3 minder gebruikte Facebook-advertentiestrategieën die u een concurrentievoordeel kunnen geven Facebook is het populairste sociale mediaplatform ter wereld. Het heeft niet alleen de grootste gebruikersbasis van elk ander platform, maar het heeft ook de meest gelijkmatige leeftijdsverdeling en is de meest bezochte sociale media-app

Leestijd: 9 minuten

Bron

Facebook is het populairste sociale mediaplatform ter wereld. Het heeft niet alleen de grootste gebruikersbasis van elk ander platform, maar het heeft ook de meest gelijkmatige leeftijdsverdeling en is de meest bezochte sociale media-app.

sociale media dagelijkse betrokkenheid per platform

Afbeeldingsbron

Dit is waarom het zo’n populair advertentieplatform is en ook waarom we een goede terugvalstrategie hebben in het licht van de beperkingen waarmee we te maken hebben vanwege privacy: advertenties targeten op basis van betrokkenheid op het platform. Traditioneel waren dit soort campagnes minder gunstig dan websiteverkeer of conversiecampagnes. Maar zij zijn de nieuwe coole kinderen in de stad. Lees verder om erachter te komen waarom en hoe u ze kunt gebruiken om een voorsprong op uw concurrenten te krijgen.

Waarom Facebook-betrokkenheid op het platform?

Het is geen geheim dat het digitale advertentielandschap de afgelopen jaren is veranderd, met name met betrekking tot gebruikersprivacy en tracking door derden. Of het nu de AVG is of de meest recente iOS-updates, het wordt steeds moeilijker om het gebruikersgedrag en de prestaties van Facebook Ads-campagnes bij te houden.

Een manier om de pijn die je voelt door deze beperkingen te verlichten, is door gebruik te maken van de kracht van Facebook zelf en de gebruikersbetrokkenheid erop (het staat in onze lijst met post-iOS Facebook-strategieën) .

Aangezien de gebruiker al algemene voorwaarden voor het gebruik van Facebook heeft ondertekend en er geen tracking door derden bij betrokken is, betekent dit dat het volgen van gedrag en betrokkenheid volledig en nauwkeurig is.

Het is niet per se een vervanging voor het leiden van gebruikers naar uw website , maar ik zou willen stellen dat Facebook-betrokkenheid op het platform nog steeds een waardevolle plaats kan innemen in uw online marketingstrategie.

Dus met dat in gedachten, hier zijn de manieren waarop u Facebook-betrokkenheid kunt gebruiken om uw marketing te verbeteren.

Strategie #1: Gebruik op betrokkenheid gerichte campagnedoelen

Een van de dingen die Facebook het beste doet (naar mijn mening) is om te helpen optimaliseren voor uw specifieke doelen via hun campagnedoelstellingen. Elke keer dat u een nieuwe campagne maakt, vertelt u Facebook waarop u zich wilt concentreren en dat zij dit willen bereiken.

Hier is de volledige lijst met campagnedoelstellingen zoals deze er nu uitziet:

 • Bewustzijn: merkbekendheid, bereik
 • Overweging: Verkeer, Betrokkenheid, App-installaties, Videoweergaven, Leadgeneratie, Berichten
 • Conversie: conversies, catalogusverkoop, winkelverkeer

campagnedoelen voor Facebook-advertenties

1. Betrokkenheidscampagnes

De eerste doelstelling die het meest gericht is op engagement heet, je raadt het al, Engagement. Het valt onder de categorie ‘Overweging’ van campagnedoelen.

Facebook-advertenties - berichtbetrokkenheid

Met dit campagnetype kun je kiezen of je wilt optimaliseren voor pagina-vind-ik-leuks, post-engagementen of reacties op evenementen.

Het doel is om gebruikers specifieke acties op de site te laten uitvoeren met acties die volledig op het platform zijn ondergebracht en die gebruikmaken van de interactiestatistieken van Facebook: aandelen, vind-ik-leuks, reacties, opmerkingen, enz.

Net als bij een bezoek aan een website, raakt elke gebruiker die deze acties onderneemt betrokken bij uw merk en raakt hij meer vertrouwd met u. Hoewel er misschien geen geldbedrag aan deze acties is gekoppeld, zoals online verkopen , betekent dat niet dat ze geen waardevol onderdeel zijn van de kopers trechter ( hoe bouw je hier een Facebook-strategie met volledige trechter ).

2. Campagnes voor videoweergaven

Met Video View-campagnes kunt u uw Facebook-videoadvertenties optimaliseren voor ThruPlay of continue weergaven van 2 seconden.

Facebook-advertenties - optimalisatie voor het instellen van advertentieweergave

Zoals je kunt zien, beveelt Facebook ThruPlay aan (net als ik), omdat het zal optimaliseren om de meest voltooide videoweergaven te krijgen als de video 15 seconden of korter is. Als het langer is dan 15 seconden, wordt het geoptimaliseerd voor mensen die het meest waarschijnlijk 15 seconden kijken.

Hoewel dat misschien niet lang lijkt, bedenk dan hoe lang je de video van een advertentie op Facebook of Instagram bekijkt. Is het gemiddelde meestal minder of meer dan 15 seconden? Mijn gok is onder, door een stuk.

Maar degene die je 15 of meer seconden bekijkt, zijn meestal behoorlijk interessant voor je. Profiteer van dit gedrag van mensen in uw doelgroep en zorg ervoor dat u het meeste waar voor uw geld krijgt door de belangrijke informatie aan het begin van de video toe te voegen. Op die manier heb je nog steeds indruk gemaakt, zelfs als ze geen 15 seconden kijken.

En zou je daar eens naar willen kijken – daar hebben we een bericht voor! Bekijk deze 11 manieren om je Facebook-videoadvertentie te verbeteren met een killer hook .

3. Berichtencampagnes

Naast videoweergaven of pagina- en postbetrokkenheid, kunt u ook Facebook-berichtcampagnes gebruiken om gesprekken met gebruikers op het platform te beginnen of nieuw leven in te blazen.

facebook-advertenties - instellingen voor messenger-advertenties

Zie dit als een directe chatbot met uw bedrijf, maar zonder dat u nog meer frictie hoeft toe te voegen door iemand naar uw website te sturen.

Je kunt ook kiezen op welk platform je deze gesprekken wilt voeren: Messenger, WhatsApp of Instagram Direct.

Als uw klanten contact met u willen opnemen, maak het dan eenvoudig. PPC-expert Brett McHale vertelt ons in dit bericht hoe u Messenger-advertenties kunt maken.

4. Campagnes voor het genereren van leads

Net als bij berichtadvertenties, kunt u Lead Gen-formulieren gebruiken om gebruikersinformatie rechtstreeks op Facebook te verzamelen zonder dat ze naar uw site hoeven te komen voordat ze het formulier invullen.

Facebook-advertenties - aangepaste doelgroepconfiguratie voor leadformulier

Lead gen-formulieren hebben veel manieren waarop u ze kunt aanpassen. Zozeer zelfs dat het voor mij geen zin heeft om ze allemaal in dit bericht te schetsen. U kunt hier leren hoe u uw Facebook-leadadvertenties kunt aanpassen of deze video kunt bekijken , maar voor de doeleinden van vandaag is het belangrijk om te weten dat Facebook-leadadvertenties de volgende voordelen hebben:

 • Gebruikers kunnen formulieren indienen zonder Facebook te verlaten.
 • De leadinformatie kan rechtstreeks worden geïntegreerd met uw CRM- of marketingautomatiseringsplatform om verbinding te maken met uw workflows.
 • Vragen kunnen antwoorden bevatten die automatisch door Facebook worden ingevuld om de wrijving bij het invullen van het formulier te beperken.
 • Formulieren kunnen worden aangepast om bijna elke gewenste vraag te stellen.

Over het algemeen zijn Facebook-campagnes voor het genereren van leads een van mijn favoriete manieren om gebruikers op Facebook te targeten en kunnen ze veel waarde bieden voor bijna alle bedrijven. Om nog maar te zwijgen, ze helpen bij het bouwen van first-party data in een wereld waar het moeilijker wordt om aan data van derden te komen.

GERELATEERD: Voorbeelden van Facebook-leadadvertenties om van te leren en te kopiëren

Strategie #2: Retarget page-engagementen

Facebook retargeting is niet alleen van toepassing op websitebezoekers. U kunt ook degenen die uw pagina hebben bezocht en ermee bezig zijn, opnieuw targeten. Zodra iemand zich met uw pagina heeft beziggehouden, is die persoon van hogere waarde dan iemand anders die dat niet heeft gedaan. In theorie zou je ze niet meer aan je merk moeten introduceren. Nu kunt u zich meer richten op het creëren van een band met hen, net zoals u zou doen met iemand die uw website bezoekt.

Voor websitebezoekers creëren we websitedoelgroepen en richten we ons op mensen die zijn gecooked door de Facebook-pixel ( die, zoals we weten, veel van zijn kracht heeft verloren) .

Met Engagement-doelgroepen kunnen we mensen niet alleen opnieuw targeten als ze op Facebook (of Instagram) met je merk omgingen, maar ook hoe ze betrokken waren.

Facebook-advertenties - kies een aangepaste doelgroepbron

De bovenstaande lijst toont alle verschillende soorten doelgroepen die u op Facebook kunt maken. De eerste set komt van je bronnen. Er zijn in totaal vier lijsten, waaronder websitebezoekers, uploads van klanten, app-activiteit en offline activiteit.

Het onderste gedeelte (“Facebook-bronnen”), dat veel groter is, is de volledige lijst met alle bronnen van doelgroepen die alleen op betrokkenheid gericht zijn. Er is veel! Ik heb het ook over het gebruik van deze bronnen in mijn bericht over Facebook-advertentietargeting in een wereld waarin privacy voorop staat.

 • Video
 • Leadvorm
 • Onmiddellijke ervaring
 • Boodschappen doen
 • Instagram-account
 • Evenementen
 • Facebook pagina
 • Vermeldingen op Facebook

Afhankelijk van de campagnetypen die je gebruikt uit de vorige twee secties of hoe je organisch op Facebook communiceert, moet je verschillende bronnen kiezen. Voor campagnes voor het genereren van leads kunt u lijsten maken op basis van mensen die uw formulier hebben geopend, het formulier hebben geopend en ingediend, of hebben geopend en niet hebben ingediend.

Facebook-advertenties - aangepaste doelgroepconfiguratie voor leadformulier Maar als u bijvoorbeeld de Facebook-paginabron kiest, krijgt u een veel robuustere lijst die er als volgt uitziet.

Facebook-advertenties - targeting op paginagedrag

U kunt vervolgens doelgroepen van gebruikers maken op basis van criteria zoals:

 • Mensen die uw pagina momenteel leuk vinden of volgen
 • Iedereen die betrokken is geweest bij je pagina
 • Iedereen die je pagina heeft bezocht
 • Mensen die betrokken waren bij een bericht of advertentie
 • Mensen die op een call-to-action-knop hebben geklikt
 • Mensen die een bericht naar je pagina hebben gestuurd
 • Mensen die je pagina of een bericht hebben opgeslagen.

…en richt u op hen voor een opvoedingsstroom of u kunt ze uitsluiten om ervoor te zorgen dat uw berichten zijn afgestemd op het publiek.

Behandel deze doelgroepen net zoals u websitebezoekers zou behandelen. Als ze naar je pagina zijn gekomen maar nog niets in je winkel hebben gekocht, kun je ze cataloguscampagnes sturen om ze aan te moedigen dit te doen. Als ze een aantal van je berichten leuk hebben gevonden of een handvol video’s hebben bekeken, stuur ze dan een lead gen-formulier om zich aan te melden voor je nieuwsbrief . Dat het op Facebook gebeurt en niet op uw website, betekent niet dat er geen misbruik gemaakt moet worden van het gebruikersgedrag.

Strategie #3: Breid je publiek uit met lookalikes

Tot nu toe hebben we besproken hoe u betrokkenheid kunt genereren door middel van campagnedoelstellingen en vervolgens de gebruikers die deze acties hebben ondernomen opnieuw kunt targeten.

Maar hoe kunnen we diezelfde lijsten met gebruikers gebruiken om nieuwe klanten te vinden om te targeten?

Simpel: lookalike doelgroepen.

Facebook-advertenties - creëer een vergelijkbare doelgroep

Met de targetingoptie van Facebook, lookalike audiences , kun je bijna elke doelgroeplijst gebruiken die je kunt maken en nieuwe gebruikers vinden die lijken op de mensen in die lijsten.

Als je merkt dat je goede prestaties ziet van mensen die je pagina leuk hebben gevonden, probeer dan een lookalike van die gebruikers te maken en ze op een vergelijkbare manier te targeten, maar in een nieuwe advertentieset of campagne. Op deze manier richt u zich op mensen die zich gedragen als uw Page Like-publiek, maar u kunt zien hoe hun prestaties verschillen van uw oorspronkelijke lijst met Page Likes.

Weet u niet zeker wat “goede prestaties” betekent? Gebruik onze gratis Facebook Ads Performance Grader om erachter te komen!

Een voorbehoud bij deze strategie heeft te maken met het bouwen van trechters en geduld.

Als je al jaren werkt aan het genereren van een grote lijst van gebruikers die je Facebook-pagina leuk vinden door middel van veel relevante inhoud en community-engagement ( Facebook-marketing in een notendop), retarget ze dan met een website-aankoop en als het rendement sterk is, dan je zou kunnen denken dat het maken van een lookalike van die pagina-likes en hetzelfde doen een sterke strategie is, toch?

Ja en nee.

Hoewel we de Page Likes Lookalike willen gebruiken om ons publiek op te bouwen, vergeet niet de jarenlange merkverbinding die u met die gebruikers hebt gemaakt voordat u ze tot aankoop overhaalt.

facebook-advertenties - soorten betrokkenheid

In plaats van een Page Likes Lookalike te maken en deze rechtstreeks naar een call-to-action onder in de trechter te sturen, is het waarschijnlijk het beste dat u die Lookalike gebruikt om eerst echte Page Likes van die doelgroep te genereren, en ze later opnieuw te targeten op basis van die secundaire betrokkenheid.

Deze strategie duurt zeker langer dan alleen maar naar de bodem van de trechter springen, maar online marketing is geen snelle manier om goede branding en klantbinding te omzeilen. Het moet worden gebruikt om het van brandstof te voorzien.

Interacties op het platform maken een comeback – gebruik ze!

Lange tijd werden de interacties op het platform die merken hadden met klanten genegeerd voor een hogere waarde, snellere weg naar inkomsten met websiteverkeer en conversiecampagnes. Hoewel deze absoluut nog steeds hun rol spelen in bijna alle kopersreizen, zouden ze niet het enige moeten zijn waarop u zich richt. Gebruik de betrokkenheid op het platform in uw voordeel. Krijg inzicht in hoe het het koopgedrag van uw klant voedt en leun erop in. Ik garandeer je dat als je dat de komende jaren doet, je een voorsprong hebt op je concurrentie en waarschijnlijk nauwere banden met je klanten.

Om samen te vatten:

 1. Gebruik op betrokkenheid gerichte campagnedoelen
 2. Retarget pagina-engagementen
 3. Breid je publiek uit met lookalikes

Het bericht 3 minder gebruikte Facebook-advertentiestrategieën die u een concurrentievoordeel kunnen geven verscheen eerst op WordStream .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.