nodig hebt om blokthema’s op de website van uw klant te implementeren.

Soorten WordPress-thema’s

Het gebruik van een blokthema en het aanpassen van site-inhoud en aangepaste functionaliteit zal niet zo sterk afhankelijk zijn van het weten hoe het hele thema met PHP moet worden gebouwd. Dit kan een grote overwinning zijn voor ontwikkelaars met weinig code, maar ook voor degenen die graag willen bouwen met JavaScript en React.

Er zijn 4 hoofdtypen thema’s in WordPress:

 1. Klassiek thema : een thema dat is gebouwd zoals we gewend zijn met PHP-sjablonen, functions.php en meer.
  Voorbeeld: WordPress Standaardthema of een themaframework zoals Underscores
 2. Hybride thema : een klassiek thema dat een of meer functies van FSE overneemt, zoals theme.json of de sjablooneditor.
  Voorbeeld: Astra
 3. Universeel thema : een thema dat werkt met zowel de Customizer als de Site Editor.
  Voorbeeld: Blockbase
 4. Block thema: een thema gemaakt voor de FSE met behulp van HTML-sjablonen en theme.json, zodat men alle onderdelen van hun site met blokken te beheren.
  Voorbeeld: Twenty Twenty Two

Zijn op blokken gebaseerde thema’s klaar?

Schermafbeelding van op blokken gebaseerde thema's in de map WordPress-thema's met het filter voor volledige thema's voor het bewerken van de site

Zoals veel keuzes hangt het ervan af. Als je nieuw bent in het gebruik van op blokken gebaseerde thema’s, bekijk dan onze handige gids om aan de slag te gaan met volledige sitebewerking .

Ben je klaar om je eigen thema helemaal opnieuw te ontwikkelen? Ja, dit is een goed moment om een op blokken gebaseerd thema te gaan gebruiken.

Wil je een kant-en-klaar thema gebruiken dat klaar is voor gebruik? Dit is een goed moment om dat ook te doen, op voorwaarde dat u het niet erg vindt als een paar andere websites een vergelijkbaar uiterlijk hebben vanwege het beperkte aantal op blokken gebaseerde thema’s op dit moment.

Wilt u een themaraamwerk waarmee u het grootste deel van de weg naar een blokthema kunt implementeren op de sites van klanten? Ook daar is het een goede tijd voor. Blockbase is vrij ongeïnteresseerd en werkt net als een themaraamwerk. Net als de klassieke methode om underscores te gebruiken, wordt Blockbase geleverd met een groot deel van de sjabloonhiërarchie, maar stopt het met het daadwerkelijk plaatsen van blokken in sjablonen voor een voltooide lay-out of het implementeren van ontwerpstijlen.

Gebruikt de sitebeheerder de Customizer om de inhoud van de site te herzien? Ga op dit punt voorzichtig te werk. Aanpasser wordt niet verwijderd. Het is echter alleen zichtbaar in de beheerdersinterface als een actieve plug-in het gebruikt of als het thema is gemaakt als een universeel thema. Niet alle op blokken gebaseerde thema’s zullen de Customizer weergeven, aangezien dezelfde functies nu te vinden zijn in de Styles-interface.

Wilt u aanvullende bronnen om te leren hoe u blokthema’s kunt bouwen? Bekijk de Gutenberg Times- lijst met WordPress-thema’s voor volledige sitebewerking en bronnen .

Wie moet wachten om op blokken gebaseerde thema’s te proberen?

Mogelijk bent u op dit moment nog niet klaar voor een volledig herontwerp van de site. WordPress kan verder worden geüpgraded zonder thema-aspecten te verbreken, zelfs als u niet klaar bent voor een op blokken gebaseerd thema. Als u aangepaste thema’s op de klassieke themamanier hebt gemaakt en functies van blokthema’s wilt implementeren, kunt u de extra functionaliteit van theme.json en de sjablooneditor toevoegen. Zie Volledige sitebewerking toevoegen aan klassieke thema’s om deze aanpassingen aan uw hybride thema toe te voegen. Dit pad is een geweldige manier om extra functies uit te rollen zonder een volledig herontwerp van de site.

Als u vertrouwd bent met een paginabuilder, zoals Beaver Builder , hoeft u op dit moment niet te verschuiven. Mogelijk zien we het komende jaar zelfs verdere integratie tussen paginabuilders en blokthema’s.

Het bericht Aan de slag met op blokken gebaseerde thema’s verscheen eerst op GoDaddy Blog .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.