Een bestemmingspagina die veel conversies genereert, kan het meest waardevolle bezit van een website zijn

Leestijd: 10 minuten

Bron

Een bestemmingspagina die veel conversies genereert, kan het meest waardevolle bezit van een website zijn. Ondanks hoe moeiteloos een bestemmingspagina van hoge kwaliteit er vaak uitziet, ontstaat een echt effectieve bestemmingspagina niet per ongeluk. Het vereist zorgvuldige planning, ontwerp, testen en uitvoering. Wanneer het op de juiste manier wordt geoptimaliseerd, kan het net zo krachtig (en winstgevend) zijn als een live verkoper.

Maar stop niet bij één! Volgens onderzoek geldt dat hoe meer bestemmingspagina’s u voor uw website bouwt, hoe meer u uw conversieratio’s kunt verhogen. Het meest opvallend is dat bedrijven een toename van 55% in leads zien wanneer ze hun aantal bestemmingspagina’s van 10 naar 15 laten groeien.

In deze blogpost leiden we je door 12 van de meest voorkomende best-practices voor landingspagina’s met een hoog conversiepercentage. Kijk wat u goed (of fout) doet en breng aanpassingen aan om het meeste uit uw conversies te halen.

Wat is bestemmingspagina-optimalisatie?

Laten we eerst eens kijken wat een bestemmingspagina is. Simpel gezegd, het is een webpagina die speciaal is gemaakt voor een marketing– of advertentiecampagne. Het is waar bezoekers ‘landen’ nadat ze op een link in een e-mail of advertentie hebben geklikt.

Optimalisatie van bestemmingspagina’s betekent dat elke centimeter van een bestemmingspagina zodanig wordt verfijnd dat deze direct of indirect van invloed is op de aankoopbeslissing van een gebruiker.

Er zijn verschillende manieren om een landingspagina te optimaliseren. U kunt een of meer van de volgende elementen op nul zetten om uw conversiedoelen te ondersteunen:

 • Pagina-ontwerp of pagina-ervaring
 • Pagina kopiëren
 • Oproep tot actie (CTA)
 • Kleuren (vooral knopkleuren)
 • Andere visuele elementen (embedded video’s, GIF’s, afbeeldingen)
 • Interactieve elementen (pop-ups, chatbots, etc.)

Om dit goed te doen, is het belangrijk om je publiek te begrijpen. Vervolgens om erachter te komen hoe u wilt dat ze omgaan met uw inhoud op de pagina. Het niet kennen van je doelgroep is een van de grootste fouten die online ondernemers maken als ze beginnen.

Neem een snel voorbeeld van ClickUp, dat rechtstreeks spreekt tot hun doelgroep, mensen op het gebied van marketing, door marketinggerelateerde zoekwoorden op te nemen die ze zullen herkennen. Zelfs het gebruik van grafieken komt een marketeer waarschijnlijk bekend voor.

Een manier om ervoor te zorgen dat u de juiste gebruikers target, is door te vertrouwen op gegevens om uw strategie aan te sturen. U kunt een bestaande doelgroep onderzoeken vlak voordat een campagne met bestemmingspagina’s wordt gelanceerd, of u kunt via Google zoeken naar bestaande klantonderzoeken in uw niche.

Om de beste resultaten te krijgen, is het ook belangrijk om erachter te komen wat de belangrijkste pijnpunten van uw publiek zijn, wat ze leuk vinden en zelfs wat ze consumeren.

12 best practices voor bestemmingspagina’s om meer verkeer om te zetten

Om meer bezoekers om te zetten in betalende klanten, zijn er enkele algemene best practices voor bestemmingspagina’s die u kunt volgen. U kunt de gegevens van A/B-testen regelmatig gebruiken, bijvoorbeeld om meer te weten te komen over de voorkeuren van uw prospects en om uw conversiepercentage procentueel te verhogen.

Een goed gemaakte bestemmingspagina zal de pijnpunten van het publiek aanpakken, een oplossing bieden via uw product of service en vervolgens dwingende taal gebruiken om hen aan te moedigen actie te ondernemen, zoals bij het kopen van uw product of het aanmelden voor uw service.

Laten we eens kijken naar enkele van de beste optimalisatiestrategieën voor uw bestemmingspagina’s.

Stem uw doelen af op uw bestemmingspagina

Idealiter zou de optimalisatie van bestemmingspagina’s moeten beginnen met uw zakelijke doelen op hoog niveau. Bent u op zoek naar aanmeldingen of verkopen? Hoeveel en wanneer? Hoe specifieker u bent, hoe gemakkelijker het zal zijn om uw doelen af te stemmen op de specifieke taal en het ontwerp van uw bestemmingspagina.

Stel dat u tegen het einde van het jaar 1.000 abonnees wilt hebben. In dit geval zou uw bestemmingspagina moeten draaien rond een aanbieding die exclusief is voor nieuwe abonnees en die vooral aanmeldingen aanmoedigt.

Zodra uw monetaire doelen en het thema van de bestemmingspagina op elkaar zijn afgestemd, moet u de afzonderlijke campagnedoelen koppelen aan het grote geheel. Dit houdt in dat u zowel uw advertenties als uw bestemmingspagina’s zo moet instellen dat ze elkaars taal, uiterlijk en gevoel weerspiegelen.

Laten we eens kijken hoe SEMrush de kopie en het ontwerp consistent houdt:

Dit type zachte herhaling is goed voor conversies. In meer wetenschappelijke kringen zeggen ze dat het gebruik van consistente woordkeuzes en visuele aanwijzingen een gevoel van positieve vertrouwdheid creëert. Herhaling is ook een van de eenvoudigste en meest effectieve best practices voor bestemmingspagina’s, omdat het aarzelende gebruikers een gevoel van zekerheid geeft, omdat het hen iets nieuws en enigszins vertrouwds geeft.

Deze tactiek is vooral handig voor bestemmingspagina’s van e-commerce die sterk afhankelijk zijn van advertentiegestuurd verkeer en die het meeste uit hun advertentiedollars willen halen.

Vereenvoudig uw bestemmingspagina

Het ontwerp van de bestemmingspagina is belangrijk. Overlaad uw pagina niet met te veel tekst of te veel afleidende beelden, die websitebezoekers kunnen overweldigen.
Volg de eenvoudige regel van ‘minder is meer’. Gebruik voldoende negatieve ruimte om de aandacht te richten op het belangrijkste element van de pagina: de belangrijkste oproep tot actie.

De meest effectieve bestemmingspagina’s gebruiken boeiende maar subtiele visuele aanwijzingen, zoals pijlen, witruimte, uitlijning van kopieën of kleurcontrasten. Als u deze volgt, blijven bezoekers langer op de site.

Grammarly gebruikt bijvoorbeeld een minimalistische stijl en contrasterende kleuren om hun belangrijkste boodschap over te brengen.

Zelfs als u niet zo bekend bent met coderen, kunt u een bestemmingspagina ontwerpen met behulp van een plug-in of sjabloon.

Houd de actie op de bovenste helft van de pagina

Bezoekers zijn ongeduldig. Uit een onderzoek bleek dat de collectieve aandachtsspanne van internetgebruikers afneemt. Daarom moeten sitebezoekers precies weten waar uw bestemmingspagina over gaat wanneer ze erop terechtkomen.

Om dit te doen, moet u ervoor zorgen dat bezoekers gemakkelijk kunnen begrijpen wat ze op uw pagina moeten doen en waarom ze dat zouden moeten doen.
Dit betekent dat je de volgende elementen boven de vouw houdt:

 • kop
 • Verkoopvoorstel of beschrijving
 • Een afbeelding of video
 • Uw belangrijkste call-to-action-knop.

U kunt bijvoorbeeld de belangrijkste vraag over Wise direct boven de vouw beantwoord krijgen: “Hoeveel zou mijn transfer kosten?” Bereken het met uw werkelijke cijfers!

Ze bieden een duidelijke waardepropositie en maken hun rekenmachine gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken.

Gebruik schaarstetechnieken

Zelfs de meest doorgewinterde online shoppers worden verstoord door krantenkoppen die waarschuwen voor beperkte beschikbaarheid van het aanbod. Schaarste technieken creëren een gevoel van urgentie en zetten bezoekers aan tot actie.

Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Tijdelijke kortingen. “Onze uitverkoop eindigt over 2 dagen” of “50% KORTING tot en met vrijdag”
 • Ongespecificeerde resterende tijd. “Geniet zolang het duurt” of “Zolang de voorraad strekt”
 • Beperkt aanbod beschikbaar. “Nog maar 2 over” of zelfs “Niet op voorraad”
 • Aankopen van andere gebruikers. “15 mensen hebben al gekocht” of “5 mensen kijken nu naar deze deal”
 • Een zichtbare afteltimer. “1 dag 3 uur en 14 minuten over.”

Houd uw CTA eenvoudig

Uw CTA (call-to-action) moet gemakkelijk te herkennen en nog beter te begrijpen zijn. Laat bezoekers niet raden wat u wilt dat ze doen.

De ideale CTA is 1-4 woorden lang en gebruikt eenvoudige taal om de boodschap over te brengen.

Voorbeelden:

 • “Meedoen”
 • “Leer meer”
 • “Begin nu”
 • “Download uw gratis gids”

U zult zien dat de beste voorbeelden van CTA’s de regel van een paar woorden volgen. Dat gezegd hebbende, er zijn gevallen waarin een CTA 5+ woorden lang kan zijn of zelfs een volledige zin kan vormen. Deze techniek kan ook effectief zijn. U hoeft er alleen voor te zorgen dat wat uw CTA ook is, de stijl bij uw merk past.

Convince & Convert is bijvoorbeeld een merk dat graag lange CTA’s gebruikt.

Als het belangrijkste doel van uw landing page is om bezoekers aan te moedigen om uw product te kopen, kunt u overwegen Ecwid’s Buy Button . Deze knop is een winkelbare plug-in die u eenvoudig kunt toevoegen aan een bestemmingspagina, blog of waar dan ook op uw website. Door op een koopknop te klikken, worden klanten direct naar hun winkelwagentje op uw site geleid.

Een CTA-knop op een website die het Baby Snack Time- boek verkoopt

Gebruik overtuigende teksten en koppen

De kop van uw bestemmingspagina is het eerste wat uw bezoekers op uw site zien. Het is dus belangrijk dat elk woord telt! Over het algemeen is het belangrijk om de kopie van uw bestemmingspagina aantrekkelijk, duidelijk en leesbaar te maken.

Hier zijn een paar technieken om u te helpen een effectieve kopie van bestemmingspagina’s te maken:

 • Houd je zinnen kort (20 woorden of minder)
 • Maak uw exemplaar goed leesbaar (controleer het met een leesbaarheidstest )
 • Stel een kop op die veel conversies genereert
 • Gebruik “jij” en “jouw” om een persoonlijke band met de lezers op te bouwen
 • Voeg branchegerelateerde woorden toe die uw doelgroep zal herkennen
 • Probeer het AIDA-model of het PAS-model uit om je woorden goed in elkaar te laten vloeien
 • Strooi effectieve “krachtwoorden” door je hele tekst om een emotionele reactie op te roepen.

Als uw exemplaar niet duidelijk of boeiend genoeg is voor uw lezers, zal het moeilijker zijn om ze te laten blijven en actie te ondernemen. Voordat u live gaat, moet u uw bestemmingspagina laten zien aan mensen die niet bekend zijn met uw bedrijf en hun eerste indrukken meten. Vraag hen hoe duidelijk uw boodschap is en of ze een duidelijk begrip hebben van de actie die de pagina wil dat ze ondernemen.

Houd uw bestemmingspagina mobielvriendelijk

De mobile-first benadering in marketing is niet langer optioneel. M-commerce (mobiele handel) is een miljardenindustrie en groeit. Ga aan de slag met mobiele optimalisatie of loop een groot aantal potentiële conversies mis.

Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden om uw bestemmingspagina’s mobielvriendelijk te maken:

 • Ontwerp eerst uw mobiele bestemmingspagina en werk vervolgens achteruit om uw desktoppagina te bouwen
 • Zorg ervoor dat uw tekst groot genoeg is om op een klein scherm te worden gelezen
 • Maak alle knoppen en links gemakkelijk te klikken of te tikken
 • Houd er rekening mee dat een langere bestemmingspagina OK is, zolang je voldoende witruimte gebruikt tussen elk element
 • Een lay-out met één kolom gebruiken
 • Voer grondige tests uit van alle multimedia (zoals video’s en formulieren) op zowel mobiel als desktop
 • Controleer uw laadsnelheden op mobiel en eenvoudig uw ontwerp als u merkt dat de pagina niet snel genoeg laadt.

Zorg ervoor dat de pagina snel wordt geladen

Mensen kunnen niet tegen trage websites en verlaten pagina’s die niet meteen worden geladen. Dit betekent dat elke seconde die uw site nodig heeft om te laden, extra dollars kan kosten. Bovendien kan een slechte bezoekerservaring ook uw SEO-inspanningen schaden.

Het versnellen van uw pagina’s komt met een aantal zoete beloningen. Vodafone zag een omzetstijging van 8% nadat ze hun Web Vitals hadden geoptimaliseerd. Klinkt goed, toch?

Hier zijn enkele snelle tips voor het snel laden van pagina’s:

 • Houd je afbeeldingen klein
 • Vermijd het uitvoeren van te veel scripts
 • Gebruik een caching-plug-in
 • Gebruik een CDN om uw bestanden te hosten .

Een hoog bouncepercentage kan een goede indicator zijn voor problemen met de paginasnelheid. Voer een snelheidstest uit om specifieke problemen te zien.

Test en update uw bestemmingspagina’s regelmatig

Of u nu digitale downloads verkoopt of een online winkel runt, het regelmatig testen en opnieuw bezoeken van uw bestemmingspagina is de ultieme optimalisatiemethode. Want de enige manier om te weten wat werkt en wat niet, is door het uit te testen.

Er zijn een heleboel dingen waarop u een A/B-test kunt uitvoeren:

 • Kopie van bestemmingspagina
 • Krantenkoppen
 • CTA
 • Ontwerp elementen.

Voer verschillende A/B-tests uit om te zien welke combinatie de hoogste conversieratio oplevert. Probeer een tool zoals Optimizely of Google Optimize om uw tests uit te voeren en bij te houden.

Tip: test één ding tegelijk (bijvoorbeeld met een gele of rode CTA) zodat uw experiment duidelijk is en geen belemmerende factoren heeft die uw resultaten kunnen beïnvloeden of verwarren.

Het regelmatig bijwerken van uw inhoud is ook belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat uw pagina wordt gevuld met actuele en relevante informatie. Het laat ook zien dat u zich inzet om uw bezoekers de best mogelijke ervaring te bieden en moedigt frequente sitebezoekers aan om in te checken met wat er nieuw is.

Voeg getuigenissen toe om als sociaal bewijs te fungeren

Mensen hebben meer kans om te converteren als ze zien dat anderen een positieve ervaring hebben gehad met jouw product of dienst. Dat is waar getuigenissen van pas komen. Ze leveren sociaal bewijs en vergroten het vertrouwen in uw merk.

In een recent onderzoek meldde 31% van de consumenten dat ze in 2020 meer online recensies lezen dan ooit vanwege COVID-19.

De beste bestemmingspagina’s zijn pagina’s die getuigenissen kunnen integreren in de natuurlijke stroom van de site. Als u bijvoorbeeld positieve gebruikersrecensies toevoegt in de buurt van het prijsgedeelte, kunt u gebruikers overtuigen om te converteren zonder dat het geforceerd lijkt.

Het opnemen van een headshot en de naam van de persoon die de testimonial geeft, kan een authentiek, menselijk tintje geven. Als u een korte, specifieke offerte van de klant heeft die laat zien hoe uw product of dienst hen heeft geholpen, kan dit helpen om informatie over uw product over te brengen zonder al te opschepperig over te komen.

Het gebruik van videotestimonials neemt toe, en terecht: videomarketeers krijgen 66% meer gekwalificeerde leads per jaar.

De AI-software, Jarvis, kent bijvoorbeeld het belang van een menselijke getuigenis voor hun product. Ze plaatsten deze video-getuigenis net onder de vouw van hun bestemmingspagina.

Video’s zijn boeiender dan op tekst gebaseerde getuigenissen, en ze kunnen helpen om uw product of dienst op een directe en opvallende manier te laten zien.

Maak uw bestemmingspagina SEO-geoptimaliseerd

Zelfs als u uw bestemmingspagina’s alleen gebruikt om verbinding te maken met uw advertentiecampagnes, moet u ze toch optimaliseren voor SEO.

Statistieken zeggen dat 53,3% van het totale websiteverkeer afkomstig zou kunnen zijn van organisch zoeken. Zoekmachineoptimalisatie moet dienen als een langetermijninvestering in uw inkomend verkeer. U hoeft niet overboord te gaan, maar best practices voor SEO vereisen op zijn minst enkele basisprincipes:

 • Gebruik gerichte zoekwoorden in zowel uw koppen als uw tekst
 • Creëer een opvallende titel
 • Voeg branchegerelateerde zoekwoorden toe voor uw doelgroep
 • Optimaliseer uw alt-tags
 • Voeg een metabeschrijving toe
 • Zorg ervoor dat uw URL (slug) kort en eenvoudig is.

Gebruik tools zoals Ubersuggest of SEMrush om de juiste zoekwoorden te vinden die u op uw bestemmingspagina kunt gebruiken. Voor meer ideeën kunt u recensies of opmerkingen van klanten bekijken om te zien hoe ze over uw product of dienst praten.

Vergeet niet “dank u” te zeggen

In onze wereld van snelle verkoop en constante remarketing is het gemakkelijk om eenvoudige dingen te vergeten, zoals klanten bedanken voor hun steun.

Nadat een klant klaar is met afrekenen, kunt u overwegen een unieke bedankpagina te maken met een oprecht bericht om hem te bedanken voor zijn steun. Deze erkenning laat zien dat uw bedrijf uw klanten oprecht goed behandelt en bereid is uw uiterste best te doen om hun bijdrage aan uw succes te erkennen. Kleine praktijken zoals deze kunnen een grote bijdrage leveren aan het vergroten van de klantloyaliteit.

VPN-provider TunnelBear pronkt bijvoorbeeld met een afbeelding van een beer, samen met een bedankbericht en wat geruststelling na de aankoop op hun bedankpagina.

Ze voegen ook een grote, gedurfde CTA toe aan hun product om de gebruikers op weg te helpen.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.