De 8 grootste marketingmislukkingen aller tijden (met praktische tips) Eén marketingblunder kan tegenwoordig elk merk maken of breken. De concurrentie is hevig en als een merk niet (of per ongeluk niet lijkt te passen) bij de waarden van een klant, kan dat grote gevolgen hebben.

Leestijd: 9 minuten

Bron

Eén marketingblunder kan tegenwoordig elk merk maken of breken. De concurrentie is hevig en als een merk niet (of per ongeluk niet lijkt te passen) bij de waarden van een klant, kan dat grote gevolgen hebben. In dit bericht gaan we je door acht van de ergste marketingmislukkingen in de geschiedenis leiden van merken die we kennen. Voor elk gaan we het hebben over:

 • Wat het merk probeerde te doen?
 • Waarom het is mislukt?
 • De belangrijkste afhaalmaaltijd
 • Hoe het goed te doen?

Op deze manier kunt u weglopen met praktische manieren om dit toe te passen op uw kleine bedrijf of bureau. Laten we erin duiken.

8 grote marketingfouten en wat ze ons leren

Iets om in gedachten te houden is dat deze marketingmislukkingen geen mislukking voor een van deze merken als geheel noodzakelijk maken. Geen van hen zou zo beroemd zijn als ze geen geweldige marketingstrategieën hadden. Maar hoe groter je gaat, hoe groter de resultaten – goed of slecht.

1. Kendall Jenner Pepsi-advertentie

Deze lange commercial uit 2017 volgt samen met een marcherend protest en laat het populaire model Kendall Jenner toekijken en er vervolgens bij aansluiten. Uiteindelijk loopt ze naar de voorkant van de protestlinie en overhandigt een blikje Pepsi aan een politieagent als zoenoffer. Hij neemt de Pepsi en iedereen juicht.

Volgens Pepsi was de advertentie een zet om wereldwijde eenheid, vrede en begrip te bevorderen, maar het bereikte precies het tegenovergestelde. Zodra de advertentie uitkwam, kreeg deze een storm van reacties en kritiek. Mensen vonden de advertentie ongevoelig en doof. Verder zou de advertentie de Black Lives Matter-beweging bagatelliseren en het protest doen lijken op een leuk feest.

ergste marketing mislukt - kendall jenner pepsi advertentie

Afbeeldingsbron

De berichtgeving in de New York Times over deze kwestie zegt het het beste:

“Elle Hearns, de uitvoerend directeur van het Marsha P. Johnson Institute en voormalig organisator van Black Lives Matter, zei dat de advertentie ‘de opofferingen die mensen in het verleden hebben gebracht bij het gebruik van protesten bagatelliseert. ‘Niemand vindt vreugde bij Pepsi bij een protest’, zei ze. “Dat is gewoon niet de realiteit van ons leven. Zo ziet het er niet uit om gedurfde maatregelen te nemen.”

Bernice King, de dochter van Martin Luther King Jr., was een van de activisten die de advertentie bekritiseerde en tweette: “Had papa maar geweten over de kracht van #Pepsi.”

ergste marketing mislukt - reactie van bernice king op pepsi-advertentie

Afbeeldingsbron

Pepsi haalde de advertentie binnen 24 uur uit de lucht en uit YouTube en verontschuldigde zich door te zeggen dat het bedrijf “de plank mis sloeg”.

de afhaalmaaltijd

Gebruik nooit controversiële onderwerpen of sociale kwesties om uw producten of diensten te promoten . Als u wilt profiteren van een trending onderwerp, doe dan uw onderzoek om ervoor te zorgen dat er geen risico is dat uw publiek polariseert en klanten verliest.

Hoe het goed te doen?

Als u populaire onderwerpen wilt gebruiken voor marketingsucces,

 • Leer hoe u actuele onderwerpen kunt identificeren aan de hand van zoektrendgegevens .
 • Probeer sociaal luisteren uit met booleaans zoeken.
 • Weet hoe u toondove marketing kunt vermijden.

2. Herontwerp van het logo van Gap

In 2010 verving het iconische merk Gap zijn 20 jaar oude logo door een nieuw: een zwart, vetgedrukt lettertype met een blauw vierkant rechtsboven.

grootste marketing mislukt - logo verandering van gap

Afbeeldingsbron

Volgens dit Vanity Fair-artikel was het Gap’s poging om over te stappen van “klassiek, Amerikaans design naar modern, sexy, cool”, maar het werd onmiddellijk afgewezen door consumenten, tot op het punt dat iemand een satirisch Gap-logo op Twitter maakte…

Afbeeldingsbron

en nog een ander die een site maakt met de naam ‘Crap Logo Yourself’. Gap probeerde dit om te zetten in een “crowdsourcingproject” met de onderstaande Facebook-post en zei dat het “opgewonden is om gepassioneerde debatten te zien ontstaan!” en volgers vragen om hun ideeën voor logo-ontwerp te delen.

ergste marketing mislukt - nieuwe speling van het gap-logo op Facebook

Afbeeldingsbron

Maar ook dit pakte niet goed uit. Het verzet was zo hevig dat het bedrijf binnen zes dagen terugschakelde naar het oude logo.

de afhaalmaaltijd

Mensen houden van nieuwe dingen, maar ze houden ook van traditie, dus je moet een balans vinden. Als je een grote verandering in je branding wilt aanbrengen, verlaag dan het risico op een negatieve reactie door input van buitenaf te krijgen, klanten te interviewen of te pollen, het uit te testen op een klein deel van je publiek, of een formele introductie te maken waarin de verandering wordt aangepakt . En houd altijd uw meest loyale klanten op de voorgrond tijdens het nemen van beslissingen. Het is nog steeds mogelijk om het nieuwe publiek te bereiken zonder de harten van de oude te verliezen.

Hoe het goed te doen?

Om je publiek tevreden te houden,

 • Probeer een van deze gratis enquêtetools .
 • Leer hoe u waanzinnig nauwkeurige buyer persona’s kunt maken .
 • Volg deze loyaliteitsmarketingstrategieën .

3. Tweet op Burger King’s Vrouwendag

Op Internationale Vrouwendag in 2021 publiceerde de Britse divisie van Burger King een Twitter-thread waarin de eerste tweet zei: “Vrouwen horen in de keuken” en werd gevolgd door nog twee tweets, een met de tekst “Als ze dat willen, natuurlijk” en een andere die hun nieuwe beursprogramma aankondigden om vrouwen te helpen een graad in culinaire kunsten te behalen en de genderkloof in de restaurantsector te verkleinen.

grootste marketing mislukt - burger king UKs seksistische tweet

Hoewel de eerste tweet bedoeld was om de aandacht te trekken en de volgende twee tweets progressief waren, kwamen veel Twitter-gebruikers nooit verder dan de eerste tweet, wat resulteerde in een golf van reactie op de schijnbaar seksistische verklaring. En degenen die alle drie de tweets zagen, zagen het nog steeds als een toondove poging om Vrouwendag te eren.

slechtste marketing mislukt - reacties op de seksistische tweet van Burger King

Afbeeldingsbron

De keten verwijderde de thread en publiceerde een tweet waarin hij zich verontschuldigde voor de fout en de bedoeling uitlegde.

ergste marketing mislukt - de verontschuldiging van burger king tweet

Afbeeldingsbron

de afhaalmaaltijd

Elk social media platform werkt anders. Wat werkt op Instagram, waar de gebruiker meteen het grote geheel kan zien, werkt mogelijk niet via Twitter via een enkele tweet. En wat er op desktop goed uitziet, kan er op mobiel heel anders uitzien. Dus test alles uit voordat je op publiceren klikt, en zoals vermeld in het eerste voorbeeld, gebruik geen controversiële dingen om de aandacht te trekken. Klanten kunnen uw woorden verkeerd interpreteren. Kies ze dus verstandig en presenteer ze.

Hoe het goed te doen?

Als je de aandacht wilt trekken met je copywriting,

 • Probeer deze krachtige woorden en zinnen uit
 • Gebruik emotionele triggerwoorden
 • Check deze tips voor het schrijven van onweerstaanbare koppen.

4. Audi’s trouwreclame

In juli 2017 zond Audi een commercial uit waarin een bruid en bruidegom op het punt staan hun geloften af te leggen, maar de moeder van de bruidegom marcheert naar het altaar en inspecteert de bruid. Ze knijpt in haar neus, trekt haar oor terug en controleert de binnenkant van haar mond.

Het paar zucht opgelucht als ze goedkeurend knikt, maar de moeder werpt een laatste blik op de borst van de bruid, die ze angstig met haar handen bedekt. De scène verandert dan in een rode Audi-sedan die door de straten van de stad rijdt, terwijl een mannenstem zegt: “een belangrijke beslissing moet zorgvuldig worden genomen.”

ergste marketingmislukkingen aller tijden - audi's seksistische commercial

Afbeeldingsbron

Het idee van Audi’s campagne was om zijn goed gekeurde tweedehands auto’s te promoten, maar zo werd het niet ervaren. Mensen over de hele wereld zeiden dat het niet alleen vrouwen tot een object maakte, maar dat het ook hun waarde verminderde tot die van een voertuig. Twitter-gebruikers deelden de commercial met opmerkingen als “hoe maak je een advertentie die consumenten afschrikt”, Weibo-gebruikers bekritiseerden de advertentie als “walgelijk”, en veel mensen drongen aan op een boycot van het merk.

Audi verklaarde dat het de uitzending van de commercial ‘zeer betreurt’ en dat de advertentie ‘op geen enkele manier overeenkomt met de waarden van ons bedrijf’. De advertentie, die exclusief voor het Chinese publiek was gemaakt, werd ingetrokken.

de afhaalmaaltijd

Alleen omdat u de boodschap achter uw advertentie kent, betekent dit niet dat alle anderen dat ook zullen weten. Laat uw inhoud altijd uitvoeren door een diverse groep mensen om er zeker van te zijn dat deze 100% geschikt is. En het is op dit moment vanzelfsprekend, maar gebruik geen controversiële of potentieel gevoelige onderwerpen in uw marketingcampagnes. Als je ook maar een zweem van twijfel hebt, neem dan geen risico.

Hoe het goed te doen?

Als u een gedurfde en (positief) gedenkwaardige marketingcampagne wilt maken,

 • Laat u inspireren door de vijf beste marketingcampagnes die we ooit hebben gezien .
 • Stel uw kernwaarden vast en filter al uw inhoud erdoorheen.
 • Probeer in plaats daarvan deze guerrillamarketingideeën.

5. Airpass van American Airlines

Begin jaren tachtig maakte American Airlines een moeilijke periode door en zocht ze naar snelle manieren om kapitaal aan te trekken. In plaats van bankleningen te krijgen, introduceerde het bedrijf een “AAirpass” die onbeperkt eersteklas vliegreizen bood voor een vast tarief van $ 250.000.

ergste marketing mislukt - american airlines airpass

Afbeeldingsbron

In tegenstelling tot vandaag de dag, wanneer bedrijven beperkingen opleggen aan dit soort aanbiedingen om zichzelf te beschermen tegen financiële verliezen, was de AAirpass echt grenzeloos en was het lidmaatschap levenslang. Het resultaat? American Airlines begon elk jaar miljoenen dollars te verliezen vanwege het grote aantal vluchten dat door AAirpass-houders werd genomen. Het begon een onderzoek om te zien of er een manier was om het lidmaatschap van de frequent flyers in te trekken, met verontwaardiging en rechtszaken tot gevolg.

Kortom, de strategie van American Airlines om snel geld te verdienen mislukte, met financiële verliezen en boze klanten tot gevolg.

Meenemen

Als u uw klanten een waardevolle incentive aanbiedt, neem dan algemene voorwaarden op om uw bedrijf te beschermen tegen uitbuiting en zorg ervoor dat de kosten van de incentive niet (of uiteindelijk niet) opwegen tegen de voordelen voor uw bedrijf. En onthoud, er bestaat niet zoiets als snel geld in het bedrijfsleven! Het vereist een zorgvuldige planning en een holistische strategie.

Hoe het goed te doen?

Als u financieel gezond wilt blijven,

 • Ontdek wat groeimarketing echt betekent en 22 strategieën om het goed te doen .
 • Gebruik deze eenvoudigere manieren om uw bedrijf te promoten, met of zonder geld .
 • Focus op het maximaliseren van de ROI en het dichten van lekken in uw uitgaven.

Verspilt u geld aan Google Ads? Ontdek het met de GRATIS Google Ads Performance Grader!

6. Bloomingdales’ puntige advocaat-advertentie

In hun kerstcatalogus van 2015 publiceerde Bloomingdale’s een advertentie waarin een scherp geklede man naar een lachende vrouw staart die haar hoofd heeft gedraaid, en een bijschrift met de tekst: “Spike de advocaat van je beste vriend als ze niet kijken.”

ergste mislukte marketing aller tijden - de tijdschriftadvertentie van bloomingdales

Afbeeldingsbron

De advertentie veroorzaakte verontwaardiging omdat het date rappe leek aan te moedigen. Mensen reageerden met tweets en zeiden dingen als “Ongelooflijk dat Bloomingdale’s date rape-advertentie echt is”, en “Gefascineerd dat tijdens het montageproces niemand suggereerde dat deze kerstadvertentie een slecht idee is.”

ergste marketing mislukt aller tijden - bloomingdales tijdschriftadvertentie, twitterreactie

Afbeeldingsbron

Als reactie op het tumult tweette Bloomingdale’s een verontschuldiging en noemde de advertentie ‘ongepast en in slechte smaak’.

ergste marketing mislukt - de verontschuldigende tweet van bloomingdales

Afbeeldingsbron

Dit was echter een gedrukte advertentie, dus er was geen manier om deze uit reeds verspreide catalogi te halen.

Meenemen

Speelse humor is een goede manier om je publiek te betrekken, maar grijp deze kans nooit met controversiële en gevoelige onderwerpen. Wees bovendien extra voorzichtig met drukwerk. Je kunt een bericht op sociale media verwijderen of stoppen met het weergeven van een digitale advertentie (hoewel ja, er zullen screenshots zijn), maar het is veel moeilijker om gedrukt materiaal terug te nemen of de negatieve reacties snel te detecteren.

Hulpmiddelen

Als u plezier wilt hebben met uw vakantie-inhoud,

 • Leer hoe u humor op de juiste manier kunt gebruiken in marketing .
 • Laat je inspireren door deze grappige advertenties die werken .
 • Bekijk deze geniale tips en voorbeelden voor leuke en clichévrije copywriting voor de feestdagen .

7. Dove’s ‘racistische’ campagne

In 2017 plaatste Dove een video van drie seconden op Facebook van drie vrouwen van verschillende etniciteiten, die elk een t-shirt verwijderden om de volgende vrouw te onthullen. De bedoeling was om diversiteit te vieren en uit te dragen dat de body wash voor elke vrouw is.

slechtste marketing mislukt aller tijden - de racistische advertentie van duif

Afbeeldingsbron

Het werd echter gezien als een zwarte vrouw die transformeerde in een blanke vrouw na het gebruik van de body wash, wat impliceert dat de zwarte vrouw minder schoon was dan de blanke vrouw. De advertentie werd ongepast en racistisch genoemd en veel consumenten reageerden door Dove-producten helemaal te boycotten.

Dove verwijderde het bericht snel en tweette een onmiddellijke verontschuldiging door te zeggen dat het “de plank mis sloeg door vrouwen van kleur bedachtzaam te vertegenwoordigen”.

ergste marketing mislukt aller tijden - dove's verontschuldigende tweet

Afbeeldingsbron

Later publiceerde het een meer grondige verklaring waarin de bedoeling van de advertentie werd uitgelegd, ..

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.