De 6 grootste, slechtste sociale-mediaplatforms van 2022 (+hoe ze hun macht kunnen gebruiken)

Leestijd: 8 minuten

Bron

Dit ben ik, die de generieke intro overslaat met statistieken over hoeveel mensen tegenwoordig sociale media gebruiken.

Dit ben ik ook, ik sla het ‘mysterie’-element van de intro over, want ik weet 99,99% zeker dat je al kunt raden wat de populairste sociale-mediasites in 2022 zijn.

jongen ontmoet wereld meme

Wat je niet kunt raden, en wat je waarschijnlijk nergens anders in een enkele post zult vinden, is hoe ik aan die informatie zal komen. Nee, dit is niet uw gemiddelde verzameling demografische statistieken voor elk platform (maak u geen zorgen, u krijgt nog steeds uw oplossing).

In deze megapost ga ik twee dingen doen:

 1. Het woord ‘populair’ tot moes slaan met informatie als:
  —De meest populaire sociale-mediaplatforms wereldwijd, in de VS en voor marketing.
  —Populaire emoties, inhoudstypen en marketingstrategieën op elk platform.
  —De meest populaire branches op elk platform.
 2. Ongewone informatie opkloppen, zoals:
  —Kantoorbenodigdheden in de top drie voor Instagram-engagement 😮
  —Twitter’s statistisch donkere kant 🌚
  —Het Instagrammy-gevoel van LinkedIn 🌈 🦄.

grafiek van de meest populaire sociale-mediaplatforms

Laten we eerst die meer algemene statistieken uit de weg ruimen.

Wat zijn de populairste social media platforms in 2023?

Het antwoord op deze vraag hangt af van veel variabelen, zoals:

 • In de VS of wereldwijd? De top vijf in deze twee categorieën verschilt sterk van elkaar.
 • Hoe je sociale media definieert: Beschouw je YouTube als een platform voor sociale media?
 • Gegevensbron: sommige conclusies worden getrokken uit platformgegevens, zoals maandelijks actieve gebruikers, terwijl andere worden getrokken uit antwoorden op enquêtevragen, zoals “Heeft u [platform] ooit gebruikt?”
 • Use case: sommige sociale-mediasites zijn helemaal niet bedoeld voor bedrijven.

Dus daarmee gaan we de meest populaire sociale-mediaplatforms wereldwijd, in de VS en voor bedrijven behandelen.

De meest populaire sociale mediaplatforms wereldwijd

Als we kijken naar de gegevens van Statista vanaf oktober 2021, dan zijn de meest populaire sociale-mediaplatforms wereldwijd:

 1. Facebook
 2. YouTube
 3. WhatsApp
 4. Instagram
 5. Facebook messenger
 6. TikTok
 7. QQ (Chinese instant messaging-software)
 8. Douyin
 9. Telegram
 10. Sina Weibo (Chinese microblogwebsite)
 11. Snapchat
 12. Kuaishou
 13. Pinterest
 14. Reddit
 15. Twitter
 16. Quora meest populaire sociale-mediaplatforms wereldwijd

 

De top vijf van meest populaire sociale-mediaplatforms ter wereld zijn Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger. TikTok komt direct daarna, maar Snapchat is nummer 11, Twitter is nummer 15 en LinkedIn staat daar niet eens op.

Dit lijkt misschien verrassend, maar hoewel 80% van de klanten zich bezighoudt met merken op sociale media, zijn niet alle sociale-mediaplatforms ontworpen voor dit gebruik. Sommige zijn puur voor instant messaging en sommige platforms zijn enorm populair in andere delen van de wereld, zoals China.

Dus laten we onze lijst beperken tot de meest populaire sociale-mediaplatforms in de VS

De meest populaire sociale-mediaplatforms in de VS

Interessant genoeg waren de meest recente gegevens die ik kon vinden over maandelijks actieve gebruikers voor elk platform alleen al in de VS die van Statista uit 2019 – en drie jaar is een eeuwigheid voor sociale media. Dus ging ik met deze grafiek van Pew Research :

meest populaire social media platforms 2021 - pew research

Volgens Pew zijn de meest populaire sociale-mediaplatforms in de VS:

 1. YouTube
 2. Facebook
 3. Instagram
 4. Pinterest
 5. LinkedIn
 6. Snapchat
 7. Twitter
 8. WhatsApp
 9. TikTok
 10. Reddit
 11. naast de deur

Deze gegevens zijn minder ideaal, omdat ze zijn gebaseerd op het percentage volwassenen dat zei ooit de platforms te hebben gebruikt, en het lijkt er niet op dat Facebook Messenger is opgenomen. Toch begint de lijst er steeds bekender uit te zien, toch?

Laten we nu verder gaan met de beste sociale-mediaplatforms voor marketing.

De meest populaire sociale mediaplatforms voor bedrijven

Volgens Statista zijn de meest populaire social media platforms voor marketing:

 1. Facebook
 2. Instagram
 3. LinkedIn
 4. YouTube
 5. Twitter
 6. TikTok
 7. Snapchat

meest populaire social media platforms voor marketing in 2021

In de rest van dit bericht gaan we onderzoeken wat populair is op elk van deze platforms.

Opmerking: ik heb YouTube hier niet opgenomen omdat mijn brein het nog steeds niet als een platform voor sociale media ziet. Ik weet dat ik mijn act moet veranderen. Terwijl ik daaraan werk, kun je hier tal van YouTube-tips krijgen.

Facebook is het populairste social media platform voor…

Alles … grapje (soort van). Het is het grootste sociale-mediaplatform ter wereld en zijn veelzijdigheid maakt het een go-to voor bijna alles. Maar in het bijzonder is Facebook het beste voor het volgende:

Lokale marketing

Wist je dat Facebook helemaal bovenaan staat met Google Mijn Bedrijf als een van de beste lokale bedrijvengidsen? Als je nadenkt over wat een Facebook-bedrijfspagina inhoudt, zou dit niet als een verrassing moeten komen. Dit bevat:

 • Beschrijving, categorie, prijsklasse
 • Contactgegevens, openingstijden, foto‘s
 • Call-to-action-knop, beoordelingen, instant messaging

meest populaire sociale-mediaplatforms - facebook als een lokale bedrijvengids

60% van de Facebook-gebruikers bezoekt minstens één keer per week een lokale bedrijfspagina, dus promoot uw pagina en gebruik deze om relaties op te bouwen, klanten op de hoogte te houden en contact te leggen met uw lokale gemeenschap.

🎬 Actietijd: leer hoe u uw Facebook-bedrijfspagina gratis kunt promoten of probeer deze 22 budgetvriendelijke Facebook-marketingtips.

Adverteren

Hoewel uw bedrijfspagina een populaire hub is voor degenen die uw bedrijf kennen, is Facebook niet het beste platform om organisch nieuwe doelgroepen te bereiken. Het organische bereik is zelfs 2,2% (vergeleken met Instagram met 9,4%).

Aan de andere kant is Facebook, dankzij zijn omvang en targetingmogelijkheden, verbonden met Google als een van de beste digitale advertentieplatforms. Facebook-advertenties kunnen tot 36,7% van de volwassen bevolking bereiken, het hoogste percentage van alle sociale-mediaplatforms (Twitter is het laagste, met 6,5%).

meest populaire sociale-mediaplatforms - voorbeeld van Facebook-advertenties

Een gemiddelde Facebook-gebruiker klikt op 12 advertenties per maand en het aantal vertoningen kan de merkbekendheid vergroten en uw advertentieprestaties elders verbeteren. In termen van kosten zijn de gemiddelde conversieratio en kosten per conversie op Facebook 9,21% en $ 18,68, vergeleken met 4,40% en $ 56,11 voor Google Zoeken.

Vergeleken met Instagram zijn de kosten per klik en doorklikratio van Facebook $ 0,49 en 3,06%, tegenover Instagram van $ 1,09 en 0,68%.

meest populaire social media platforms - cpc voor facebook vs instagram

…tot 65+

Influencer Marketing Hub vertelt ons ook dat 65+ de snelst groeiende doelgroep is voor Facebook-advertentiebereik. In 2021 groeide deze groep met 25%. Dit betekent natuurlijk niet dat dit de populairste leeftijdsgroep op Facebook is. Het is nog steeds 25-34, maar voor de leeftijdsgroep van 65 jaar is dit het voorkeursplatform.

Hier is een interessante vondst. Volgens Statista zijn foto’s en links de belangrijkste typen merkberichten op Facebook (video’s en statusupdates verbleken in vergelijking). MAAR dit is slechts het aantal berichten – niet de betrokkenheid van berichten. Dus aan de ene kant zijn links en foto’s een goede gok omdat ze zijn wat gebruikers verwachten, maar ze komen het meest voor omdat ze het gemakkelijkst te maken zijn. Wat betekent dat het plaatsen van video’s u een concurrentievoordeel kan geven.

meest populaire sociale-mediaplatforms - typen Facebook-berichten

🎬 Actietijd: bekijk deze 9 manieren om uw Facebook- videomarketing te verbeteren, waaronder het vinden van uw “aha” -moment, de juiste opmaak, het gebruik van bijschriften en meer.

Gemeenschaps- en relatieopbouw

Laat het lage organische bereik van Facebook je er niet van weerhouden Facebook te gebruiken om met je publiek in contact te komen. Veel mensen gebruiken vaak de Facebook-pagina van een bedrijf om te controleren op aankondigingen, winkelsluitingen, verkopen en andere recente informatie. Als u uw pagina op deze manier gebruikt, weten uw klanten en naaste volgers dat ze uw pagina regelmatig moeten controleren en hoeft u zich minder zorgen te maken over het verschijnen in hun feeds.

U kunt uw berichten vervolgens afstemmen op het kwaliteitsverkeer dat u naar uw pagina krijgt: discussies aanwakkeren en contact met individuen, directe messaging aanmoedigen en meer.

De meest populaire branches op Facebook

Facebook kan voor elke branche of elk bedrijf werken, maar volgens de gegevens kunnen we zien dat voor advertenties de sectoren die de hoogste conversiepercentages zien, zijn

 1. Schoonheid en fitness
 2. Banen en opleiding
 3. Werkgelegenheid en beroepsopleiding

benchmarks voor conversiepercentages voor Facebook-advertenties

Bekijk hier onze Facebook-advertentiebenchmarks.

Voor organische betrokkenheid zien we dat de gezondheidszorg, restaurants en financiële branches de hoogste betrokkenheidspercentages zien.

meest populaire sociale-mediaplatforms - Facebook-betrokkenheid per branche

 

🎬 Actietijd: leer hoe u het organische Facebook-algoritme onder de knie krijgt met deze 6 manieren om te verschijnen in de Facebook-nieuwsfeed .

Instagram is het populairste social media platform voor…

Maak je geen zorgen, ik ga niet zeggen visuele marketing! Visuele marketing mag geen geïsoleerde strategie zijn. Het zou een nietje moeten zijn voor al uw strategieën, niet alleen op sociale media. Hier onderscheidt Instagram zich boven de rest:

E-commerce

Instagram-advertentiekosten zijn misschien hoger dan Facebook, maar dat betekent niet dat het geen goed kanaal is voor betaalde sociale advertenties . Allereerst is de koopintentie het hoogst op Instagram, met 36% van de gebruikers die het gebruikt om merken te volgen (vergeleken met slechts 19% voor Facebook).

meest populaire sociale-mediaplatforms - gebruik van sociale media om merken te volgen Instagram heeft ook de hoogste organische betrokkenheid tussen gebruikers en merken: 10 keer hoger dan Facebook, 54 keer hoger dan Pinterest en 84 keer hoger dan Twitter. En met shoppable-advertenties heeft Instagram gepland winkelen op zijn kop gezet en productontdekking en impulsaankopen ingeklapt in ons organische gedrag, waardoor het het meest invloedrijke sociale-mediaplatform is geworden voor onze winkelgewoonten.

meest populaire social media platforms - kanalen met de meeste invloed op het winkelgedrag

 

Nog steeds niet overtuigd?

 • 81% van de mensen zegt dat Instagram hen helpt bij het onderzoeken of ontdekken van nieuwe producten of diensten.
 • 72% meldt aankoopbeslissingen te nemen op basis van iets dat ze op Instagram hebben gezien (vergeleken met Facebook met 23%).
 • Elke maand tikken 130 miljoen gebruikers op winkelberichten.
 • 50% van de mensen heeft een website bezocht om een aankoop te doen nadat ze een product of dienst in Stories hebben gezien.

meest populaire sociale-mediaplatforms - voorbeeld van instagram-shopping

 

🎬 Actietijd: als je nog geen gebruik hebt gemaakt van Instagram voor je e-commercebedrijf, bekijk dan onze Instagram e-commercegids of onze spoedcursus over Instagram Story-advertenties .

Organische betrokkenheid

Instagram heeft niet alleen het hoogste organische bereik van alle social media platforms (9,4%)…

meest populaire social media platforms - facebook, linkedin, instagram organisch bereik

…maar het heeft ook de hoogste organische betrokkenheid , met 1,16% vergeleken met 0,27% op Facebook en 0,07% op Twitter.

meest populaire social-mediaplatforms - organische betrokkenheid

🎬 Actietijd: om je organische betrokkenheid op Instagram te vergroten, bekijk je deze 9 manieren om te verschijnen in de Instagram-feed en het juiste moment te vinden om op Instagram te posten .

Influencer-marketing

Dit zou geen verrassing moeten zijn, aangezien veel influencers op sociale media Instagram als hun hoofdkantoor gebruiken. Marketeers besteden ongeveer 69% van hun budget voor influencers aan Instagram, wat meer is dan enig ander netwerk (het tweede netwerk op die lijst is YouTube met 11%).

meest populaire social media platforms - influencer marketing kanalen

Vraag over nieuwe social media platforms?

  This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.